Putevima vina – najlepše vinske regije na svetu

„Vino je sunčeva svetlost zarobljena u vodi “, davno je rekao Galilej.

Vinova loza se gaji na šest kontinenata i u preko 60 različitih zemalja. Ovi bujni regioni imaju bogate, sopstvene kulture, jedinstveni geografski položaj i brend vinogradarstva. Kada je reč o otkrivanju najboljih vina na svetu, degustacija je samo polovina zabave. Istraživanje puteva vina je prava avantura i podrazumeva prekrasan pogled, svež vazduh i različite ukuse. Kojim vinskim putevima ići? Iz Francuske u Kaliforniju, Kanade u Afriku….sastavili smo spisak puteva koji bi mogao zadovoljiti svakog vinofila pa pogledajte koje su najpoznatije vinske regije i putevi vina na svetu.

Barossa dolina (Australija)

Jedan od najstarijih vinskih regiona Australije je Barossa, ima neke od najpoznatijih vinograda u zemlji, uključujući Penfolds, Peter Lehmann i Orlando. Prvobitno naseljena nemačkim imigrantima, slikovita oblast u Južnoj Australiji je prošarana selima i gostoljubivim stanovništvom. Oblast je najpoznatija po vinu Cabernet, ali i Shiraz i Rieslings. Pošto je Barossa region više nego put, moguće je napraviti sopstvenu rutu obilaženja vinarija. Olakšavajuća okolnost je blizina vinarija. Ljubiteljima belih vina preporučuje se duži boravak u Eden dolini, u istočnom delu Barosse gde hladnija klima pogoduje spravljenju sofisticiranog Rizlinga.

Novi Zeland i vinska regija

Klasični novozelandski vinski put obuhvata prostor od Hawke zaliva do Marlborougha, zahvata Južno i Severno ostrvo, 80% posetilaca prođe baš ovim putem. Postoji deo trase za svačiji ukus. Hawke zaliv je za ljubitelje vrsta Cabernet i Merlot. Wairarapa je poznata po Pinot Noiru, i naravno, tu je Marlborough – gde nastaje najlešpi Sauvignon Blanc. Ova ruta nije ograničena samo za ljubitelje vina. Planinarenje, biciklizam i spust niz reku kajakom su samo neke od avantura u prirodi koje očekuju posetioce Novog Zelanda.

Pfalz – Nemačka vinska tura – Deutsche Weinstrasse

Najstariji vinski put u Nemačkoj, Deutsche Weinstrasse, kroz Pfalz (Palatinate), pojedini istoričari smatraju da je prvi u svetu stvoren za potrebe vinskog turizma. Ovaj gradić se nalazi stotinak kilometara južnije od Frankfurta gde se između ostalog održava još jedna atrakcija – jedan od najvećih sajmova automobila. Nakon rekordne berbe 1934. godine, ovaj put je dizajniran za povezivanje vinskih sela i jačanje regionalne prodaje vina. Čak su promenjena imena postojećih puteva duž trase kako bi se napravila turistička razlika. Sa početkom na francuskoj granici, proteže se kroz Pfalz i vodi na sever do kuće nemačke vinske rute – Bockenheim. Smeštena je u srcu najtoplijeg nemačkog regiona, trasa je atraktivna naročito u proleće zbog cvetova badema, i na jesen kada se proizvodi sa farmi prodaju duž puta.

Kalifornija – Autoput 29

Autoput 29 je kalifornijski odgovor na francuski autoput D2 (Route des Châteaux). Na ovom putu pronaći ćete najlepša američka vina. Ova kratka i prilično ravna trasa proteže se od Calistoge do grada Nape, u centru doline Napa smeštene su neke od legendarnih američkih vinarija, uključujući Beringer, Schramsberg, Grgich Hills Estate i Robert Mondavi vinarija. Često se naziva Diznilendom zemlje vina i dok se vozite tramvajem uz brda Sterling vinograda ili zavirujete u reprodukciju srednjovekovnog dvorca Castello di Amorosa – shvatićete da je nadimak sasvim prikladan.

Kvebek (Kanada) – La Route des Vins

Iako je Ontario poznat po mnogobrojnim vinarijama, istorijski i slikoviti La Route des Vins je odredište svetske klase za ljubitelje kulinarskih specijaliteta. Naglasak je na seoskom turizmu i omogućen je bon vivants (dobar život) kako biste iskusili regionalnu kuhinju. U istočnom Kvebeku nalazi se 18 vinarija, posetioci susreću i desetine gastronomskih čuda uključujući muzej čokolade. Prva zvanična turistička ruta Kvebeka – La Route des Vins takođe je odlična destinacija za bicikliste.

Douro Dolina (Portugalija) – Port wine Route

Bujni putevi doline duboko urezani u terasastom vinogradarskom pejzažu, ovaj vinski put oduzima dah kao nijedan drugi vinski put na planeti (nije iznenađujuće što se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih područja). Trasa počinje u istorijskom gradu Porto i prati obale reke Duero. Pored pejzaža koji opčinjava fotografe, posetiocima se pruža prilika da probaju vina iz svake Port kuće, kao i da dožive portugalsko vinsko iskustvo. Predele je lako obići automobilom, međutim pravi doživljaj je ploviti rekom. U Gaii (gradu preko reke gde se čuvaju stara vina) degustacija je obavezna. Dalje, ploveći rekom, pruža se pogled na očaravajuće zemljište ogrezlo istorijom.

Zapadni Rt (Južna Afrika) – Route 62

Krivudajući od Kejptauna do Oudtshoorna, ovaj južnoafrički put je jedan od najdužih i najrazličitijih puteva vina. Turisti mogu provesti čitavu nedelju istražujući put, srce zemlje vina leži blizu Kejptauna. Ovde ćete naći bujne vinograde kako se penju vrhovima napuklih stena stvarajući jedan od najdramatičnijih vinogradarskih pejzaža na svetu. Kako se put nastavlja dalje od Kejptauna, smenjuje se deonica neplodne zemlje, nakratko sasvim grube, nešto dalje pojavljuju se naizgled niotkuda grandiozni vinogradi. Postoji više atraktivnosti na putu do Kejptauna, najveći izazov je svakako istraživanje Rute 62 pored koje babuni slobodno trče.

Bordo (Francuska) – Route des Châteaux

Blistav ukus vina čini ovaj put jednim od najpoželjnijih puteva u Francuskoj. Nijedna druga vinska ruta ne prolazi pokraj više vinarija i vinograda od vožnje kroz Bordeaux’s Médoc region. Sa osam legendarnih odlikovanja Médoc je kralj vinskih regiona. Iako je sama  priroda ravna i prilično neupadljiva, veličanstveni châteaux čini da turisti ovaj predeo posmatraju sa strahopoštovanjem. Izgrađeni u različitim stilovima, trasom se smenjuju  Lafite, Mouton Rothschild, Margaux, Pichon-Longueville i Cos d’Estournel. Takođe, nedavno je u Bordou i otvoren prvi vinski tematski park vredan više od 80 miliona evra.

Champagne (Francuska) – Route Montagne de Remis

Ovaj slikoviti put nudi sve što se očekuje od vinskog obilaska u Francuskoj. Pruža se južno između Reimsa i Épernaya. Champagne Ruta (i njeni ogranci) pruža se blagim padinama nekih od najpoznatijih svetskih vinograda. Putovanje kroz romantična sela završava se u rodnom mestu Šampanjca. Nalazi se u opatiji Saint Pierre d’Hautvillers gde je Dom Pérignon otkrio svetlucavi stil vina. Iako je opatija zatvorena za javnost, crkva, koja je obnovljena zahvaljujući Champagne Dom Pérignonu, očekuje posetioce.

Toskana (Italija) – Strada del Vino

Poznata pod jednostavnim imenom SR 222, trasa od Firence ka Sijeni je krajnje vinsko odredište za sve one koji sanjaju o Toskani. Za ljubitelje vina, mogućnosti da otkriju tajne Sangiovese starog sveta su ono što ovaj put čini jednim od najvećih vinskih puteva na svetu. Najvažnija proizvodnja vina u Italiji skoncentrisana je u regionu Chianti. Pored vinograda i vinarija, na ovom putu se možete upoznati sa zapadnim nasleđem zemlje, posećujući dva muzeja etrurskih artefakata.

Mendoza (Argentina)

Poslednjih nekoliko godina, Argentina se afirmisala kao vrhunski vinarski region, poznat po vinima Malbec, Cabernet Sauvignon i Syrah. Mnoge vinarije u Mendozi nude degustacije vina, degustacije večere i vinske ture. Za posetu vinariji morate unapred rezervisati mesto, dok za sve one spontane vinske degustatore preporučuje se da posete Vines of Mendoza na glavnom trgu za sve neophodne informacije, degustacije i rezervacije. Poludnevna vinska turneja-degustacija idealna je za početak vinske ture po Mendozi.

Vinski turizam je u porastu poslednjih 10 godina i mnoge vinarije širom sveta nude boravak u sobama za degustaciju sa pogledom na vinograde, omogućujući degustaciju i ture po vinogradima i vinskim podrumima. Uz vino, često su vrste kafe i regioni, kao i čokolada način za otkrivanje sveta ali prelepa priroda i vino su ipak dominantni, Jedinstveno i potpuno vino-iskustvo, može se reći! I vino je divna stvar. Savršena dopuna obroku i odličan način za opuštanje uz razgledanje zanosnih predela. Zamislite kako držite čašu dok gledate sunce kako se previja peko brda vinograda. Zamislite da to radite u regionu Napa u Kaliforniji ili Bordo u Francuskoj, koji su već duže vreme poznati kao destinacije za degustaciju. U skorije vreme, međutim, površine u Južnoj Africi, Australiji i Kanadi postaju privlačne i posećene vinske destinacije.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.