Putovanje avionom u trudnoći

Ukoliko se odlučite da u periodu trudnoće putujete avionom do neke destinacije morate biti upoznati sa određenim pravilima avio-kompanija, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju ili čak bili sprečeni da se ukrcate u avion.

Do koje nedelje trudnoće je bezbedno putovati?

Pre nego što počnete sa planiranjem savršenog odmora najbolje bi bilo da preračunate koja ćete nedelja trudnoće biti u trenutku putovanja, kako biste bili upoznati sa procedurom koja će vas sačekati. Tokom trudnoće možete bez problema putovati ukoliko se vi osećate dobro, ali uvek je potrebno konsultovati se sa vašim lekarom. Sve avio-kompanije naglašavaju da je moguće leteti avionom do 28. nedelje trudnoće bez potvrde vašeg lekara. Ovo pravilo važi u skoro svim avio-kompanijama, ali za svaki slučaj najbolje je uvek proveriti koja pravila primenjuje avio-kompanija kojom letite i biti u potpunosti informisan pre polaska na put.

Da li je dozvoljeno leteti avionom posle 28. nedelje trudnoće?

Nakon 28.nedelje potrebno je da posedujete potvrdu vašeg lekara na kojoj će biti navedena nedelja vaše trudnoće i očekivani termin porođaja. Neke avio-kompanije čak zahtevaju da vaš lekar popuni određenu medicinsku dokumentaciju na kojoj će sve detaljno pisati o vašem stanju. Ta potvrda ne sme biti starija od sedam dana od trenutka vašeg putovanja. Vodite računa ukoliko letite inostranim avio kompanijama da potvrdu prevedete na engleski jezik. Prilikom čekiranja potrebno je da pokažete potvrdu, kao i ukoliko vam članovi posade zatraže u toku leta. Po pravilu većina avio-kompanije naglašava da nakon 36. nedelje (neke avio-kompanije navode 34. nedelje) trudnicama je zabranjeno da lete avionom. U slučajevima komplikovane trudnoće, prevoz avionom dozvoljava se do 32. nedelje. Vodite računa da vam povratni let bude pre 36. nedelje, inače vas avio-kompanija neće pustiti da se ukrcate u avion.

Saveti za udoban let

  1. Svaka avio-kompanija dozvoljava da se rezerviše sedište u avionu i uvek možete da izaberete mesto koje vama najviše odgovara. Savet je da rezervišete sedište do prolaza i u blizini toaleta, kako biste mogli da prošetate u toku leta i kako bi vam toalet bio uvek dostupan

  2. Pijte dosta tečnosti u toku leta

  3. Udobno se obucite i ponesite udobnu obuću za let

  4. Vežite pojas tako da vas ne steže

  5. Stjuardese su uvek tu da vam pomognu i ispune neki zahtev ako imate

  6. Uživajte u vašem letu i ispunite vreme kako vama odgovara (tu su uvek filmovi, knjige, muzika, itd.)

Pre putovanja, uvek se konsultujete sa vašim lekarom kako biste bili sigurni da li je bezbedno da organizujete vaš odmor u periodu kada ste zamislili. Takođe, obavezno se informišite u turističkoj agenciji koja vam organizuje putovanje (ili pozovite avio-kompaniju) kakva pravila važe za trudnice. I pre nego što krenete na put obavezno izvadite međunarodno putno osiguranje i proverite šta je sve pokriveno vašom polisom. Sada kada ste u potpunosti informisani, možete planirati vaš odmor i prepustiti se uživanju.

Autor: Anđela Bučić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.