Putovanje sa decom zimi – sve što treba da znate

Ubrzo nam stiže sezona praznika, a samim tim i godišnjih odmora. Kao i većina ljudi, verovatno se i vi radujete vremenu koje ćete provesti sa vašim najbližima. Međutim, nekada čak i period odmora može biti stresan, pogotovo ako nameravate da odete na putovanje.

Deca u autu

Porodična putovanja automobilom su jedan od najpriuštivijih načina za putovanje, pogotovo ako imate decu. Još jedna velika prednost je to što imate sopstveni automobil na raspolaganju ukoliko vam bude trebao i na destinaciji koju ste odabrali.

Međutim, putovanje sa decom iziskuje još mnogo dodatnih stvari i pripreme. Mnogi roditelji znaju koliko i sama priprema može biti stresna – od odabira destinacije, pakovanja i samog putovanja. U nastavku sledi par saveta kako da se na najbolji način pripremite za zimovanje sa decom.

#1 Smislite zabavne aktivnosti za decu

Samo putovanje do odabrane destinacije je možda i najkraća aktivnost na koju ćete naići tokom zimskog odmora. Ali, kako da zabavite decu kada se smestite u hotel i odmor započne? Bebe i mlađe mališane možete zabaviti njihovim omiljenim igračkama, pesmicama i crtanim filmovima.

Sa starijom decom možda neće biti tako lako. U ovom uzrastu, oni traže nešto zanimljivo, ali i uzbudljivo. Kvadovi su odlični za decu od 12 godina, pa možete razmotriti vožnju kvadovima kao jednu od aktivnosti kojima će se zabavljati. Osim ovoga, za svaki slučaj ponesite njihove omiljene knjige i društvene igre, jer nikada ne znate kako će vas vreme poslužiti u ovom periodu.

#2 Proverite da li je automobil u ispravnom stanju

Automobil kojim ćete ići na putovanje mora biti u ispravnom stanju. Kada god idete na putovanje, a pogotovo tokom zime, postoji par stvari na koje morate da obratite posebnu pažnju. Počnite od akumulatora. Slab akumulator će se mučiti po hladnom vremenu, pa je bolje da se ne izlažete rizku da ostanete zaglavljeni na pola puta.

Pripremite zimske gume, pogotovo ako idete u hladnije krajeve gde se očekuju padavine. Potrebno je da proverite i sve tečnosti, kao što su motorno ulje, antifriz, tečnost za brisače. Da biste proverili da li vam neka tečnost curi, dovoljno je da pogledate da li ostaju lokvice na mestu gde se obično parkirate.

Put panorama

#3 Napravite listu za pakovanje

Kada ste proverili auto i osmislili aktivnosti koje će držati pažnju deci, treba da napravite listu svih stvari koje su vam potrebne. Počnite od najbitnijih stvari – šta je ono što će vam biti apsolutno neophodno?

U zavisnosti od dužine putovanja, morate spremiti vodu, sokove, grickalice i obroke. Kada putujemo, navike u vezi ishrane se menjaju. Čak i nakon obilnog obroka, čim sednete u auto može se desiti da vam deca kažu da su gladna. Zato se potrudite da spremite zdrave grickalice kako ne biste gubili dragoceno vreme na kupovinu na benzinskim pumpama.

Osim odeće koju ćete poneti sa sobom u koferima, morate imati i presvlak ili dva pri ruci. Često se desi da deca nenamerno prospu sok ili vodu, a još veća verovatnoća za ovo je ukoliko su u autu koje se kreće.

Decu obucite slojevito, tako da u svakom trenutku mogu da se skinu ili obuku u skladu sa temperaturom. Nemojte im oblačiti preuske ili predebele stvari, jer će im to onemogućiti da se slobodno pomeraju zbog čega mogu biti nervoznija nego inače.

Još jedna stvar koju je uvek potrebno da imate u automobilu je i paket za prvu pomoć. Ne samo ukoliko dođe do nezgode na putu, već može koristiti i ako se posečete, polomite nokat ili bilo šta slično.

#4 Pakujte pametno

Kako ništa ne biste zaboravili ili prepustili slučaju, napravite spisak stvari koje su vam potrebne. Možete razvrstati stvari tako da najbitnije stvari budu na pristupačnom mestu. Odredite gde će stajati lične stvari (balzam za usne, krema za ruke, tečnost za dezinfekciju), elektronika (mobilni telefoni, slušalice, punjači), igračke i ostalo.

Ako znate koliko dana ostajete na odmoru, onda možete isplanirati i odevne kombinacije koje ćete nositi svakog dana. Prva stvar koja će svakom članu porodice biti neophodna jeste par vodootpornih cipela i vodootporna jakna. Čak i kada isplanirate odeću za svaki dan, uvek spakujte par komada odeće viška, za slučaj da nešto isprljate ili skvasite.

Par dana pre kretanja proverite vremensku prognozu. Ne samo kako biste odeću prilagodili temperaturi i uslovima, već i da biste znali kakvo će biti stanje na putu. Ovo je takođe bitno da biste znali da li će deca moći da se bave sportskim aktivnostima ili da ih pripremite na aktivnosti u unutrašnjosti.

Ovo su bili neki od saveta kako da vaše porodično putovanje prođe bez problema. Nadamo se da smo vam pomogli da ga isplanirate i pojednostavite pripreme. Da bi vam planiranje lakše palo, možete prekrižiti svaku aktivnost sa spiska koju završite. I zapamtite, bitno je da vi i vaša porodica uživate i stvorite lepe uspomene.

Autor: Isidora | Objavljeno: 01.11.2022. | Modifikovano: 01.11.2022.