Rafting Tarom i lepote najdubljeg kanjona u Evropi

Nešto najbolje što priroda na prostoru Balkana može da ponudi, definitivno jeste reka Tara i kanjon koji je formira. Kanjon reke Tare je svetski poznata atrakcija, obzirom na to da je drugi najveći rečni kanjon na svetu, odmah nakon kanjona reke Kolorado. Upravo zato se veliki broj turista svake godine, a posebno od proleća do kasnije jeseni, odlučuje da otkrije lepote kanjona reke Tare, i isproba kako izgleda rafting Tarom.

Reka Tara se jednim delom nalazi u Bosni i Hercegovini, dok je drugim delom u Crnoj Gori, ponegde formirajući granicu ove dve države. Kao takva, specifična je prirodna turistička atrakcija, pošto turisti imaju priliku da otkriju sve što obe države imaju da ponude na jednom mestu. Kanjon Tare priča milinijumima staru priču, koja se najbolje može čuti kroz žustri žubor vode i sadržaje koje reka Tara nudi. To su brojni rečni sportovi kao što je rafting Tarom, ili kombinacija Tara rafting and canyoning za potpuno rečno iskustvo u prirodi, zatim planinarenje, šetnja, lov i ribolov. Ovo su samo neke od aktivnosti za koje su Kanjon Tare i obližnji planinski vrhovi savršeni.

Kanjon reke Tare i njegove lepote

Reka Tara, koju još nazivaju i Suza Evrope, teče na prostoru dve države, pri čemu izvire kod planine Komovi u Crnoj Gori, stapajući se u jednu celinu iz dve reke, Opasnice i Veruše. Tara je dugo kroz brojne periode razvoja, na hrabar način pravila svoju putanju i tok, isklesavši sopstveni kanjon koji je danas sa 1333 m dubine, drugi najdublji kanjon neke reke na Zemlji. Tok reke Tare je dugačak 146,5 km, pri čemu svojim najdužim delom protiče kroz fantastične predele Crne Gore, smelo zaobilazeći prepreke i krivudajući oko crnogorskih planina.

Na svom putu Tara prolazi i podno Durmitora koji je jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova Evrope. Upravo ta činjenica je omogućila da je pozamašan deo reke Tare, takođe svrstan pod UNESCO zaštitu. Doduše, bilo bi sebično reći kako je sam Durmitor zaslužan za ovo, pošto je celokupan kompleks prirodnih aspekata opravdano postavio Taru kao prirodno dobro vredno zaštite. Endemične vrste koje se mogu naći samo u njenom, stotinu kilometara dugom, kanjonu su ono zbog čega ćete želeti da prošetate njenim predelima i istražite mogućnosti za planinarenje. Svoju lepotu Tara itekako duguje svim okolnim planinskim stenama i zelenilu koje se u zavisnosti od nadmorske visine smenjuje i proređuje. Finalni proizvod je fantastična slika Kanjona reke Tare, koja nadahnjuje i izaziva strahopoštovanje prema snazi prirode.

„Reka Tara je toliko čista i prozirna, da je možete piti direktno sa toka reke, celom njenom dužinom.“

Tok reke Tare kroz Crnu Goru podrazumeva oko stotinak kilometara toka, dok poslednji deo reke teče kroz Bosnu i Hercegovinu, tačnije Republiku Srpsku. Upravo tih 40ak kilometara toka i poslednjih 25 km se smatraju najidealnijim delom reke za rafting, te ako se zateknete na visini, iznad samog kanjona tokom nekog avanturističkog poduhvata, gotovo sigurno ćete moći da vidite barem neki rafting čamac kako nemirno struji rekom Tarom. Pogotovo tokom ranog proleća, i početnih letnjih meseci.

Prosečni pad reke Tare je oko četiri i po metra po kilometru, a njeno kamenito i šljunkovito dno pravi najrazličitije prelaze i brzake koji Vas prosto teraju da isprobate rafting Tarom i ponovo se uputite na još jednu adrenalinsku dozu. Adrenalin je definitivno jedan od razloga za putovanje.

Gde je najbolji rafting na Tari i kako to izgleda?

Kao što je rečeno, najzanimljiviji deo za rafting Tarom je u završnom delu toka reke, koji se nalazi u Bosanskom delu toka reke, sa akcentom na 25 kilometara dugu deonicu. Upravo ovde se nalaze najzanimljivije prepreke, brzaci i sve ono što adrenalinski zavisnici priželjkuju da osete kada se upute na rafting. Reka Tara teče sve do Foče, pa se ruta može završiti i tamo, a obično se za pravo rafting iskustvo i upoznavanje prirode organizuju višednevni rafting aranžmani. Naravno, moguće je otići i na jednodnevno luftiranje i zamenu užurbanosti svakodnevnog života, za užurbanost reke Tare. Ironično ili ne, „rečna užurbanost“ mnogo više prija.

Kako bi se odredila težina tj. kompleksnost reke za rafting, ona se određuje po tačno utvrđenim stepenima, a bitno je reći da reka Tara varira između trećeg i petog stepena težine. Zato naglašavamo da se ne upućujete samostalno u rafting na Tari, već da kontaktirate profesionalni rafting klub, koji će pružiti kompletnu uslugu, a najvažnije, garantovaće bezbednost svih učesnika. Za rafting na Tari je neophodno prisustvo profesionalnih skipper-a, koji će Vas najpre pred početak samog spusta, brzinski upoznati sa najvažnijim stvarima koje treba da znate pre nego što se zaletite nizvodno. Kada se organizuje na pravi način, i kada se zna sve što je potrebno za osnovno upravljanje čamcem i hvatanjem brzaka, Rafting je pre svega zanimljiva aktivnost, a tek nakon toga ekstremni sport koji će Vas dobro prodrmati i probuditi želju za češćim povratkom u prirodu.

Osim što ćete sigurno doživeti adrenalinski naboj, rafting Tarom je idealna prilika da upoznate prirodne lepote naših prostora, kojima se teško može parirati, a koje često zapostavljamo zarad odlaska u inostranstvo. I to sa nešto drugačijeg pogleda, pogleda iz rečne perspektive. Upravo ovde se može čuti priča koju Tara piše milenijumima unazad.

Kada je najbolje vreme za rafting?

Rafting klubovi vole da naglase kako je uvek pravo vreme za rafting. Međutm, svakako postoje određene razlike u tome kada ćete se odlučiti za ovu avanturu. Kako od početka godine vodostaj polako počinje da raste, nakon topljenja snega i hladnih meseci, polako počinje i da se menja visina voda. Tara postaje brža i viša, pa su mart i april verovatno najbolji meseci za sve one koji vole da njihov spust bude nezaboravan adrenalinski momenat. Momenat koji se pamti. Nemojte pomisliti da su ostali meseci išta manje zanimljivi, ali je činjenica da će manje iskusni posetioci teško primetiri ikakvu razliku raftinga u martu i aprilu, u odnosu na rafting tokom maja i juna. Tokom letnjih meseci vodostaj reke opada, ali avantura i zabava svakako ne. Oni najhrabriji vole da odu na rafting i kada su prirodni uslovi nešto teži nego što je planirano. Pronađite svoj balans.

Priča reke Tare nije nešto što se može pretočiti u nekoliko stotina otkucanih reči. Ta priča se mora čuti u brzom žuborenju reke koja preskače kaskade i stenovito dno, videti sa visine planinskih padina iznad reke, i osetiti sopstvenom rukom tokom raftinga ili prostog gutljaja rečne vode.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 19.03.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.