Ručni prtljag u avionu

Putovanje avionom zahteva i posebnu pažnju prilikom pakovanja prtljaga. Svoje stvari možete raspodeliti u predati prtljag i ručni prtljag. Pre pripreme za put uzmite u obzir da ograničenja i mere variraju od prevoznika sa kojim putujete, kao i da li putujete u ekonomskoj ili poslovnoj klasi.

Putnik unosi ručni ili kabinski prtljag sa sobom u putničku kabinu. Maksimalna težina ovog prtljaga može biti od 7 kg do 10 kg po putniku, opet u zavisnosti od pravila i poslovne politike avio-kompanije. Registrovani ili predati prtljag predajete prilikom čekiranja. Kod većine kompanija dozvoljena maksimalna težina je do 23 kg za ekonomsku klasu i dva prtljaga do 32 kg za biznis klasu.

Zbog politike cena low-cost kompanija dešava se da registrovani prtljag morate naknadno doplatiti, dok je dozvoljeno da kod sebe imate jedan ručni prtljag bez doplate. Obično je to mali ručni prtljag veličine 42x32x25cm, koji može stati ispod sedišta ispred vas ili veliki ručni prtljag uz doplatu i čije dimenzije ne prelaze 56x45x25cm. Proverite pravila koja propisuje aviokompanija za težinu i dimenzije vašeg prtljaga, naročito ukoliko nije direktan let već koristite usluge više prevoznika.

Artikli koje je zabranjeno uneti u avion

 • eksplozivi i eksplozivne naprave, municija, vatromet, signalne rakete;

 • baterije čija sadržina može da iscuri, kao i uređaji i oprema koji se napajaju ovakvim baterijama;

 • zapaljive tečnosti i kiseline

 • radioaktivni materijali i proizvodi;

Pakovanje ručnog prtljaga

Kako bi se bezbednost podigla na najviši nivo postoje i ograničenja u vrsti i količini tečnosti koju možete nositi u ručnom prtljagu. Pod ovim se podrazumeva gel, krema, pasta, tečni prehrambreni proizvodi. Tečnost u ručnom prtljagu možete uneti jedino pod uslovom da se nalazi u posudi od 100 ml. Ukupna zapremina providne kese u kojoj su upakovane tečnosti može da teži najviše 1l, dok dimenzije ove kese moraju biti 20cm x 20cm. Ovako zapakovane tečnosti predajete izdvojeno od ostalog ručnog prtljaga na proveru.

Ukoliko na put nosite lekove, savetuje se da oni budu u ručnom prtljagu, a dešava se i to da za pojedine vrste lekova i medicinsku opremu zahtevaju da imate potvrdu lekara ili prethodno odobrenje od strane avio-kompanije. Tečnosti, gelovi i aerosoli kupljene u Duty free shop-u, dozvoljeno je imati kod sebe u ručnom prtljagu upakovane u providnu kesu koja je zapečaćena i koja ne sme biti otvarana do krajnje destinacije. Fiskalni račun za kupljenu robu mora biti u kesi sa datumom dana putovanja. Restrikcije ne postoje ni za hranu i mleko za bebe u odgovarajućim količinama koje su potrebne tokom leta.  

Pored ručnog prtljaga dozvoljeno je u putničku kabinu uneti i jednu torbu sa laptopom ili žensku ručnu torbu ili akten tašnu. Mnoge avio-kompanije se ograđuju ukoliko u čekirani prtljag spakujete vrednosti kao što je nakit, gotovina, video kamere, telefoni, a dođe do njihovog gubitka. Vredne stvari spakujte u ručni prtljag i nikako ih nemojte pakovati u prtljag koji se predaje. U delu aerodroma gde se obavlja čekiranje postoji ram gde možete proveriti da li se ručni prtljag uklapa u propisane dimenzije.

Stvari koje su zabranjene u ručnom prtljagu

 • vatreno oružje svih vrsta kao što su pištolji, revolveri, puške sačmare,

 • brijači, rezači za ambalažu,

 • noževi i sečiva duža od 6 cm,

 • makaze sa secivima dužim od 6 cm, skalpeli

 • oprema za borilačke veštine sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom,

 • palice za bejzbol i softbol,

 • štapovi i palice,

 • klizaljke; (neke od zabranjenih predmeta je dozvoljeno nositi u čekiranom prtljagu pod određenim uslovima i pravilima).

Putnicima se savetuje da prouče pravila kompanija sa kojim lete, kako bi se izbegli dodatni troškovi zbog prekomerne težine ili neodgovarajućih dimenzija. Ove informacije možete pronaći na sajtu avio-kompanije čije usluge koristite.

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Ažurirano: 26.11.2018.