Ručni prtljag u avionu – šta sme u ručni kofer za avion?

Putovanje avionom zahteva i posebnu pažnju prilikom pakovanja ručnog prtljaga za avion. Vaše stvari na aerodromu radnici raspoređuju u predati prtljag i u rućni prtljag za avion – i amo nega možete poneti sa sobom u kabinu. Smernice i kilaža za ručni prtljag u avionu mogu varirati od prevoznika sa kojim putujete, kao i da li putujete u ekonomskoj ili poslovnoj klasi.

Roze i plavi plastični kofer

Uobičajeno je da ručni prtljag u avionu ne prelazi 8 kilograma, ali neke avio kompanije dozvoljavaju da težina za ručni kofer za avion varira od 7 kg do 10 kg po putniku. opet u zavisnosti od pravila i poslovne politike avio-kompanije. Registrovani ili predati prtljag predajete prilikom čekiranja. Kod većine kompanija dozvoljena, maksimalna težina je do 23 kg za ekonomsku klasu i dva prtljaga do 32 kg za biznis klasu.

Zbog politike cena low-cost kompanija dešava se da registrovani prtljag morate naknadno doplatiti, dok će jedan ručni prtljag u avionu biti dozvoljen, u okrviru propisanih dimenzija i kilaže. 

Mali ručni prtljag za avon u proseku je veličine 42x32x25cm i može stati ispod sedišta ispred vas ili u odeljak iznad sedišta. Proverite pravila za ručni prtljag u avionu koja propisuje aviokompanija kojom letite, naročito ukoliko nije direktan let već koristite usluge više (avio) prevoznika.

Šta ne sme u ručni prtljag za avion?

Svaka avio kompanija ima striktno određenu politiku po kojoj klasifikuje i sankcioniše sadržaj putničkog prtljaga. Osim što u ručni kofer za avion ne možete staviti tečnost sveukupne zapremine veće od 100 mililitara, tako u vaš ručni kofer za avion ne smete staviti predmete, oruđe i oružje koje bi moglo da izazove (bilo kakve) povrede putnika:

  • Vatreno oružje svih vrsta (pištolji, revolveri, puške sačmare…)
  • Brijači, rezači za ambalažu, noževi i sečiva duža od 6 cm, makaze sa sečivima dužim od 6 cm, skalpeli…
  • Oprema za borilačke veštine sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom, 
  • Palice za bejzbol i softbol, štapovi tih namena…
  • Klizaljke

Iako neke od zabranjenih stvari ne možete staviti u ručni kofer za avion, dozvoljeno ih je nositi u predatom prtljagu ali isključivo pod određenim uslovima i pravilima (zaštićene, umotane u sigurnosnu foliju).

Čovek u poslovnom odelu vuče svoj kofer

Šta sme u ručni prtljag za avion i kako ga spakovati?

Kako bi se bezbednost podigla na najviši nivo, postoje i ograničenja u vrsti i količini tečnosti koju možete staviti u ručni kofer za avion. Pod ovim se podrazumeva gel, krema, pasta, tečni prehrambreni proizvodi. Tečnost koja ide u ručni prtljag u avionu može se uneti jedino ako se nalazi bezbedno spakovana u plastičnu kesu sa zipom.

Mililitraža tečnosti je propisana na maksimalnih 100 ml, dok ukupna zapremina providne kese u kojoj su upakovane tečnosti može da teži najviše 1l. Dimenzije ove kese moraju biti 20cm x 20cm. Ručn prtljag u avionu se predaje odvojeno od kese sa tečnostima, kako bi osoblje izvršilo proveru.

Ukoliko na put nosite lekove, savetuje se da oni budu stavljeni u ručni prtljag za avion, jer se dešava da za neke vrste lekova osoblje aerodroma traži potvrdu lekara ili prethodno odobrenje od strane avio kompanije, da oni odluče šta sme u ručni prtljag u avionu. 

Tečnosti (gelovi i aerosoli) kupljene u Duty free shop-u, dozvoljeno je imati kod sebe u ručnom prtljagu upakovane u providnu kesu koja je zapečaćena i koja ne sme biti otvarana do krajnje destinacije. 

Fiskalni račun za kupljenu robu mora biti u kesi sa datumom dana putovanja. Restrikcije ne postoje ni za hranu i mleko za bebe u odgovarajućim količinama koje su potrebne tokom leta. Pored dela koji podrazumeva ručni prtljag u avoionu je dozvoljeno imati i:

  • Jednu torbu sa laptopom 
  • Žensku ručnu torbu, ranac ili akten tašnu 

Imajte na umu da će se mnoge avio kompanije ograditi od odgovornosti ukoliko ste u čekirani prtljag spakovali vrednosti kao što je nakit, gotovina, video kamere, telefoni, a dođe do njihovog gubitka ili oštećenja. 

Vredne stvari spakujte u ručni prtljag za avion, nikako ih nemojte pakovati u prtljag koji se predaje. U delu aerodroma gde se obavlja čekiranje i provera postoji šalter (sa vagom) gde možete proveriti da li se vaš ručni prtljag u avionu uklapa u propisane dimenzije kao i šta ne sme u ručni prtljag da se stavi.

Svim putnicima koji žele da putuju sigurno i bez problema oko prtljaga se savetuje da prouče pravila kompanija sa kojim lete. Na taj način ćete izbeći dodatne troškove zbog prekomerne težine predatog prtljaga ili neodgovarajućih dimenzija kabinskog prtljaga. Sve ove informacije možete pronaći i na sajtu avio kompanije čije usluge koristite.

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 30.01.2020.