Rudnik soli Vjelička – glavna atrakcija Krakova

Krakov je najstariji grad Poljske i svakako je jedan od gradova koje vredi posetiti bar jednom u životu. Nešto što privlači veliki broj turista jeste i rudnik soli Vjelička koji se nalazi u blizini ovog grada, pa u nastavku teksta saznajte po čemu je ovaj rudnik jedinstven.

Ovaj poljski grad nudi mnoštvo turističkih atrakcija koje su jedan od razloga zašto putujemo, međutim, ona najinteresantnija nalazi se pod zemljom. Rudnik soli Vjelička je iz nalazišta soli pretvoren u pravo umetničko delo i predstavlja pravu atrakciju za turiste iz celog sveta.

Rudnik soli Vjelicka

Rudnik soli Vjelička je 1978. godine uvršten u UNESCO listu najvažnijih spomenika kulturne i prirodne baštine sveta. U daljem tekstu pročitajte zašto bi trebalo da ga posetite.

Rudnik se prostire na velikoj površini

Na mapama možete videti 26 većih, ali i 180 manjih okana koje su rudari koristili da bi sišli u rudnik. Na različitim dubinama nalazi se 9 nivoa u kojima postoji više od 2000 kapela.

Hodnici u Vjelickoj

Prvi nivo se nalazi na dubini od 64 metra ispod površine zemlje, a deveti nivo na čak 327 metara. Svi nivoi su povezani hodnicima ukupne dužine 200 km.

Čitav ovaj lavirint hodnika, pećina, kapela i okana prostire se ispod površine grada Vjelička.

Šta sve možete videti u rudniku soli?

Pored brojnih kapela, ovde se nalazi i najstariji muzej rudarstva na svetu gde možete videti različite alate, oruđa kao i celokupnu opremu koju su rudari koristili tokom istorije.

Na dubini od 210 metara nalazi se sanatorijum koji je preporučljiv za one koji su oboleli od astme, alergija, hroničnog bronhitisa, itd..

A ako ste raspoloženi da se ugrejete uz kafu ili čaj – u samom rudniku postoji dosta kafića.

Takođe, ovde se često održavaju i koncerti, sportska dešavanja, mise u katedralama, kao i venčanja. Najpopularnija pećina naziva se “Pećina patuljaka”.

Kapela Svete Kinge

Jedna od najvećih i najposećenijih kapela jeste Kapela Svete Kinge koja je izgrađena u drugoj polovini 19. veka.

Na tavanicama se nalazi pet prekrasnih lustera, koji su prvo bili izgrađeni samo od soli, a kasnije su im dodati i kristali. Vremenom je sprovedena i struja, tako da je odsjaj soli zaista zaslepljujuće lep i čaroban.

kapela svete kinge vjelicka

Pored lustera, tu se nalazi i oltar, kao i reljefni prikazi i ukrasi, kipovi, i sve to je napravljeno samo od soli.

Ova kapela se najčešće koristi kao koncertna dvorana i mnoge turiste ova kapela svojom bajkovitom lepotom ostavlja bez teksta.

Pored kapele svete Kinge i Svetog Antonija, tu su i kapele Nikole Kopernika, Svetog Krsta, Varšave, kralja Kazimira Velikog, zatim Svete Kunegunde, Pjeskove Skale i mnoge druge.

Skulpture od soli

Kako je so iz rudnika Vjelička veoma pogodna za oblikovanje, nešto što će vas sigurno očarati jesu i skulpture od soli.

Jedna od najpoznatijih jeste skulptura Nikole Kopernika, Pape Jovana Pavla II, princeze Kinge, a tu su i mnoge druge skulpture svetaca.

Ne zaboravite da ponesete nekoliko grumena soli kao suvenir, a možete isprobati i kako je funkcionisao sistem za izvlačenje ruda na površinu okretanjem poluge.

Veličanstvena jezera

Nešto što sigurno niste mislili da možete da vidite u rudniku ispod zemlje jesu jezera, i to dva neverovatna jezera koja se nalaze na čak 104 metara dubine.

Jezera odlikuje i odlična akustika, pa ćete moći da uživate u zvucima Šopena bez ikakvih smetnji.

Takođe, iz rudnika možete poslati i razglednicu nekoj dragoj osobi jer postoji pošta koja vam to omogućava.

Kako doći do Vjeličke?

Rudnik soli Vjelička nalazi se na jugu Poljske, pa mu je Krakov koji je grad kulture u neposrednoj blizini, na svega desetak kilometara.

Do rudnika možete stići kolima, za šta će vam trebati oko pola sata, koja možete ostaviti na parkingu koji okružuje Vjeličku.

Ukoliko se, pak, odlučite za javni prevoz – na glavnoj železničkoj stanici uhvatite voz, a postoje i kombi prevoznici koji vas mogu odvesti do tamo. Takođe, postoji i autobus koji vas može odbaciti do rudnika, i nosi broj 304.

Ulaznice

Cena ulaznice iznosi oko 90 zlota, u cenu je uračunata i naknada vodiča.

Deca do 4 godine ne plaćaju ulaz, dok učenici i studenti popust mogu ostvariti uz đačku knjižicu odnosno indeks.

Treba napomenuti da je dobro rezervisati karte preko interneta zbog velikog interesovanja i gužvi.

Grupne posete se moraju unapred rezervisati, dok individualne ulaznice možete kupiti i na licu mesta.

Obilazak rudnika

Vodič je tu da sprovede turiste kroz sve nivoe rudnika kojima je moguće prići, pošto su dostupni samo oni koji se nalaze između 64 i 135 metara ispod zemlje.

Kada se izborite sa 378 vrlo strmih stepenica, on će vam reći i pravila kojih se morate pridržavati tokom obilaska koji traje oko sat i po vremena.

stepenice u rudniku soli vjelicka

Predviđen je obilazak 20 istorijskih kapela, povezanih hodnicima dužine oko 2 km.

Par pravila i upozorenja kojih se morate pridržavati u rudniku

  • Zabranjeno je pušenje, paljenje upaljača, šibica, diranje električnih instalacija;
  • Visoke osobe moraju da vode računa prilikom obilaska prostorija sa niskim plafonom;
  • Posetioci se ne smeju odvajati od vodiča;
  • Deca i osobe koje imaju problem sa kretanjem moraju biti pod posebnim nadzorom;
  • Ulaz je zabranjen osobama koje su pod dejstvom alkohola i koje imaju srčanih oboljenja;
  • Leti se savetuje dodatna odeća, jer je temperatura u rudniku tokom cele godine svega 15 stepeni.

Fotografisanje

Prostorija u kojoj se tura završava poseduje kameru za slikanje koja turistima daje mogućnost da ovekoveče svoju posetu.

Sve što je potrebno jeste da na aparatu podesite tajmer i unesete svoju e-mail adresu na kojoj će vam fotografija biti poslata. Ova usluga je besplatna.

Ukoliko želite da fotografišete svojim aparatom tokom obilaska, morate platiti naknadu od 10 zlota, zatim dobijate nalepnicu kao dokaz da ste platili i moći ćete da slikate sve oko sebe.

Sam završetak obilaska rezervisan je za originalni rudarski lift, koji će vas vratiti na površinu, odnosno u stvarnost.

Suvenire možete kupiti i u rudniku, ali možete ih naći i na površini gde su znatno niže cene.

Kratka istorija rudnika

Rudnik je u prošlosti bio veoma značajan resurs. Nekada se so izuzetno cenila i imala je skoro istu vrednost kao danas što ima nafta, tako da rudnik soli Vjelička je ranije bio najprofitabilnije i najveće postrojenje u svetu.

Već do 12. veka u rudniku soli Vjelička počele su da se proizvode značajne količine soli, a glinene posude su zamenjene velikim gvozdenim tepsijama. 1290. godine iskopavanje soli je počelo u Vjelički.

Čak i danas postoje okna koja su još uvek funkcionalna. Mnoga radna okna su izgrađena, jedno od njih je Danilovičevo okno, koje je posle tri veka rada, adaptirano za novu svrhu odnosno za ulazak turista u rudnik.

Većina rudara je živela daleko od rudnika, ali su svakodnevno provodili mnogo vremena u njemu, tako da su odlučili da se katoličke mise održavaju unutar jame i tako je započeta izgradnja mnogobrojnih kapela.

Kako bi ulepšali njihov izgled, rudari su počeli da klešu skulpture i ornamentiku u stenama soli. Ukrasili su sve od podova, tavanica, zidova, pa do oltara, čak su napravili i viseće lustere od soli.

Legenda o princezi Kingi

Legenda kaže da je mađarska princeza Kinga trebala da se uda za vladara Krakova, i htela je da ponese nekakav dar za svog verenika.

Pošto je Poljska bila bogata zemlja i njeni stanovnici su imali svega osim soli, Kinga je zamolila svog oca da joj u miraz da rudnik soli, što je on i učinio. Princeza je bacila svoje prstenje u rudnik soli i otputovala za Poljsku.

U Vjelički, u bliizini Krakova naredila je rudarima da iskopaju duboku jamu, oni su upravo na tom mestu pronašli so, a u prvom grumenu koji je iskopan, nalazio se prsten princeze Kinge.

Najpoznatiji posetioci rudnika Vjelička

Neki od najpoznatijih turista koji su posetili ovaj rudnik bili su: Nikola Kopernik, Gete, Dmitrij Mendeljejev, kao i mnogi drugi.

Jakob Bronovski je snimio delove svog filma „Uzdizanje čoveka“ upravo u ovom rudniku, a Boleslav Prus je bio inspirisan Vjeličkom kada je pisao scene u lavirintu za svoj istorijski roman „Faraon“, davne 1895. godine.

Nacisti su tokom Drugog svetskog rata koristili rudnik kao obično skladište oružja za ratne operacije.

Dodatne zanimljivosti o rudniku soli Vjelička

  • Ovo je najstariji aktivni rudnik u Evropi i svetu;
  • Rudnik soli Vjelička je dom jedne podzemne crkve u Evropi;
  • Do sada je ovaj rudnik posetilo preko 41,5 miliona turista iz celog sveta:
  • Ako slučajno primetite plavu svetlost kako treperi u nekom uglu, to je Duh zaštitnik rudnika i soli, koji daje znak da je uvek tu i da vas posmatra.

Iako ovaj rudnik soli nema podzemni zabavni park kao onaj u Rumuniji, preporučujemo vam da ga svakako posetite, sigurno se nećete pokajati.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.