Sarajevo – Bosna i Hercegovina | Najbolje iz regiona

U srcu Balkana, na granici istoka i zapada, severa i juga, na raskrsnici važnih puteva kojima su vekovima unazad prolazili veliki osvajači i još veći ljudi, ugnezdilo se Sarajevo, grad u kome se susreću različite kulture, različiti jezici i navike. Grad na obalama reke Miljacke koji Vam dopušta da doživite prošlost i upustite se u avanturu lutanja po starim uskim ulicama najpoznatije čaršije na Balkanu. Pogledajte na koji način možete najbolje upoznati Sarajevo uz korisne informacije o samom glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Vođeni grajom radoznalih prolaznika ili žumorom prodavaca krenite u istraživanje Sarajeva od Baščaršije, najstarijeg dela grada i „srca“ Sarajeva. Baščaršija je formirana kao trgovački deo Sarajeva koji se širio oko malog trga. Građena je u orjentalnom stilu, sa velikim brojem malih, uskih ulica. U vreme kada je nastala, sredinom 15. veka, bila je jedina trgovačka četvrt i kao takva mesto važnih događanja u gradu. Upravo zbog toga dobija naziv Baščaršija, što u prevodu znači glavni ili važan deo grada. Čitav prostor Baščaršije je jedno od retkih mesta koje odoleva savremenom, modernom životu. Tu možete videti zanatlije koje i dalje kuju gvožđe ili mesing ispred svojih radnji, proizvode nakit, posuđe, vezu ćilime i tako čuvaju od zaborava tradiciju i istoriju ovog grada, ali i duh naroda iz kog potiču.

Ako krenete u istraživanje ulica Baščaršije brzo ćete shvatiti da je svaka ulica organizovana kao jedan esnaf, što znači da se u njoj nalaze radnje zanatlija koji se bave istim zanatom. Tako, postoje Aščiluk ulica, Bojadžijska čaršija, Kujundžiluk, Bravadžiluk, Terazijska ulica, Kovačka i druge ulice sličnih naziva. Iako najstariji deo Sarajeva, za Baščaršiju se može reći da je i najživlji deo grada, uvek pun ljudi, trgovaca, kupaca, radoznalih turista ili starih Sarajlija koji sede na niskim stolicama, iz fildžana piju kafu i podsećaju na neko davno prošlo vreme ali i na tradiciju i navike koje ostaju u narodu.

Sarajevo je jedan od retkih gradova u svetu gde se na malom prostoru možete upoznati sa čak tri religije, jer se na pešačkoj udaljenosti jedna od druge nalaze džamija, crkava i sinagoga. U gradu gde su se vekovima preplitali životi muslimana, hrišćana i sefardskih jevreja, multikulturalnost je danas nešto čime Sarajevo može da se ponosi. Obilaskom Gazi Huser-begove, Alipašine, Carske ili Ferhadija džamije, Stare pravoslavne crkve, crkve Rođenja Presvete Bogorodice, Katoličke katedrale Srca Isusova, Sinagoge i Jevrejskog hrama zaokružićete priču o gradu za koji se sa pravom može reći da miri Istok i Zapad.

Kako je svaki korak koji napravite u Sarajevu korak dalje u istoriju, iskoristite priliku i prošetajte do obala reke Miljacke i Latinske ćuprije, mosta koji je poznatiji pod nazivom Principov most, jer je upravo na tom mestu Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, čime je počeo Prvi svetski rat.

Ako se nekim slučajem umorite od istorije, uvek Vas čeka osveženje i odmor u vidu različitih gastronomskih specijaliteta po kojima je Sarajevo daleko poznato. Nekoliko različitih kultura i naroda čiji su se životi vekovima unazad preplitali u Sarajevu doneli su ovom gradu na obali Miljacke epitet gurmanske prestonice. Ćevapi sa Baščaršije su nešto što nijedan posetilac Sarajeva ne bi smeo da propusti, kao i druga tradicionalna jela u aščinicama (radnje bosansko-orijentalne kuhinje), zatim baklave, tufahije i druge ukusne poslastice na Slatkom ćošetu, a kruna čitavog gastronomskog užitka treba da bude prava bosanska kafa, koja se pije sa prijateljima, polako i „sa merakom“

Posetom Sarajevu upustićete se u malo putovanje kroz vreme, koje će Vas lako vratiti nekoliko vekova unazad. Upustićete se u priču o toleranciji, razumevanju i jednakosti. Upozaćete  grad gostoljubivih domaćina, pesme i sevdaha, mesto večitog spoja Istoka i Zapada, grad na raskršću različitih svetova.

Autor: Nevena Čepić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.