Sarti – Sitonija (Grčka) | Vodič za letovanje

Po nekom nepisanom pravilu najčešća destinacija gde Srbi letuju je Halkidiki u Grčkoj. Da li je to dobro ili ne, stvar je blizine popularna tri prsta i mogućnost lakog dolaženja do njih sopstvenim prevozom, jedno je od bitnih uslova zašto baš Halkidiki. Međutim, glavni razlog svakako su atraktivna turistička mesta, koja pružaju uslove za kvalitetan i opuštajući godišnji odmor, za čim i tragamo.

U narednim redovima krećemo se put Sitonije i zadržavamo na  135-om kilometru južno od Soluna. Na mestu gde se planine spuštaju u predivne plaže sa kristalno čistim morem, smešteno je malo, ali živo turističko mesto – Sarti.

Sarti - Grčka - Vodič za letovanje

Sarti korz istoriju

Smatra se da Sarti nosi ime po drevnom gradu Sartiju , čije se ruševine danas mogu pronaći iznad zaliva Sikia. Nije poznato kada i zašto je uništen ovaj grad koji je svojevremeno bio i član atinskog saveza. Naziv Sarti spominje se još u V veku p.n.e.  u spisima čuvenog grčkog istoričara Herodota. Tokom XIV veka postoje zapisi da je ovo mesto bilo deo manastirskog kompleksa Ksenofoulos. U periodu posle 1922. godine tragajući za predelom koji će ih podsećati na rodni kraj, izbeglice iz Male Azije odlučile su se da ovde nastane. I pored velikih poteškoća zbog bolesti i nedostatka hrane, ovi stanovnici su uspeli da izdrže sve nedaće i sačuvaju ovo mesto. Hvala im na tome.

Sarti danas

Od nekadašnjeg malog ribarskog naselja, Sarti je vremenom prerastao u jedno od najposećenijih turističkih mesta na Sitoniji. Priroda kraja, prelepa peščana plaža, intimne uvale, romantični pogled na Atos, sa jedne i očuvani duh ribarskog naselja, prirodna gostoljubivost domaćina, autentični specijaliteti i ukus vina, sa druge strane, učinili su Sarti omiljenom destinacijom većine turista.

Dolaskom u Sarti pronaći ćete sve što vam je potrebno. Pekare, pošta, lokalne prodavnice, supermarket Arvanitidis, ribarnice, lekarske ordinacije, apoteka, rent a car agencija, benzinska pumpa, zlatare, suvenirnice omogućiće da vaš odmor bude potpun. Samo mesto podeljeno je na stari Sarti u kome se nalazi najviše sadržaja- trg sa crkvom, glavno šetalište – noćna promenada sa obiljem autentičnih grčkih taverni, restorana sa domaćim i internacionalnim specijalitetima, dozvoliće vam da ostetite i noćni duh grčke letnje destinacije.

Novi Sarti je mirniji i namenjen svima koji žele da budu izvan buke, a opet dovoljno blizu svih dešavanja. Treći deo Sartija je Sarti Beach.

Sarti i okolina – najlepše plaže Sitonije

Sardi - Grčka - Vodič za letovanje

Gradska plaža

Plaža u Sartiju prostire se na dužini od 3km. Beli pesak, čisto, toplo, plitko more idealno je za sve ljubitelje odmora na plaži. Iako je idealno za porodični odmor, veliki broj sportova na vodi, kao što su ronjenje, surfing, kajakarenje, skijanje na vodi privlače i turiste željne uzbuđenja i aktivnog odmora.  Uz samu plažu nalazi se šetalište sa tavernama, kafićima, restoranima, klubovima gde možete pronaći osveženje koje vam najviše prija, onako, tik uz more.

Plaže oko Sartija

U neposrednoj blizini Sartija nalaze se neke od najlepših plaža Sitonije.

Orange beach

Severno od Sartija, na nekih 6km, nalazi se čuvena Orange beach. Ova plaža je centralna uvala  Kavourotripes obale duge 5km. Bele stene, između kojih se nalazi ušuškana peščana plaža sa belim peskom, tirkizno plavim morem i velikim plićakom mesto je velikog broja posetilaca. Stoga, ukoliko želite da neko vreme provedete ovde, dođite ranije, velike su gužve. Na samoj plaži se nalazi Orange bar, po kome plaža i nosi naziv, tako da uz piće možete koristiti ležaljke i suncobrane.

Plaža Armenistis

Idući dalje ka severu, na 15km od Sartija nalazie se kamp i istoimena plaža Armenistis. Plaža sa kristalno čistim morem tirkizne boje zaslužno nosi plavu zastavicu. Polukružnim oblikom dužine blizu kilometra, sa sitnim peskom na obali i vodi, borovom šumom u zaleđu ostavlja bez daha. Veoma uređena, sa terenima za odbojku, barom, nudi sve uslove za kvalitetan odmor. U samom  kampu nalaze se restorani, kafići, mini-market, kao i prostor sa propratnim sportskim sadržajima. Ulaz u kamp se plaća i za decu i odrasle uz konzumaciju za piće. Ležaljke i suncobrani se posebno naplaćuju.

Plaža Platania

Ukoliko krenete južno od Sartija na 1,5km nalazi se plaža Platania. Uređena, široka, peščana plaža podseća na plažu u Sartiju. Plaža Platania predstavlja produžetak gradske Sarti plaže, odvojene stenovitim rtom. Pesak na plaži i u vodi sa postepenim ulazom, gotovo bez gužve i u najvišoj sezoni čini je idealnom za porodice sa decom. Bar na plaži nudi mogućnost pića uz suncobrane i ležaljke, kao i mogućnost korišćenja sopstvenih rekvizita.

Plaža Goa

Na 3km južno od Sartija nalazi se plaža Goa. Ušuškana među stenama, sa šljunkovitom plažom, šljunkom i stenama u vodi, većim dubinama i poznatim beach barom namenjena je mlađoj populaciji željnoj zabave.

Plaža Kalamitsi

15km južno od Sartija smeštena je Kalamitsi plaža u istoimenom malom turističkom mestu. Sitan pesak, kristalno čisto more, postepena dubina, barovi  nude potpuni ugođaj. Uz piće  dobijate i ležaljke i suncobrane, mada možete koristiti i sopstvene. U blizini centralne plaže nalazi se i deo namenjen nudistima.

Kulturne atrakcije i izleti

Sardi - Grčka - Vodič za letovanje

Drugo ime za Sarti su prelepe plaže. Međutim, ukoliko želite da nešto i vidite u okolini, naročito u vreme vetra i talasa na plaži, predlog je da obiđete manastir Ksenofontos sa bibliotekom od 4000 knjiga. Predlog je da odete i do obližnjeg mesta Sikia jednog od najstarijih sela Halkidikija. Ovde možete videti primere graditeljstva iz XIX veka, a na kamenom brdu se nalaze i ostaci tvrđave.

Krstarenje brodićem oko Svete Gore je izlet koji se ne propušta, kao i krstarenje i  obilaženje poznatih plaža Sitonije, grčko veče, odlazak do Neos Marmarasa

Noćni život

Zahvaljujući svojoj predivnoj plaži, Sarti je omiljeno letovalište porodica sa decom i turista željnih odmora. Međutim, dodatni sadržaji, sportovi na vodi i zanimljiv noćni život rezultirali su i velikim brojem mlađe populacije. Noćni život odvija se na glavom šetališu u mnogobrojnim kafićima, tavernama i restoranima. Mlađa populacija zabavu nalazi u dve poznate diskoteke.  „Macedonian Club“ u samom centru Sartia i diskoteka „Fact“ na ulazu u Sarti. Ukoliko niste romantični tip, u Sartiju ćete sigurno to postati. Sveće, tradicionalne taverne, pogled na Atos, miris mora, zvuk talasa, ukus vina. Ne verujete? Probajte.

Poznati restorani, barovi, taverne

Među obiljem ugostiteljskih usluga predstavljamo vam neke od restorana koji su svojom uslugom privukli veliki broj turista i stekli zvanje najboljih restorana u Sartiju.

Restoran Ortesis – nalazi se pored velikog supermarketa. Mala uređena bašta sa animacijama za klince i odličnim i širokim izborom predjela od sira, grčke salate, kao i drugim specijalitetima sa roštilja….

Restoran i beach bar  Neraida – nalazi se u centralnom delu gradske plaže. Uz konzumaciju pića imate mogućnost korišćenja ležaljki i suncobrana. Budući da je ujedno i restoran, na raspolaganju vam je i širok gastronomski meni.

Restoran brze hrane Dimos – nudi, pored najboljeg girosa u Sartiju i mnoge druge specijalitete grčke kuhinje.  

Taverna Vraxakia –  poznata po velikom broju grčkih specijaliteta, a ukoliko dodate i lokaciju na samoj plaži, ova taverna vam daje potpuni ugođaj. Idealna za romantične duše.

Restoran Maistrali – smešten pored magistrale sa koga se pruža pogled na more i ceo Sarti. Ukusne i obilne porcije, profesionalna usluga uticali su na više cene u odnosu na druge restorane u samom mestu.

Italijanska picerija Piaza Venetia – smeštena na samom glavnom trgu, poznata po najlepšim picama u Sartiju. Istina cene su više u odnosu  na grčke pice gde za manje novca možete dobiti veće pice, ali je ukus prave italijanske pice nezamenljiv.

Italijanska poslastičarnica – u samom gradu, na centralnom trgu nalazi se najbolji italijanski sladoled, koji morate probati.

Taverna 5 Steps in the sand – jedan od najpopularnijih taverni u ovom kraju. Taverna se nalazi u zalivu Sikija, izuzetno popularna među Grcima, poznata po ukusnim morskim specijaliteteima i organskom povrću iz sopstvene bašte. Ovo je jedina taverna na Sitoniji gde se sve priprema od isključivo i samo svežih namirnica.

Zabava za mlade

Diskoteka – Macenonian Club – poznata po dobrom provodu, poznatim DJ-evima. Fact ima otvorenu baštu, mesto je okupljanja mladih Grka i turista željnih noćnog provoda.

Goa beach bar na istoimenoj plaži, nedaleko od Sartija poznat je po dobroj muzici i zabavi za mlađu populaciju. Takođe veoma veliku popularnost kod mlađih turista željnih zabave, imaju i Africafe beach bar – na plaži Platania, severno od Sartija i Del Mar beach bar na plaži Sikia.

Cene

U većini taverni, restorana i barova cene su u proseku u odnosu na druga turistička mesta na Halkidikiju.

Ležaljke  – standardno  naručite piće i dobijete ležaljku i suncobran;

Giros – od 2,5 eur pa naviše;

Kafa na plaži – od 3- 3,5 eur pa naviše, pivo od 4eur pa naviše, kokteli od 7 eur;

Večernji izlasci – piće od 5 eur pa naviše.

Ukoliko želite da osetite draž Sitonije, da vidite neke od najlepših plaža, da uživate u prirodi, ukusnim specijalitetima, odmoru i zabavi Sarti je pravi izbor.. I pored talasa koji znaju da budu poprilično veliki, uvek možete pronaći mir u nekoj od skrivenih uvala ili iskoristiti dan i otići u obilazak okoline. Ukoliko ste već rezervisali mesto za ovu sezonu, ne brinite Sarti će vas čekati na svojoj idealnoj lokaciji sa pogledom na Atos i Svetu Goru.

Autor: Snezana Trtica Graovac | Objavljeno: 18.07.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.