Saveti za letovanje na Crvenom moru

Ukoliko čeznete za odmorom koji će vam okupirati sva čula, letovanje na Crvenom moru je pravi izbor. Na obalama Crvenog mora vas čeka opuštanje i pustolovina, upoznavanje jednog novog i potpuno drugačijeg sveta, otkrivanje neobične kulture i magične prirode.

Crveno more je poznato kao glavno ronilačko odredište za Evropljane. Zapravo, neka od najlepših i najboljih mesta za ronjenje na svetu nalaze se upravo ovde. Ukoliko se raskošnim prirodnim lepotama doda bogata istorija, kultura i umetnost Egipta, onda je sasvim jasno zbog čega zainteresovanost turista za ovu destinaciju raste iz godine u godinu.

Dok pakujete kofere, pametno isplanirajte letovanje kako biste maksimalno iskorisitili svaki trenutak na obali Crvenog mora. Bez obzira da li ste se opredelili za Hurgadu, Šarm El Šeik, ili neko drugo letovalište na Crvenom moru, pripremili smo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se otisnete na putovanje koje se pamti za ceo život.

Ne propustite ronjenje u Crvenom moru

Ronjenje u moru pored korala

U Severnom Crvenom moru postoji nekoliko veoma popularnih mesta za letovanje kao što su Šarm El Šeik, Hurgada i Dahab. Pored toga, poslednjih nekoliko godina raste interesovanje za nove destinacije na jugu, kao što je Marsa Alam zbog lepote netaknutih grebena, kao i zbog mogućnosti ronjenja sa retkim morskim stvorenjima poput delfina, dugonga, pa čak i ajkula. Jedno je sigurno – koju god destinaciju na Crvenom moru da odaberete, moći ćete da uživate u vrhunskom ronjenju.

Zakažite čas ronjenja na vreme

Evropljani rado biraju Egipat za svoje odredište kada žele da se okušaju u ronjenju. Razloge za to treba potražiti u jeftinim letovima iz Evrope, kao i all inclusive paketima u ponudi mnogobrojnih hotela. Bez obzira na to jeste li početnik ili iskusni ronilac, Crveno more je izvrsno za ovaj sport. 

Potražite u svom hotelu kontakt do škole ronjenja i krenite u istraživanje bogate morske flore i faune. Posebno mesto za upoznavanje podvodnog sveta svakako je Nacionalni park Ras Mohamed, u čijoj oblasti se nalazi više od 220 vrsta korala. Koralni grebeni smešteni su 50 do 100 cm ispod morske površine, a na većini mesta imaju širinu od 30 do 50 metara. 

Ronite pored korala raskošnih boja, zajedno sa više od 1.000 vrsta riba, 25 vrsta morskih ježeva i 150 vrsta rakova. U Ras Mohamedu će vam se ukazati i jedinstvena prilika da izbliza vidite zelenu morsku kornjaču (Chelonia midas), kao i karetnu želvu (Eretmochelys imbricata), koje imaju svoje prirodno stanište upravo u ovom nacionalnom parku. 

Ronilac pored riba i korala u moru

Otkrijte podvodne istorijske tajne

Dubine Crvenog mora neće probuditi istraživački duh u vama samo svojim raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, već i intrigantnim istorijskim olupinama. Fasciniraće vas ronjenje tik uz ostatke potopljenih brodova kao što je svetski poznat Tistlegorm. Ovaj brod je potonuo davne 1941. godine, a njegova olupina ne prestaje da privlači znatiželju ronilaca iz celog sveta. 

Uz opremu i oružje, atrakcija je njen netaknuti teret, koji uključuje motocikle, kamione, tenkove, puške, avione i radio delove, obilnu municiju i dve parne lokomotive, koje su bile raznesene na obe strane olupine. Zbog Tistlegorma vredi zaroniti i više od jednog puta, a najbolji plan je „orijentacioni“ zaron spolja oko olupine, a zatim drugi zaron da biste istražili teret. 

Pripremite se za gužve

S obzirom na veliku popularnost destinacija u severnom delu Crvenog mora, gotovo je nemoguće da budete sami pod vodom. Na najboljim mestima za ronjenje je najčešće i velika gužva, a na mnogima od njih je koral oštećen. Ukoliko tragate za mirnijim mestima za ovo podvodno iskustvo, pametnije će biti da se uputite na jug ili pak da napravite višednevni izlet do Marsa Alama.

Informišite se o vremenskim prilikama i izbegnite najveće vrućine

Divna klima, suvo i toplo vreme od marta do novembra doprinose tome da obale Crvenog mora budu idealno mesto za odmor tokom cele godine. Čak i u zimskim mesecima možete boraviti ovde. Premda vas mogu iznenaditi kiša i nešto svežije vreme, tokom zimske sezone temperatura vazduha se kreće od 20°C do 25 °C, a voda može biti hladnija.

U letnjim mesecima na obalama Crvenog mora je izuzetno vruće, pa možete očekivati temperature od 30°C do čak 45°C! Voda je tokom ovog perioda znatno toplija i dostiže oko 28°C. Ukoliko želite da izaberete „zlatnu sredinu“, boravak u Egiptu tokom jeseni i proleća je onda pravi izbor, a po mišljenju mnogih i najbolja sezona za letovanje u Egiptu.

Koristan savet: Uvek ponesite sa sobom toplu odeću, jer uprkos veoma toplim danima, noći mogu da budu izuzetno hladne.

Ronite u proleće ili jesen

Što se vodenih sportova tiče, a pogotovo ronjenja, iako Crveno more nudi dobre ronilačke uslove tokom cele godine, jesenja i prolećna sezona su idealne. U ovom periodu postoji dobra šansa da se na sjajnim ronilačkim mestima sretnete i sa velikim ribama. Tako od kraja septembra do početka novembra na pojedinim lokacijama možete upoznati okeansku beloperku, neobičnu vrstu morskog psa poznatu po dugim i zaobljenim perajima.

Zakoračite u drevnu prošlost Egipta 

Tvrđava na obali mora

Ukoliko želite da pored ronjenja i izležavanja na zlatnom pesku iskusite kulturu i upoznate tajne drevne egipatske civilizacije, onda možete razmotriti obilazak Kaira, Doline kraljeva, drevne Tebe (današnjeg Luksora) i krstarenje Nilom. Može se reći da nigde na svetu nije tako lako putovati kroz vreme kao kada se nađete ispred Velikih piramida u Gizi ili u nekom od drevnih staroegipatskih hramova duž reke Nil.

Ovo je jedinstvena prilika da se upoznate sa mističnim i do kraja neistraženim legendama o stvaranju jedne od najstarijih civilizacija i o životu kakav su vodili egipatski faraoni.

Kupite ulaznicu za misteriozne piramide

Ne smete propustiti da vidite Velike piramide u Gizi, jedno od sedam čuda drevnog sveta. Uz vođenje dobro obaveštenog vodiča možete ušetati u intrigantni i misteriozni svet staroegipatske kulture i otkriti tajne koju čivaju Sfinga i zidovi impozantnih piramida. Veliki broj istorijskih artefakata (više od 120.000) možete videti u Egipatskom muzeju u Kairu. Tamo se nalazi poznata Tutankamonova posmrtna maska, kao i mumije koje se čuvaju na posebnoj temperaturi.

Dodatni savet: zbog velikih vrućina u letnjim mesecima je pametnije posetiti i piramide i muzej u ranim jutarnjim satima.

Krstarite Nilom do Luksora

Ako odlučite da se uputite na jug prema Luksoru ili Asuanu, jedan od korisnih saveta je da se otisnete na krstarenje rekom Nil. Blagi povetarac na palubi svakako će ublažili vruće temperature. 

U dolini Nila nalaze se mnogobrojni hramovi, grobnice faraona i istorijske ruševine na odredištima kao što su hramovi u Luksoru i Karnaku, Dolina kraljeva sa nekropolom faraona novog kraljevstva i Tutankamonovom grobnicom, Dolina kraljica, Hram Horusa u Edfu, Esna, Kom Ombo… Da biste potpuno zaokružili svoje istraživanje drevnih egipatskih tajni, nastavite dalje ka jugu, do Asuana i grandioznog hrama Abu Simbel. 

Posetite Aleksandriju

Brodovi u luci na moru

Ukoliko imate dovoljno vremena da se uputite na sever zemlje i okupate se u Sredozemnom moru, onda je Aleksandrija odredište koje ne smete propustiti. U ovog mediteranskom megalopolisu, gradu koji nosi ime po čuvenom Aleksandru Makedonskom, brojni arheološki lokaliteti čekaju da ih istražite i zakoračite u slavne dane iz bogate istorije grada. 

Utvrđenje Kajt Bej, Pompejev stub, Rimski amfiteatar, ruine Aleksandrijske biblioteke (najveće antičke biblioteke), ruševine grčko-egipatskog hrama Serapijuma, katakombe Kom al Šofaka, kao i mnogobrojni muzeji, samo su deo onoga što vas čeka u Aleksandriji.

Ne propustite obilazak Sinajske gore

Krenite stopama Mojsija i svetom zemljom o kojoj se sa najvećim poštovanjem piše u Bibliji. Na jugu Sinajskog poluostrva nalazi se Sinajska gora, a na njoj i Manastir Svete Katarine, jedan od najstarijih pravoslavnih manastira koji danas postoje. Krenite čudesnim putem izgona Jevreja iz Egipta, koji decenijama istražuju brojne naučne ekspedicije. 

Prema poslednjim otkrićima Tomas fondacije iz Velike Britanije, pronađeno je tačno mesto gde je Mojsije razdvojio Crveno more. Nalazi se u Akapskom zalivu, a sve ukazuje na to da su Jevreji krenuli sa plaže Nuveiba. Na ovom mestu je prolaz širok oko 12 kilometara, a ima i izvesnih pretpostavki da su na dnu mora u ovoj oblasti pronađene ratničke dvokolice Egipćana.

Najbolji savet za kraj

Kada se spakujete i napravite dobar plan aktivnosti i obilazaka, ne zaboraavite da uživate u svakom trenutku. Fotografišite, posmatrajte i slušajte ljude oko sebe. Budite svesni u svakom momentu da putujete zemljom faraona. Ukoliko ronite po prvi put, setite se pod vodom da se nalazite u Crvenom moru, u najlepšim morskim dubinama naše planete. Neka to iskustvo bude uspomena koja se ne zaboravlja i podsetnik koliko svako putovanje obogaćuje naš život.

Autor: dragan antic | Objavljeno: 14.05.2020. | Modifikovano: 14.05.2020.