Seks turizam sve češće pojava i kod žena

Motiv je razlog koji nas pokreće na putovanje, a lista motiva može biti beskonačna, što je dovelo do formiranja specifičnih oblika turizma. Grana turizma koja je u današnje vreme popularna, sve više i među mladim ljudima je  – seks turizam.

Zbog čega se neke osobe odlučuju da prevale i hiljade kilometara zbog seksa, ko su sve “seks turisti”, odakle dolaze i gde se upućuju, koje su posledice i mračne strane ove “industrije”?

Šta je seks turizam?

Najjednostavnije rečeno, seks turizam je putovanje u određenu destinaciju radi korišćenja seksualnih usluga domicilnog stanovništva ili zaposlenih u seks industriji (prostitutki). Primetni su šabloni u ponašanju, kada je u pitanju ovaj alternativni oblik turizma. “Seks turisti” uglavnom dolaze iz stabilnih i ekonomski jakih država (Zapadne Evrope, Kanade, SAD-a), dok su destinacije koje posećuju uglavnom države čije stanovništvo ne uživa visok status. U pitanju su pretežno marginalizovane zemlje sa slabom ekonomijom ili zemlje u razvoju (Tajland, Kenija, Barbados, istočnoevropske zemlje itd.).   

Motivi “seks turista”

Razlozi za praktikovanje ovog alternatvnog oblika turizma su uglavnom sledeće:

  • jeftine cene usluga na destinaciji
  • legalizacija prostitucije (Amsterdam, na primer)
  • blaže zakonske i pravne regulative
  • lakši pristup maloletničkoj prostituciji
  • uzbuđenje koje donosi avantura u egzotičnoj destinaciji.

Često je ključan razlog za odlazak u daleku destinaciju anonimnost koja turisti pruža mogućnost slobodnijeg ponašanja, gde je verovatnoća susreta sa poznanicima, kao i osuđivanja njihovih postupaka, jako mala.

Vrste seks turizma

Osnovna podela seks turizma podrazumeva seks turizam odraslih ( u okviru kog se razlikuju muški i žensk seks turizami) i maloletnički seks turizam koji je zabranjen svugde u svetu i predstavlja kriminalnu granu turizma, iako je sve prisutniji.

Muški seks turizam

Ovu vrstu seks turizma karakterišu muškarci koji u destinaciji koriste usluge i postojeće strukture seks industrije, kao što su striptiz barovi, klubovi, bordeli, u zavisnosti od toga da li je legalizovana prostitucija u zemlji, kao i zakonskih regulativa.

Popularne destinacije:

Tajland –  Turisti koji posećuju Bangkok ili Pataju, koja su poznata odredišta, veoma lako mogu naći devojku koja će im pružati seksualne usluge. Iako se devojke mogu naći kako na ulici, tako i u raznim restoranima, karaoke barovima, salonima masaže, ono što je karakteritično za Jugoistočnu Aziji, generalno, su poznate „Bar girls“. “Bar girls” su oskudno odevene atraktivne devojke koje animiraju publiku u barovima, poput striptizeta, ujedno radeći i kao prostituke. Muškarci ih biraju prema identifikacionim brojevima koje devojke imaju na sebi, a barovi garantuju da su devojke HIV testirane. Ono po čemu je Tajland takođe poznat jesu „Lady boys“ odnosno transvestiti koje je na prvi pogled jako teško razlikovati od pravih devojaka. Prostitucija je generalno veoma rasprostranjena na Tajlandu, smatra se kao i svaki drugi posao, a zarađenim novcem izdržavaju se porodice.

Karibi – usled blizine bogatih ekonomskih sila (SAD, Evrope i Kanade), Karibi su česta destinacija seks turista, pre svega Dominikanska Republika, Jamajka, Kuba.  Muškarci uglavnom odlaze u bordele i salone za masažu gde devojke ujedno rade kao i prostitutke. Muškarci kao “seks turisti” koriste usluge prostitutki, ali isto tako mogu stupiti u duže veze sa lokalnim devojkama tokom svog boravka. Česti su primeri da su to finansijski stabilni srednjovečni muškarci koji stupaju u veze i seksualne odnose sa znatno mlađim devojkama. Usled siromašne ekonomije znatan broj devojaka se opredeljuje za stupanje u takve “veze” kako bi prehranile svoje siromašne porodice. Ovakve veze devojke vide kao spas i priliku za novim životom u inostranstvu u kojem neće morati da se prostituišu.

Istočnoevropske zemlje – Bugarska postaje sve popularnija destinacija seks turizma. Men’s Health magazin navodi da je u Bugarskoj za $200  moguće boraviti u zemlji nedelju dana, uz obezbeđen smeštaj, hranu i devojku koja će vam praviti društvo tokom celog boravka, gledati vas zaljubljeno, smejati se vašim šalama i provoditi noći u vašoj hotelskoj sobi. Ovo područje Evrope je takođe popularno među neoženjenim muškaracima iz Amerike ili Zapadne Evrope koji su spremni da plate i do $3000 za takozvane „romantične ture“ po Istočnoj Evropi (posebno je popularna Ukrajina) u nadi da će upoznati svoje buduće supruge.

Mračne strane: Iako ne treba izjednačavati seks turizam sa seksualnom eksploatacijom i trgovinom ljudima, ti pojmovi su sa pravom povezani. Veliki broj devojaka je primoran da se bavi prostitucijom koju vide kao jedini način opstanka zarađujući dovoljno za “pristojan” život. S druge strane, muškarci takođe mogu biti “žrtve”, tako što bi se iskusne devojke  pretvarale da su zaljubljene, tražile “spas” iz ove industrije od svojih klijenata, kako bi izmamile što više novca od muškaraca koji bi ih finansijski pomagali tokom svog boravka, a nekada i duže.

Ženski seks turizam

Žene ne kaskaju mnogo za muškarcima kada je u pitanju seks turizam. Prema određenim izvorima procenjuje se da su žene intenzivnije počele da putuju od 60-ih godina prošlog veka, koje je obeležio drugi talas feminizma, kao i ekspanzija putovanja. Glavna karakteristika ženskog seks turizma se ogleda u njihovoj potrazi za romantičnom avanturom, romansom, gde bi tokom svog boravka u destinaciji provodile većinu vremena sa izabranim muškaracem i na taj način oživele svoje romantične iluzije i fantazije. Njihova potraga za romantičnim putovanjem zahteva da im partner pre svega iskaže pažnju i naklonost, samim tim seks nije uvek glavni motiv. Ono što se dodatno razlikuje od muškog seks turizma je to što prilikom stupanja u seksualne odnose žene (uglavnom ekonomski stabilne srednjovečne Evropljanke i Amerikanke) ne plaćaju direktno za seks, već bi svojim “partnerima” kupovale garderobu, satove, plaćale odlaske u restorane i davale slične simbolične poklone. Upravo ovakvi gestovi čine da se žene osećaju kao da su na romantičnom putovanju, za razliku od direktnog plaćanja muškim prostitutkama koje bi uništilo njihovu fantaziju i sveo na kupovinu i prodaju usluga. Njihove omiljene destinacije su uglavnom mediteranske zemlje, pa je ovakve parove moguće videti u Grčkoj, Hrvatskoj, a od daljih destinacija popularne su Dominkanska Republika, Jamajka, Kenija, Bali…

Mračne strane: Nakon završene uzbudljive avanture  povratak u realnost i stvaran život mogu biti noćna mora. Portal DailyStormer je 2014. godine objavio članak koji se ticao problema drastičnog porasta broja heteroseksualnih osoba zaraženih HIV-om u Velikoj Britaniji u poslednjih par godina, a kao glavni krivac smatra se seks turizam.

Priče koje smo izdvojili su samo mali segment ove složene i delikantne vrste turizma. Seks turizam ne mora imati striktno negativnu konotaciju, ali svakako da stvari nisu isključivo crno-bele, što otežava vlastima i organizacijama da suzbiju negativne aspekte ove vrste turizma ( trgovina ljudima, zlostavljanja i sl.). Jedan korak ka tome jeste odgovorno ponašanje i edukacija turista koji mogu činiti veliki napredak.

Autor: Ljiljana Jovanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.