Skanija (Švedska) – gradovi i atrakcije postojbine Vikinga

Ne, nije u pitanju model kamiona, već najjužnija regija Švedske. Istorijski kamen spoticanja i mesto sučeljavanja Danske i Švedske, Skanija (švedski Skåne) je jedna od privredno najrazvijenijih oblasti ove skandinavske zemlje. Pored urbanih centara i impresivne infrastrukture, Skanija će vas prosto očarati svojim prirodnim i kulturnim lepotama. Evo šta videti u Skaniji, kako obići Skaniju i Švedsku, kolike su cene u Švedskoj i zašto je skandinavska istorija toliko interesantna?

Šetnja starim kaldrmisanim ulicama, izlet na mnogobrojne uređene plaže, vožnja biciklom kroz polja repe do četinarskih šuma i zelenih brda na kojima vas čeka srednjevekovni zamak su samo neka od scenarija za vašu nordijsku bajku.

Skanija atrakcije i znamenitosti Švedske

Nekada dom neustrašivih Vikinga od kojih je drhtala čitava Evropa, ova provincija Švedske je i emigraciono odredište mnogih Srba.

Upoznaćemo vas sa najbitnijim gradovima, prirodnim atrakcijama i zanimljivim aspektima tih hladnih i dalekih Šveđana. Za vas smo napravili i posebnu kalkulaciju troškova za vreme sedmodnevnog boravka, koja će vam svakako biti od koristi.

Pa, da krenemo sa upoznavanjem.

Koje gradove obići?

Malme

Malme obilazak Skanije u Švedskoj

Polazna tačka obilaska Skanije je Malme (Malmö), treći po veličini grad u Švedskoj. Domaćin Evrovizije 2013, ovaj industrijski i privredni centar eklektičke arhitekture je jedna od najbitnijih švedskih luka. Inače čuveni fudbaler bosanskog porekla, Zlatan Ibrahimović, rođen je upravo u ovom gradu.

Iako postoje materijalni dokazi o Vikinškim pohodima upravo iz okoline Malmea (7-10. vek n.e), sam grad je osnovan 1272. Prema hronikama, osnivač Malmea je bio biskup iz obližnjeg Lunda, koji je uvideo strateški značaj položaja lokacije na kojoj se nalazi Malme, zbog Oresundskog tesnaca preko kog sad vodi jedan od najpoznatijih mostova Evrope. Malme postaje jedan od bitnijih gradova Hanzeatske lige, koja je uključivala trgovačka i lučka naselja na Baltiku i Severnom moru. Sve do polovine 17. veka, Malme, kao i Skanija, je pripadao Danskoj monarhiji.

U 18. veku grad je pretrpeo brojne epidemije kuge i ekonomski je stagnirao, usled smanjenja trgovine. Doživljava procvet na pragu 19. veka, kada postaje jedan od najznačajnijih privrednih centara i motor industrijskog razvoja cele Skandinavije. Malme je stekao renome kao značajni manufakturni i brodogradilišni centar. Međutim, nakon 1970. dolazi do opadanja proizvodnje i rasta nezaposlenosti da bi kulturni i privredni preporod usledio nakon 2000. Izgradnjom Oresundskog mosta u blizini, koji povezuje Dansku i Švedsku.

Danas je Malme je poznat po svom slobodnom i mladom duhu, kao i najvećoj multikulturnoj zajednici u Švedskoj. Smatra se da u gradu živi čak 174 nacionalnosti i da se govori 150 jezika. Prilično impresivno zar ne?

Staro gradsko jezgro Gamla Staden

Staro gradsko jezgro, Gamla Staden, četvrtastog oblika okruženo kanalom je idealno za početak istraživanja.

Gamla Staden Malme staro gradsko jezgro atrakcije

Tri najznačajnija trga, Trg Gustava AdolfaStortorget (Veliki trg), Lilla torg (Mali trg) su polazna tačka obilaska Stare gradske četvrti, tako da ćete u samoj okolini ulica zateći pešačke ulice krcate lokalcima i turistima.

U centru Stortorgeta se nalazi statua Karla X Gustava, švedskog kralja koji je preoteo Malme od Danaca. Lilla torget je mesto na kojem možete sesti u nekom od kafića i restorana i uživati u atmosferi.

U neposrednoj okolini trgova se nalaze najznačajnije ikone grada: Rådhuset (Skupština grada), Crkva sv. PetraGuvernerova rezidencijaEkstromska huset (tipična kuća iz 18. veka) i Thottska huset, najstarija drvena kuća u Malmeu, sagrađena 1558.

Gde na kafu u Malmeu?

Ako se umorite od šetnje simpatičnim i autentičnim uličicama Starog grada, možete se opustiti u nekom od brojnih kafića. Naša preporuka su Lilla Kafferosteriet (sjajna kafa sa cimetom, sendviči i ljubazno osoblje), Folk a Rock (kombinacija modernog dizajna i starih diskova i ploča, mesto održavanja rok svirki uveče), Pronto (sjajan čizkejk), Noir Kaffekultur (domaća pržena kafa i sendviči sa avokadom, kozjim sirom i jagodama), Espresso House (švedska verzija Starbucks-a) i mnogi drugi.

Zamak Malmohus

Upotpunite posetu Malmeu odlaskom do zamka Malmöhus, građenog u gotičkom i renesansnom stilu. Zamak se nalazi u romantičnom okruženju parka Slottsparken i oivičen je jarkom. Karakterišu ga glavna utvrda crvenkastih cigala, kao i dve isturene odbrambene kule, ovalnog oblika i neobične ružičaste nijanse. Iako sam po sebi nije preterano masivan i impozantan, ovaj zamak je jedan od najočuvanijih primera izgradnje renesansnih utvrda u čitavoj Skandinaviji.

Zamak je 1434. podigao Erik VII pomeranski radi kontrole i nadgledanja plovidbe u Oresundskom tesnacu, koji odvaja dansko ostrvo Zeland od Skanije. U njemu su Danci svojevremeno kovali novac, princ Frederik pravio nesvakidašnje dvorske zabave a jedan od najpoznatijih zatvorenika je bio nesuđeni udvarač engleske kraljice Elizabete I. U samom zamku se nalaze Muzej umetnosti, Gradski muzej, Muzej prirodnih nauka i Tropikarijum.

Još neke atrakcije Malmea

Poseta unutrašnjem dvorištu se ne naplaćuje ali za detaljni obilazak muzeja, eksponata i karakterističnih tačaka samog zamka košta 40 švedskih kruna (manje od 4 evra) za odrasle, dok je za mlađe od 19 besplatno. Kupovinom karte za Malmohus, stičete mogućnost da obiđete i obližnji Muzej tehnologije i moreplovstva (Teknikens och Sjöfartens hus), u kome se nalaze stari motori, vozila, avioni i podmornice.

Zapadna luka – poslovni centar

U blizini je i Zapadna luka, poslovni deo grada, u kome se nalazi i čuveni ,,Torzo koji se okreće’’ (Turning Torso), neo-futuristički neboder neobičnog izgleda, ujedno i najviša građevina čitave Skandinavije (190 m).

Ako imate vremena u Malmeu, obavezno posetite Kallbadhus, omiljenu saunu lokalaca, smeštenoj u idiličnoj zgradi na samoj obali mora. Takođe, naša topla preporuka je šetnja mnogobrojnim parkovima i javnim baštama, od kojih su najpoznatiji KungsparkenSlottstradgardenPildamsparkenFolketspark (mini zoo u kome se nalaze majmuni i reptile) i Daniaparken, u Zapadnoj luci. Za one energične, preporučujemo obilazak gradskih kanala pedalinom.

Ukoliko se odlučite da obiđete Kopenhagen prelaskom Oresundskog mostaobavezno nosite pasoš kod sebe. Zbog problema sa ilegalnom imigracijom, švedske vlasti su 2016. uvele kontrolu putnih isprava.

Most Oresund Malme - Kopenhagen Bron Broen

Gradić Lund

Na samo 10 minuta vozom od Malmea nalazi se Lund, šarmantni grad skladno uređenih parkova, simpatično dekorisanih kuća i jednom od najstarijih katedrala u Švedskoj. Osnovan 990 godine, Lund ima nešto manje od 90.000 stanovnika, od čega polovinu čine student.

Simbol grada katedrala Domykyrke

Simbol grada je svakako velelepna romanička katedrala (Domkyrke), smeštena u starom delu grada.

Sa vidljivim italijanskim i nemačkim uticajem, ova prvobitno katolička, zatim luteranska katedrala, dominira centralnim gradskim platoom i njeni 55 m visoki tornjevi piramidalnog vrha su vidljivi iz mnogih ulica.

Katedrala je na severu okružena centralnim gradskim parkom Lundagard, u kome se nalazi i Istorijski muzej (Historiska museet) kao i Kulturen. Ovaj muzej na otvorenom ne sadrži samo eksponate već i očuvanu crkvu iz srednjeg veka i primere autentičnih kuća. Imate sjajnu priliku da osetite kako se živelo na ovim prostorima i bolje razumete nordijsku kulturu.

Kafići u Lundu za predah i odmor

Za dašak prijatne i opuštene atmosphere, preporučujemo vam da uživate u kafi u nekom od mnogobrojnih kafića, od kojih izdvajamo Love CoffeeSt Jakobs Stenungsbageri (ujedno i pekara/poslastičarnica), Coffee BreakPatisserietRamklints Café & Conditori i Stadsparkscafeet. Za ljubitelje čaja toplo preporučujemo u TeKulturen, gde vam na raspolaganju stoji čak 130 vsta čajeva, koje možete popiti sa domaćim kolačima ili sendvičima.

Universitehuseet

Obavezno posetite i Universitethuset, glavnu zgradu Lundskog univerziteta i mesto okupljanja mnogih studenata. Ispred same zgrade, primetićete fontanu sa četiri žabe, koje predstavljaju četiri originalna fakulteta: medicinu, prava, filozofiju i teologiju. Severoistočno od glavne univerzitetske zgrade se nalaze i brojne fakultetske ustanove kao i poznata neo-gotska univerzitetska biblioteka sa čak 3 miliona primera knjiga, koja čuva i rukopise iz 12. veka.

Botanička bašta i bicikli u lundu

Ako imate vremena, posetite Botaničku baštu istočno od starog dela grada i provozajte bicikl gradskim parkom (Stadsparken). Sjajna stvar je platfoma za deljenje bicikala Lundahoj, koja ima ukupno 17 stanica u gradu i koja vam omogućava da pola sata vozite bicikl besplatno.

Lund je definitivno grad u kome bicikli caruju, što i ne čudi, s obzirom na cenu taksi usluga. Kako nosi epitet najvećeg univerzitetskog centra u Švedskoj, zadiviće vas mladalačka energija i dinamizam, kao i mnogobrojni kafići, pabovi i klubovi. Topla preporuka su međunarodne studentske žurke kao i Lund festival i Midsomer. Poseban kuriozitet je da je baš u ovom gradu osmišljen i dizajniran Bluetooth kao i HIV tracker.

Ukoliko imate vremena, možete posetiti i HelsingborgIstad i Landskronu.

Gde na izlet u oblasti Skanija?

Da li ste znali da postoji švedska verzija Stounhendža? Nedaleko od grada Istada (Ystad), u južnoj Skaniji, nalazi se misteriozni lokalitet Ales Stenar, sa masivnim obrađenim kamenovima u obliku broda.

Obavezno treba iskoristi lepo vreme za odlazak na kampovanje u nacionalni park Söderåsen, gde možete besplatno koristiti kućice i uživati u obilasku jezera i obližnjih šuma.

Ako se nađete u blizini Helsingborga, možete posetiti prirodni park Kullaberg, gde se nalaze brojne umetničke građevine od drveta.

Obale Baltičkog mora i Oresundskog prolaza su pune plaža, od kojih su najpopularnije Loma (10 km od Lunda) i Sandhammaren, najlepša plaža na istočnoj obali, gde možete zateći brojne vikendice i prošetati šumama omorike.

Švedski Bon Vivre – arhitektura, ekologija, gastronomija i kultura Švedske

S obzirom na visok standard, ne čudi zadivljujuć stepen uređenja u Skaniji. Švedska kultura podstiče harmoniju sa prirodom, individualne slobode, poštovanje ličnog prostora i skromnost. Švedska reč lagom ilustruje švedsku potrebu za ravnotežom i umerenošću, ono što bi na srpskom bilo baš taman, bez preterivanja. Nećete zateći staklene i betonske džinove koji naružuju arhitektonsku panoramu gradova a smeće na ulicama je nepoznata pojava.

Šveđani su jedna od ekološki najosvešćenijih nacija, reciklira se gotovo sve i podstiče se proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Naročito će vas oduševiti švedski stil građenja kuća, s obzirom da neguju svoja dvorišta, koriste drvo kao materijal, bez preterivanja i kiča.

Fika je švedski običaj koji je ekvivalent srpskom ispijanju kafe, s tim što se umesto ratluka jedu kolači. Šveđani zapravo toliko vole kolače, da se svakog meseca u godini slavi jedan kolač. Ludo, zar ne? Kao kad biste umesto Svetog Nikole slavili baklavu.

Za razliku od nas, Šveđani ručaju prilično rano, već oko 12. Svakako možete iskoristi period između 12-14 za odlazak u neki od brojnih restorana, s obzirom na 50 % popusta. Takođe, preporučujemo vam da probate kebab-picu, koja je lokalni specijalitet. Za one hrabrije, tj. manje gadljive, preporučujemo autentično iskustvo kušanja ukiseljene haringe.

Švedska tradicionalna kuhinja nije naročito atraktivna, mada je poslednjih godina nastupila revolucija nordijske kuhinje, koja je obogaćena mnogim elementima nekarakterističnim za ovo podneblje. Primetićete da mnogi restorani funkcionišu po principu samousluge, tako da nemojte očekivati konobare koji će se lomatati oko vas.

Ono što će mnoge zapanjiti jeste da je alkohol moguće kupiti samo u specijalizovanim radnjama koje drži Systembolaget. Obratite pažnju na radno vreme, pošto subotom rade do 15h a nedeljom je zatvoreno.

Koliko para poneti i cene u Švedskoj za 7 dana boravka?

Ako postoji jedna stvar o kojoj treba voditi računa u Švedskoj, to je svakako novčanik. Ne brinite, ne mislim na džeparoše (Švedska je jako bezbedna).

Švedska kao država i cela oblast Skanija kao destinacija je prilično skupa.

Skanija Švedska znamenitosti

Valuta u Švedskoj je kruna, i kurs prema evru je 1 EUR = 9,56 SEK.

Ovo su neke od cena koje možete očekivati za vreme boravka u Skaniji:

  • Smeštaj – cena smeštaja u hostelima varira od 250-810 SEK, u zavisnosti od tipa sobe i lokacije. Noćenje u jeftinijim hotelima kreće od 700 SEK pa naviše. Predlažemo da koristite Airbnb, pošto možete naći smeštaj i za 350 SEK za veče po osobi.
  • Hrana – najeftinije možete proći ukoliko kupite burger ili hotdog za 25-30 SEK. Velika pica će vas koštati oko 60 SEK dok jeftiniji obrok u restoranima iznosi 170 SEK.
  • Prevoz – posebna olakšica u Skaniji je što možete dobiti popust ukoliko putujete u grupi ukoliko koristite usluge kompanije Skanetrafiken. Takođe, ako kupite Jojo karticu .ukoliko putujete između Malmea i drugih gradova, ostvarićete popust od 25 %.

PROČITAJTE I TEKST: Najneobičniji hoteli na svetumeđu njima se nalazi i jedan švedski hotel.

Uprkos cenama, Švedska pruža fantastično iskustvo, samo je potrebno da odredite prioritete, planirate unapred i racionalno raspolažete iznosom novca koji imate. Procenjeno je da je za nedelji budžet putovanja u Skaniji potrebno između 600-800 EUR.

Kako doći u Skaniju?

Da li ste znali da možete naći avionsku kartu Niš-Malme za manje od 20 evra?

Zahvaljujući Wizzair-ovim letovima iz Beograda i Niša do Malmea, Skanija je prilično pristupačna i otvorena za naše turiste ako odluče da idu u Švedsku avionom. Pripremite svoj vikinški pohod i krenite u osvajanje ove bogate regije i svih njenih blagodeti.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 17.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.