Skijatos – Grčka | Vodič za letovanje

Poznato je da su mnoga grčka ostrva veoma popularna kao letnje destinacije, a među njima je i Skijatos. Rasprostranjena je priča da je ovo jedno od ostrva za one sa nešto dubljim džepom, a da li je zaista tako pokušaćemo da otkrijemo. Ako kažemo da ovo, ne tako veliko, ostrvo ima šezdesetak plaža, a neke od njih su pod zaštitom kao nacionalni parkovi, da li će vas ovo dovoljno zainteresovati? Mnogo zelenila je ono što takođe krasi Skijatos, i čini ga delom velikog blaga čitave Grčke.

Skijatos – lokacija i informacije

Skijatos je najmanje među ostrvima arhipelaga Severni Sporadi. Ima ih ukupno četiri, nalaze se u severo-zapadnom delu Egejskog mora, a sam Skijatos je i najposećenije ostrvo ove grupe. Pored njega tu je i Skopelos koji poslednjih godina beleži sve veći broj turista. Skijatos je pokriven borovom šumom i smatra se zaštićenim područjem. Upravo je prirodno okruženje njegovih plaža ono što Skijatos čini primamljivim velikom broju turista..

Glavni i najveći grad je Skijatos i nalazi se na istočnoj strani ostrva. Poznat je po dobrom noćnom životu, mestima za šoping, suvenirnicama, ali i kao jedino veće naseljeno mesto na istoimenom ostrvu. To je jedan tipičan ostrvski gradić sa velikim brojem restorana, taverni, sa uskim i kaldrmisanim uličicama i divnim šetalištem pored mora. Pored toga što je glavni grad, tu se nalazi i luka do koje saobraćaju trajekti iz čitave Grčke, pa je i glavni saobraćajni centar ostrva. Odatle na svakih sat vremena kreću i brodići koji saobraćaju do nekih od plaža, recimo do plaže Kukunaris, kojima se za 15 minuta stiže na odredište. Cena karte je 5 EUR.

Zanimljivo je to da je kretanje po ostrvu dosta olakšano dobro organizovanim javnim prevozom koji tokom sezone saobraća na svakih 15-20 minuta od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Ima nekoliko linija koje saobraćaju gotovo do svih plaža, uz eventualno nešto pešačenja do nekih od njih. Cene prevoza se kreću oko 2 EUR u jednom pravcu, nešto više ili manje od toga u zavisnosti da li se prelazi duže ili kraće rastojanje. 

Treba naglasiti, da tokom sezone neke od autobuskih linija mogu biti veoma opterećene u popodnevnim satima, kad se svi vraćaju sa plaža. To posebno važi za liniju koja vozi do Kukunaris plaže. Najveća gužva je oko 18-19h, pa je preporučljivo da povratak isplanirate nešto ranije. U suprotnom, naravno, uvek ostaje varijanta da sačekate neki od sledećih autobusa.

Takođe, kao nešto skuplja varijanta, tu su i taksisti čije se glavno stajalište nalazi kod nove luke i koji po nešto višim cenama prevoze turiste do određenih mesta. Većina njih ima fiksno određene cene po putniku za prevoz do željene lokacije, pa uvek možete da računate na njih kao neku rezervnu varijantu. Takođe, sve tačne informacije o cenama takođe možete dobiti upravo od njih.

Na Skijatosu svoje časovnike pomerate sat vremena unapred, a glavno sredstvo plaćanja su euri.

Kako stići do Skijatosa

Do Skijatosa se može stići na više načina. Ukoliko putujete u pratnji turističkih agencija iz Srbije, većina aranžmana je sa avionskim prevozom. Svakako to je i najjednostavniji i najudobniji način da stignete do ovog egejskog ostrva. Takođe, na raspolaganju su i neki od autobuskih aranžmana, kao i mogućnosti za kupovinu samo karata (avionskih ili autobuskih), nezavisno od paket aranžmana.

Direktnih letova, naravno, za Skijatos iz Beograda nema, ali se tokom leta ogranizuju čarteri tokom čitave sezone. Let od Beograda do Skijatosa traje sat i deset minuta, odakle se organizuje transfer. Tamošnji aerodrom je veoma specifičan jer je mali, sa kraćom pistom od uobičajenih poput one u Nepalu, pa svako sletanje i poletanje aviona, kako za putnike, tako i za kupače i prolaznike, predstavlja pravu atrakciju. Neki ovaj aerodrom porede sa karipskim aerodromom na ostrvu St. Martin gde  takođe kupači obližnje plaže imaju osećaj da će im se točkovi aviona umrsiti u kosu.

Skijatos automobilom - grčko ostrvo

Putovanje autobusom traje oko 20 sati ili nešto kraće, u zavisnosti od zadržavanja na graničnim prelazima. Razdaljina koja se prelazi je nešto manja od 900 km. Deo puta podrazumeva i vožnju trajektom do ostrva.

Ukoliko iz Srbije putujete sopstvenim prevozom, putuje se do grada Volosa (10-ak sati efektne vožnje), gde je luka odakle vas očekuje dvoiposatna vožnja trajektom do luke Skijatos. Prati se putni pravac Beograd-Niš-Skoplje-Evzoni-Larisa-Volos. Za trajekt se zbog gužve u sezoni već od juna preporučuje unapred rezervisanje trajekt karti on-line (oko 200 EUR u oba pravca, mada zavisi od veličine automobila i koliko osoba putuje), ali se karte moraju preuzeti 45 min pred ukrcavanje na trajekt. Ukoliko se ne stigne na vreme novac se ne refundira, tako da je veoma bitno stići ranije kako bi se izbegle komplikacije. Ovo može biti opterećujuća okolnost, s obzirom da je i na granicama situacija promenljiva tokom letnjih meseci, pa je bitno dobro se informisati o svim pojedinostima u vezi sa ostalim načinima odlaska na Skijatos kako biste odabrali varijantu koja je za vas najsigurnija i najbolja.

Skijatos – ostrvo za svačiji ukus

Bez ikakvog dvoumljenja, Skijatos je mesto za sve one koji žele da beskrajno uživaju u Suncu i velikom broju plaža, organizovanim dnevnim i noćnim zabavama, ali i za ljubitelje mirnijeg odmora, zabačenih i izlolovanih plaža. Mnoge od njih su liče jedna na drugu, ali je glavna razlika što ima onih na kojima se organizuju dnevne zabave i žurke, neke od njih su puste i možete uživati u intimnoj atmoferi gde će vam društvo praviti tek po koji kupač, a do nekih se može doći samo brodom.

Kada birate smeštaj, najbolje je da se dobro informišete i znate šta želite. Za mlade je najčešće najbolje da budu smešteni u samom garadu kako bi im na dohvat ruke bila mesta za izlaske i sam grad. Do plaža se svakako putuje, a s obzirom da je saobraćaj dobro organizovan, naročito tokom dana, to nije nikakav problem. Ne propustite da svtratite u Rock’ N Roll Bar ili Stay Cool Bar na neki od koktela. Svi ih hvale, a ukoliko ne želite da trošite mnogo novca, oba bara imaju vreme kada su cene nekad i duplo jeftinije, pa možete iskoristiti priliku da ih probate i sami procenite. Oba se nalaze u staroj luci, Stay Cool je na šetalištu, a Rock’ N Roll ima odličan pogled na more i luku. Rade do jedan sat posle ponoć. Nakon toga, zabava se nastavlja u nekim od najpoznatijih klubova, kao što su BBC ili Pure, koji se otvaraju tek oko ponoći i u kojima su cene pića znatno više od uobičajenih u gradu.

Rock n roll bar Skijatos u Grčkoj noćni provod

Tokom nekih od dana odvojte vreme za istraživanje grada, Papadiamanti ulicu i šetnju pored mora. Dobru hranu možete naći npr. u restorančiću  El Greco, Aura, ali se za dva obroka sa pićem treba odvojiti 30-ak i više EUR. Naravno, uvek se može naći i jeftinija hrana. Prošetajte, uporedite cene i odlučite se za ono što vam odgovara. Izbor je zaista veliki. Zađite u neku od sporednih uličica, gde možete naći dosta grčkih taverni sa tradicionalnom muzikom i duhom pravog Skijatosa.

Ako govorimo o cenama na Skijatosu, da, na ovom mestu ćete potrošiti nešto više novca nego u drugim krajevima Grčke, ali bez nekog preteranog razbacivanja to neće biti cifra koja neuporedivo premašuje neka uobičajena očekivanja.

Skijatos – predlog aktivnosti i plaže

Glavna aktivnost na Skijatosu je difinitivno obilazak svih njegovih plaža. Upravo po tome je specifičan, jer je jednostavno nemoguće stići i probati svaku od njih. U zavisnosti od aspiracija i onoga kako želimo da provedemo odmor, bitno je napomenuti da ima nekoliko varijanti za koju ćete se odlučiti u skladu sa svojim željama.

Oni koji željni svakodnevne akcije i teže tome da vide što veći broj plaža, ukoliko iznajme auto mogu tokom jednog dana uspeti da obiđu i nekoliko. Naravno, onda je neisplativo na svakoj od plaža plaćati i ležaljke, s obzirom da planirate kraće zadržavanje. Ukoliko putujete javnim prevozom, ovo je već nešto teže izvesti. Za ove putnike je možda najbolja varijanta da se informišu i odluče za najbolje plaže na Skijatosu, ili neke koje po sopstvenoj proceni žele da vide, pa se mogu opustiti u celodnevnom uživanju na svakoj od njih. Izdvojićemo samo neke.

Lalarija Beach – Nezaobilazni motiv razglednica sa Skijatosa se upravo ovde može videti. Tzv. rupa u steni, ili kapija koju je sama priroda stvorila jedna je od glavnih atrakcija ove plaže. Beli šljunak i ogromna stena u zaleđini su njen zaštitni znak. Može joj se prići isključivo sa mora, brodovima, pa povremeno tokom leta, ako su vetrovi takvi da obrazuju veće talase, nije moguće pristati do nje. S obzirom da nije preterano velika, i da je divlja, na Lalariji ne postoji mogućnost iznajmljivanja opreme za sunčanje. 

Lalarija plaža na Skijatosu

Koukounaries Beach – Pored Lalarije, ovo je još jedna od plaža koje ne smete propustiti tokom svog boravka na Skijatosu. Prirodni hlad borova, njihov miris i pesak boje zlata sa sitnim svetlucavim zrncima jesu ono što ovu plažu čini najposećenijom. Pesak je toliko sitan da više liči na brašno, nego na zrnca. Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana (oko 8 EUR), a takođe možete poneti i koristiti svoj suncobran ili se smestiti u prirodni hlad borova koji je okružuju. Kukunaris je zbog svog specifičnog ambijenta i zaštićeno područje poglašeno za nacionalni park prirode. Zanimljivo je da njen naziv u prevodu znači “borova šišarka”.

Banana Beach – Dobila je naziv po svom obliku i boji peska. Veoma je popularna među mladima jer je tamo skoncentrisan glavni dnevni provod na ostrvu sa diskotekom pod vedrim nebom. Zabava traje i tokom dana, ali i noći, tako da je Banana upravo jedno od mesta koje živi i danju i noću. Takođe, i ovde postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Cene se kreću kao na prethodnoj plaži, dok su cene pića u klubu više nego uobičajene. S obzirom da je ovo najzapadnija plaža na ostrvu, sunce zalazi najkasnije, pa imate mogućnost da u suncu i plaži uživate duže nego na ostalim plažama.

Pored njih, ističu se još i: Agia Eleni, Mandraki, Xanemos (u blizini aerodromske piste), Vasilias, Achladies i mnoge druge.

Krstarenje oko Skijatosa – Može se naći i kao izlet “Sea and sun”. Uključuje krstarenje oko celog ostrva i posetu nekim od plaža. U oviru ovog izleta se pristaje na Lalariju, Kastro, Asselinos i ostrvo Tsourgia. Svuda je predviđeno zadržavanje kako biste se okupali, prošetali i ručali. Krstari se duž obala Skijatosa i mnoge plaže možete videti sa vode, pa tako i odlučiti možda gde da provedete neki od sledećih dana.

Izlet na Skopelos – Zbog duže plovidbe do Skopelosa, preporučuje se da se on poseti kao poseban izlet, ne u okviru nekog koji uključuje i plaže na Skijatosu. Kada se na Skopelos ide u okviru pojedinačnog izleta ima dovoljno vremena za obilazak grada, ali i za kupanje. U suprotnom ćete jedno žrtvovati. Zato, ukoliko se odlučite da skoknete do prvog suseda Skijatosa, dobro se organizujte kako biste vreme proveli što kvalitetnije.

Duge peščane plaže, kristalno čista voda, zelenilo borovih šuma, odlična zabava na nekim od plaža i noćni život, čine Skijatos jednim od nezaobilaznih mesta putnika koji žele da vide prirodne lepote kojima Grčka ostrva ne oskudevaju. Nešto više cene jesu realnost, ali uz dobru organizaciju Skijatos ne mora biti mesto na kome ćete potrošiti previše novca. Ovde će svoj kutak pronaći kako ljubitelji gužve i zabave tako i oni koji vole izolovane plaže koje umeju da budu skovište za sve one koji preferiraju uživanje samo u zvucima talasa i prirode koja ih okružuje.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.