Španske pijace – kupovina sa bogatom istorijom

U Španiji postoji veliki broj pijaca, a svaka od njih ima svoju priču i istoriju. Samo u Madridu ih ima 46 – neke su pretvorene u moderne pijace, neke u gastro barove, a neke su zadržale svoj stari sjaj i pod zaštitom su države. Pravo je čudo kako su pored svih velikih trgovinskih lanaca španske pijace uspele da opstanu i krase pojedine gradove vekovima unazad.

Sveže povrće na tezgi u pijaci

Neke od njih su imale svoje uspone i padove, bile pred zatvaranjem i  ponovo povratile staru slavu. Upoznaćemo vas kako sa onim tradicionalnim pijacama na koje smo svi navikli tako i sa onim novim, modernim, koje su poslednjih godina prava senzacija medju turistima. 

Pijace kao značajne tačke jednog grada

Ono što je karakteristično za skoro sve španske pijace jeste to da se nalaze u samom srcu grada. Do njih se dolazi veoma lako bilo da idete pešaka, gradskim prevozom ili svojim kolima. Činjenica je da ovo ne važi za pijace u Madridu, jer u tako velikom gradu sa tolikim brojem pijaca, nije moguće da sve budu u centru, ali će stanovnici Madrida biti spremni da vas posavetuju kako da stignete do željene. 

Gotovo sve španske pijace možete posetiti svakog dana od 7h pa do nekih 14/15h zavisi od pijace. Nedeljom su zatvorene kao i većina radnji i objekata širom Španije. Još jednom je važno naglasiti da ovo ne važi za veće gradove poput Madrida i Barselone, jer ovi gradovi nikada ne spavaju pa samim tim i pijace prate korak sa njima. Tako na primer pijaca San Miguel i San Antonio u Madridu radi sve do ponoći, a pijaca u Barseloni do 20:30.

#1 Mercado Central, Alikante

Pijaca je otvorena 1921. godine, i čine je dva sprata sa skoro 300 malih radnji. Pored ribarnice, pekare, mesare, cvećare, štandova sa najraznovrsnijim voćem i povrćem  ovde možete naći i odlične poslastičarnice i kafiće. 

Veliki broj stanovnika Alikantea i okolnih mesta svoj dan započinje upravo ovde. Mercado se nalazi u ulici Avenida de Alfonso El Sabio. Zgrada ove autentične pijace bombardovana je tokom građanskog rata i pojedini istoričari tvrde da je upravo ovde izgubljeno najviše života, a najtužnija jeste činjenica da je bilo i dosta dece.

Neki podaci kažu da je u bombardovanju pijace život izgubilo između 300 i 400 ljudi, a povređenih je bilo čak više od 1000. Neki od preminulih nikad nisu ni identifikovani. Danas kad udete u ovu pijacu čućete samo graju, smeh, pesmu i niko ne bi ni pomislio da njeni zidovi kriju toliku tugu.

Povrće na tezgama u zatvorenoj pijaci

#2 Mercado de Colón, Valensija

Ova pijaca je zvanično otvorena na Badnje veče 1916. Turisti je veoma često posećuju, ne da bi kupovali već da bi se divili kako njenoj spoljašnjosti, tako i unutrašnjosti. Ono što se može primetiti ne samo na pijaci Colon nego na svim pijacama u Španiji jeste to da ih krase prelepi mozaici, ogromni prozori, ručno oslikani zidovi, svodovi i kupole. 

Sve one su dela poznatih i u to vreme cenjenih arhitekata. Statua arhitekte čije je delo ova prelepa pijaca, Francisco Mora, krasi sam ulaz. 2007. godine pijaca je proglašena za zdanje od kulturnog značaja. Ukoliko se nađete u Valensiji prošetajte do ulice Jorge Juan i obiđite ovu pijacu.

#3 Mercado Central, Valensija

Još jedna veoma bitna pijaca u Valensiji jeste upravo ova. Nalazi se u srcu starog dela grada. Gradnja ove pijace trajala je od 1915. do1928. godine kada je zvanično otvorena. Da pijace idu u korak sa vremenom, pokazuju mnoge druge pa tako i ova pijaca, koja ima svoj sajt na kom čak možete izvršiti online kupovinu, uz mogućnost odabira na kojoj tezgi želite da kupite meso, povrće ili bilo šta drugo.

Ova pijaca je prva u Španiji uvela uslugu dovoženja lično kupljene robe ili online poručene na kućnu adresu. Na ovoj pijaci nalazi se oko 1200 tezgi, na kojima preko 300 trgovaca izlaže svoje proizvode. Neke od tezgi su generacijama  u vlasništvu istih porodičnih trgovina.

#4 Mercado Victoria, Kordoba

Ova pijaca je smeštena u parku Jardines de la Victoria. Zgrada pijace datira još iz 1877. godine, i prvobitno nije trebalo da bude pijaca. Zgradi je naknadno dodat još jedan sprat čija je obnova započeta 2004. godine i danas služi kao restoran u kom se organizuju venčanja, rođendani i poslovne večere. 

Restoran raspolaže  velikom terasom koja je postala omiljeno mesto mladih. Na ovoj pijaci se često organizuju kursevi kuvanja za decu i odrasle, degustacije, takmičenja i brojne druge aktivnosti, u kojima možete upoznati čari španske kuhinje.

#5 Mercado del puerto Las Palmas, Gran Kanarija 

Ova stara tradicionalna pijaca je obnovljena 1994. godine i sada je krasi moderniji izgled, ali je bez obzira na obnovu zadržala svoj tradicionalni šarm. Ono što je bitno napomenuti jeste da je ovu pijacu davne 1891. godine projektovao ni manje ni vise nego Gustav Ajfell, tvorac čuvenog Ajfelovog tornja. 

Kako i sam naziv kaže mercado del puerto pijaca se nalazi u neposrednoj blizini plaže Las Canteras i svojom lokacijom privlači veliki broj turista.

#6 Mercado de la Esperanza, Santander 

Na samom severu zemlje nalazi se grad Santander. Sam centar ovog grada  krasi pijaca koja predstavlja arhitektonski dragulj čitave Kantabrijske regije. Počela je sa radom davne 1900. Još 1977. godine zgrada je proglašena za istorijski spomenik.

U svojoj unutrašnjosti ima oko 166 radnji. Ukoliko vas put odnese do čuvenog trga Plaza de la Esperanza nećete moći a da ne odvojite par minuta i pogledate zbog čega je ovo zdanje za mnoge stanovnike od velikog kulturnog i istorijskog značaja.

#7 Mercado del Fontan, Oviedo 

Još jedna pijaca na samom severu, u obilju zelenila, u prestonici pokrajne Asturias. Tokom Božića 1521. godine ovaj grad je zadesio pozar velikih razmera. Da bi nekako rešio krizu koja je nastala u gradu kao posledica ovog pozara car Karlos V u septembru 1523. godine otvara pijacu. 

Pijaca je bila otvorena svakog četvrtka na glavnom trgu, na samo par koraka od gradske kuće. Prodaja se obavljala na otvorenom sve do 1885. godine kada je izgrađena veličanstvena zgrada koja je danas pod zaštitom grada. 

#8 Mercado de la Ribera, Bilbao 

Povrće na tezgama u pijaci

Stacionirana tik uz reku još davne 1929. godine postala je najveći trgovinski centar ovog dela. Dobila je naziv po ulici u kojoj se nalazi. Verovali ili ne, ova pijaca se našla u Ginesovoj knjizi rekorda kao lokalna pijaca sa najširom ponudom. 

Ovo je najveća pokrivena pijaca u Europi, što znači da ima najviše tezgi i trgovaca. A naravno ništa od toga ne bi bilo moguće da se ne prostire na čitavih 10.000 kvadratnih metara. 

#9 Mercado de la Encarnación, Sevilja 

Na mestu ove pijace nekada je bio manastir, 1842. godine je manastir zatvoren i otvorena je prva pijaca. Ova pijaca je bila otvorena sve do 1973. kada je iz tehničkih razloga bila srušena. Tokom 37 godina je ovo bilo ograđeno zemljište bez namene.

U junu 2004. godine je otvoren konkurs za mlade arhitekte koji žele da se pokažu i da osmisle izgled nove pijace. Odlukom stručnog žirija i stanovnika pobedio je projekat  koji svojim izgledom podseća na ogromne pečurke arhitekte Jürgen Mayer iz Berlina.

Projekat nosi naziv Metropol Parasol ( parasol – suncobran ). Pijaca nosi naziv po trgu na kom se nalazi. Reč je najvećoj drvenoj konstrukciji u Europi. Konstrukcija je postavljena na betonske stubove, unutar dva najveća stuba se nalaze liftovi koji vode do samog vrha gde se nalazi prelepa terasa sa pogledom na grad.

Ukupno ima šest pečuraka kako ih svi zovu, mada sam naziv kaže da su u pitanju suncobrani. Zanimljivo je napomenuti da je dužina ove konstrukcije oko 150 m, širina oko 70m, a visina 28,5m. Kažu da je za izgradnju utrošeno skoro 3.500 metara kubiknih drveta i čak 16 miliona eksera.

Pored pijace ovde se nalazi još i arheološki muzej. Ova veličanstvena građevina je rađena u nekoliko faza. Radovi su počeli 2006. godine i prva faza je završena decembra 2010. kada je puštena u rad pijaca.

Godinu dana kasnije marta 2011. godine otvoren je i muzej, a na kraju maja iste godine i terasa na vrhu. Da biste se popeli na ovaj prelepi vidikovac morate izdvojiti 3e, ono što je bitno napomenuti jeste to da je u tu cenu uračunato jedno piće. Stanovnici grada Sevilje ne plaćaju.

#10 Lonja del Barranco, Sevilja 

 Još jedna pijaca u Sevilji koju vredi posetiti. Nalazi se neposredno uz most Puente de Triana. Zasluge za izgled ove pijace kao i one u gradu Las Palmas prepisuju se arhitekti Gustavu Ajfelu. 

Izgrađena je 1883. godine i u početku je bila sedište trgovaca, tek je kasnije pretvorena u pijacu. Da bi uveli neke novine i uspeli da prate savremene trendove koje je donela izgradnja pečuraka, novembra 2014. otvara se moderan gastro bar u sklopu pijace kao i delovi namenjeni dečijim aktivnostima. Ovde možete uživati uz hranu i predivan pogled na reku.

#11 Mercado Central de Abastos, Kadiz

Veličanstveno zdanje u andaluzijskom stilu, sa tradicionalnim šarmom španskog juga, očaraće vas već na prvi pogled. Predstavlja ponos svih stanovnika Kadiza još od 1928. godine. Posle tri godine renoviranja u oktobru 2009. ponovo je otvorila svoja vrata.

Radovi su trajali duže od očekivanog jer su morali dosta pažnje da posvete restauraciji postojeće fasade sa svim tradicionalnim ukrasima i vitrazima  kako spolja tako i unutar pijace. Na ovoj pijaci možete naći oko 57 tezgi sa voćem i povrćem, oko 54 ribarnice, 44 mesare i još mnogo toga.

#12 Mercado Santa Caterina, Barselona 

Ovo je jedna od najstarijih pijaca u Barseloni. Izgradjena je 1845. Poslednja reforma obavljena je 2004. godine i od tada je posebno interesantna za turiste zbog svog šarenog krova. Naime reč je o keramičkom mozaiku od čak 325.000 delova. Nešto slično ovome možete videti i u parku Guell, Gaudijevom remek delu.

#13 La Boquería, Barselona 

Reč je o najpoznatijoj i najposećenijoj pijaci u Španiji, La Boquería. U centru Barselone,na čuvenoj ulici La Rambla još od 1840. godine pruža široki izbor kako lokalnih proizvoda tako i onih egzotičnih i manje tipičnih za ovo područje. Smatra se jednom od najvećih atrakcija Barselone.

Poslednjih godina pojavio se i veliki broj migranata koji na nekim od tezgi stanovnicima Barselone, a i turistima nude razne proizvode iz Japana, Italije, Grčke, Azije… Godišnje je poseti nekoliko miliona turista.

#14 El Mercado de la Paz, Madrid 

Sa svojih 60 tezgi ne može se reći  da se ubraja u velike španske pijace, ali ipak prilično je posećena, s obzirom na činjenicu da se nalazi u starom delu Madrida u ulici Ayala. Ovo je jedna od najstarijih pijaca u ovom gradu. Otvorena je davne 1882. godine. Tada je važila za najmoderniju pijacu u Madridu, a sada je to pijaca sa dugom tradicijom i  istorijom.

Poslednjih 10 do 15 godina u Madridu su se pojavile nove, moderne pijace koje sve više liče na gastro barove, a sve manje na prave pijace. Nekada se na pijace išlo po namirnice za ručak, a sada na tim istim pijacama možete ručati, na pojedinim ćete imati tretman kao u vrhunskom restoranu.

#15 Mercado de San Miguel, Madrid 

Tik uz Plaza Mayor i na samo par koraka od Puerta del Sol nalazi se stara pijaca. Zgrada je obnovljena 2009. godine. Španci su želeli da se ovom obnovom pokažu pred turistima pa je samim tim izdvojeno i mnogo novca. Ovo je jedna od pijaca na kojoj je uvek gužva, jednostavno ne postoji deo dana ili dan u nedelji kada ima manje posetilaca. 

Ono što ćete primetiti ukoliko se nađete na ovoj pijaci jeste da su cene za koji cent više nego na drugim, ali Madriđani imaju objašnjenje za to. Oni tvrde da su ovde cene veće jer je ova pijaca klasik, isto kao što ukoliko rezervišete hotel na čuvenoj Gran Vii ne plaćate noćenje u hotelu, već noćenje na Gran Vii što ima posebnu cenu. 

Pijaca nosi ime po trgu na kom se nalazi. Otvorena je 1916. godine. Bila je pred zatvaranjem 2009. godine, zato što se  u ovom delu grada otvorio veliki broj  trgovinskih lanaca i pijaca pa nije mogla da im parira. Može se slobodno reći da je njena obnova iste te godine bila veliki rizik jer se uložilo mnogo novca, a niko nije znao da li će se to isplatiti. 

Važno je napomenuti da novac nije izdvojen iz budžeta grada već da je bio donacija poslovnih ljudi Madrida. Obnova je uradjena po uzoru na pijacu Boqueria u Barseloni. Kao što je to slučaj i kod drugih modernih pijaca i ovde su pored tezgi dodati i barovi gde možete sesti i pojesti ili popiti nešto. 

#16 Mercado de San Antón, Madrid 

Nalazi se u delu grada pod nazivom Chueca. Za ovu četvrt kažu da je jedna od najelitnijih, najposećenijih i omiljena među LGBT populacijom. Upravo u ovom delu grada su se 1980. godine otvorili prvi kafići namenjeni LGBT populaciji. Pošto je blizu Gran Vie veliki broj turista ne može, a da je ne poseti.

Ova pijaca je mesto gde se tradicija meša sa modernizmom. Obnovljena je i modernizovana 2007. godine. Izgradjena je na tri sprata, na poslednjem spratu možete uživati kako u ukusnoj hrani tako i u predivnom pogledu na grad. 

Ono što je još zanimljivo jeste da se upravo na ovom spratu nalazi restoran “La cocina de San Antón” u kom sami možete da skuvate sebi obrok od namirnica koje ste kupili na ovoj pijaci. Idealno mesto tokom leta za kupovinu i uživanje.

Kolutovi tvrdog sira na stolu

#17 Mercado de San Ildefonso, Madrid 

Ova pijaca je zamišljena ne samo kao mesto za kupovinu već i za zabavu, odmor. Rađena je po uzoru na street food markete koje možemo naći u Njujorku, Londonu, Singapuru ili Bankoku. 

Pošto se  nalazi u delu grada Chueca u ulici Fuencarral morala je biti moderna i kosmopolitska. Ovde možete uzeti hranu za poneti, a možete u njoj uživati i u velikom dvorištu. Njenom modernom stilu doprinosi nekoliko spratova i međuspratova kao i otvoreni centralni deo. 

#18 Mercado de Moncloa, Madrid 

Još jedna u nizu modernih madridskih pijaca smeštena je u delu gradu Chamberi. Čine je tri sprata, na prvom možemo uživati u raznim vrstama peciva i ukusima Italije. Drugi sprat je rezervisan za američku i japansku kuhinju, kao i za ljubitelje vina. 

Poslednji sprat nas vraća u Španiju i nudi razna jela pokrajne Galisije. Ovde se nalazi i restoran sa terasom koja pruža divan pogled na grad. Na ovoj terasi se često organizuju promocije knjiga, izložbe, koncerti četvrtkom i nedeljom.

Ono što je čini drugačijom od ostalih pijaca jeste bazen koji se nalazi na terasi. Kako ovaj deo grada  važi za studentski kraj uprava pijace se potrudila zadovolji sve njihove potrebe i na taj način ih privuče.

#19 El Huerto de Lucas, Madrid  

Još jedna pijaca u delu grada Chueca tačnije u ulici San Lucas. Filozofija ove pijace jeste da je hrana najbolji lek. Upravo tom filozofijom vođeni ovde možete naći isključivo organske proizvode koji ispunjavaju najviše standarde. 

U okviru ove pijace možete naći i kozmetički salon, naravno svi tretmani se rade organskim preparatima. Tu je takođe i restoran u kojoj čuveni kuvar Javier Muñoz-Calero, pravi najfinija jela. Ono što je još jedan dokaz da ovde vode računa o prirodi jeste to da su čak i stolice u restoranu od ekološkog materijala.

#20 Platea, Madrid 

Na samom trgu Plaza del Callao na kom se nalazi i istoimeni bioskop i na samo par koraka od Gran Vie i Puerta del Sol nalazi se ova moderna pijaca. Nekadašnja zgrada bioskopa je renovirana i pretvorena u ovo gurmansko svetilište. Na svoja 5 sprata može da primi nešto više od 1000 ljudi. 

Ovde možete naći odvojene delove za sladokusce Platea Dulce i za one koji više preferiraju slano Platea Salada. Platea Dulce predstavlja restoran “Mama Framboise” na čelu sa čuvenim poslastičarem Alehandro Montes, dok je slani deo tj Platea Salada zamišljen tako da sve bude u vidu malih zalogaja ( tapas,  tapear – prezalogajiti ) kako nacionalne, tako i internacionalne kuhinje. 

Stara bioskopska sedišta i platna, jazz muzika u pozadini i vrhunska hrana su dovoljan razlog da posetite ovu modernu pijacu u samom centru Madrida. Ovo je ujedno i najveći gastro bar u Europi.

Jasno je da su španske pijace znatno eveoluirale od osnovnog pojma pijace, koji nam je prva asocijacija na ovaj način kupovine. Zato verujemo da ćete prilikom sledećeg obilaska ove predivne mediteranske zemlje, uzeti u obzir obilazak neke od njenih pijaca.

Autor: Melita | Objavljeno: 19.06.2020. | Modifikovano: 19.06.2020.