Stvari koje morate poneti na putovanje

Pre nego što počnete da se pakujete za putovanje, napravite listu stvari, koje su vam neophodne na odmoru. Na taj način nećete nositi sa sobom previše nepotrebnih stvari, a sa druge strane olakšaćete sebi put. S obzirom na to da pakovanje zna da bude naporno i stresno, 10-ak dana ranije sastavite spisak, obavite kupovinu svih neophodnih stvari, ispeglajte garderobu, sredite obuću, proverite sve uređaje, koje nosite sa sobom i započnite finalno pakovanje za put. Ovo su neophodne stvari za putovanje koje morate poneti.

Prva pomoć je obavezna

Putovanja su vrlo uzbudljiva, ali vrlo često ukoliko ste neoprezni,  možete se povrediti ili povrediti nekog drugog. Zato je dobro da uvek sa sobom ponesete malu torbicu sa prvom pomoći. Ponesite sa sobom tablete protiv glavobolje, mučnine i tegoba ukoliko imate probleme sa alergijama i promenama klime, probiotik i sl. Obavezno ponesite hanzaplast i zavoj u slučaju fizičkih povreda.

Garderoba i obuća

Uglavnom većina, a posebno žene, vrlo često spakuju i previše stvari, koje na kraju i ne izvade iz  kofera. Ako putujete na letovanje, ponesite sa sobom i par toplih stvari za slučaj da dođe do promene temperature ili padavina. Ukoliko putujete avionom, vodite računa o ograničenjima kada je reč o težini prtljaga. Ako putujete poslovnom klasom možete poneti sa sobom do 2 komada prtljaga bez dodatnih troškova. Sa druge strane, težina prtljaga može iznositi do 32 kg, a za ekonomsku klasu između 20-23 kg. Nemojte preterivati sa odevnim predmetima kao ni sa obućom. Ponesite sa sobom udobnu obuću i par elegantne obuće ukoliko planirate izlaske. Ukoliko u hotelu postoji bazen, a da pri tom ne putujete na letovanje, ponesite kupaći kostim sa sobom. Pidžama, peškiri, intimno rublje su sastavni deo vašeg prtljaga.

Kozmetika

Budite oprezni pilikom pakovanja kozmetike i ponesite samo neophodno. Danas ne morate sa sobom da nosite veliki broj bočica (šampon, balzam, gel za tuširanje i dr.), već u drogerijama možete kupiti set malih bočica i napuniti ih šamponom, gelom i sl. Naravno da u hotelu možete očekivati da dobijete mini  kozmetičke preparate, ali ukoliko volite da koristite svoju kozmetiku, možete primeniti savet sa malim bočicama. Ukoliko putujete na letovanje, obavezno nosite sa sobom kreme sa zaštitnim faktorom.

Lične i skupocene stvari

Ukoliko nosite sa sobom stvari od velike vrednosti (laptop, tablet, fotoaparat, mobilni telefon, nakit i sl.), novac i lična dokumenta (pasoš, lična karta i dr.), uvek nosite sa sobom u posebnoj torbi. Ponesite sa sobom i polisu osiguranja, međunarodnu saobraćajnu dozvolu i ovlašćenje ukoliko na put krećete vozilom, koje nije u vašem vlasništvu. Novac rasporedite na više različitih mesta.

Punjači

Ukoliko nosite sa sobom već pomenute uređaje, obavezno ponesite punjač za svaki od njih. Ako vam se baterije na fotoaparatu brzo prazne, ponesite punjač za baterije.

Kabanica i kišobran

Tokom putovanja, ne možete predvideti vremenske prilike. Zato je potrebno da sa sobom ponesete kišobran i najlonsku kabanicu kako biste se zaštitili od eventualnih padavina.

Stvari za udobno putovanje

Da bi vam putovanje bilo komforno, ponesite sa sobom jastuk za spavanje i tanko ćebe. Radi zabave, poželjno je poneti neku zanimljivu knjigu, časopis, igrice. Ukoliko vam smeta buka, ponesite čepiće za uši. Ne zaboravite grickalice i vodu.

Ovo bi bila moja lista neophodnih stvari na putovanju ali uvek je i upitno šta sve smete preneti preko granice. Dodatno, pre nego što krenete na putovanje, proverite svoju listu, koju ste prethodno sastavili, da li ste sve poneli sa sobom. Posebnu pažnju obratite na dokumenta i novac. Pre nego što krenete na put, proverite još jednom da li ste isključili sve uređaje u stanu. I bez obzira na to koliko stvari nosite sa sobom, ostavite prostora za suvenire i poklone za vaše najmilije. Srećan put!

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.