Tasos (Grčka – Egejsko more) – ostrvo strasti i šuma koja pliva

Tasos – ostrvo strasti prema kome ravnodušni nisu ostali ni veliki grčki bogovi, a u njegovu istorju prste je umešao i sam Zevs. Tasos je ostrvo zbog čije lepote je brat prekinuo potragu za otetom sestrom, ostrvo koje su antički pesnici darivali najlepšim imenima, ostrvo u Grčkoj gde borovi rastu iz mermera koji pluta modrim Egejom, ostrvo na kom vas dočekuju galebovi, a ispraćaju nezaboravni trenuci. Dobrodišli na ostrvo Tasos u Egejskom moru Grčke. Pročitajte zašto je letovanje na Tasosu pravi izbor, koje atrakcije Tasosa možete videti, gde se kupati, kakve su plaže i koliko letovanje na Tasosu košta. Ovo su moji utisci sa Tasosa.

Ostrvo Tasos – šuma koja pliva

Tasos, najsevernije ostrvo Egejskog mora, ujedno je i deveto ostrvo po veličini u Grčkoj (390 km2). Sa svojim obimom od oko 100 km, pitomom i vrlo pristupačnom obalom, kao i dobrim putevima, može se uvrstiti i u grupu onih ostrva po kojima se tokom boravka lako možete kretati i obići svaku znamenitost.

Duž ostrva proteže se prostrani mermerni planinski venac Ipsarion, čiji je najviši vrh Ipsario (1200 m). Vazduh na ostrvu je vrlo čist i često obojen gustim mirisom maslinjaka i prostranih četinarskih šuma koje dominiraju brdovitom površinom Tasosa.

Takođe, zahvaljujući svom položaju Tasos je zaštićen od vetrova, a retki koji duvaju su vrlo blagi i služe “provetravanju“ ostrva, o čijem kvalitetu vazduha postoji potvrda još iz antičkih vremena. Glavnom ostrvu pridružuju se još i tri manja – Tasopulo, Kinira i Panagija. Širom obale Tasosa postoji oko 70 najraznovrsnijih plaža.

Nastanak ostrva

Ako je verovati čuvenom grčkom istoričaru Heroditu, istorija Tasosa vraća nas daleko unazad, u davni period Fenikije odakle i potiče ime ostrva – Tasos je bio sin feničanskog kralja Agnora. Opet, sa druge strane, antički pesnici davali su mu razna imena, a svako od njih opisivalo je poneku njegovu autentičnost – ‘‘aeria’‘ što znači svežina ili osvežavajući letnji povetarac, ‘’edria’’ zbog čistog plavog neba, ‘’krisi’’ zbog bogatsva zlatom…

Arheološko nalazište Alyki Beach na Tasosu

Prve kolonizatore privukla su prirodna bogatstva Tasosa, pa je još tada Tasos bio čuven po rudnicima zlata i mermera, a vino sa Tasosa pilo se čak u Aziji i Britaniji.

Mit i legenda

I danas, prikaz velikog Zevsa prerušenog u bika dok otima prelepu Evropu oslikan je na ploči u gradu Limenas, a odatle, mit se otisnuo dalje i preko novčića od dva evra, na kome je takođe ovekovečen isti prizor, obišao svet. Prema istom mitu, Tasos je bio sin Feničanskog kralja Agnusa koji je bio poslat da pronađe sestru koju je zaljubljeni Zevs odveo na Krit.

Neuspešnu potragu završio je nastanivši se na ovom prelepom ostrvu. Ni priča o sirenama, nezaobilaznim lepoticama grčke mitologije i istorije, koje svojom zanosnom pesmom zavode mornare i moreplovce ne zaobilazi Tasos. I još jedan mit govori da su upravo ove tasoške lepotice zavele i samog Odiseja na svom putu.

Korisne informacije za letovanje na Tasosu

 • Telefon na Tasosu ako nemate Internet – kako ipak živimo u vremenu savremenih tehnologija, varijante komunikacije putem internet aplikacija su najjeftinje i najjednostavnije rešenje. Za pristalice standardnih ‘’Halo’’ kartica, pogotovo ako nemate dobru WiFi konekciju, imamo preporuku u vidu “Face“ kartica koje su mnogo isplativije, jer za 5 eur dobijate sat i dvadeset minuta razgovora. Takođe postoji opcija i kupovine grčkog broja za mobilne telefone.
 • Zdravlje i ambulanta na Tasosu – gotovo sva veća mesta imaju lokalne ambulante.
 • Pumpe – mreža pumpi je razgranata što olakšava kretanje i obilazak ostrva. Dostupni su benzin i dizel.
 • Putevi – su većim delom magistralni, sa dve komforne trake i protežu se mahom uz samu obalu. Sobzirom na reljef ostrva, možete očekivati i manje pristupačne i napornije deonice sa dosta serpentina i lakat krivina.
 • Prevoz po ostrvu – Lokalni autobusi su udobni i komforni, dobro organizovani i poštuju red vožnje, pa se na njih uvek možete osloniti ukoliko nemate sopstveni prevoz. Taxi je takođe dostupna opcija, a cene se krecu od 1,5 – 4 eur po kilometru u zavisnosti od dužine relacije. Svakako, najlepši i najintimniji način da obiđete ostrvo i da ga upoznate jeste sopstveni prevoz. Na raspolaganju su vam automobili, skuteri i quad-ovi koje možete iznajmiti iz neke od mnogobrojnih rent-a-car kompanija širom ostrva ili ugovoriti rentiranje ranije, još pre samog polaska na put.
 • Grčki jezik – uvek poželjan jer ćete se susretati sa situacijama da lokalno stanovništvo ne govori nijedan drugi jezik. Zato pripremite lagani rečnih letnjih izraza i fraza, jer uvek je lepo barem nekom nepoznatom poželeti dobro jutro.

Kako stići – put do Tasosa na tri načina

Tasos avionom

U mestu Hrisupoli na 40 km od Kavale nalazi se internacionalni aerodrom “Aleksandar Veliki“, ali nažalost iz Srbije ne postoji direktan let. U opticaju je jedino kombinovanje letova iz Beograda preko:

 • Soluna odakle možete put nastaviti autobusom ka Kavali pa odatle trajektom do Tasosa
 • Atine odakle možete uhvatiti avion do aerodroma u Kavali, ali je za preporuku da u toj varijanti trajekt za Limenas hvatate u luci Keramoti koja je mnogo bliža aerodromu nego Kavala.

Tasos automobilom – put i saveti

Trajekt do Tasosa - Keramoti - Limenas

Postoje dva načina da iz Srbije stignete u Grčku ako idete na Tasos. Preko Makedonije ili preko Bugarske. Oba su jedino stvar vašeg izbora. Oba vode do Soluna i dalje prema Kavali i Tasosu.

Put preko Makedonije je duži, ali je zato možda bezbedniji jer se gotovo cela deonica vozi auto-putem.

Put preko Bugarske je takođe poslednjih godina vrlo popularan, a tome najviše doprinose radovi na poboljšanju infrastrukture.

Potrebna dokumenta – od ove godine za sve vozače iz Srbije koji poseduju novu biometrijsku nacionalnu vozačku dozvolu nije potrebna međunarodna vozačka dozvola. Ostala neophodna i potrebna dokumenta i dalje ostaju zeleni karton (2000 rsd) i saobraćajna dozvola.

Putarine do Tasosa:

 • Srbija – u zavisnosti od mesta odakle krećete LINK
 • Makedonija – 200 denara u jednom pravcu LINK
 • Grčka – oko 10 eur ukupno u oba pravca LINK

Voz

Vozom je iz Srbije moguće stići jedino do Soluna, pa se za nastavak puta Solun – Kavala, kao što je to bilo u slučaju avio prevoza, preporučuje autobus sa trajektom do Limenasa.

Polasci: Beograd – Solun – 18:45; Solun – Beograd 15:52

Cena karte od Beograda do Soluna iznosi oko 34 eur za jedan smer Ili 54 eur za povratnu kartu.

Trajekt do Tasosa – cena i lokacije

Pomenuli smo da postoje dve varijante prevoza do ostrva:

 • Kavala – Skala Prinou (Tasos) kreće na svaka dva sata, 3.30 eur vožnja traje 1h 15min.
 • Karamoti – Limenas 2 eur, vožnja traje 40 min + taksi 10 eur
 • Taksi Aerodrom – Keramoti – 10 eur, 15 min

Više informacija o trajektu možete pronaći ovde.

Evo zašto letovati na Tasosu

Zato što tako kažu stari grčki pesnici i bogovi

Zato što jagnjetina ima ukus meda

Zato što ostrvo miriše na masline i borove šume

Zato da bi vam galebovi jeli plazmu iz ruke

Zato da sa kupate barem na deset neodoljivo jedinstvenih plaža

Zato da budete deo grčkog mita

Zato da se u njega zaljubite

… i kao svaki zaljubljeni povratnik ponovo njemu vratite

Pogled sa stene - Alexandra Beach hotel na Tasosu

Kuhinja

Pored tradicionlanih ribljih specijaliteta, girosa, suvlakija i musake, nešto što ponudu hrane na Tasosu izdvaja i čini posebnom jesu svakako jagnjetina i vino. Dobru porciju sveže lokalne jagnjetine ili jaretine možete probati u mnogobrojnim restoranim širom ostrva.

Za preporuku svakako jesu taverne u brdovitom selu Teologos, gde se po tradiciji uzgajaju najkvalitetnije ovce i služi najslađa jagnjetina. Uz čašu dobrog lokalnog vina iz vinarija i vinograda sa obronaka Tasosa, upotpunićete svaku gurmansku avanturu i biti spremni za večernje opuštanje uz grčku muziku. Još jedna legenda kaže da su bogovi sa Olimpa pili samo vina sa Tasosa.

Cene su u proseku niže nego na drugim grčkim ostrvima, slične su onim iz kontinentalnih letovališta i neće vam biti prepreka ka mnogobrojnim užicima koji vas očekuju. Za dobar obrok uz grčku salatu i vino treba izdvojiti oko 25eur za dve osobe.

3M na Tasosu – more, med i masline

Proizvodnja maslina na Tasosu - ultra virgin masline
Najstarija fabrika maslinovog ulja koja proizvodi Extra Virgin Oil

Zar ne zvuči kao tajna večnog života? Med sa Tasosa jedinstvena je kombinacija čistog vazduha i svežine borovih šuma, vegetacije aromatičnog bilja, čajeva i lavande. Preporuka – borov med, koji se može kupiti gotovo na svakom koraku, na pijacama, selima i punktovima duž puteva širom ostrva. U kombinaciji sa grčkim jogurtom i svežim voćem postaje simfonija ukusa.

Tradicija

Svejedno da li su u pitanju kućice belih fasada, grčko-plavih prozora, antički ćupovi i klesani kamen, cenkanje sa trgovcima ili prepoznatljiva zabava grčkih večeri uz buzuki gitare i zvuke sirtakija – jedno je sigurno, tradicija je nešto najprepoznatljivije u celoj Grčkoj i nju nosi svaki Grk. Zato, poštujte sve ono čime se oni i ponose.

Vidikovci brdovitog ostrva

Napravljeni sa mnogo šarma i ljubavi, ušuškani na najlepšim mestima, kao ljudska gnezda, odakle se pogled pruža do kraja mora i početka duše. Uvek u prepoznatljivom kamenu i drvetu, prava su prilika da odmorite misli i pogled prepustite daljini.

Letovališta na Tasosu – svaka strana, druga priča

Sever ostrva – Glavni grad – Limenas

Limenas glavni grad i letovalište Tasosa - šetalište i taverne

Stari ribarski gradić i luka, trgovački i turistički centar, ali u jednoj reči, ipak, veliki arheološki dragulj –  amfiteatar, akropolj, kapija Zevsa i Here govore o prošlosti sa divljenjem. Tu je mala gradska plaža, nedaleko od nje glavna ulica, stara ribarska luka sa rekom taverni i pabova, antičko pozorište u kome se tokom leta održava Festival drame Kavale, a iznad grada Agora i vidikovci sa pogledom na pučinu.

Jug – Limenarija i Potos

Nezaobilazna su mesta južne obale Tasosa.

Limenarija je vrlo popularno mesto, naročito u sezoni kada postaje centar turističkog života. Potos je možda i najživlje mesto, centar provoda, čija je gradska plaža krcata barovima, ulice tavernama a grad mladim ljudima. Pored noćnog života, ova dva mesta povezuje i 4 km duga pešačka staza. U blizini oba mesta nalaze se verovatno i najlepše plaže na Tasosu pa iz Potosa postoji mnoštvo izleta brodićima do obližnjih mesta i plaža.

Potos letovalište na Tasosu

Teologos je čuveno autentično tradicionalno selo. Stara prestonica Tasosa i mesto daleko poznato po kvalitetnoj hrani i dobrom vinu. Nalazi se dublje na kopnu desetak kilometara od  Potosa i mora.

Jug sa centrom u ova dva mesta i okružen prelepim plažama najživlji je deo Tasosa.

Istočna obala Tasosa – carstvo vidikovaca

Neukroćena, brdovita i prekrivena borovim šumama možda najbolje dočarava istinski Tasos. Istina plaže, su u ovom delu manje i intimnije, ali to svakako čini ceo doživaljaj boravka autentičnijim.

 • Skala Panagia – staro selo ušuškano je na ovom brdovitom delu ostrva. Vrlo je živo i bogato tavernama sa ukusnom hranom i prodavnicama unikatnih suvenira.
 • Skala Potamia – je mirnije mesto izvučeno sa glavnog puta i locirano u podnožju brda. Idelano je za tih i lagan dan u miru napuštenog borovog hlada.

Pored ovoga treba pomenuti i Golden Beach, na koji ipak najčešće odlaze stranci (Nemci, Šveđani…)

Golden beach letovalište na Tasosu

Ova strana pruža ljubiteljima aktivnog odmorava i mogućnost pešačenja, jer je bogata prelepim pešačkim stazama po obroncima Ipsaria.

Severo-zapad ostrva – Neistražena oaza i kamperski raj

Ovaj deo je turistički najmanje razvijen bez određenih turističkih mesta i značajnih plaža. Za izdvojiti su mesta Skala Maries, Skala Kallirachis i Skala Rahoniou gde možete potražiti mirniji odmor. Takođe na ovoj strani ostrva se nalazi hotelski kompleks i auto kamp u blizini plaže Dasyllio Prinou kod mesta Prinos.

Ukoliko ste ljubitelj avanture i aktivnog letovanja uvek možete potražiti i neko alternativno mesto ili skrivenu uvalu za svoj šator.

Plaže na Tasosu – raj izvan naseljenih mesta

Obala Tasosa je celom dužinom izuzetno pitoma i pristpačna što je otvorilo put velikom broju najrazličitijih plaža da se prostiru širom ostrva. Postoji oko njih 70 smeštenih među raznim uvalama i zalivima, delimično ili potpuno uređenih, imenovanih i neimenovanih  – gotovo svih tipova i namena. A na svakoj pesak –sitan zlatno-žuti, beli mermerni ili sivi šljunkovit i voda – bistra prozračna i jedinstveno plava, ponegde  u smaragdno-zeleno obojena četinarskim šumama. Sa talasima ili bez, u hladu borova ili ne – svaka je jedinstven doživljaj.

Alexandra Beach plaža hotela sa plavom zastavicom

Plaža Pahis (sever)

Lokacija: u blizini Skala Rahoni

Ovo je peščana oaza prirodnog hlada koji čine borovi duž plaže. Sa nekoliko barova, kabinama za presvlačenje, ležaljkama i suncobranima spada u vrlo organizovane plaže.

Makriamos (istok)

Lokacija: Makriamos bungalovi

Je jedina plaža na ostrvu za koju se plaća ulaz. Ona i jeste osmišljena kao mesto za porodice, kompleks sa mnoštvom sadržaja i zanimacija, plitkom vodom i sitnim peskom. U zaleđu plaže je prostrana borova šuma pa more ovde prima zelenkastu boju. Ulaz za odrasle je 3 eur, dok je za decu 1.5eur.

Mermerna (Saliara) – istok

Lokacija: u blizini Makriamos plaže

Ova plaža je drugačija od mnogih koje ste sretali. Prekrivena snežno belim sitnim mermernim kamečićima, prilično divlja i neponovljivo plave boje vode, ostavlja na svakoga poseban utisak – prva ostrvska atrakcija.

Alyki beach (istok)

Alyki beach Tasos

Lokacija: arheološko nalazište Aliki

Mala peščana uvala podeljena tavernama i barovima na dva manja dela, oba, prelepe smaragdne boje i sitnog brašnastog peska. Opremljena je ležaljkama i drugim sadržajima za celodnevni boravak.

Golden Beach (istok)

Lokacija: zaliv Skala Potamia

Još jedan od bisera među plažama na Tasosu. Zlatan udoban pesak i čista topla voda dominiraju njenim prostranstvom, iznad koga se izdižu obronci Ipsariona prekriveni bujnom vegetacijom. Sa 2km dužine, ovo je ujedno i najduža plaža na ostrvu.

Paradise beach (istok)

Lokacija: između Skale Potamia i Astrisa

Jedna od najlepših plaža – plitka, sitnog belog peska koji se kao tepih proteže duboko u azurno more i gotovo uvek okupana talasima koji je zapljuskuju. Prilaz je donekle strm i uzak. Levi deo je rezervisan za nudiste.

Atspas plaža (zapad)

Lokacija: Skala Maries

Ponovo jedna peščana lepotica idelana za posmatranje zalazaka sunca. Smeštena je u malu uvalu, a prepoznaćete je po suncobranima od trske i bistroj vodi u kojoj se ponekad mogu videti i hobtnice sa okolnih stena.

Pefkari Beach (jug)

Lokacija: između Limeraije i Potosa

Ova plaža je nosilac plave zastavice, vrlo je čista i organizovana sa mnogo sadržaja, aktivnosti  i sportova na vodi, a zbog izuzetne čistoće vode vrlo je zastupljeno ronjenje. U blizini su hoteli, restorani, prodavnice kao i kamp ‘’Pefkari’’

San Antonio beach (jug)

Nalazi se na desetak minuta hoda od mesta Potos, ukoliko pešačite magistralom, odnosno još manje ako poželite da se osvežite i šetate kroz vodu. Ova plaža je praktično spojena sa plažom Potosa, ali je neuoporedivo čistija i mirnija. Sitan pesak, široko raspoređene ležaljke i plićak koji ide do 50 m od obale. Može li lepše?

San Antonio Beach plaža Potos Tasos

Tripiti (jug)

Lokacija: u blizini Limenarije

Prostrana plaža belog peska i modrog plavetnila. Na plaži postoji mala pećina koja je povezuje sa otvorenim morem.

PsiliAmos (jug)

Lokacija: 4km od Potosa

Mekan pesak, muzika, okružena maslinjacima i stenama za sunčanje i  posmatranje zalaska sunca.

Alexandra Beach hotel

U pitanju je plaža koja je u vlasništvu najluksuznijeg hotela na Tasosu – Alexandra Beach. Verovali ili ne, plaža je slobodna za sve posetioce, a čak iako postoji kafić na plaži, niste obavezni čak ni piće da platite. Karakter plaže je takav da je ulaz u vodu veoma nezgodan, pa su napravljeni pontonski dokovi preko kojih možete preći iznad kamenitog plićaka, nakon čega skačete u kristalno čisto more, sa peskovitim dnom. Ovde je dubina oko 2.5 – 3m. Plaža je nosilac plave zastave za organizaciju i bezbednost.

Alexandra Beach plaža hotela na jugu Tasosa kraj Potosa

Atrakcije Tasosa

Tu su da vas zadive, a ne traže ništa za uzvrat do malo volje da ih posetite.

Seoski turizam

Vrlo razvijen na Tasosu i u ponudi je veliki broj tradicionalnih sela:

 • Kazaviti – najstarije među selima, sa starom školom i crkvom vraća sliku života pre više od hiljadu godina koliko postoji. U blizini je crkva Svetog Pantelejmona.
 • Kinira – u ovom malom i mirnom selu možete posetiti vizantijska kupatila i katakombe.
 • Panagia – bogato izvorima slatke vode među kojima je najpoznatiji onaj ispod saborne crkve – Izvor ljubavi. Najveći događaj u godini je 15. Avgust kada se proslavlja.
 • Uspenje Presvete Bogordice, jedan od najvećih praznika u Grčkoj.
 • Skala Rahoniou – malo i mirno mesto selo u kome se nalazi hram Uspenja Bogorodice
 • Teologos – najčuvenije, najveće i najživlje selo, uskih kamenih ulica i starih kuća. Opet svojom tradicionalnom jednostavnošću ostavlja jak utisak grčke kulture.

Selo Panagia Tasos

Manastiri i crkve

Manastiri na Tasosu su mnogobrojni. Šta više, Tasos je ostrvo / deo istočne obale Grčke sa verovatno najvećim brojem manastira u Egejskom moru, u odnosu na svoju veličinu i značaj. Naravno da su manastiri Svete gore na poluostrvu Atos najveća i najznačajnija skupina manastira, ali svaki pravoslavni vernik će imati gde da se pomoli, poseti i uživa u spokoju Tasoških manastira. Zapravo, za manastire sa Tasosa se vezuje i jedan veoma važan komad hrišćanske istorije, koji nije povezan sa Atosom samo činjenicom da je Tasos najbliže ostrvo Svetoj Gori.

Naime, u manastiru svetog Arhangela Mihaila danas možete videti česticu / deo klina kojim je Isus Hrist bio zakucan za krst, a monasi i monahinje Tasosa su ga čuvali skrivenog u stablu drveta, nakon što je ovaj komad prenesen sa Svete gore, u najtežem trenutku Osmanske vlasti u Grčkoj. Stablo je delovalo kao idealno rešenje, s obzirom da su Turci u tom periodu, upadali i pljačkali čak i manastire.

 • Manastir Svetog Pantelejmona (Kazaviti)
 • Manastir Uspenja Presvete Bogorodice (Maries)
 • Sveti Atanasije (Kastro – Limenaria)
 • Preobraženje Spasitelja (Sotiros)
 • Sveti Dimitrije i Sveta Petka (Teologos)
 • Manastir Arhangela Mihaila (Teologos) – pored lepote  i istorije samoga zdanja još jedna stvar čini ovo mesto pravom ostrvskom atrakcijom – pogled sa manastirskih terasa na Atos i Svetu Goru koja će se ukazati pred vama i modrom pučinom.
Manastir svetog Arhangela mihaila na Tasosu
Manastir svetog Arhangela mihaila na Tasosu

Priroda

 • Gorsko jezero – nalazi se u blizini sela Maries duboko iza šuma u unatrašnjosti ostrva
 • Giola (mesto Astris) – prirodni bazen, Zevsovo oko upereno na ljubavnicu ili Afroditina suza, nešto je što morate doživeti i u njega zaroniti.

Mesta koja možete obići

 • Mesto Filipi – kapija za Evropu i Aziju, arheološko nalazište rimskog i vizantijskog doba
 • Žuta palata – Palatiki – nalazi se na brdu iznad Limenarije

Dešavanja

 • Pijaca u Prinosu – Pijačni dan je ponedeljak kada je izbor robe najveći. Mogu se pronaći sveže voće i povrće, stvari od kože, riba i druga lokalna hrana.
 • Iris Gold – fabrika nakita na mestu starog rudnika zlata, gde možete kupiti razne komade nakita
 • Sportovi na vodi – surfing, skijanje na vodi, ronjenje
 • Pecanje

Kavala – izlet sa tasosa

Kavala je mesto na koje je geografski, tradicionalno i turistički Tasos najupućeniji, pa se vrlo lako za jedan sat vožnje trajektom može stići do ovog znamenitog gradića u kome se mogu obići ostaci vizantijske tvrđave i dvorca, prelepa šetališta i luke.

Pešačke ture preko planine Ipsario – su istinski doživljaj prirode Tasosa.

Maslinovo drvo - masline sa Tasosa

Letovanje na prvom mestu, ima za cilj odmor, ali, nije svaki odmor isti. Ukoliko želite da provedete celo letovanje na jednoj plaži, na ležaljci ispod suncobrana, i na slamku da lenjo ispijate dan za danom – učinite to, ali ne i na Tasosu.

Ovde je priča drugačija. Mnogo lepih i neobičnih stvari vas čeka iza ćoška i ne postoji nijedan odgovor na njih koji kaže ne. Organizujte se, iznajmite prevoz, sedite na lokalni autobus, obiđite ostrvo ili ono što vas na njemu privlači. Napravite plan putovanja. Saznajte sve ono što se oko vas stvaralao stotinama godina. Prepustite se – obilazak grčkih ostrva je avantura koja dolazi iznutra.

Autor: Dane Marković | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 10.03.2022.