Terme u Sloveniji – najbolji wellness i spa centri

Slovenačke terme su nešto drugačije i posebno kada su wellness i spa centri u pitanju. Eto, toliko bih mogao da kažem i da se nadam da ćete mi verovati na reč. Ali sigurno se pitate zašto su terme u Sloveniji toliko drugačije i popularne? Koliko je pitanje lako, toliko je odgovor opširan. Pa za početak recimo samo to da uređene wellness centre, u koje se ulagalo godinama, godišnje posećuje sve veći broj turista iz Srbije, pored stalnih gostiju iz Austrije i Italije, iako je baš naša zemlja poznata kao termalno svetsko čudo. Čudo sa tolikim brojem termalnih izvorišta i turističkim potencijalom da gotovo ne znamo gde pre otići. E pa upravo su reči “uređeno” i “ulaganje” ključna razlika. U tome je prednost slovenačkih toplica, kako ih Slovenci nazivaju. Lekovite termalne vode u Sloveniji, iako nešto niže temperature, uspevaju da pobede i to sa razlogom.

Terme u Sloveniji i wellness i SPA centri Slovenije

One su fantastično uređene, u srcu idilično očuvane prirode sa vrhunskom hotelskom uslugom i bogatim sadržajem, ali i najvažnije od svega – one su dostupne za svega nekoliko sati vožnje iz Srbije. One su mesto gde se sva čula opuštaju, a telo oporavlja. Pa koliko vam loše može biti ako posle opuštajućih termalnih bazena, masaža i dobrog sna, uz obilan doručak u stilu švedskog stola možete dobiti i vrhunsko penušavo vino? Da, baš takav užitak nude wellness i spa aranžmani u Sloveniji.

Putuj Sigurno tim je za vas obišao nekoliko slovenačkih termi pa pogledajte naše zaključke – koje su najbolje terme u Sloveniji i zašto treba da ih posetite.

Zašto posetiti terme u Sloveniji?

#1 Kvalitet slovenačkih wellness centara u ušuškanoj privatnosti

Slovenija je simpatično kompaktna zemlja. Sve je dovoljno udaljeno da bi bilo raznoliko, ali opet dovoljno blizu da za jedan ili dva sata vožnje stižete na svako odredište. Terme su u većini slučajeva izolovane radi privatnosti gostiju, pa čine manje komplekse objekata od nekoliko hotela i wellness & spa centara. Čak iako nisu svi hoteli partnerskog karaktera, gotovo svi hoteli sarađuju i poseduju hodnike za udobnost gostiju koji ih povezuju. Sve to kako ne biste morali po hladnoći da stižete od jednog do drugog wellness centra. Naravno, izuzetak su privatni wellness centri hotela, namenjeni samo njihovim gostima.

Slovenačke toplice - Topolšica

Kako se nalazite u srcu prirode sa svim sadržajima usmerenim na vaše zadovoljstvo, stećićete utisak da ste tu samo vi, predivna priroda i maksimalni užitak. Iako neki hotel ili termalni bazen može izgledati luksuznije od drugog, to apsolutno ne znači da je kvalitet usluge i wellness centra niži nego na drugom mestu. Upravo to je ono što razlikuje terme u Sloveniji od domaćih banja. Kvalitet usluge je svugde izuzetno visok, a raznolikost ponude postoji da bi užitak bio dostupan svakome.

#2 Odlična infrastruktura, znamenitosti i fascinantna priroda

Verovatno je neko već ubeđen da bi trebalo da ih poseti, ali evo kratkog sažetka zašto definitivno treba da posetite slovenačke toplice:

Većina najboljih termi se nalazi odmah oko granice sa Hrvatskom, što znači da Vam za stizanje do termi iz Beograda treba manje od 5 sati vožnje sa sve prelaskom granica. Idealno za one koji žele da upoznaju Sloveniju automobilom te možda da posete i više SPA centara odjednom. Slovenija je poznata kao zemlja dobrih puteva. Glavni autoput kroz Sloveniju je odlično povezan sa okolnim magistralama, visokog kvaliteta, pa nikakav problem nije doći čak ni do najnepristupačnijih gradića, seoca, termi i planinskih centara.

Takođe, oni koji žele da se odmore u jednom wellness centru, pa ne planiraju da voze već da se maksimalno opuste, postoje i brojni aranžmani, kada se turistička agencija pobrine za sve. Vaše je samo da se opustite. Idealan primer za to su recimo terme Olimia koje ćemo pomenuti.

Slovenačke terme se nalaze u srcu prirodnih lepota, kojih ima praktično na svakom ćošku, a kako ne pomenuti prelepa jezera Bled i Bohinj, ili ‘pak prelepo seoce Olimje nadomak istoimenih termi, ali i kulturno istorijskih znamenitosti poput srednjevekovnih dvoraca i starih delova grada, kakve poseduje najstariji grad u Sloveniji – Ptuj, tik uz Terme Ptuj. Naravno, nije na odmet ni poseta glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, o kom smo već pisali.

Bled na jesen, prelepi pogled

Treba pomenuti i čist vazduh nastao specifičnim geografskim karakteristikama gde se celom teritorijom Slovenije smenjuje brdovito-planinski reljef sa zaravnima, i bujnim šumama. Treba li pominjati da se baš u Sloveniji i nalazi najviši planinski vrh bivše Jugoslavije, brojna skijališta i ski centri? Ipak, iako se wellness četo prepliće sa ski resortima, to je tema za drugi put koju ćemo takođe proći, ne brinite.

#3 Slovenačka kultura vina i hedonizam na drugačiji način

U Sloveniju se nećete uputiti radi ludog noćnog provoda. Za to su zadužene neke druge evropske destinacije. Naprotiv, u Sloveniju se odlazi radi potpunog užitka za čula. Kako u pogledu prirodnih lepota koje možete obići, tako i u pogledu ukusne hrane, kušanja unikatnih sorti vina i naravno wellness užitka u netaknutoj prirodi.

Pored toga što wellness i spa užitak pružaju fantastični termalni bazeni sa masažerima, đakuzi kade i saune, priroda Slovenije koju smo već pomenuli, pruža mogućnost da svoj hedonistički doživljaj upotpunite na drugačiji način. Otkrijte Sloveniju kroz njena vina u koja Slovenci puno ulažu tokom poslednjih godina. Glavno tržište im je naravno Zapadna Evropa, ali i užitak za goste koji požele da ih posete i uživaju u seoskom i wellness turizmu.

Kultura ispijanja vina u Sloveniji je oduvek postojala, pa čak iako su poznati po nekim svojim pivima, Slovenci se izrazito trude da predstave svoj unikatni proizvod sa zelenih brdašaca prekrivenih različitim sortama grožđa. A kako i ne bi kada poseduju toliko različitih sorti.

Da li ste znali da najstarija vinova loza na svetu raste u Mariboru i njegovoj blizini? U pitanju je vinova loza Stara Trta. Ako to ne govori dovoljno o unikatnosti slovenačkih vina, teško da će bilo šta drugo.

Slovenci se takođe hvale svojom vrstom šire. Za one koji ne znaju, šira je piće od grožđa koje tek treba da postane vino, a kom se u pravom trenutku prekida vrenje, flašira i ispija poput blago alkoholnog soka, sa oko 6-7% alkohola. U Sloveniji se šira naziva mošt, pa ne propustite priliku da po povoljnim cenama isprobate kakvog je ukusa slovenački mošt.

Pored ukusnih belih i crvenih vina koja možete naći širom Štajerske, savetujemo Vam da ako posetite Dolenjsku Sloveniju i Dolenjske topliceobavezno pohvalite čuveno vino cviček, kojim se Dolenci hvale. Ovo izrazito kiselo vino se proizvodi od neobičnih sorti belog i crvenog grožđa. Tačnije, cviček sadrži ⅔ crvene sorte i ⅓ bele sorte grožđa koje raste samo u predelu Dolenjske.

Hrana u Sloveniji i hedonistički doživljaj

Znajte da cene slovenačkih vina variraju, a u hotelskoj varijanti ćete obično najjeftinije proći za domaće vino koje nudi restoran hotela. Ipak i tu se cene razlikuju, pa za 1 decilitar crnog ili belog vina, možete platiti od jednog do 3 evra. Bogami, cena od 1 evra je izuzetno povoljna i teško da se bilo gde kod nas može pronaći, pa ovaj hedonistički užitak može biti još jedan razlog da se uputite u terme Slovenije.

#4 Zajednička prošlost i unikatna današnjica

Oduvek je je bilo jasno da su se Slovenci najviše razlikovali mentalitetom od drugih slovenskih naroda bivše Jugoslavije. Ta neka uzdržanost i disciplina koja je sasvim sigurno proistekla iz viševekovnog austrougarskog vazalstva, je u slučaju slovenačkih toplica učinila samo dobro. Zamislite samo krajolike pokraj kojih ćete proći automobilom a da nećete ugledati ni jedan jedini otpadak na savršeno pokošenim livadama. E pa pomnožite sve to sa 5 kada je u pitanju uređenost slovenačkih termi. Takođe, jesen je posebno lepa baš u Sloveniji, pogotovo oko Noći veštica, kada svaki ćošak poprima boje jeseni i miris bundeva.

Jesen u Sloveniji i noć veštica

Dakle, Slovenija je mesto gde ćete se osetiti dobrodošlim uz prijateljski nastrojene meštane, a opet njihovim duhom dovoljno strano da osetite mentalitet zapadne Evrope. Imaćete utisak da ste domaći ali na nekoj znatno udaljenijoj destinaciji. Interesantno, zar ne?

 

Zato nemojte da se iznenadite ako neka zabava koju domaćini pokušaju da prirede bude neobična i čudnog duha. Slovenci će rado popiti vino sa vama i opušteno ćaskati, ali ne očekujte ludi provod. Za to je ipak rezervisana Srbija, zbog čega mnogi Slovenci dolaze baš u Beograd za doček Nove godine.

Najbolje slovenačke terme i wellness centri

Da Vas ne bismo više zamarali pojedinostima i duhom Slovenije, ove terme u Sloveniji smatramo najboljim.

#1 Terme Olimia

Terme Olimia su definitivno najfascinantniji termalni kompleks u Sloveniji. Sačinjene od više hotela (hotel Breza *** i luksuzni hotel Sotelia ****) kao i apartmanskog smeštaja. Velika prednost je njena dobra pozicija, jer se nalaze odmah do granice sa Hrvatskom, pa ako se obilazi Zagorje, očas posla stižete na udobno noćenje u Terme Olimia. Hotel Sotelia je pravi romantični raj za parove. Ovde ređe dolaze porodice sa malom decom, jer nećete naići na tobogane i druge zabavne sadržaje koje deca vole.

Terme Olimia Slovenija

Ono što je nas ubedljivo najviše oduševilo, pored pomenutog hotela Sotelia u kom ćete imati utisak da je i kupatilo u sobi pravi wellness užitak za sebe, jeste – wellness & SPA centar Orhidelia. Upravo ovaj kompleks je savršeno umrežen podzemnim hodnicima, koji su odlično označeni, pa smo u bademantilu bez problema stigli do svih sadržaja Termi Olimia. Kako masažnih soba, tako i sauna, ali i još važnije termalnih bazena. Raj za čula i telo. Mi vam savetujemo da ne gubite ni trenutak, te da se odmah usmerite na kupanje u ovim bazenima, čim se čekirate i preuzmete narukvice za korišćenje hotelskih sadržaja.

Kao da sve to nije dovoljno, ukusna večera koja podrazumeva i šarenoliku paletu sireva, goveđeg i pilećeg mesa u različitim sosovima uz mnoštvo salata, priloga i drugih đakonija, pa preko desetak različitih vrsta hleba, čorbi i deserata će nadomestiti sve što ste istrošili tokom plivanja. I da ponovimo još jednom, pored prebogatog doručka na kom će svako pronaći nešto za sebe, dopustite sebi užitak i popijte ukusni šampanjac. Razmazite sebe barem na tih nekoliko dana. Zašto da ne?

#2 Terme Zreče

Termalni izvori u Sloveniji su brojni pa nije čudo što nismo mogli da se odlučimo samo za jednu, dve ili tri najbolje banjske destinacije. Kako smo posetili Olimiu, očekivanja su bila na zaista visokom nivou. Ipak, svaka slovenačka terma ima svoje prednosti i mane. Počevši od njenog lečilišnog karaktera do raznovrsnosti sadržaja u blizini, pa tako i kvaliteta wellness & spa centra. Ovaj put smo se uputili severnije od termi Olimia i stigli smo podno Rogle u Terme Zreče. Jedna od glavnih prednosti Termi Zreče, jeste mogućnost kombinovanja odmora. Naime, kako se nalaze na svega 30ak minuta vožnje od skijaškog centra Rogla, Terme Zreče su idealno mesto da ukombinujete skijanje na planini Rogla, ali i wellness užitak u SPA centrima. Nalaze se na oko 30 km od grada Velenje, svima nama poznatog po kompaniji Gorenje.

Dobar izbor bi bio hotel Atrij. Kako skijaška sezona može biti prilično skupa za smeštaj na Rogli, mnogi se odlučuju za opuštanje u termalnim vodama Termi Zreče u večernjim satima, da bi se prepodne uputili na skijanje. Hotel poseduje izuzetno moderne sobe, sa interesantnim kupatilom za sve zaljubljene parove, pošto se deo kupatila i tuš kabine providi u sobi. Naravno, ovim su računali na parove koji bi došli ovde na romantičan odmor, ali bi zanimljivo bilo videti i reakciju penzionera na ovaj simpatičan dodatak, pošto ih najviše ima van sezone. U lobiju hotela Atrij su čak predveče organizovane opuštajuće akustične svirke za goste. Naravno, kako je ovo destinacija za opuštanje, svirke se završavaju do 22 časa dok hotelski bar nastavlja da radi do 23 časa.

Ispijanje slatkog mošta nakon opuštajućeg termalnog bazena je odličan izbor uz laganu muziku i ukusnu večeru u stilu švedskog stola.

#3 Terme Laško

Sledeće terme koje vam preporučujemo, jesu terme Laško, ili kako im zvanični naziv glasi: “Thermana Laško”. Ovo su terme u koje najviše odlaze naši turisti, pored čateških termi. Ušuškane pokraj reke Savinje i čuvene pruge koja povezuje sve važne gradove Slovenije, Austrije i Italije. Sam hotel Thermana Laško je neverovatan! Pored toga što je hotel impresivnog izgleda, naravno da nas najviše zanima vrhunski wellnes & SPA u okviru hotela, koji vas može masirati, voziti, ali i opuštati. Krov ovog fantastičnog termalnog bazena se otvara po potrebi, pa možete leti uživati u pogledu na zvezde, dok čak i zimi možete izroniti u otvoreni deo bazena u kom vam neće biti hladno jer je temperatura termalne vode izuzetno visoka.

Moderno uređen hotel, čak nekoga može podsetiti na veliki shopping centar, sa vrhunskom uslugom, luksuznim restoranom i ukusnim večerama i doručkom tipa švedskog stola. Od mirisa prosto nećete znati na koju stranu da krenete, a cene pića u hotelskom restoranu su iznenađujuće prihvatljive, pa za jedan decilitar domaćeg vina treba da izdvojite svega jedan evro.

Šetnjom pokraj reke Savinje stižete u centar Laškog, ali ne očekujte previše zabave. Ovo je mali grad, poznat po fabrici Laškog piva, iako simpatičnog izgleda, nećete moći da nađete mnogo opcija za večernju zabavu. Ako već posećujete Laško preko leta, dobar izbor za zabavu može biti trodnevni Festival piva i cveća.

#4 Terme Čatež

Terme Čatež su najbliže slovenačke toplice koje možete odabrati. Nalaze se na svega nekoliko minuta vožnje nakon prelaska granice između Hrvatske i Slovenije, a na 430 km od Beograda. Veoma su popularne za porodice sa decom pošto pored brojnih sadržaja za opuštajuće wellness iskustvo, poseduju neverovatan akva park.

Posebno su popularne među turistima iz Srbije i Hrvatske upravo zbog blizine, pa se mnogi odlučuju da ih posete iznenada preko vikenda. Ipak, pogodnije su cene ako se odabere duži boravak, pogotovo van sezone. Ne preporučujemo ih mladim parovima koji žele da se osame, jer to prosto neće biti moguće od brojne dece.

#5 Rimske terme

Još jedne toplice u Sloveniji koje rado preporučujemo, definitivno jesu Rimske Terme. Ime su dobile po tome što su bile poznate još u rimsko doba, a prijatna termalna voda sa preko 1000 m dubine, izvire na površinu kod samog ulaska u kompleks hotela. Česma u rimskom stilu zaista pruža utisak nekih prošlih vremena, dok moderno uređeni hotel pruža prijatan konstrast. Ipak, i hodnici hotela će vas asicorati na Rimljane pošto duž istih možete naići na brojne starorimske izreke napisane na latinskom jeziku. Šetnja do bazena kroz Sofijin i Stari dvor sigurno neće biti dosadna.

Rimske toplice su namenjene parovima, ali najviše poslovnim korisnicima s obzirom na to da se ovde veoma uspešno razvija kongresni turizam. Pored konferencijskih sala tu je i luksuzni restoran, ali i sve ono što bi jednom biznis posetiocu moglo da zatreba. Pored wellness-a koji pruža odmor i relaksaciju, tu je i vrhunska teretana sa instruktorima, unikatni bazen u starorimskom stilu, ali čak i kozmetički i frizerski salon. Šta više može zatrebati nekom? Malo šta, a sve to je uokvireno u prelepi brdoviti ambijent začinjen mirisom borovih šuma.

Kako glavna železnička pruga u Sloveniji prolazi ispod samih termi, očas posla do obližnjeg Laškog i drugih gradova kao što su Celje, Maribor, Trst i drugi, možete stići vozom, ali i taksi prevozom. Recimo, cena voza do obližnjeg Celja košta svega 1.5 evra, dok za taksi treba da izdvojite od 12 do 15 evra.

Posetioci koji dolaze u Rimske Terme sopstvenim prevozom, imaju garantovano parking mesto na čak 9 nivoa podzemne garaže. Preporuka je da posetite i Logarsku dolinu, ukoliko već dolazite kolima.

Preporučujemo i ove terme u Sloveniji

Pored maločas pomenutih, veliki je broj kvalitetnih termi koje definitivno mogu da se dopadnu našim turistima. One koje smo mi još želeli da pomenemo jesu Terme Krka koje predstavljaju zbir različitih wellness & SPA centara uzduž reke Krka. U njih spadaju Šmajerske i Dolenjske toplice kao i manje drugih kompleksa. U Dolenjskim toplicama su definitivno do izražaja došli hotel Balnea i Kristal, smešteni prekoputa mesne crkvice u prelepom parku. Naravno, vredi pomenuti i hotel Šport u okviru Šmajerskih toplica, gde se nadomak njega nalazi i prelepi dvorac Otočec koji u isto vreme predstavlja i hotel Grad. Naziv je dobio po tome što se nalazi na ostrvcetu (otočetu) na reci Krka.

Hotel Grad dolenjske toplice

Pored Termi Krka, vredi pomenuti i dva kompleksa koji pored wellness karaktera imaju i izraziti lečilični karakter termalnih voda. To su Terme Dobrna i Terme Topolšica. Prve terme bi mogle podsetiti na našu Vrnjačku Banju, posebno tokom jeseni u trenutku razigranih boja i opalog lišća koje pada na potočić i mostiće koji ga premošćuju. Prelepi park Dobrne je uređen u potpunosti prema Feng Šui-ju, a sam kraj mesta i prelepi hotel Park odaju užitak XIX veka, kao i brojne klupice i letnje terasice na kojim bukvalno možete zamisliti austrougarsku aristokratiju koja je došla na izlet.

Terme Dobrna feng šui hotel Park

Kada su u pitanju Terme Topolšica, njihov lečilišni karakter se najbolje ogleda u tome što se pored popularnog hotela Vesna i wellness centra Zala ispod apartmanskog naselja u kom se možete osamiti u udobnoj kućici, nalazi i lečilišni kompleks namenjen obolelima od multipla skleroze.

Pravila ponašnja u wellness i spa centrima Slovenije

Slovenci su znatno opušteniji kada je u pitanju ljudsko telo i nudizam. Nemojte se iznenaditi ako vam animatori u saunama, koje poseduju najbolji wellness i spa centri u Sloveniji, nalože da morate skinuti svoj kupaći kostim, te da ostanete potpuno nagi. Nevezano od pola i starosne dobi, kultura i ponašanje u saunama Slovenije nalaže da gosti budu goli i eventualno prekriveni peškirom.

Sauna u wellness i ski centru Golte

Ovo može biti neobično gostima iz Srbije, pa vam napominjemo unapred da se spremite za ovakvo iskustvo, ukoliko planirate da pored termalnih bazena sa masažerima, odete i na sauna tretman. Ipak, to je samo priroda, ništa više, pokušajte da se opustite i ne razmišljajte ni o čemu osim o sopstvenoj relaksaciji. Sigurno nećete imati problema.

Ipak, bazeni i wellness centri sa termalnim vodama ne iziskuju da budete nagi, već je to vezano isključivo za saune. Takođe, savetujemo da ispratite instrukcije profesionalaca o tome koliko minuta smete provesti u sauni, kao i naizmeničnom ritmu kupanja u bazenu. Profesionalci sigurno znaju najbolje šta je dobro za vaše telo.

Rimske Terme

Posle ovakvih tretmana, nema šanse da se ne osetite preporođeno. Nadam da smo vam približili terme u Sloveniji i inspirisali vas da isprobate šta sve slovenačke toplice nude, ali i da smo vam dali predlog gde biste ih mogli posetiti. Odeon World Travel je odabrao odlične destinacije za wellness & spa u Sloveniji, pa jedino što preostaje, jeste da odaberete terme koje Vam se najviše dopadaju. Lepo se provedite i uskoro očekujte utiske iz slovenačkih ski centara.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.