Top 10 atrakcija u Barseloni koje morate posetiti

Kada je Vudi Alen odlučio da radnju svog filma smesti u Barselonu, znao je zašto to radi. Skarlet Johanson i Penelope Kruz u njegovom filmu Ljubav u Barseloni potvrđuju svu strastvenost i nepredvidivost magične Barselone.

Na obali Mediterana u severoistočnom delu Španije nalazi se Barselona, glavni grad španske pokrajine Katalonije, nadomak regije Kosta Brava (Divlja Obala). Svojim bogatim kulturnim i istorijskim  nasleđem,  ovaj drugi po veličini grad Španije ne prestaje da očarava turiste iz celog sveta. Događaji od svetskog značaja – Letnje olimpijske igre 1992. godine i Svetska izložba slika 1888. i 1929. godine – doprineli su da ovaj grad postane i ostane jedan od najvažnjih evropskih i svetskih destinacija. Barselona svoju popularnost svakako duguje Antoniju Gaudiju, poznatom španskom arhitekti, koji je svojim veličanstvenim arhitektonskim delima učinio Barselonu gradom koji odiše harizmom, lepotom i raskošnim stilom.

Ako od jednog grada tražite šarm i energiju koja se nosi dugo u srcu, onda je Barselona grad koji sve objedinjuje u sebi. U  njemu se prepliću mediteranski duh i kultura, vatreni flamenko i šarenolikost i reljefnost na svakom koraku, živopisne pijace i ulice, peskovite duge plaže i čarobna fontana koja pevai pleše!Iako je spisak znamenitosti veoma dug, ovo je 10 atrakcija koje u Barseloni obavezno treba da posetite!

Sagrada Familija (La Sagrada Familia)

Sagrada Familija (španski: La Sagrada Familia – Sveta porodica), remek – delo Antonija Gaudija, prema istraživanjima španskih novina za 2004. godinu, jedno je od najposećenijih turističkih atrakcija, ne samo u Barseloni, već i u čitavoj Španiji. Reljefno i živopisno zdanje, očaravajuće lepote i veličine, koje je još uvek u izgradnji, nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine. Ko je jednom stajao pred ovim velelepnim zdanjem, zna za svu njegovu opijajuću moć.

Da li je tajna u reljefnosti, veličini ili je magija kojom odiše skrivena u hrišćanskom nasleđu i motivima koje je genijalni umetnik umeo da  stvori? Kako god bilo, jasno je da je ova rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu Gaudijevo ključno delo na čijem  je projektu radio 40 godina. Radovi na spoljašnjosti još uvek su u toku, a unutrašnjost je završena 2010. godine. O Gaudijevom genijalnom projektu govori i činjenica da se završetak radova  predviđa oko 2030. godine – teško je u delo sprovesti zamisao umetnika do kraja, a dekorativnost realizovati onako kako je predvideo.

Svako ko je jednom stajao ispred ove fascinante bazilike zna da je nemoguće ostati ravnodušan i da nijedna slika nije u stanju da dočara doživljaj koji vas obuzima dok stojite pred ovim veličanstvenim delom. Magija  je nezaobilazna u oku i srcu posmatrača ovog velelepnog zdanja.

Park Guelj

Jos jedno arhitektonsko genijalno delo Antonija Gaudija koje je takođe pod zaštitom Uneska jeste park Guelj. U Barseloni je mnogo toga bajkovito, ali čini se da su jarke boje i neobičan kitnjast stil po kome je poznat ovaj čudesni park, nešto najbajkovitije što se u gradu može videti. Vizuelno moćan, čudesno šarolik, park Guelj, još jedan veliki arhitektonski Gaudijev projekat na kom je radio u periodu od 1900. do 1914. godine za svog mecenu grofa Euzebija de Guelja koji je finansirao izgradnju i po kom je dobio ime, nalazi se na brdu El Karmel. Odavde se pruža veličanstven pogled na Barselonu.

Na ulazu u park nalazi se fontana kojom dominiraju neobične jarke boje. U obliku je mitološkog bića koje podseća na zmaja(zmaj je jedan od tipičnih simbola Gaudijeve arhitekture). Reljefnosti i nesvakidašnjosti doprinose i šarene kuće koje su poput kuća iz bajki. Najznačajniji i centralni deo parka je prostrana terasa koja je okružena velikom klupom sa krivinama uobliku morske zmije. Da bi ovu klupu projektovao, Gaudi je koristio golog čoveka koji sedi u glini. Mozaik na glavnoj terasi prepoznatljiv je baš kao i kuće po višebojnosti. U parku se nalazi i kuća Antonija Gaudija u kojoj je živeo skoro do smrti.

Park Guelj je jedan od najzanimljivijih i najživopisnijih svetskih parkova!

Kuća Batiljo

Još jedan u nizu Gaudijevih čudesnih dela. Meštani je zovu Casa dels ossosšto znači kuća od kostijuSvako ko posmatra ovu kuću razumeće i zašto – najveći deo spoljašnjosti napravljen je od polomljenih keramičkih pločica koje podsećaju na koštani skelet. Krov je u obliku luka, a podseća na leđa zmaja, dok čitava fasada izgleda kao da je izgrađena od kostiju i lobanja. Stubovi su u obliku slonove noge, a male terase podsećaju na ptičja gnezda. I na ovom zdanju primetan je neobičan stil i nepravilni oblici. Gaudi je prave linije izbegavao kad god je to bilo moguće. Bajkovita je i ova kuća, kao i većina Gaudijevih dela. I unutrašnjost kuće je nešto što turisti rado posećuju, a mnogi kulturni događaji ovog grada održavaju se upravo u njoj.

Jedne junske večeri dok se sporo kretao ka crkvi, 74 – godišnjeg Gaudija je, zbog trenutka nepažnje, oborio tramvaj koji ga je dugo vukao za sobom. Barselona je oplakala tragično stradalog voljenog Gaudija, a on je po odobrenju vlade i uz blagoslov pape, sahranjen u katedrali Sagrada familija.

Magična fontana

Da li ste čuli za fontanu koja peva i pleše? Najprepoznatljiviji simbol grada, nezaobilazan i očaravajući deo Barselone jeste ova čarobna fontana koja menja boje i „pleše“ u ritmu najpoznatijih svetskih melodija, kao što su melodije iz filma KumTitanik, Gospodar prstenova, ali može se čuti i srpska melodija Lane moje Željka Joksimovića. Fontana je osvetljena najrazličitijim bojama, a vodoskoci su različiti i plešu –podižu se i spuštaju u ritmu muzike.

Ovaj muzički spektakl sa najrazličitijim koreografijama godišnje poseti preko dva miliona ljudi! Fontana je izgrađena davne 1929. godine za Svetsku izložbu, a oštećena je u Španskom građanskom ratu, da bi 1992. godine bila obnovljena za Letnje olimpijske igre. Ova fontana za svoj muzički spektakl ispusti u sekundi više od 2400 litara vode, a za nastup koristi skoro 5000 lampi!

La Rambla

Nezaobilazna ulica svakog posetioca Barselone! Najpoznatija i najomiljenija ulica među turistima smeštena je između glavnog trga i spomenika Kristoforu Kolumbu. Čuveni španski pesnik Federiko Garsija Lorka govorio je za ovu ulicu da je ona jedina ulica na svetu za koju bi voleo da nema kraja. Uvek živa, puna ljudi, široka pešačka zona sa drvoredom dočekaće vas pesmom koja odzvanja iz usta vedrih uličnih pevača, a šarenoliki kostimi u koje su obučeni žongleri i ljudi statue, kao i mimičari i glumci,nešto je po čemu ćete je sasvim sigurno upamtiti. U svako doba dana La Rambla je prepuna ljudi, te će vas šetnja ovom najpoznatijom ulicom u Barseloni očarati kosmopolitskim duhom.

Kamp Nou

Najveći i najpopularniji evropski stadion Kamp Nou otvoren je 1954. godine, a 1982. je renoviran za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu. Može da primi skoro 100 000 gledalaca, a planirana je i nova rekonstrukcija i proširenje kapaciteta. U okviru ovog velelepnog stadiona nalazi se  i sportski muzej u kom možete videti salu sa peharima i mnogobrojnim trofejima FK Barselona, mnogo fotografija iz bogate istorije kluba. Ovo je najposećeniji muzej u gradu koji godišnje poseti preko milion turista! Za posetioce je naročito zanimljivo fotografisanje sa figurama koje su u prirodnoj ljudskoj veličini, a koje su napravljene uverljivo sa likovima najpoznatijih igrača Barselone.

Muzej Fudbalskog kluba Barselona je najposećeniji muzej u gradu.

Monžuik

Ono što je Kalemegdan za Beograd, sasvim sigurno je Monžuik za Barselonu. Monžuik je brdo (Montjuïc – Jevrejsko brdo)u Barseloni sa kog se pruža veličanstven pogled na grad. Sređeno je za potrebe važnog svetskog događaja – Svetsku izložbu 1929.godine. Glavna atrakcija Monžuika je žičara sa koje se možete spustiti do grada, a vožnja istom pruža najbolji pogled na Barselonu iz vazduha.

Užitak nije ništa manji ukoliko rešite da dođete i pešice do ovog brda, jer ćete moći da obiđete lepe parkove, kao i Etnološki i Arheološki muzej, Botaničku baštu i Grčki teatar i park. Na putu ka vrhu ovog omiljenog mesta mnogih turista ali i meštana, naići ćete i na Olimpijski stadion koji je sagrađen za potrebe najveće svetske smotre koja je održana 1992. godine.

Toranj Agbar

Još jedna građevina u Barseloni koja upotpunjuje sliku šarenolikosti grada. Noćno osvetljenje ovog tornja visokog 145 metara naročito je interesantno, pogotovo u novogodišnjoj noći kada se u ponoć uključuju svetla i odbrojavaju minuti. Neverovatan izgled ovom tornju daju žute, plave, crvene i ružičaste led svetiljke, te je noću njegov izgled, veličina i sjaj nešto što dominira gradom. Ovo zdanje od stakla je napravljeno u vidu kupole i u njemu se nalaze poslovnice.

Akvarijum – Park Ventura

Šetnja kroz podvodni hodnik sa pogledom na najraznovrsnije biljne i životinjske vrste koje su svuda okolo, upotpuniće boravak u ovom gradu koji ima mnogo toga da ponudi i najzahtevnijim turistima. Od bazena sa ledenim santama na kojima se nalaze pingvini do ajkula i riba neobičnih oblika i boja, boravak u vodenim hodnicima ovog akvarijuma, koji je jedan od najboljih i najzanimljivijih u Evropi, biće nešto što ćete upamtiti.

Barseloneta

Palme i more, peščana plaža i mediteranska klima još jedan su od razloga dolaska velikog broja turista u Barselonu. U ovom gradu niste samo u prilici da doživite bogatstvo kulture i istorije, već i prostranstvo i lepotu mora. Barseloneta plaža se nalazi veoma blizu centra grada, svega je nekoliko kilometara udaljena od Ramble, a omiljena je plaža, pogotovo među mladima. Pruža veliki broj atrakcija, a oko nje se nalazi mnogo ugostiteljskih objekata. Duga je nekoliko kilometara.

Sve do 1992. godine u ovom delu Barselone bila je industrijska zona, a vlast je sredila preko četiri kilometara obale tek kada je ovaj grad izabran za domaćina Olimpijskih igara. Boravak na ovoj popularnoj plaži prijaće svima koji vole da slušaju romantičan zvuk talasa i uživaju u blagodetima morske vode.

Pre Olipmijskih igara 1992. godine plaža Barseloneta gotovo da nije postojala.

Ukoliko vam vreme dozvoli, prošetajte i do čuvene pijace Bokerija. Zaseniće vas voće i povrće koje je poređano kao na najlepšoj razglednici. Eksplozija boja na ovoj čuvenoj gradskoj pijaci izgleda zanosno, a sasvim je moguće da ćete ovde videti raznolikost voća i povrća kakvu do sada na pijacama niste mogli da vidite. Biće zanimljivo posetiti i Pikasov muzej, kao i Nacionalni muzej Katalonije. Bilo da se opuštate na peščanoj plaži, bilo da upoznajete kulturnu istoriju Barselone, jedno je sigruno – duh ovog čudesnog grada osvojiće vas u potpunosti!

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.