Turističke metropole žele da smanje broj turista

Mnoge turističke lokacije poput Venecije, Amesterdama, Firence, Barselone i sl. uvode mere protiv prekomernog broja turista koji dolaze na kratke vremenske periode. Pročitajte kakve mere su primenile Barselona i Venecija, šta planira da uvede Firenca, a šta Amsterdam, i zašto su se odlučili na ove mere.

Turisti “guše” stanovnike turističkih metropola

Stanovnici evropskih metropola koje su velike turističke atrakcije više ne mogu da tolerišu bahato ponašanje turista, te su se odlučili na kampanju pod nazivom “Poštujte naš grad i njegove građane!”.

Ove destinacije su se godinama trudile da privuku što veći broj turista, a sada se kampanja preokrenula jer su stanovnici počeli da se žale na loš kvalitet života zbog prisustva velikog broja turista.

Barselona uvodi nove takse za turiste

Barselona je pre dve godine uvela zabranu gradnje hotela, jer u gradu već postoji 75.000 ležajeva i dodatnih 50.000 u ilegalnim apartmanima. Nakon toga, Barselona je povećala turističku taksu.

Najnoviji plan Barselone je da uvede taksu za turiste koji prave ogromnu gužvu u gradu, a u njemu se ne zadržavaju ni noć, te od njih ne postoji skoro nikakav prihod.

Veneciju ubrzano napušta stanovništvo

Ovu kampanju vodila je i Venecija, koja najveći problem ima sa niskobudžetnim turistima, koji se zadržavaju jedan dan u gradu i ostavljaju haos za sobom.

Veneciju ubrzano napušta njeno stanovništvo upravo zbog turista, a ne zbog toga što je Venecija grad koji tone, kako mnogi tvrde.

Procene su da Venecija neće imati nijednog stanovnika do 2030. godine ako se trend iseljavanja nastavi ovim tempom.

Povećane takse za turiste nisu mnogo uticale na njihov dolazak, pa su stanovnici tražili i da se zabrani dolazak brodova za krstarenje, kao i sedenje na pločniku Trga sveti Marko. Osim toga, stanovnici su organizovali i mnoge proteste.

Firenca uvela saobraćajne znake za turiste

Firenca preuzima kampanju Barselone i Venecije, pa počinje da reklamira uz slogan “Uživajte i poštujte Firencu”.

Ono što Firenticima najviše smeta je nepristojno i bahato ponašanje turista, pa su odlučili da im skrenu pažnju kako treba da se ponašaju u javnosti.

Na mestima koja su najposećenija postavljeni su saobraćajni znaci koji upozoravaju da se smeće ne baca na ulici, da je zabranjeno sedeti i jesti na stepenicama crkve, kao i potpisivati se po spomenicima, a propisane kazne su 500 evra.

Amsterdam uvodi visoku dnevnu taksu

Amsterdam ovaj problem pokušava da reši tako što će povećati taksu na 10 evra po danu. Grad ima 850.000 stanovnika, a godišnje kroz grad prođe 17 miliona turista, koji narušavaju svakodnevni život domaćeg stanovništva.

Četvrtina ovih turista ima malu ekonomsku moć, vrlo malo troše, spavaju u jeftinom smeštaju, a prave velike gužve. Stanovnici su odlučili da revolt pokažu tako što će nositi majice sa natpisom “Ovo je naš grad” I “Amsterdam nije na prodaju”.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.