Turistički letovi u svemir dostupni sa 2 aerodroma

Na popularnom sajtu za pretragu letova, Kayak, nedavno su se pojavila i putovanja van planete Zemlje. Trenutno postoje dve lokacije za poletanje u atmosferu – Mojave pustinja i ostrvo Curacao u Karibima.

Letovi su dostupni počev od 2016. godine, i u zavisnosti od odabranog datuma i kursa američkog dolara u odnosu na britansku funtu, dostupni su već od 68 hiljada funti odnosno 101 hiljadu dolara.

Letove možete pronaći tako što na sajtu Kayak odaberete Mojave Air and Spaceport kao mesto poletanja, ili Curacao International Airport, a kao destinaciju odaberete Termosferu (Thermosphere). Takođe, neophodno je odabrati prvu klasu.

Posadu leta čini samo jedna osoba pored vas, i to je vaš pilot. Jednočasovan let vas vodi 60 do 100 kilometara iznad Zemlje. U svemiru ćete provesti čitavih 6 minuta.

Rezultati nedavno objavljene ankete u Velikoj Britaniji kažu da je čak 52% ispitanika zaintersovano za turistički izlet u svemir. Ako se posmatraju samo osobe mlađe od 35 godina, taj postotak je još veći i iznosi gotovo 75%.

Da li su putovanja u svemir konačno postala dostupna široj javnosti, videćemo narednih godina prateći razvoj ove industrije.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 25.12.2015. | Modifikovano: 26.11.2018.