Ukinuta međunarodna vozačka dozvola za Grčku!

Dobra vest stiže iz grčke ambasade u Beogradu! Turisti iz Srbije će narednih godina moći da uštede novac neophodan za izdavanje međunarodne vozačke dozvole, s obzirom da im za put u Grčku, ona više neće biti potrebna. Evo šta se desilo i otkud to da Međunarodna vozačka dozvola više nije potrebna za Grčku.

Nedavno je došlo do izmene grčkih zakona i propisa, koji su predviđali obavezu državljana Srbije da raspolažu međunarodnom vozačkom dozvolom. Potvrda informacije o ukidanju ove obaveze za turiste koji poseduju biometrijsku vozačku dozvolu, stigla je sa zvanične internet stranice grčke ambasade, ali i iz Ministarstva spoljnih poslova i Auto-moto saveza Srbije, koji je nadležan za izdavanje ovog dokumenta.

Ukoliko bi vas policija zaustavila na teritoriji Grčke, iako se to u praksi retko dešavalo, morali ste da posedujete pored važeće saobraćajne, nacionalnu i međunarodnu vozačku dozvolu. O tome kako se vadi međunarodna vozačka dozvola smo sveć pisali, a važno je reći da se nije promenilo to da za vožnju kroz Makedoniju do Grčke i dalje morate imati zeleni karton. Ipak, ako ne želite da se bakćete sa zelenim kartonom, tu je uvek opcija vožnje preko Bugarske u kojoj vam Zeleni karton nije potreban.

Važna napomena: Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna ni za vožnju kroz Makedoniju, tako da Vam u buduće za letovanje u Grčkoj zaista neće biti potrebna MVD. Ovo je regulisano posebnim Sporazumom o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola Republike Srbije i Makedonije, za tranzit ili kraći boravak u Makedoniji. Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu AMSS-a.

Za MVD je inače potrebno izdvojiti čak 3.340 dinara, što svakako nije mala suma novca ako uzmemo u obzir generalno nizak životni standard našeg stanovništva. Upravo zbog ove činjenice, verujemo da će izmena zakona obradovati sve one koji odluče da se ove godine upute na letovanje u Grčkoj automobilom.

Autor: Nevena Žabaljac | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.