Ukinuti pokretni barovi sa pivom u Amsterdamu

Amsterdam je oduvek bio drugačiji grad od ostalih. Kultura na zabavan način, neki bi rekli. E pa zabava se izgleda popela građanima Amsterdama preko glave, pošto su nakon duge borbe i pokušaja uspeli da izdejstvuju ukidanje „pijanih pedalina na suvom“. U nedostatku boljeg naziva, ovi pokretni barovi na točkovima koji se kreću kroz ulice Amsterdama, uz pedaliranje pijanih gostiju u baru, su ukinuti nakon dugih žalbi građana.

Pokretni barovi sa pivom Amsterdam

Ovi pokretni barovi ili kako ih na engleskom nazivaju „beer bikes“, su mogli da ugoste do 17 ljudi koji obrću pedale, voze se gradom i piju. Možda Vam je neko prepričao svoja iskustva sa putovanja i vožnjom ovim barom? Pitate se kako su uopšte mogli da upravljaju ovim pokretnim barom kada piju alkoholna pića? Pored okretanja pedala, upravljanje vozilom je obavljao trezni vodič.

Vožnja ovim mobilnim barom, inače obožavanim od strane mladih koji žele ludi provod u Amsterdamu, je trajala oko sat i po vremena, i podrazumevala je zvučnike sa muzikom i buriće piva zapremine od oko 20 litara.

Kombinacija pijanih turista, glasne muzike i velikih „bicikala“ koji se klackaju kroz uske trake amsterdamskih ulica su dozlogrdili građanima.

Oni smatraju da je ovakva atrakcija štetna i sramotna za Amsterdam pošto su turisti često čak i goli dok se pijani voze pokretnim barom, pored toga što predstavljaju opasnost za saobraćaj. Takođe, građani su isticali i to kako se ovakvim ponudama za turiste stavlja u prvi plan „ludi provod“ a ne kulturni i istorijski značaj znamenitosti Amsterdama, čime se grad dovodi do potpuno novog apsurda, s obzirom na već postojeći slobodnoumni imidž grada.

U svakom slučaju, Putuj Sigurno Vas obaveštava da se ne nadate ovoj vožnji u buduće ako planirate put u Holandiju, pošto su mobilni barovi i zvanično zabranjeni. Ipak, ne brinite, Amsterdam je prepun divnih atrakcija i zaista predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija Evrope.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.