Upoznajte Petrovaradin – simbol Novog Sada

Upoznajte Petrovaradin – simbol Novog Sada – Putuj Sigurno

Petrovaradin očara svakog ko ga poseti, a često ga poistovećujemo sa Petrovaradinskom tvrđavom. Iako zaista impresivna, ova tvrđava samo je deo i simbol naselja i opštine Petrovaradin u Novom Sadu. Stranci su posebno očarani ovim šarmantnim delom Novog Sada, naviše ga posećuju tokom čuvenog muzičkog festivala EXIT koji se ovde održava, ali ga rado obilaze tokom cele godine.

Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu

Petrovaradin je naselje koje je deo užeg gradskog područja Novog Sada, a nekada je bio grad za sebe, utvrđen pored Dunava, na njegovoj desnoj obali. Najveći i najznačajniji simbol Petrovaradina, ali i celog Novog Sada, jeste Petrovaradinska tvrđava, ali ovde se nalaze i mnoge druge šarmantne građevine.

Petrovaradinska tvrđava – burna istorija i atrakcija za turiste

Petrovaradinska tvrdjava zauzima čak 122 hektara, a predstavlja simbol Novog Sada, ali i jednu od najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti čitave Srbije. Područje na kome je Petrovaradinska tvrđava naseljena jedno je od najstarije naseljenih mesta Evrope, a arheologija je utvrdila da su ovu oblast ljudi naseljavali još u vreme paleolita.

Austrijski princ Kroj otpočeo je sa gradnjom Petrovaradinske tvrđave, a građena je oko 88 godina – sve do 1780. godine. Ova tvrđava građena je po projektu vojnog arhitekte iz Francuske – Sebastijana Vobana. U vojne svrhe je služila sve do 1948. godine i to odlično, a nazivali su je “Gibraltarom na Dunavu”, zbog njene grandioznosti.  

Kada je u pitanju putovanje u Novi Sad Petrovaradin predstavlja nezaobilaznu stanicu turista, a posebno Petrovaradinska tvrdjava. Obilazak ove tvrđave je ozbiljna aktivnost, obavezna je aktivnost, a naročito je vole stranci koji je zovu “Petrovaradin Fortess”. Ova tvrđava sada je turistički i istorijski objekat duge i burne istorije, simbol Novog Sada i mesto održavanja mnogobrojnih kulturnih i umetničkih događaja.

Kada se na njoj ne organizuju mnogobrojni događaji i festivali, Petrovaradinska tvrđava omiljeno je mesto Novosađana koji uživaju u boravku u njenim zelenim površinama preko dana, a mladi obožavaju da je koriste kao omiljeno mesto za uživanje u novosadskim noćima na otvorenom.

Kapije Petrovaradina – štit tvrđave

Petrovaradinska tvrđava služila je u vojne svrhe za koje je i napravljena, pa ne čudi što su njen važan deo i kapije koje su zajedno sa vratima, predstavljale jedini način da se uđe u Petrovaradinsku tvrđavu.

Kapije Petrovaradina naziv su dobile ili po mestima do kojih su vodile ili po vladarima. Tako su postoje: Kapija karla VI, Beogradska kapija, Kapija Leopolda I, Dvorska kapija, a ranije su postojale i: Vodena kapija, Kamenička i Novosadska kapija. Rušenje kapija događalo se postepeno, a većina njih je srušena na kraju funkcionisanja tvrđave kao vojnog objekta. Kako bi se otvorio prolaz i Petrovaradinska tvrđava postala svačija – srušene su neke od ovih kapija.

Beogradska kapija jedna je od 3 glavne kapije Petrovaradinske tvrđave. Beogradska kapija  i dalje postoji i predstavlja važnu kulturno-istoriju znamenitost Novog Sada, a vodi do Sremskih Karlovaca i do Beograda. Estetski je vrlo lepa, a njena fasada uređena je u baroknom stilu.

Pijani sat – drugi naziv za čuveni Petrovaradinski sat

Petrovaradinski sat, poznat i kao Pijani sat datira još od oko 1750. godine što se poklapa sa dobijanjem privilegija ‘Slobodnog kraljevskog grada’. Ovaj sat bio je poklon habzburške carice Marije Terezije, a kolokvijalno ga zovu “Pijani sat” jer njegove kazaljke nisu kao one na svakom drugom satu.

Naime, na “Pijanom satu” velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Objašnjenje za ovo jeste što je carica zamislila da bi i sa novosadske strane trebalo da se vidi broj sati na koji sat pokazuje. Petrovaradinski sat je, uz tvrđavu na kojoj je smešten, jedan od simbola Novog Sada.

Šarmantne ulice Petrovaradina

Sem Petrovaradinske tvrđave, njenih kapija i sata, celo naselje Petrovaradin odiše posebnim šarmom, a u svom sastavu ima sve odlike jednog malog i simpatičnog grada. Od crkvi koje datiraju još iz XVIII veka (Crkva svetog Jurja), šarmantne Oficirske plaže, nezaboravne promenade pored Dunava, pa do franjevačkog samostana – Petrovaradin je zaista posebno šarmantan. Restorani na Petrovaradinskoj tvrđavi gotovo uvek su popunjeni do poslednjeg mesta.

U Petrovaradinu se nalaze i kultna poslastičarnica „Multi – Tarte“, picerija “Mačak” i fantastični restorani: “Osam tamburaša” i “Terasa”. Kraj samog Dunava nalaze se i izvrsni riblji restorani  „Balkan exspres“ i „Aqua Doria“, kao i “Šaran” koji nije restoran, mada ga mnogi tako doživljavaju. Šaran je zapravo Udruženje sportskih ribolovaca, a gde je bolja riblja čorba nego kod sportskih ribolovaca?

Nema sumnje da Petrovaradin, ne samo da zaslužuje da bude razgledan, već će vas i fascinirati svojim šarmom, ogromnim istorijskim nasleđem i kulturnom važnošću. Obiđite i Petrovaradinsku pijacu – kažu da se tu duh Petrovaradina najbolje oseća!

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 08.03.2019. | Modifikovano: 30.01.2020.