Urbanizacija planina u Srbiji i smeštaj – Šta da očekujete i koliko to košta?

Poslednjih godina svedoci smo trenda pojačane urbanizacije planina. Uprkos velikim polemikama i protivnicima, planine koje “trpe” proces urbanizacije su i dalje jako posećene. Ovo znači da urbanizacija nije tako crno beli proces.

Mi ćemo u nastavku da razmotrimo ovu temu iz perspektive turista i da vidimo šta za nas znači urbanizacija planina.

spavaća soba na Zlatiboru

Pozitivne naspram negativnih strana urbanizacije – Ko pobeđuje?

Planine su oduvek oaze zdravog života i simbol netaknute prirode. Urbanizacijom planina, one donekle gube tu sliku. Međutim, ne mora uvek da bude tako.

Urbanizacija koja se desila na Staroj planini dovela je do veće posećenosti ove planine, a da je ona i dalje simbol upravo netaknute prirode. Naime, infrastruktura i putevi su popravljeni, pa je Stara planina postala dostupnija, a i javlja se sve veći broj sadržaja na planini, a da priroda nije narušena.

Mada treba naglastiti da se javljaju težnje ka daljoj urbanizaciji ove planine, međutim, za sada se to ne dopušta. Takođe u toku 2022. godine Stara planina je proglašena za nacionalni park, a dobijanje tog statusa ujedno znači i ograničenje gradnje. Očekuje se tako da će Stara planina imati sudbinu Tare, koja ima status nacionalnog parka i gde se urbanizacija dešava odmereno, u cilju poboljšanja ponude i činjenja atrakcija dostupnijim.

Najekstremiji primer urbanizacije je Zlatibor. Ono što će se najčešće čuti kao zamerka, jeste da je ova planina izgubila svoj prepoznatljiv izgled. Sa druge strane, kao kontrargument se ističe da se taj proces uglavnom dešava u centru planine. I mora se priznati autentični doživljaji planine su i dalje dostupni. Istini za volju, nešto dalje od centra ili pak kroz iznajmljivanje tipično planinskih smeštaja kao što su drvene kućice. Zlatibor obiluje ovom vrstom smeštaja, što je dokaz da se i dalje vodi računa o tome da ova planina zadrži svoje odlike zbog kojih je i postala poznata. Brvnare na Zlatiboru u potpunosti pružaju autentičnu atmosferu i odmor u lepoti prirode.

Kako urbanizacija utiče na cene na planinama?

Nas kao turiste će verovatno najviše da zanima uticaj urbanizacije na cene. Kako bismo došli do odgovora, opet je najbolje da se držimo Zlatibora kao primera. U proseku, cene su više. Ovo se odnosi kako na smeštaj, tako i na pojedine sadržaje. Međutim činjenica da su cene u proseku više, ne znači da je Zlatibor nedostupan turistima sa nešto manjim budžetom.

Naime, urbanizacija donosi sa sobom pojavu luksuznih smeštaja i sadržaja, koji se takođe nalaze na najskupljim lokacijama. Pojava nekolicine ovakvih smeštaja i sadržaja doprinosi da cene u proseku budu više, iako su prethodno dostupni sadržaji ostali na istoj ceni.

Konkretno, to znači da su sada na Zlatiboru dostupni smeštaji koji nude luksuzne sadržaje poput bazena ili spa i wellness centara, za koje ako se još nalaze u centru ćete morati da izdvojite zaista nešto veću svotu novca.

Ali sa druge strane, kategorija smeštaja Zlatibor kuće, nudi izbor smeštaja za koji nećete morati toliko novca da izdvojite. Iako je i u slučaju ove vrste smeštaja došlo do određenog rasta cena, on se ne povezuje sa urbanizacijom, već sa opštim trendom rasta cena u svetu. A ukoliko uporedimo trend rasta cena kod nas i u svetu, videćemo da je kod nas taj rast zapravo najniži.

Što se tiče uticaja urbanizacije na cene ostalih sadržaja na planini, cene nekih sadržaja su više, dok su neki ostali nepromenjeni. Tako su cene najpopularnijih atrakcija u srcu Zlatibora, gondole i Avantura parka, i sličnih atrakcija ostale nepromenjene. Najviši rast cena primetan u ugostiteljskim objektima. Iako je, istini za volju, i u ovom slučaju taj rast veći u proseku, s obzirom na pojavu velikog broja ekskluzivnih restorana i mesta za izlaske.

Zaključak je siva zona

Da sumiramo dosadašnju priču, pozitivne strane urbanizacija planina jesu dostupnost, znatno bolja infrastruktura i obogaćivanje sadržaja. Ovo će za rezultat da imati i mnogo veći izbor sadržaja i smeštaja za turiste.

Kada govorimo o cenama smeštaja, one će uglavnom porasti u proseku i to u urbanizovanim delovima planina. Ostali delovi planine uglavnom zadržavaju postojeće cene, što znači da urbanizacija ne utiče toliko na njih.

Najveća mana urbanizacije jeste narušavanje autentičnog izgleda planine. Naravno, do ovoga dolazi samo u slučaju neumerene urbanizacije, ali nažalost svedoci smo da se i to dešava. Iako je ovo trend koji se dešava uglavnom u samim centrima planina, bilo bi dobro izbeći ga i tu. Naravno, svaka planina je mnogo više od svog centra, pa će nam boravak van ovog dela planine pružiti pravi autentičan doživaljaj planine zbog kojeg na nju i dolazimo.

Ovim je naša priča o urbanizaciji planina završena. Zanima nas kakvo je vaše mišljenje o ovom trendu?

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 09.05.2023. | Modifikovano: 09.05.2023.