Uređenje enterijera na Balkanu – kako se razlikuje od ostatka sveta

Enterijer je oduvek puno toga govorio o načinu života, navikama i kulturi, pa nije čudno to što se enterijer može grupisati i po regijama, odnosno zemljama u kojima se nalazi. 

Na primer, kada spomenemo minimalistički dizajn enterijera – prvo ste pomislili na zemlje Skandinavije, zar ne?

Uz detalje i kućne asesoare kao što su: 3D zidni paneli originalnog dizajna, slike, jastučići i rasveta, svaki enterijer može se pretvoriti u autentičan i originalan, a i takav da najbolje predstavlja duh jedne zemlje, odnosno naroda i njegove kulture.

Kada smo istraživali to kako se enterijer uređuje u različitim zemljama sveta, posebno nas je zaintrigiralo po čemu je to specifično naše, Balkansko poluostrvo, odnosno šta je ono što naše enterijere izdvaja u odnosu na ostatak sveta. Nekoliko primera autentičnih balkanskih eneterijera i šta je to što ih čini posebnim, pročitajte u nastavku teksta. 

Grčki enterijer kao jedan od najautentičnijih enterijera sveta

Plavo-beli enterijer sa puno prirodnog svetla…

Tipični grčki enterijer!

Grčka estetika i pristup arhitekturi generalno, oduvek su fascinirali i privlačili pažnju i poglede iz celog sveta. Tako je i danas.  Sa svojih oko 6.000 ostrva i ogromnim izlazom na more, ne čudi što je tipičan grčki enterijer inspirisan upravo njegovim veličanstvom – morem. 

Svetle boje, zidovi koji su nadahnuti prirodom i puno prirodnog svetla, kao i laganih tekstura materijala koji se koriste za dekor, samo su neka od obeležja autentičnog grčkog enterijera

Tu su i klasična bela i dašak tamnoplave boje, koje se savršeno uklapaju kako u enterijeru, tako i u grčkom eksterijeru, te sa morem i nebom čine savršen sklad, a celu Grčku panoramu čine sasvim neodoljivom.

Uticaj orijenta posebno vidiljiv u bosanskom i albanskom enterijeru

Šareni tepisi, divani za sedenje i izležavanje i puno jastuka najrazličitijih tekstura, šara i boja ono su što je tipično za način uređenja enterijera na istoku, posebno u Turskoj, čiji je uticaj na balkansku kulturu i estetiku sasvim neuptan. 

Iako se magični orijent oseća i vidi u svakoj balkanskoj zemlji, on je posebno prisutan u Albaniji i Bosni i Hercegovini, pa tako i u samom načinu uređenja enterijera u ovim zemljama. 

Tako se i tipični bosanski i albanski enterijeri odlikuju toplim bojama, zanimljivim šarama i velikim, mekanim modelima nameštaja, koji izgledom sve prisutne podsete na važnost komfora, topline i doma

Fotografija sa sprata ljudi za stolom koji jedu u dvorištu kuće

Srpski enterijeri kao jedinstvena mešavina estetskih uticaja

Malo orijenta, uz prstohvat ruskog uticaja, pa čak i francuskog stila, a sve to sa autentičnim detaljima, kao što je na primer čuveni Pirotski ćilim…

Ovako bi svaki poznavalac enterijerske estetike opisao način na koji se dizajnira autentični, srpski enterijer. Od rustike u enterijeru, preko secesije, pa sve do načina na koji su uređeni čuveni beogradski salonci (vrlo francuski) – srpski enterijeri predstavljaju jedinstveni spoj različitih svetskih uticaja i kao takvi se prilično izdvajaju u odnosu na ostale “nacionalne” enterijere.

Zavese i stolnjake od ručno pletene čipke tako u Srbiji uopšte nije neobično videti uklopljene u enterijer kojim dominira francuski stil. Zbog toga se “srpski dizajn” enterijera smatra vrlo upečatljivim. 

Gostoprimivost domaćina i dizajn enterijera na Balkanu

Osim geografskih uslova, sigurno i sami znate  znate koliko način života, mentalitet i osobine naroda određuju to kako će izgledati prostor u kome provode najviše vremena, odnosno to kako izgledaju njihovi domovi. 

Kada je reč o balkanskim narodima, oni su nadaleko čuveni po velikom adutu – gostoprimivosti

Upravo ta gostoprimivost, ispijanje čuvene kafe uz razgovor, kao i stalne posete domova porodice, prijatelja, pa čak i pozananika, umnogome su determinisale način na koji se na ovom području uređuje enterijer. On je zato često osmišljen tako da na što bolji način odgovori na glavni zahtev – druženje

Trpezarije sa stolovima za koje može da sedne veliki broj ljudi, kao i obavezni prostor u enterijeru za špajz, u kome se čuvaju tegle koje u sebi kriju besprekorne hedonističke užitke, ali i ogromni asortimani stolnjaka, kao i posuđa, nešto su što je deo svakog autentičnog balkanskog enterijera.

Osmišljeni su sa jednom jednostavnom namerom – da nikad ne zafali jela i pića za porodicu i goste i da se svako u njima uvek oseti dobrodošlo. 

Veruje se da se uz putovanje drugim najbolje upoznaje i svoja zemlja, a da uočavanje razlika u kulturi umnogome obogaćuje duh i kulturu svakog putnika. Zato Putujte Sigurno!  

Fotogradija spavaće sobe u Grčkom stilu, sa velikim krevetom za spavanje

Autor: Ljubica Šanjević | Objavljeno: 27.02.2020. | Modifikovano: 27.02.2020.