Valute zemalja – vodič kroz svetske valute i zanimljivosti o novcu

Valute zemalja su za mnoge nepoznanica. Upravo zato smo rešili da svetske valute zemalja budu naša sledeća tema, kao i brojne zanimljivosti o novcu. Recimo, najkorišćenija valuta našeg kontinenta je svakako evro, koji se koristi u 19 zemalja Evropske unije, kao i neke nečlanice poput Crne Gore. Kada se sve to sabere, evro dnevno koristi više od 337 miliona Evropljana, a korišćenija valuta od evra je samo američki dolar. Ipak, mnoge evropske države nisu želele da prihvate zajedničku valutu, a u nastavku teksta pročitajte koje su to države, koje valute one koriste i kakav je njihov odnos prema evru i našem dinaru.

Evrozona i valute zemalja

Evrozona je prostor u Evropi koji obuhvata sve države koje koriste zajedničku valutu, tj. evro. Evorozona obuhvata 19 članica Evropske unije: Austriju, Belgiju, Grčku, Estoniju, Irsku, Italiju, Kipar, Letoniju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu Nemačku, Portugaliju, Slovačku, Sloveniju, Holandiju, Finsku, Francusku i Šaniju.

Takođe, evrozonu čine i četiri države koje nisu članice EU, ali sa njom imaju sporazum o korišćenju jedinstvene valute, a to su: Andora, Monako, San Marino i Vatikan. Ovom broju treba dodati još jednu državu u kojoj se koristi evro kao zvanična valuta, a to je Crna Gora.

Ukoliko putujete u neku od ovih evropskih zemalja, nećete imati mnogo problema sa plaćanjem, svima nam je dobro poznata vrednost evra sa kojim se često susrećemo i u Srbiji. Trenutna evro kursna lista iznosi 120 dinara za jedan evro.

U  ostalim evropskim državama plaćanje u domaćim zvaničnim valutama često nam predstavlja problem. Koliko nešto zaista košta? Šta da radim sa kusurom i sićom pre povratka u Srbiju? U ovkvim situacijama, dobar izbor je i plaćanje karticom, a više o prednostima i manama ovog vida plaćanja pročitajte u našem tekstu.

Evropske krune

Ako krenemo od Severa kontinenta, skandinavske zemlje – Švedska, Norveška i Danaska koriste krune – švedska kruna, norveška kruna i danska kruna.

danska kruna

Ove skandinavske zemlje su nekada bile članice Skandinavske monetarne unije, koja je postojala od 1873. godine do Prvog svetskog rata, ali su se zemlje članice nakon raspada odlučile da zadrže naziv valute.

Sve tri valute imaju slične vrednosti, otprilike da je 1 kruna ovih zemalja oko 13 dinara, tj. 10 centi. Ovde pogledajte kako detaljno izgleda kursna lista kruna valute.

Vrsta krune

Vrednost

EUR

RSD

Švedska kruna

10

1,04

124

Norveška kruna

10

1,07

128

Danska kruna

10

1,34

160

Još tri evropske države koriste krune kao svoju valutu, a to su: Češka,  Slovačka  i Island.  

Češka i slovačka kruna su zvanične valute ovih zemalja od 1993. godine, kada su zamenile postojanje dotadašnje zajedničke čehoslovačke krune.

Češka i slovačka kruna imaju slične vrednosti: jedna češka kruna vredi oko 4 i po dinara, a jedna slovačka 3,8 dinara. Međtuim,  jedna islandska kruna ima sličnu, čak i manju vrednost od srpskog dinara (1 dinar = 0,96 islandskih kruna).

Evropske valute koje se mešaju: lek, lev, lej

Zbog sličnih naziva ove tri valute se često mešaju. Lek je zvanična valuta Albanije, Lev se koristi u Bugarskoj, a Lej u Moldaviji i Rumuniji.

Lek je zvanična valuta Albanije od 1926. godine,  a pre toga se u  ovoj državi koristio otomanski novac.

Pored sličnih naziva, ove valute nemaju ništa zajedničko. Njihove vrednosti se u potpunosti razlikuju. Albanski lek je, prema vrednosti, nasličniji srpskom dinaru: 10 Lek-a je skoro 9 dinara. Najjača od ovih valuta jeste bugaski koji vredi skoro 61 dinar.

Vrsta novca

Vrednost

EUR

RSD

Lek

100

0,75

89

Lev

100

51

6091

Moldavski lej

100

4,9

580

Rumunski lej

100

21,8

2569

Rublje

Rublje se koriste u dve evropske zemlje: Rusiji i Belorusiji. Beloruska rublja je uvedena 1992. godine i tada je imala vrednost od 10 sovjetskih rubalja. Međutim, od 2016. godine u Belorusiji se koristi nova beloruska rublja u vrednosti od 10 000 starih za jednu novu.

Rublja je zvanična valuta u Rusiji više od 500 godina. Ruska rublja je bila zvanična valuta Ruske imperije i Sovjetskog saveza.

Danas, jedna beloruska rublja vredi skoro 30 ruskih, što znači da kursna lista rublja valute nije približne vrednosti, već su ruska i beloruska rublja prilično različite vrednosti.

U odnosu na dinare, jedna beloruska rublja vredi 51 dinar. Vrednosti ruske rublje i srpskog dinara su sličnije, tj. 10 ruskih rubalja je 17 dinara

Franci, forinte i funte

Švajcarski franci se koriste u dve države: Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Sadašnji franak je uveden 1850. godine i imao je istu vrednost kao tadašnji francuski franak. Od 1885. go 1927. Švajcarska, Belgija, Italija i Francuska su imale zajedničku vrednost valute u okviru tadašnje Latinske monetarne unije. Pročitajte detaljno kako izgleda kursna lista franak valute, kao i forinte i funte.

Švajcarski franak je jedna od najstabilnijih valuta i na na kursnoj listik kreće rame uz rame sa evrom (10 franaka = 8,7 evra = 103 dinara).

Forinta je zvanična valuta Mađarske od 1946. godine. Forinta se prethodno koristila i u okvoru Austrougarskog castva od 1867. do 1892.

Ova valuta nema veliku vrednostu – 100 forinti = 3,2 evra= 386 dinara.

Funta je valuta koja se koristi u Velikoj Britaniji, kao i u nekim britanskim prekomorskim teritorijama. Takođe, neke neevropske države, kao što su Egitat, Sirija, Sudan i Liban koriste svoju funtu kao zvaničnu valutu.

Što se tiče britanske funte, njena vrednost je nešto veća od vrednosti evra – 1 funta je 1,12 evra, tj. 134 dinara.

Ostale valute: marke, kune, denar, zlota, grivna, lira

Valuta

Država

Vrednost

EUR

RSD

Konvertibilna marka

Bosna i Hercegovina

10

5,1

608

Kuna

Hrvatska

10

1,3

158,6

Denar

Makedonija

10

0,16

19,3

Grivna

Ukrajina

10

0,3

38

Zlota

Poljska

10

281

281

Lira

Turska

10

276,6

276,6

Svetske valute – Dolari

Dolar je zajednički naziv za valute više od dvadeset država. Svakako najpoznatiji i najkorišćeniji je američki dolar, zatim kanadski i australijski.

Dolari se takođe koriste i velikom broju afričkih i azijskih zemalja: na Bahamima, Barbadosu, u Belizeu, Bermudama, Bruneju, Gvajani, na Solomonski ostrvima, u Zimbabveu, Istočnom Kipru, na Jamajci, u Liberiji, Namibiji, na Tajvanu, Novom Zelandu, u Singapuru, Hong Kongu i na Fidziju.

Dolar je zvanična valuta Sjedinjenih Američkih država još od rata za nezavisnost (1785. godina), nakon kojeg je tadašnji ministar finansija Aleksandar Hamiltom kao sredstvo plaćanja, obračuna i razmene predložio dolar.

Danas, još nekoliko zemalja koristi američki dolar kao svoju valutu, a on je takođe rasprostranjen i kao rezervna valuta u drugim zemljama sveta. Zapravo, skoro dve trećine američkih dolara koji su u opticaju nalazi se van ove države.

Dolar je zvanična valuta u Kanadi još od 1858. godine, a u Australiji od 1966. Australijski dolari koriste se i na „spoljnim teritorijama“ Australije: na Božićnom Ostrvu, Ostrvu Norfok i Kokosovim Ostrvima, kao i u nezavisnim pacifičkim dražavama: Kiribatiju, Nauruu i Tuvaluu.

Vrednosti kanadskog i australijskog dolara su jako slične. Saznajte kako izgleda ostatak kursna lista dolar valute, jer se ostale vrednosti dosta razlikuju.

Valuta

Vrednost

EUR

RSD

Američki dolar

1

0,85

101

Kanadski dolar

1

0,68

80,7

Australijski dolar

1

0,67

79,4

Koje još svetske države koriste dinar?

Zanimljivo je i to da nekoliko afričkih i azijskih država kao zvaničnu valutu koristi dinar, pa tako razlikujemo: alžirski, bahreinski, irački, kuvajtski, libijski i tuniški dinar. 

Imate li vi možda neku zanimljivost o novcu koju nosi priča o valutama zemalja?

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 16.01.2018.