VIDEO: Izgubljeni svet Mongolije

Pogledajte video koji je napravio Denis Frantsouzov na svom putovanju kroz nedođiju Mongolije. Prešao je hiljade kilometara van asfaltnog puta i zabeležio detalje svog putovanja. Izdvajamo najznačanije delove njegovog putovanja: 

  • Zlatne Altaj planine – Planine Altaj su jedna od glavnih turističkih atrakcija u Mongoliji. To je planinski venac u centralnoj Aziji i mesto gde se susreću Kina, Rusija, Kazahstan i Mongolija. Altaj planine su takođe mesto odakle polaze reke Ob i Irtiš. Možete videti retke vrste divljih životinja, uključujući ugrožene vrste sisara, kao što su sibirski kozorog, altajski argali i snežni leopard. Visoravan Uvs Nuur je zaštićeno područje.
    Zlatne 
  • Pustinja Gobi – Pustinja Gobi je velika pustinjska zona i pustinjska stepa koja pokriva skoro 30% mongolske teritorije. Pomislili biste da je ovo područje beživotna pustinja, kao i u mnogim drugim delovima sveta. Međutim, najveći deo pustinje Gobi čine stepe, bogate divljačima i vegetacijom. Divlji magarci, kamile, snežni leopardi, snežne ovce i gazele, ovde se nalaze u izobilju, kao i različite vrste flore. Skeleti dinosaurusa i njihova okamenjena jaja sačuvani su ovde do današnjih dana. Klima je ekstremna, sa 40°C leti i -40°C zimi. Pustinja Gobi udaljena je 600km od glavnog grada Mongolije i nalazi se u podnožju Altaj planina, na 1.521m nadmorske visine.
  • Jezero Khövsgöl (Huvsgul) – Tamno plavi biser Mongolije okružen je bujnim zelenim brdima, visokim planinama i gustom tajgom. Oko 96 reka i potoka uliva se u jezero, koje je nastalo tektonskim aktivnostima pre 2,5-3 milliona godina. Veličanstveno jezero sadrži 65% ukupne slatke vode Mongolije i čak 1% svetskih zaliha slatke vode. Huvsgul je zemlja Tsaatan (Catan) plemena, uzgajivača irvasa, Dukha etničke grupe. Ova mala grupa od 42 porodice poseduje socijalnu i materijalnu kulturu, koja je ostala nepromenjena još od ledenog doba. Šamanski rituali i totemski simboli centar su društvene organizacije ovog plemena.

Autor: Milovanovic Milos | Objavljeno: 16.01.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.