Najbolje skrivene destinacije za hiking u Srbiji

Hiking u Srbiji je više od samog akta pešačenja kroz zelene predele – to je unikatan način da zaista upoznate sve reljefne dragulje u zemlji i izvidite njihov raznovrsan biodiverzitet.

Jezero u Srbiji

Kako je u Evropi registrovano 12 pešačkih staza ili E-path-a (European Long-Distance Paths), kroz Srbiju prolaze da evropska koridora, E4 i E7. Prvi koridor obuhvata delove poput Đerdapske klisure, Gamzigrada i planine Ruj, dok drugi uključuje Frušku goru, Kopaonik i Đavolje Varoši.

Međutim, to ne znači da ne možete istražiti i druge lokacije koje se mogu pohvaliti podjednakom lepotom i prohodnošću. S tim u vezi, u narednim redovima ćemo vam predstaviti najbolje skrivene destinacije za nezaboravan hiking u Srbiji.

#1 Niševačka klisura i Svrljiške planine – dragulji na istoku

Niševačka klisura se neretko naziva skrivenim biserom Istočne Srbije. Ovu rečnu dolinu je produbila reka Svrljiški Timok, pritoka Belog Timoka, načinivši od nje zasenjujući pejzaž vredan pomenute titule.

U okviru ove klisure je locirano i selo Niševac koje je udaljeno svega 45 minuta od grada džeza i tamburaša (Niša), i par minuta od grada u kome je registrovana prva radnja narodne medicine u Jugoslaviji (Svrljig).

Meštani ovog sela hvale kotlove reke Belice koji su doslovno uklesani u stenama i predstavljaju pravo parče raja na Zemlji. Sam kanjon je dugačak oko 150 m, a tokom godina je došlo do zdržavanja vode u ovom predelu, što je rezultiralo u 16 rečnih kotlova različitih dubina.

Ukoliko odlučite da se spustite do kotlova, imajte na umu da je podloga izrazito klizava usled taloženja različitih algi i krečnjaka, te vam je potrebna odgovarajuća oprema – kvalitetne i dobro okovane cipele, tj. gojzerice, kao i garderoba od softshell materijala, i komforan sportski grudnjak za žene.

Pored kanjona, možete posetiti i kupalište Banjica, koje je čuveno po izvoru pijaće vode, kao i po istorijskom nasleđu – ovde se nalazi rimski Žrtvenik, bedem koji je sazdan još u 5. veku.

Prekonoška pećina je takođe fascinantna kreacija prirode, jer predstavlja suvu pećinu u kojoj je urađeno prvo stručno arheološko iskopavanje u modernoj Srbiji.

#2 Suva planina – Alpi sa juga

Ovo grandiozno uzvišenje je prozvano “Alpima sa juga Srbije” od strane cenjenog Jovana Cvijića, usled konstatacije da poseduje okomite stene koje se prostiru na severnoj strani planine, čineći da ona izgleda kao da je odsečena od osnovnog grebena – karakteristika po kojoj je najviše prepoznatljiva.

Suva planina, sa geološkog i geografskog stanovišta, pripada Karpatsko-balkanskoj grupaciji planina i graniči se sa rekom Nišavom na severozapadu, Koritničkom na istoku i Lužničkom rekom na jugu.

Locirana na jugoistoku zemlje, Suva planina je duga ukupno 45 km, a široka oko 15 km.

Zahvaljujući neverovatnim pojavnim oblicima kraškog reljefa i šumskom ekosistemu, ovaj masiv je svrstan u regiju sa statusom specijalnog rezervata prirode, a smatra se i objektom geonasleđa Srbije.

Njegove staze nisu najprohodnije, te se ova ruta preporučuje isključivo iskusnim šetačima, kako ne bi došlo do povreda tokom hikinga.

Ovde ćete spoznati floru i faunu koju ne možete pronaći nigde drugde na Balkanu, te je ova eksurzija zasigurno vredno iskustvo. Na ovim područjima su evidentirana i stara stabla, tačnije hrast i klen (vrsta javora), koja će uskoro postati spomenici prirode.

Kako je ovaj masiv siromašan vodom (zahvaljujući propustljivosti krečnjaka) nećete na naići na mnogo jezera i rečica. Međutim, morate razmotriti opciju da posetite autentičan vodopad “Ripaljka” u Jelašničkoj klisuri.

Suva Planina

#3 Ovčarsko-kablarska klisura – meandri Zapadne Morave

Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja zaista jedinstven pejzaž u ovom delu Evrope – karakterišu je meandri, odnosno krivudanje reke Zapadne Morave.

Ova rečna dolina je smeštena između 2 planinska masiva, Ovčara i Kablara, na svega 18 km od grada Čačka, a njena najveća dubina iznosi 710 m.

Ova regija je bogata brojnim pećinama, a najpoznatija je zasigurno pećina Turčinovac, koja je locirana na samoj litici planine Kablar. Pored nje, postoje i Dragosavljeva i Čvrkića pećina, kao i pećina ispod Greda.

U podnožju planine Ovčar se nalazi Banjski potok, koji nastaje iz izvora Studenac i predstavlja neverovatan prizor prirode. Ovde je kupanje strogo zabranjeno, usled činjenice da su prirodne supstance, koje formiraju bigrene kade, izuzetno osetljive, a kretanje kroz vodu može narušiti njihov kvalitet.

Uz to, ovde se nalaze i 10 manastira i dva sveta mesta, te klisura često nosi i naziv Srpska Sveta Gora. Nezavisno da li preferirate pešačenje, hiking ili trekking, ova ruta bespogovorno nudi opcije za sve 3 aktivnosti.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vas podstakli da se i sami odvažite i posetite neke od ovih skrivenih dragulja u zemlji – Želimo vam pune sreće u vašoj novoj avanturi!

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 04.10.2022. | Modifikovano: 04.10.2022.