Vulkanska jezera – pravi raj za avanturiste

Vulkanska jezera privlače sve veći broj avanturista, koji umesto klasičnih destinacija za odmor biraju nešto egzotičnije. 

Jezero u krateru vulkana zelene boje

Ona predstavljaju idealno mesto za putovanje za one kojima tirkizno plavo more, sitan pesak pod nogama i kokteli nisu prva asocijacija kada se pomene egzotika. Vulkanska jezera su pravi odabir destinacije za ljubitelje aktivnog odmora i fascinantnih pejzaža.

Otkrivamo vam šta su zapravo vulkanska jezera, kao i koja se smatraju najpoznatijim.

Vulkanska jezera – fascinatne svetske atrakcije 

Vulkanska jezera se drugačije nazivaju i kraterskim jezerima zato što nastaju u krateru koji je nastao eksplozivnom aktivnošću ili kolapsom tokom erupcije vulkana. Atmosferske padavine ispunjavaju kratere i prave velika jezera.

Ova jezera su fascinantno lepa, neobična i prava su atrakcija. Njihov oblik, boja i sama pomisao na to kako su nastala očaravaju. 

Upoznajte se sa nekima koja predstavljaju najveća i najpoznatija jezera ove vrste na planeti.

Kako nastaju vulkanska jezera?

Forografija vulkanskog jezera u vreme zalaska sunca

Pre nego što se otisnemo u avanturu i odaberemo svoje jezero, da se vratimo u školske klupe. Da bi se krenulo na put, potrebno je malo planiranja i malo više istraživanja kako bismo znali šta nas na tim destinacijama očekuje. 

Ima i onih koji vole da idu grlom u jagode, međutim, kada su u pitanju kraterska jezera i sve što ima veze sa vulkanima, treba biti na oprezu. Kraterska jezera još se nazivaju i vulkanska jer nastaju u kraterima vulkana. Zvuči opasno? I ne baš, mada ima i onih gde može da dođe do nevolje.

Kiša i sneg pune krater vulkana i tako dolazi do zasićenja, a voda je tipično kisela zbog gasova u vulkanima. Voda može da bude i mutna sa jakom zelenom bojom, ali isto tako može da bude i slatka i bistra. Ugašeni vulkani najčešće imaju slatku vodu jer do njih ne dolaze pritoke i ne talože naslage.

Na svetu ih postoji mnogo, a njih nekoliko su top destinacije i samo je odluka putnika koje će posetiti jer svako ostaje u pamćenju. I teško da neko od njih nećete preporučiti prijateljima koji imaju sličan ukus za putovanja.

Kratersko jezero u SAD – najpoznatije vulkansko jezero na svetu

Najpoznatije vulkansko jezero nalazi se u SAD, u državi Oregon i predstavlja centralni deo nacionalnog parka koji se zove kao i ovo jezero – Kratersko jezero

Kako je nastalo ovo čuveno jezero?

Evolucija jezera počinje pre oko 7600 godina kada na vulkanskoj  planini Mazama (deo planinskog venca Kaskadskih planina) dolazi do snažnih vulkanskih erupcija, razaranja planine i formiranja kaldere. 

Atmosferske vode pune basen u  formiranom krateru i lagano formiraju jezero. Stručnjaci pretpostavljaju da je za formiranje jezera ove veličine i dubine bilo potrebno bar 720 godina. 

Od materijala koji se nataložio tokom erupcije i kasnijim erozivnim procesima na padine kratera u basenu jezera formiralo se Čarobnjačko ostrvo, i tu ostalo do dan danas. 

Ovo kratersko jezero u Americi, koje je široko je 8 km, dugačko oko 10km i ima prosečnu dubini oko 350m, je po mišljenju mnohih, najlepše kratersko jezero na svetu.

Najdublje jezero u Americi deo nacionalnog parka

Sa najvećom izmerenom dubinom od 597m predstavlja najdublje jezero SAD-a, drugo najdublje na severnoameričkom kontinentu (iza Ropskog) i sedmo najdublje jezero sveta. 

Po nečemu je ipak prvo: najdublje je jezero sveta kome je čitav jezerski basen smeštan iznad nivoa mora. 1902. čitava oblast oko ovog jezera proglašena je za nacionalni park i to ga čini petim najstarijim u SAD.

Kelimutu, Indonezija – sveto mesto raznobojnih jezera

Jezero u krateru tirkizno zelene boje

Kelimutu je mali vulkan koji se nalazi blizu gradića Moni. Ovde postoji tri vulkanska jezera različitih boja. Iako se nalaze u krateru istog vulkana, ona često menjaju boju, od tirkizne, preko smeđe do crvene, nezavisno jedno od drugog. 

Zbog boja ovih jezera i magli koja se podiže iznad njih, ovo mesto smatra se svetim. Lokalni stanovnici veruju da duše mrtvih odlaze u jedno od 3 jezera – u zavisnosti od toga kako su se ponašali na Zemlji. 

Prema tome, jezera se zovu Tiwi Ata Mbupu (Jezero starih ljudi), Tiwu Nua Muri Kooh Tai (Jezero mladića i devojaka) i Tiwu Ati Polo (Jezero zlih duhova). Naučnici smatraju da ovde nema ništa mistično i da je samo reč o različitim hemijskim reakcijama izazvanim mineralima

Iako je s vremena na vreme bilo manjih erupcija, vulkan je otvoren za javnost, pa su posete geologa, fotografa i znatiželjnih turista skoro svakodnevne.

Toba, Sumatra – najveće jezero u Indoneziji

Jezero Toba dugo je oko 100, a široko skoro 30 kilometara. Jezero Toba je mesto ogromne vulkanske erupcije koja se dogodila pre 69,000-77,000 godina i izazvala globalne klimatske promene. Veruje se da je ova erupcija, koja je procenjena na 8° na skali od vulkanske erupcije, jedan od najjačih na Zemlji tokom poslednjih 25 miliona godina. 

Jezero Toba je najveće jezero u Indoneziji i najveće vulkansko jezero na svetu. Ukupna površina jezera je 1.103 km kvadratna, a najveća dubina 505 metara i ubraja se u najlepša vulkanska jezera na svetu. 

Upravo iz ovih razloga i značajne uloge, jezero Toba je upisano na mapama geologa kao jedno od mesta koje moraju da posete. Mada, iako niste geolog, možete da pogledate, zar ne?

Nios, Kamerun – misteriozno jezero Kameruna

U zabitom delu džungle u Kamerunu 21. avgusta 1986. godine iz jezera Nios, izbila je strahovita erupcija, nalik najgorim vulkanskim izlivima besa. U roku od nekoliko minuta, u prečniku oko tridesetak kilometara, uništeno je sve što se kretalo i sve što je podsećalo na život

Jezero, dugačko nešto preko tri kilometra je pokazalo svu apokaliptičnost prirode i nemoć stanovnika. Ogromna količina ugljen dioksida probila se na površinu jezera, bacajući otrovne talase za trenutnu smrt. 

Vetar brzine 60 km na čas, raznoseći smrt, pojačavao je sliku nestvarnog. Otrovni vodeni cunami, visine oko 60 m, zamračio je nebo. Stradalo je oko 1.800 stanovnika i čitav biljni i životinjski svet. U sledećim godinama, postavljena je pumpa na jezeru koja je regulisala količinu ugljen dioksida i da bi eventualno sprečila novu katastrofu.

Evropski stručnjaci, koji su ispitali slučaj, došli su do saznanja da je u pitanju pravi vulkanski eruptivni gas koji je nekako došao do površine. Kako se to desilo i zašto, pouzdanog odgovora još uvek nema. Jezero Nios i dalje je misterija za naučnike, ali izazov za turiste.

Fotografija maglovitog jezera iza koga se nalazi planina

Rajsko jezero, Kina – autentična lepota prirode

Dokaz da nije sve tako crno, zadimljeno i opasno po život je ovo prelepo jezero koje se nalazi na granici između Kine i Severne Koreje. Obično je pokriveno ledom od oktobra do juna. 

Naziva se rajsko jer oslikava ambijent i prirodnu lepotu. Mnogi ljudi veruju da u jezeru živi čudovište Rajskog jezera, ali za ovo kao ni za misterije o Kalimutu jezeru nema naučnog utemeljenja. Nauka i nije toliko neophodna dok pijete čaj i odmarate oči u beskrajnom plavetnilu.

Kraterska jezera su veoma popularne turističke atrakcije 

Najnovija istraživanja pokazuju da veliki broj vulkana koji su danas ugašeni i služe kao turistička atrakcija, mogu u nekom trenutku da se aktiviraju. Međutim, to nije prepreka naučnicima da obavljaju svoj posao i prate aktivnost vulkana i područje oko njih, da bi u svakom trenutku znali može li doći do eventualnih potresa i eksplozije

Ali ono što je sigurno dok se tako nešto ne dogodi, a možda i neće nikad, jeste to da treba da uživamo u ovim prirodnim lepotama.

Autor: Marija Božić | Objavljeno: 10.06.2020. | Modifikovano: 09.06.2020.