Zakintos – Grčka | Vodič za letovanje

Za one koji maštaju da odmor provedu na nekom tropskom ostrvu, a ne mogu to sebi da priušte, imamo savršeno rešenje! Neka vaša mašta postane stvarnost na Zakintosu, jer ovde ćete pronaći savršene peščane plaže, kupati se u prozirnom tirkiznom moru i uživati u jeftinim koktelima. Da li smo spomenuli ronjenje i potragu za kornjačama? Bilo kako bilo ovo su sve potrebne, korisne informacije za letovanje u Grčkoj, baš kao što smo predstavili i druge destinacije u Grčkoj kroz vodič za letovanje: Leptokarija i Santorini.

Upoznajte Zakintos sad!

Zakintos – lokacija i informacije

Zakintos, jedno od najlepših grčkih ostrva, leži u južnom delu Jonskog mora. Od kopna ostrvo je udaljeno oko 25 kilometara ka zapadu. Kao i u celoj Grčkoj, ovde svoje časovnike pomerite jedan sat unapred, a dinare još u Srbiji razmenite za evre, jer je ova valuta jedino sredstvo plaćanja.

Kako do Zakintosa?

Do ostrva se može doći avionom, međunarodni aerodrom je posebno prometan tokom letnje turističke sezone, a postoje i stalne veze trajektom sa najbližim lukama na Peloponezu. Uobičajeno vreme putovanja kada se koristi drumski prevoz je oko 15 sati sa svim procedurama na graničnim prelazima, dok let avionom traje oko sat i 30 minuta. Razdaljina između Beograda i Kilinija, mesta na Peloponezu odakle isplovljava trajekt za Zakintos, iznosi 1146 km.

Ukoliko se odlučite za drumski prevoz, putarina se plaća kod Niša i Leskovca. Preporuke uvek idu za kratak odmor u motelu Predejane kao i obilazak do manastira Prohor Pčinjski ili Đavolje Varoši, atrakcije blizu auto-puta. U Makedoniji poštujete propisanu brzinu, policija ne naplaćuje kazne na licu mesta već vas sa uplatnicom upućuje na najbližu poštu ili banku. Naš savet je da ne rizikujete. Poštujući saobraćajne propise, za prolazak tri naplatne rampe kroz Makedoniju utrošićete oko dva sata i 15 minuta vožnje.

Kroz Grčku se putarina naplaćuje na četiri mesta. Trajekt Kilini – Zakintos za automobil i dve osobe u jednom pravcu iznosi oko 50 evra, dok sama vožnja traje sat vremena. Let avionom je znatno brži i udobniji. Ne postoji redovna linija Beograd – Zakintos, već samo čarter letovi u organizaciji turističkih agencija. Po sletanju na međunarodni aerodrom Dionysios Solomos, očekuje vas pasoška kontrola, preuzimanje prtljaga i transfer do izabranog smeštaja.

Zante je popularna party destinacija Grčke, te tako ovde ćete retko sresti porodice sa malom decom. Umesto toga, dočekaće vas horda razdraganih tinejdžera i mladih ljudi željnih noćnog provoda i zabave. Ostrvo odlikuje veliki broj plaža, laguna i raznih uvala, što je dodatan razlog popularnosti Zakintosa. Najposećenija i svakako najprepoznatljivija plaža je Navagio koja je glavni motiv na mnogim razglednicama i katalozima.

Plaže na Zakintosu

Sva veća mesta ostrva Tsivili, Kalamaki i Laganas smeštena su na peščanim plažama, dok avanturistima preporučujemo istraživanje plaža van ovih letovališta. Deo ostrva Vasilikos naročito ima veliki izbor plaža na potezu od plaže Agios Nicolaos do Gerakas plaže, koja je više puta izglasana najlepšom u Grčkoj.

Poludnevna avantura koju nikako ne smete propustiti je krstarenje do pećina Keri i ostrva Maratonisi sa kupanjem na prekrasnim plažama. Uz malo sreće videćete i čuvene kornjače Careta careta! Za one željne avanture, odlično mesto za razonodu je vodeni park u Sarakinadou, gde se nalaze mnogobrojni bazeni i tobogani različitih oblika i veličine. Dok za radoznale, na raspolaganju je izlet do susedne Kefalonije, najvećeg ostrva u Jonskom moru. Istražite podzemno jezero Melisani i pećinu Drogarati, posetite plažu Myrtos i glavni grad Argostoli.

Zakintos – Party destinacija

Zante živi sedam dana u nedelji 24 časa dnevno! Ako želite provod koji počinje u ponoć, a završava se nakon izlaska sunca, onda je Laganas pravi izbor za vas. Ovo mesto nudi veliki broj klubova i žurki do ranih jutarnjih sati. Ulaz u klubove se uglavnom ne naplaćuje, a cene su malo više u odnosu na one u Srbiji. Što se dnevnog provoda tiče, on je razervisan za barove duž gradske obale. Uveče se svi sele u glavnu ulicu Laganasa koja je epicentar provoda. Važno je znati da Laganas nije među omiljenim destinacijama samim Grcima, dok ostrvo najviše posećuju Srbi i Englezi. Neki od najposećenijih klubova su “Cocktails & Dreams” i “Rescue”. Većina klubova praktikuje happy hour koji obično traje do 23 sata. Cene pića se razlikuju od lokala, a prosek je 3 evra za pivo, dok su kokteli od 6 do 9 evra.

Ukoliko se nađete na ovom ostrvu, obavezno probajte domaće vino koje meštani prodaju na tezgama kraj puta. Naročito se izdvaja slatko crveno vino, za koje meštsani kažu da je najbolje kada se deli sa voljenom osobom. Poseban specijalitet je i ladotiri – začinjeni ovčji sir u domaćem maslinovom ulju. Svakako treba probati i poslastice mandolato (nugat sa medom i bademima) i pasteli (sa susamom i medom).

Zanimljivosti

Da li ste znali da je autor grčke himne rođen na Zakintosu? On je Dionysios Solomos, čije ime  danas nose brojni objekti i znamenitosti. Na ostrvu, tačnije u mestu Kap Keri, nalazi se i najveća grčka zastava od 667 m2, a dalje niz put mozete uzivati u prelepom zalasku sunca. Istražite kopneni deo ostva koji krije dosta manastira, karakteristicnih grčkih sela, prastarih maslina i vidikovaca za slikanje.

Zakintos okružuje more prelepe tirkizne boje i providnosti idealno za ronjene i ostale vodene sportove. Uživaćete u dugim peščanim plažama od kojih je Navagio jedna od najfotografisanijih plaža Grčke. Ostvo odlikuju pristupačne cene smeštaja i hrane. Za one koji žele miran porodični odmor Zante nije ostrvo iz snova, dok za one koji vole uzbudljiv provod imamo jedan savet – ponesite što udobniju obuću jer žurka će potrajati.

Autor: Jovana Mirković | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.