Zanzibar – više od tropske idile u Indijskom okeanu

Zanzibar je destinacija koja zadovoljava više aspekata – odmor, avantura, istraživanje novih ukusa/mirisa, zanimljiva istorija; izmeštanje u neko drugo vreme ali i klimu, upoznavanje novog mentaliteta i načina života. Sve to zaista jeste putovanje na Zanzibar. Ovo su utisci sa Zanzibara koji se nadam da će pomoći pri planiraju ličnog putovanja. Evo šta obići na Zanzibaru, kakav je mentalitet lokalaca, gde se kupati i šta jesti.

Zanzibar ostrvo atrakcije

Zanzibar je sve dostupnije ostrvo u Indijskom okeanu koje nudi mnogo i avanturistima, i onima koji žele mirniji i luksuzniji odmor u egzotičnom okruženju, Zanzibar postaje popularna opcija, čemu znatno doprinosi i činjenica da je Turkish airlines uveo redovan let do njihovog aerodroma.

Momenat komercijalizacije ove destinacije ne treba da vas brine, jer ovo je oblast koja se skoro 200 godina nije promenila, izuzev izgradnje hotela / hostela za smeštaj stranaca, sve ostalo funkcioniše i izgleda kao nekada.

Ovo je Zanzibar – dobro došli

Prelećemo ekvator – Zanzibar je ostrvo uz istočnu obalu Afrike, oko 6 stepeni južno od ekvatora, sa površinom od 1 464km2 (oko 85km dugačko i 39 široko).

Sam naziv formalno obuhvata arhipelag ostrva Unguja (tj. Zanzibar), Pemba (severno) i nekoliko ostrvaca, koji čine poluautonomnu oblast – pripada Tanzaniji ali ima lokalnu vlast smeštenu u Stone Town-u tj. u glavnom gradu ostrva.

Ovo je prestonica pod zaštitom UNESCO, jedini funkcionalni antički grad u istočnoj Africi. Tu je i međunarodni aerodrom, i luka koja je povezana sa Dar es Salamom, najvećim gradom Tanzanije.

Zanzibar je ostrvo koje je mnoge narode kroz istoriju privlačilo. Istorija ovog ostrva je bogata i njeni tragovi su na svakom koraku. Najduže su se zadržali Persijanci i Omanski Arapi (pored Indijaca, Portugalaca, Engleza…) što je učvrstilo islam kao glavnu religiju. Prema popisima, utvrđeno je da je 97% stanovništva muslimansko.

Zanzibar kao glavna pijaca robova u istoriji

Arapi su vekovima plovili iz Omana ka ovim krajevima zbog trgovine – slonovačom, robovima i začinima (karanfilić). Da, ovde je bila glavna pijaca robova koji su dolazili iz cele Afrike i ovde se prodavali.

Tu je napravljen muzej i katedrala, i sve se može obići, čuti detaljna priča, doživeti prostorije gde su boravili i videti spomenik podignut njima u čast.

Omanskom Sultanu Saidu je ova lokacija toliko odgovarala, da je ovde prebacio sultanat iz Muskata i sa potomcima vladao preko 130 godina. Arapi su bili i glavni zemljoposednici, bogatstvo je bilo u njihovim rukama, i uglavnom se nisu mešali sa afričkim stanovništvom.

Persijanci su došli sa Bliskog Istoka, oni su sa afričkim stanovništvom formirali zajednice sa svojim specifičnostima i jezikom- svahili; bavili su se poljoprivredom i ribarstvom. U XIX veku Zanzibar je bio u dobrim odnosima sa Britancima, ali i Omanom, Persijom i Indijom.

Zanzibar deca i lokalno stanovništvo

Da bi se smanjila i ukinula trgovina robovima, Britanci i Amerikanci su osnovali konzulate na ostrvu, ali tek pod pretnjom bombardovanja 1873. u najkraćem zabeleženom ratu – takozvani Slave market je zvanično zatvoren.

Zanzibarskom revolucijom 1964. godine, uklonjen je sultan i proteran deo arapskih i indijskih stanovnika sa ostrva,a kasnije iste godine Tanganjika i Zanzibar se ujedinjuju u Republiku Tanzaniju.

Putovanje na Zanzibar – šarenoliko, zanimljivo, autentično

Dakle, boravak na Zanzibaru se uglavnom formira prema tome da imate nekoliko dana u samom gradu, tu ste smešteni i imate izlete/obilaske po ostrvu, a zatim se prebacujete u smeštaj na plaži Zanzibara (hotel, guesthouse ili već po izboru). U mom slučaju to je bio smeštaj na istočnoj obali Zanzibara (Bweju, Paje) ili to može biti severna obala, recimo Nungwi ili Kendwa. Opcija ima dosta, zavisi od organizacije i mogućnosti.

Dva različita aspekta smeštaja

Kada sletite posle više od 7 sati leta iz Istanbula, zapahne vas tropski vazduh i formalnosti na aerodromu, popunjavaju se po dva formulara (dobro je imati hemijsku olovku i podatke o smeštaju kod sebe), i plaća se viza – 50 $.

Dok još ne znate gde ste tačno, sa vremenskom razlikom + 2 sata, potrpani ste u kombi i jurite ka gradu, i to – levom stranom ulice. Dobijate osnovne informacije i naravno gledate sve oko sebe. Neki bi rekli kulturološki šok, ali ako već dugo putujete na neuobičajene destinacije, onda vas ovo ništa neće čuditi.

The old depensary

Hostelski smeštaj na Zanzibar

Hosteli Naša opcija je bio hostel u “centru”, blizu luke i starog grada. Gazda- Nemac, radnici njihovi, sporazumevanje na engleskom, bez problema. Smeštaj veoma O.K, normalne sobe sa kupatilom, klimom, ventilatorom; pristojno čisto. Doručak se služi na krovu, na vazduhu, i tu su se trudili da bude raznovrsno i fino, za početak dana – odlično. Naravno, ima luksuznijih hotela za drugačiji tip boravka, svako može naći odgovarajuće.

Valuta Zanzibara, cene i mentalitet lokalaca

Na put do Zanzibara se kreće sa dolarima, koji se u menjačnicama menjaju za – tanzanijski šiling, mada se često može plaćati i funkcionisati sa dolarima. Sve zavisi kako se snađete, ali cene generalno nisu visoke i brzo se snalazi za kupovinu vode (obavezna za turiste, i zubi se peru flaširanom) i ostalih stvarčica koje vam mogu zatrebati. Kao što je pomenuto, religija im je islam, a filozofija – cenkanje.

Ne očekujte neke fensi radnje i menjačnice, sve je prašnjavo, puno je ljudi na ulici, uglavnom su sve “udžerice”, polu-štandovi, prodavničice. Ako su vam potrebne higijenske stvarčice, najbolje je to sve spakovati i poneti od kuće, da ne razmišljate o tanzanijskim opcijama…

Vakcine nisu obavezne, ako se ide avionom iz Evrope; ali – ako se dolazi sa kontinentalne Afrike, onda traže.

To je vakcina protiv žute groznice, niko iz grupe je nije primio, ali individualno je i sami se možete raspitati u zdravstvenoj ustanovi ako planirate put. Malarija je teorijski moguća, dok je u praksi dugo nema.. S toga je obavezan savet da ponesete autane i drugu zaštitu.

U mene su komarci zaljubljeni tako da sam u gradu bila meta svake noći, uprkos mazalicama, ali kada ste na obali kasnije, uveče duva dobar vetar sa okeana – komaraca nema i spavanje je super. Moje je januarsko iskustvo, kažu da je tada kraći suvi period; duži je – jul, avgust, septembar, oktobar, kada je dobro za put isto.

Atmosfera grada

Blizina luke je značila i malo pojačanu živost, gužvu i buku. Na ulicama grada je haotično, saobraćaj je brz, a po malim uličicama se uz pešake provlače i motori i bicikle. Stari grad je stvarno stari, sve građevine su im od koralnog kamena (ostrvo u okeanu – logično), koji je vremenom oronuo, propao, potamneo.

Sve ima tu starinsku patinu, plus, oni su jako siromašni i žive u raznoraznim sklepanim kućicama. Može se svašta u prolazu videti, ima otvorenih vrata, rešetkica, limova; na ulicama je metež, vidi se i spremanje hrane, deca na prozoru, svi su polu-bosi ili bosi, devojčice i žene uvek pokrivenih glava.

Trgovci nude svoju robu, ali ipak ne toliko napadno i opterećujuće. U svemu tome su i : Kuća čuda- sultanova palata(sa električnim liftom!), Stari dispanzer- sada kulturni centar grada (veoma lepo izgleda, restaurirano), Anglikanska katedrala, kao i gradska pijaca (sa svojim posebnim šmekom), Forodoni garden, kuća Fredija Merkjurija (rođen na Zanzibaru), Stara tvrđava.

Trgovci Zanzibar roba

Ima šta da se vidi, čuje, oseti, uz naravno miris okeana. Uveče Forodoni garden postaje prenatrpan tezgicama punim hrane- morskih plodova, pečenih banana, nekih vrsta pice i raznoraznih ražnjića, a ko nije umešan u proceni i kupovini ovde, Mercurys Zanzibar pored luke je uvek odličan izbor.

U ovom restoranu hrana i piće su odlični, njihovi specifični začini i sveži morski plodovi, razne vrsta karija..sve je preukusno i cene su sasvim prihvatljive.

Izleti na Zanzibaru

Postoje stvari koje se jednostavno moraju videti kada se dođe u Hakuna Matata zemlju. (Fraze koje se stalno ponavljaju, ući će vam u uši i izaći neće – Hakuna Matata – samo opušteno; Jambo- zdravo; Pole, pole- polako, polako…)

Mislim da tu nema razmišljanja, nego sve redom. Polazište,šetnja sa lokalnim vodičem po gradu. Onda- obilazak farme začina u srcu ostrva, prelepo iskustvo, jednostavno se izgubite u intenzitetu mirisa i ukusa, vidi se kako šta raste,proba se kokosova voda, jackfruit, passion fruit i mnogo egzotičnih ukusa. Tu je i prilika za direktnu kupovinu začina i naravno fotografisanje, kao i svuda i uvek na ovom putovanju.

Prison Island

Životinje na Zanzibaru - kornjača Prison Island

Prison island- odlazak na ostrvo koje je nekad i služilo kao zatvor, a sada je dom za džinovske kornjače (donete sa Sejšela, uspešno se prilagodile). Mogu da se hrane i maze, osećaj je kao da dodirujete dinosaurusa; kada se odlepite od njih (i možda neke scene parenja), možete ići do restorana, ili bolje, kupati na plaži – ima raznih struja, dinamično je i menja se stanje plime/oseke. Prosto prelepo!

Đozani šuma/Jozani forest i Red colobos majmuni- divna šetnja sa vodičem i informacijama o biljkama i životinjama u ovoj zaštićenoj šumi; a ova vrsta majmuna živi samo ovde, simpatični su,mogu se lepo fotkati, ne savetuje se kontakt da se ne bi ometali. Poseban deo je i šuma Mangrova,posebnog drveća sa zanimljivim i jakim korenjem, u močvarnom području (ovde nema komaraca jer je voda slana- okeanska).

Delfini

Izlet delfini na Zanzibaru

Ako obožavate vodu i morski svet kao ja, ovo je… UH! Ustaje se rano, vozi se do sela Kizimkazi na jugu ostrva, gde se deli u grupice po 4, 5 osoba i ulazi se u čamce. Ide se okeanom baš do rta i daleko u dubinu pučine, gde se zna da prolaze jata delfina.

Ko se boji dubine i akcije, nije za ovo. Kada se ugledaju, bukvalno im se približava čamcem i skače se u vodu. Brzo, ludo, malo neočekivano i potpuno fenomenalno. Imali smo par bliskih susreta kada sam skakala bukvalno pored njih i ronila dok se ne izgube u daljini. Ovo nisu pitomi delfini, dresirani, zarobljeni.. Ovi delfini slobono plivaju okeanom u vodama oko Zanzibara.

Odlazak čamcem na peščani sprud

Organizuje se takođe i odlazak čamcem na peščani sprud; tada i uvek u ovim akcijama vezanim za plažu,vodu je pravilo – patike za vodu, naočare i namazani visoki faktor su veoma poželjni. Na sprud se ide u određeno vreme, kada je oseka.. i boravi se do plime koja polako preplavljuje sve.. scena je kao sa nekog drugog sveta, ludo!

Zanzibar peščani sprud

Pored svega što možete doživeti, ne može se propustiti i lepi ručak na još lepšem nemogućem mestu- The Rock restoran, svetska atrakcija, na stenčugi u vodi- kućica i super hrana, morski specijaliteti, plodovi prostranstva oko vas, opet nešto MMMMM!

Dolazi se peške po oseci i čamcem – po plimi. Tu su i obilazak neke od škola kada se mogu ostaviti pokloni deci (plemenito i preporučljivo); vidi se život u selu (po neki zanat), još negde usput se šeta po plaži ili bućne u plićem okeanu… čisto onako.

Pole pole / u prevodu – polako, polako

Selo Paje Zanzibar

U nekom momentu je neko poželeo više odmora.. a to smo dobili odlaskom nakon 5 dana na istočnu obalu Zanzibara. Smeštaj u hotel i opuštanje. Tu je došao do izražaja svetski fenomen Zanzibarske obale – plima i oseka se smenjuju na 6, 5 sati, okean bukvalno pobegne par stotina metara.

Nov doživljaj; te šetnje i tumaranja po ogromnom peščanom prostranstvu, prošaranom grebenima, školjkama, morskom travom, pa i meduzicama… apsolutno vanzemaljski. Scenografija, velika scenografija za fotografisanje, izmotavanje, crnjenje, trčanje ili već- šta vam padne na pamet.

Lokalci, hrana i priroda Zanzibara

Velike količine divnog voća u okviru doručka. Nikad gužve u hotelu i na bazenu..usluga može biti sporija, ali, kome se žuri..

Hrana van hotela – podrazumevala je šetnju 500 metara po plaži do opuštenog mesta, koje drži tip iz Zagreba, lokalci kuvaju.

Preukusno i povoljno – hobotnice, razni domaći burgeri, ribe, kari, pivce i uživanje.. i tako još nekoliko dana.

Po plaži uvek ima lokalaca koji nude svoje usluge, zapitkuju, javljaju se. Žene se viđaju kada sakupljaju šta okean ostavi iza sebe, često sa korpama na glavama i ne zanimaju ih turisti. Masai su najzanimljiviji; čarobno pleme koje živi u divljim predelima

Tanzanije i Kenije po svom sistemu i pravilima koja važe od davnih vremena i ne menjaju se. Živopisno su obučeni, u crvene i narandžaste draperije, sa štapom, i umeju da budu baš lepi. Ovde im je posao da prodaju svoje đinđuve turistima, šetaju se često i u grupi i nude i postavljaju svoju robu po plaži, uvek smejući se i komunicirajući na engleskom jeziku.

Mesto Kendwa

Odlazili smo i na severo-zapad, mesto Kendwa, Kendwa Rock hotel..tu je opušteno kupanje i plivanje, voda tirkizna, prelepa i duboka, za onaj klasični doživljaj mora. Po neki koktel i lagana hrana, rajski. Sever i severo-zapad su “normalniji” za kupanje, tu ima dosta hotelskih komplexa i raznih luksuznijih varijanti za odmor. Utisak je da je ključ u kombinovanju, promeni mesta boravka, kako bi se što ukupnije doživeo Zanzibar.

Ovo je zasigurno mesto bogato najrazličitijim mogućnostima za turiste ili avanturiste; fotografije su takve da vam svaka govori da morate to lično doživeti. Hodati po baš tom belom pesku i zadržati osećaj što je duže moguće, jer samo taj detalj je vredan pisanja romana.

Avionske karte su sve povoljnije, nemojte mnogo čekati. Prosečna godišnja temperatura je 27 stepeni, vetrovi su pogodni za kite surfere, kao i za vaše putovanje.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 02.05.2017. | Modifikovano: 26.12.2019.