Zašto je Vrnjačka Banja idealan izbor za leto?

Nazivaju je kraljicom kontinentalnog turizma. Nekada je bila pretežno banjsko lečilište, a danas je destinacija, koju posećuju i mladi i stari. Vrnjačka Banja je najposećenija banja u Srbiji. U narednom tekstu saznaćete zašto bi trebalo da posetite Vrnjačku Banju za leto. Letnje destinacije i more su super ali i Vrnjačka Banja nudi pregršt toga.

Vrnjačka Banja – osnovne informacije

Vrnjačka Banja se nalazi u Centralnoj Srbiji i pripada Raškom okrugu. Udaljena je od Beograda 200 km i vrlo dobro je povezana sa glavnim emitivnim tržištima. U neposrednoj blizini Vrnjačke Banje nalaze se gradovi Kraljevo, Trstenik i Kruševac sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom. Kao jedno od najznačajnijih lečilišta u Srbiji, nalazi se u dolini Zapadne Morave okružena planinom Goč i Gledićkim planinama. Kroz banju protiču Lipovačka i Vrnjačka reka. Klima pogoduje lečenju brojnih oboljenja disajnih puteva. Umereno kontinentalna je što znači da su zime blage a leta vrlo prijatna.

Lekovitost mineralnih voda poznata je vekovima unazad. Vrnjačka Banja poseduje 7 mineralnih izvora: Snežnik, Jezero, Beli izvor, Borjak, Topla voda, Slatina i Vrnjačko vrelo. Temperatura vode u proseku iznosi 36,5 °C. Lekovitost voda se ogleda u lečenju brojnih oboljenja poput dijabetesa, bolesti organa za varenje, reumatskih oboljenja, ginekoloških problema i dr.

Vrnjačka Banja poseduje i prelepe zelene površine u vidu velikog banjskog parka, koji upotpunjuju brojne biljne vrste, skulpture, paviljoni, klupe, fontane kao i dečje igralište i Japanski vrt. Za Vrnjačku Banju vezuju se imena poznate pesnikinje Desanke Maksimović, glumca Danila Bate Stojkovića, Pavla Mutavdžića, kraljevskog namesnika Jovana Belimarkovića i mnogih drugih.

 

Kratak vodič kroz istoriju

Priča o Vrnjačkoj Banji počinje jako davno. Rimljani su među prvima znali za delotvornost mineralnih voda Vrnjačke Banje i koristili ih da se okrepe. Razvoj organizavog turizma započet je krajem XIX veka kada su ljudi uglavnom dolazili da bi se lečili. Zahvaljujući njenim prirodnim blagodetima, lekovitoj mineralnog vodi, klimi, zelenim površinama, takvih turista je puno. Danas, Vrnjačka Banja privlači turiste različitih profila.

Zahvaljujući velikom broju atrkacija i manifestacija, od modenskog mesta, nastala je moderna turistička destinacija, koju posećuje veliki broj turista mlađe starosne dobi. Nešto poput Paličkog jezera na severu Srbije.

Kako stići do Vrnjačke Banje?

Vrnjačka Banja je dobro povezana sa okolnim gradovima i glavnim administrativnim centrima. Do Vrnjačke Banje možete stići autobusom, vozom ili automobilom.

Ukoliko se opredelite za automobil kao prevozno sredstvo, do Vrnjačke Banje možete doputovati autoputem E-75 Beograd- Niš-Batočina i dalje nastaviti putovanje preko Kragujevca i Kraljeva, autoputem E-75 pri čemu od Beograda stižete do Pojata a zatim preko Kruševca i Trstenika do Banje ili Ibarskom magistralom preko Gornjeg Milanovca.

Autobuski prevoz funkcioniše iz svih krajeva Srbije posebno u toku letnje turističke sezone kada postoji veći broj polazaka i odlazaka, posbno iz glavnih administrativnih centara  Srbije. Vozom možete stići do Stalaća a zatim autobusom do krajnjeg odredišta. Najbliži aerodrom nalazi se u Nišu.

Šta videti u Vrnjačkoj Banji?

 

Kada dođete u Vrnjačku Banju i smestite se, prava avantura počinje na glavnom šetalištu  Promenada. Duž cele Promenade i Vrnjačkog parka, postoji veliki broj mesta i lokaliteta, koji su bitni za dugu priču o najpoznatijem banjskom lečilištu. Najposećeniji deo je šetalište popularnije nazvano Promenada.

Ovaj deo Banje je popločan i u potpunosti zatvoren za saobraćaj tako da se možete šetati potpuno opušteno. Na Promenadi se odigravaju sve bitne manifestacije. Na početku šetališta nalazi se česma, a duž cele Promenade od nekih 2 km, postoji veliki broj kafića i restorana sa terasama, na kojima možete da popijete piće, ručate ili tokom večeri uživate u prijatnoj muzici. Promenadu i Vrnjački park spaja veliki broj mostova, među kojima je i Most ljubavi. Duž Promenade, nalaze se i bioskop i biblioteka. U tom delu Promenade, postoji veliki broj uličnih prodavaca knjiga, suvenira, nakita, igračaka i raznih drugih predmeta.

 

Pre nego što dođete do čuvene vile San, zapazićete kose stepenice, koje vode do Letnje pozornice na kojoj se održava Festival filmskog scenarija. Šetalište se nastavlja sve do izvora mineralne vode Snežnik. Ukoliko se umorite, u povratku se možete provozati Vrnjačkim vozićem. Dok šetate Promenadom, uživaćete u čistom vazduhu, žuboru reke, velikom broju vajarskih dela, prelepim cvetnim rundelama, kao i fontanama, koje menjaju boju. Predah možete pronaći na nekoj od klupa u Vrnjačkom parku.

Tokom boravka u Banji, predlažemo vam da odvojite vreme za obilazak zamka Belimarković, nekadašnji letnjikovac kraljevskog namesnika Jovana Belimarkovića a danas dom Zavičajnog muzeja. Jedan od najstarijih objekata, koje karakteriše jedinstven arhitektonski stil po uzoru na italijansko-poljski stil gradnje vila, nalazi se iznad izvora Topla voda. U njemu se nalaze stalne postavke Zavičajnog muzeja. Ukoliko posetiti ovaj objekat, upoznaćete se sa istorijom nastanka i razvoja Vrnjačke Banje. Takođe se u ovom objektu održava veliki broj koncerata i izložbi. Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, ovo je svakako mesto koje morate posetiti tokom boravka u Banji.

 

Japanski vrt predstavlja simbol prijateljstva Banje sa narodom Japana.

Izgrađen je 2011. godine i predstavlja zapravo japansku baštu, koja je uređena po principu uređenja vrtova u Japanu. U ovom vrtu možete videti razne vrste cveća i drveća, uživati pored improviznovanog jezera i sedeti u maloj japanskoj kućici dok slušate zvuke vodopada. Zaista je opuštajuće, verujte mi na reč.

Vrabac Gočko, koji se nalazi na centru šetališta, je nezaobilazan za fotografisanje. Inače, to je maskota Banje, a nekada je bio maskota Igara bez granice, koje su se održale u Vrnjačkoj Banji 1990. godine. Gočko je i simbol narodne tradicije pa ćete ga tako videti sa šajkačom i u opancima. Ukoliko zastanete pored njega, obavezno se fotografišite i svojim prijateljima pošaljite razglednicu sa njegovim likom.

Iza Vrapca Gočka, nalazi se Most ljubavi. Po uzoru na Veronu i priču o Romeu i Juliju, za ovaj most se vezuje priča o mladoj učiteljici Nadi i oficiru Relji, koji se zaljubio u drugu ženu i ostavio Nadu da tuguje za njim. U čast toj legendi, Desanka Maksimović je napisala pesmu Molitva za ljubav. Simbolika Mosta ljubavi je u tome da svi mladi parovi zaključaju katancem svoju ljubav i u nadi da će biti večna bace ključeve u vodu. Na dan Svetog Trifuna ili popularnog Dana zaljubljenih, na ovom mostu se održava takmičenje u najdužem poljupcu Poljubi me na Mostu ljubavi.

 

Na Crkvenom brdu nalazi se Hram rođenja presvete Bogorodice, koji je podigao protejerer Hadži Jeftimije Popović. Na putu do Hrama, obratite pažnju na arhitekturu vila, koje se nalaze u neposrednoj blizini. Ljubiteljima knjiga, predlažemo da posete biblioteku Dr Dušan Radić,  koja beleži tradiciju dugu više od 100 godina. Biblioteka poseduje više od 40.000 naslova i knjige izdaje na čitanje kako meštanima tako i gostima. Tokom leta, često se organizuju književne večeri, sajam knjiga kao i koncerti klasične muzike.  

Aktivnosti u toku leta

Kako bi vaš odmor imao avanturistički karakter i bio upotpunjen dodatnim sadržajima, Vrnjačka Banja vam u tom smislu može ponuditi puno toga. Za vrele letnje dane, idealno mesto je bazen. U Vrnjačkoj Banji ih ima više kao što su  Olimpijski bazen i Klobuk, koji je udaljen nekih 2 km od izvora Snežnik.

Na svakih pola sata, organizuje se belsplatan prevoz posetilaca do Klobuka.

 

Ukoliko ste za vodene avanture, na raspolaganju vam je bazen vile Raj ili Sunny Hill,  dok je za ekskluzivnije goste idealan otvoreni bazen hotela Solaris. Cene ulaznica se kreću od 200 dinara za Olimpijski bazen i Klobuk.

Vožnja Vrnjačkim vozićem je idealan način da obiđete Vrnjački park i da uživate u vožnji pored reke. Ovaj vozić je prava atrakcija za decu, koja se u velikom broju njime voze. Radno vreme vozića je do 10:00 do 21:00 časova. Vožnja traje 30 minuta, što je sasvim dovoljno da uživate u izobilju boja, cveća i žuboru reke. Karta za vožnju vozićem košta oko 100 dinara.

Izleti u Vrnjačkoj Banji podrazumevaju obilazak okolnih kulturno-istorijskih lokaliteta. U neposrednoj blizini Vrnjačke Banje nalaze se velike srpske svetinje poput manastira Žiče, Studenice i Ljubostinje  kao i ostaci srednjovekovnih gradova Maglič i Koznik. Pansion Vuk organizuje izlete do Ljubostinje i Svete Petke, Žiče, zatim do Goča i dr.

Panoramsko razgledanje Vrnjačke Banje organizuje Aero klub Trstenik, koji se nalazi u istoimenoj opštini. Panoramsko razgledanje se obavlja u letilici kapaciteta 4 sedišta.

Ukoliko ste porodica sa malom decom, obavezno posetite dečje igralište, koje se nalazi preko puta hotela Breza, u neposrednom okruženju Japanskog vrta. Ovde će deca uživati na ljuljaškama, klackalicama, toboganima i dr.

Za ljubitelje sporta, postoji veliki broj objekata zatvorenog tipa i terena na otvorenom za bavljenje sportom. Na raspolaganju su vam dva terena za tenis na šljaci, odmah do dečjeg igrališta. Između igrališta i teniskog terena nalazi se veštačka stena, gde svi posetioci mogu da probaju sportsko penjanje. Tu su i sportski tereni, kao što su stadion malih sportova Kocka, koji se nalazi ispod banjskog šetališta, sportsko-rekreatiativni centar Raj u istoimenom naselju i sportska hala Vlade Divac, koja je idealna za bavljenje različitim sportovima kao što su košarka, odbojka, rukomet i drugi sportovi. U ovoj hali se organizuje veliki broj sportskih takmičenja. Pored otvorenih bazena, postoje i bazeni zatvorenog tipa u hotelima. 

Manifestacije, koje morate posetiti ovog leta

Razlog zbog kog Vrnjačka Banja treba da bude ove godine na listi destinacija, koje ćete posetiti  jesu manifestacije. Ni u jednom drugom mestu nećete doživeti toliko zabave, lepih i smešnih trenutaka, kao u Vrnjačkoj Banjil. Manifestacija je puno i svaka od njih može zadovoljiti potrebe turista od 7 do 77 godina.

Najluđa zabava u Vrnjačkoj Banji počinje Međunarodnim Vrnjačkim Kanevalom. Banja je nekada bila poznata po zabavama i maskenbalima pa je taj duh oživljen 2005. godine kada je organizovan Prvi Vrnjački Karneval. Vrnjački Karneval se održava svake godine i traje 7 dana u julu. Na programu Karnevala nalaze se brojni događaji: dečje predstave, žurke, koncerti poznatih izvođača, nastupi folklornih ansambala i dr. Najlepši deo Karnevala je svakako Međunarodna karnevalska povorka, na kojoj svake godine defiluje veliki broj grupa kako iz Srbije tako i iz zemalja okruženja i širom sveta. Često se mogu videti i brazilske plesačice karakteristične za karneval u Riju.

Ove godine, Karneval počinje 10. jula i traje do 17. jula. Program je vrlo bogat i zanimljiv, tako da će u Banji na vrnjačkom šetalištu i svoje koncerte održati Crvena jabuka, Parni valjak, Legende i mnogi drugi.

Za ljubitelje umetnosti, posebno su interesantna kulturna dešavanja tokom leta u Vrnjačkoj Banji. To su Međunarodni festival klasične muzike, koncerti i izložbe, koji se organizuju u Zavičajnom muzeju. Ukoliko šetate Promenadom, obratite pažnju na panoe kod bioskopa, koji najavljuju događaje u ovom muzeju.

U avgustu mesecu se u Vrnjačkoj Banji okupljaju ljubitelja filma, kako bi ispratili projekcije domaćih filmskih ostvarenja i pozdravili svoje omiljene glumce. Svake godine polovinom avgusta meseca u Vrnjačkoj Banji održava se Festival filmskog scenarija. Program ovog festivala uključuje projekcije filmova u revijalnom i takmičarskom delu na Letnjom pozornici pod vedrim nebom, školu dramaturgije, književne večeri u biliboteci i dr. Tada Vrnjačku Banju posećuje veliki broj glumaca, režisera, scenarista i dr. Festival se završava dodeljivanjem nagrada za najbolji scenario.

Vrnjačka Banja je postala takozvana prestonica mladih kada je 2007. godine organizovan prvi Lovefest. Festival, koji slavi ljubav. Ova manifestacija traje 3 dana i održava se na brdu kod izvora Jezero. Žurka traje čitave noći i tokom trajanja manifestacije prate je nastupi domaćih i svetski poznatih didžejeva i muzičkih bendova.

Ove godine se 10. Lovefest održava od 4. do 6. avgusta. Tokom tri dana nastupiće DJ Sven Bat, Pan-Pot, Ben Klok,  Rambo Amadeus, Marčelo, Edo Majka, Partibrejkesi i dr. Za detaljnjije informacije i kupovinu karata, posetite zvanični sajt Lovefesta.

Mesta za izlazak

Vrnjačka Banja je posebno tokom leta idealna destinacija za izlaske. Ukoliko ste ljubitelj dobrih zabava, posetite  cafe bar Savku i music club Podroom. Ukoliko želite da uživate tokom dana ili večeri, na raspolaganju vam je veliki broj kafića duž cele Promenade: Boss, Caffe di Milano, Trg, Biro Kafeterija, Goč, Maratonac i dr. Nezaoblilazno mesto je kafe Švajcarija, koja se nalazi na samoj Promenadi i  na čijoj prelepoj terasi možete uživati u hladovini dok ispijate svoje omiljeno piće. Za ukusnu i bogatu gastronomsku ponudu zaduženi su brojni restorani: Dukat, Tri golubice, Vir, Numero Uno, Vila San, Gočko i dr.

Cene smeštaja

Vrnjačka Banja poseduje vrlo raznovrsnu smeštajnu ponudu, koji čini hotelski i apartmanski smeštaj, smeštaj u vilama kao i privatni smeštaj. Prosečna cena u apartmanskom smeštaju kreće se od 1500 do 3000 dinara. Što se tiče hotela, usluge i cene su vrlo različite. Primera radi, cena polupansiona u dvokrevetnoj sobi iznosi oko 2300 dinara, dok usluga noćenja sa doručkom u garni hotelu košta oko 3200 dinara.

Smeštaj u vilama košta od 500 do 3000 dinara u zavisnosti od kvaliteta usluge. Za boravak u Banji u privatnom smeštaju, možete naći sobu po cenu od 500 dinara po danu.

Vrnjačka Banja je idealna destinacija u Srbiji za prijatan odmor u prirodnom okruženju, za one koji tragaju za aktivnim odmorom ali i za one koji žele da svoj odmor provedu u šetnji i ispijanju vode. Ona Vam nudi mnogo toga. Šetnjom kroz njen park, ispričaće vam svoju istoriju. Blagodetima svojih mineralnih voda, pomoćiće vam da se izlečite. Njene manifestacije omogućiće vam nezaboravan provod.

Gde god da krenete, naićićete na gostoprimstvo i osećaj doma. Iz Vrnjačke Banje sa sobom obavezno ponesite po koji suvenir i svojim prijateljima pošaljite razglednicu.  Nadasve, ovim tekstom smo vam dali više razloga zbog kojih ćete sigurno biti gosti kraljice kontinentalnog turizma. Dobro došli u Vrnjačku Banju!

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.