Vreme trajanja turističkog putovanja

Na kompletan doživljaj tokom turističkih putovanja utiču brojni faktori, pa i vreme trajanja turističkog aranžmana. Česte su situacije u kojima putnici smatraju da su izgubili dan u odlasku ili povratku i da su tako bili oštećeni brojem dana provedenih na destinaciji. Još jedna stvar koja nervira putnike jeste kasni ulazak i rani izlazak iz smeštaja poslednjeg dana putovanja.

Programom putovanja definisan je datum i pravac kretanja od trenutka polaska do trenutka dolaska, mesta zadržavanja tokom prevoza i opis svih aktivnosti u toku turističkog aranžmana. Vremensko trajanje aranžmana precizira se utvrđivanjem dana polaska i dana povratka sa putovanja, a ne boravkom u smeštajnom objektu.

Datum početka i završetka aranžmana

Prema opštim uslovima putovanja, datum početka i završetka putovanja utvrđen programom ne podrazumeva celodnevni boravak putnika u smeštajnom objektu, odnosno destinaciji. Vreme polaska i dolaska putnika ili izlaska putnika iz smeštajnog objekta  uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom. Svi faktori mogu da utiču na vreme polaska aviona i drugog prevoznog sredstva nad kojim organizator nema kontrolu, te u takvim slučajevima organizator ne snosi odgovornost. Prvi i poslednji dan iz programa su predviđeni za putovanje i ne podrazumevaju boravak u hotelu ili mestu opredeljenja već samo označavaju kalendarski dan početka i završetka putovanja. Organizator ne snosi odgovornost zbog kasnog noćnog ili ranog jutarnjeg leta, ulaska u sobu u kasnim večernjim časovima, napuštanje hotela u ranim jutarnjim časovima i sl.

Doplata  dodatnog dana u hotelu

Dešava se i to da ugostitelji sa turističkim agencijama ugovaraju i naplaćuju im uslugu smeštaja za proteklu noć ukoliko gost uđe u sobu u ranim jutarnjim satima, jer se ta soba ne može izdati drugom gostu. Mnoge turističke agencije nude mogućnost doplate dodatnog dana u izabranom hotelu. Dodatni dan vam omogućava produženi boravak u hotelu i koristi vam ukoliko imate kasni večernji let.

Za avio aranžmane ugovoreno vreme početka putovanja je sastanak putnika, koji je najmanje dva časa ranije u odnosu na prvo objavljeno vreme poletanja od strane avio kompanije. U slučaju pomeranja navedenog vremena poletanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio saobraćaja.

Uslovi vezani za turistički aranžman moraju biti precizno definisani kako bi se izbegle sve nedoumice u odnosima između turističke agencije i njenih klijenata. Samo putovanje do krajnjeg odredišta, bilo da putujete autobusom ili avionom, treba da prođe u radosti i iščekivanju novih, neotkrivenih destinacija. Da li putovanja mogu biti i izvor stresa i kako putovanja utiču na raspoloženje pročitajte u okviru naše sekcije Svet putovanja.

Prijavite se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavite se. 

Dragana Stojanović
Beograđanka koju opčinjava svaki predeo Srbije što prouzrokuje težnju da naša zemlja bude prepoznata kao turistička destinacija na svetskom tržištu. Naklonjena umetnosti, poeziji i slikarstvu, veliki poštovalac istorije. Obazirite se na znakove pored puta, jer važno je u životu pronaći smisao, obezbediti sklad i mir.
Povezani tekstovi: 
10.11.2015 | Autor: Dragana Stojanović

Svrha postojanja turističkih agencija ogleda se u delatnosti organizovanja, prodaje i realizacije turističkih putovanja, kao i pružanju drugih usluga uobičajenih u turističkom prometu. Nastale su kako bi se putniku olakšao proces pripreme i izvođenja putovanja.

05.11.2015 | Autor: Dragana Stojanović

Na kompletan doživljaj tokom turističkih putovanja utiču brojni faktori, pa i vreme trajanja turističkog aranžmana.