Putovanje na Atos

Atos hoteli i apartmani – aranžmani: Čuvena planina – crkva Atos, ili Sveta Gora, je jedan od centara pravoslavnog hrišćanstva, pa ne čudi što ovo mesto u Grčkoj privlači pažnju turista širom sveta. Ukoliko letujete na Halkidikiju, ne propustite priliku da obiđete ovu važnu znamenitost Grčke. Ako želite da posetite Atos hoteli i apartmani u blizini su najbolja opcija za smeštaj.

Sveta Gora – svetska atrakcija

Čuveni Atos je zapravo planina i poluostrvo smeštena na Halkidikiju, jednoj od najčešćih destinacija za letovanje naših turista. Međutim, Atos ne privlači samo turiste iz obližnjih zemalja, ovo mesto žele da obiđu mnogi svetski putnici.

Atos je sedište 20 pravoslavnih manastira i zapravo čini jednu autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Iako posete turista rastu iz godine u godinu, modernizacija nije uticala na Svetu Goru, koja je i dalje zadržala mističnu atmosferu i tradicionalne religijske vrednosti.

Netaknute šume, kao i bogat biljni i životinjski svet, čine Atos zaista čarobnim za obilazak, ali razlog dolaska turista su ipak retke ikone, dragoceni spisi koji se nalaze u bibliotekama i velelepni manastiri. Poznato je da je dolazak na Svetu Goru dozvoljen samo muškarcima, dok žene mogu posetiti okolna mesta – Nebeski Grad ili Ouranoupolis.

Legende o Atosu

Očekivano je da se za ovakvo mesto vezuju razne legende i predanja, a kako jedna od njih navodi – Atos je otkriven kada je Bogorodica polovila sa Svetim apostolom Jovanom na Kipar. Oluja ih je primorala da skrenu ka, tada još uvek neotkrivenom, Atosu i usidre se u blizini luke Kliment – gde se danas nalazi manastir Iviron.

Bogorodici je priroda ove planine oduzela dah, te je zamolila svog sina – Isusa Hrista, da Atos pretvori u vrt. Od tog momenta, ova planina je vrt Majke Božje, zbog čega je ostalim ženama zabranjen pristup.

Atos hoteli i apartmani

Ukoliko planirate da posetite Atos hoteli i apartamani koji se nalaze u blizini su najbolja opcija za smeštaj. Najčešći izbor turista su mesta Nea Roda, Uranopolis, Jerisos. Ako vaš izbor budu ova mesta i njihovi apartmani i hoteli Atos ćete obići na najjednostavniji i najbolji način, a ujedno provesti lepo letovanje. Pogledajte ponude i rezervišite željeni aranžman.

Pretraga

Destinacija

  • Atos

Tip putovanja

Vrsta smeštaja

Zakup

Dodaci

oznake

Nema rezultata pretrage sa izabranim parametrima. Promenite parametre i pokušajte ponovo.