Put do Grčke – cena putarine i goriva kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku

Putovanje automobilom u Grčku na more može da bude veoma zabavno, posebno mladima ili porodicama koje žele komfor svog prevoznog sredstva. Takože put do Grčke može biti veoma naporan. Putovanje automobilom obezbeđuje veću mobilnost na samoj lokaciji, ali i veći komfor tokom putovanja, posebno ako u prevozu ima više vozača koji mogu da se menjaju. Kako biste bili potpuno spremni na putovanje automobilom, napravili smo detaljan vodič cena putarina do Grčke, odnosno, do najpopularnijih letnjih destinacija u Grčkoj.

Naravno, napravili smo osvrt na ukupne cene putarina u Srbiji, Makedoniji pa sve kroz Grčku, s obzirom na to da se veliki deo puta do grčkih letovališta vrši preko auto-puta, što znatno olakšava put, čini ga bržim, efikasnijim, ali i skupljim. Zato obratite pažnju i na informacije o tome gde sipati gorivo na putu do Grčke.

Putarine u Srbiji na putu do Grčke

S obzirom na to da veliki broj ljudi na more kreće iz pravca Beograda, putovanje do Grčke i njenih najpopularnijih ostrva počeće od naplatne rampe Bubanj Potok u Beogradu. Ovde ćemo navesti kolike su cene putarina u Srbiji.

Cene putarina u Srbiji

Vožnja auto-putem treba da prođe bez ikakvih problema i smetnji. Putarina Beograd-Niš će biti naplaćena na prvoj naplatnoj rampi u Nišu, gde ćete izdvojiti 800 dinara. Ovde možete očekivati manju gužvu ukoliko putujete u jeku sezone.

Sledeća naplatna rampa nalazi se u Doljevcu, nešto pre Leskovca, i ovde je potrebno da izdvojite 210 dinara za putarinu. Auto-put se završava nakon tridesetak kilometara i vožnju nastavljate magistralom. Nakon 15 km magistrale, dolazite do deonice gde ponovo ulazite na auto-put koji vodi ka Skoplju i Solunu.

Sledeća napaltna rampa se nalazi u Preševu gde je potrebno da izdvojite 80 dinara, nakon toga prolazite carinu, pa policijsku kontrolu. Ukoliko putujete tokom jula i avgusta, spremite se na veće gužva i zadržavanja na granici. Dakle, putarina kroz Srbiju iznosi oko 10 evra, odnosno 1.090 dinara.

Takođe, proverite i koje je prosečno vreme prolaska između naplatnih rampi u Srbiji, jer je nedavno krenulo strogo kažnjavanje za svako prekoračenje maksimalne brzine na auto putevima. 

Nemojte zaboraviti da ponesete dokumenta koja su vam neophodna, poput zelenog kartona. Ukoliko zaboravite da izvadite zeleni karton, možete ga uzeti pored auto-puta u Velikoj Plani u ispostavi AMSS-a, po ceni 2-3.000 dinara (u zavisnosti od osiguranja). Ukoliko ste poptuno zaboravili da uzmete zeleni karton, nećete biti vraćeni sa makedonske granice, ali ćete morati da ga kupite po ceni od 50 evra, na samom graničnom prelazu, jer je zeleni karton obavezan za Makedoniju i Grčku.

Putarina kroz Makedoniju

U Makedoniji su se do prošle godine nalazile, takođe, tri naplatne rampe, ali od ove godine otvorena je još jedna. Nadležni iz Makedonije su najavili da se cena putarine kroz Makedoniju neće menjati, za ovu letnju sezonu.

Automobili na putu

Cena putarina u Makedoniji

Odmah nakon granice izlazite na auto-put, a nakon 16 km vožnje, dolazite do prve naplatne rampe, gde je cena putarine 1,5 evra. Sledeća naplatna rampa nalazi se nakon pedesestak kilometara, i cena putarine iznosi 2 evra, a treća naplatna rampa iznosi koliko i prva, odnosno 1,5 evra.

Dakle, putarina kroz Makedoniju do Grčke, sveukupno iznosi 5 evra, odnosno oko 600 dinara. Nemojte zaboraviti da su i tokom dana u Makedoniji obavezna oborena svetla u vožnji, kako ne biste dobili nikakve kazne.

Ulazite u Grčku na graničnom prelazu Evzoni, gde je potrebno da platite putarinu 1,80 evra i nastavite putem prema Atini.

Putarine u Grčkoj do željenog letovališta

Putarine do Lefkade

Pratite putokaze ka Atini i prođite isključenja za Solun, Halkidiki i Edesu. Potrebno je da prođete tri naplatne rampe do Lefkade, čiji okviran ukupan iznos košta 7 evra, čemu treba dodati 1,8 evra koje plaćate na ulazu u Grčku, na granici. Put do Lefkade je dug i naporan, ali ujedno i zanimljiv. Tokom putovanja do Lefkade potrebno je da pratite putokaze koji vas vode za Atinu, pa na 220 km od isključenja sa auto-puta pratite isključenje za Atinu.

Nakon nešto više od 130 km, naići ćete na raskrsnicu koja će vas odvesti desno ka Lefkadi. Put je dobro obeležen i nećete se izgubiti zbog loše signalizacije.

Ukoliko putujete do Lefkade iz Beograda potrebno vam je oko 25 evra za putarine tokom celog putovanja. Lefkada je predivno ostrvo i najbolje se može obići sopstvenim kolima, pa je odličan izbor uputiti se na ovo predivno ostrvo sopstvenim prevozom.

Putarine do Halkidikija

Kada uđete u Grčku i platite putarinu na graničnom prelazu Evzoni, neće biti potrebe za dodatnim novčanim izdvajanjima do Halkidikija. Do Halkidikija ćete najlakše doći tako što ćete od graničnog prelaza se uputiti ka pravcu Soluna, pa se nakon 12 km vožnje od Soluna, isključiti za smer koji pokazuje ka Halkidikiju, nakon 25 km vožnje isključite se na isključenju Halikidiki.

U zavisnosti koje mesto na Halkidikiju želite da posetitie, pratite smernice za vašu destinaciju. Dakle, kada krenete iz Beograda sa Bubanj Potoka do ostrva Halkidiki potrebno vam je sveukupno 16,8 evra kako biste platili sve putarine u jednom smeru.

Putarine do Tasosa

Put do Tasosa od Beograda iznosi 875 km, pa vam je za krajnju destinaciju potrebno oko 11 sati vožnje, ne računajući zadržavanja na graničnim prelazima. Kada uđete u Grčku na graničnom prelazu Evzoni platićete 1,80 evra putarinu i nastavljate ka Solunu, odakle dalje sledite zelene putokaze za Kavalu. Zelene oznake za Kavalu znače da izlazite na auto-put.

Automobil i trajekt

Nastavite ka Kavali pa pratite zelene putokaze za Xanthi, dok ne dođete do putokaza za Tasos. Do Tasosa je neophodno da platite još dve putarine čiji je ukupan iznos 4,8 evra. Ukupan iznos putarina od Beograda do Tasosa bi trebalo da vas košta oko 21 evro.

S obzirom na to da će biti potrebno i korišćenje trajekta, za ovu vožnju je potrebno da izdvojite 3,5 evra po osobi i 16 evra za automobil. Vožnja traje oko 40 minuta, a trajekti se pojavljuju na svakih pola sata u najvećoj sezoni, kako ne biste dugo čekali.

Putarine do Krfa

Put do Krfa od Beograda iznosi 915 km, od čega je 690 km auto-puta. Vožnja u proseku traje oko 13 sati, u zavisnosti od zadržavanja na granicama i u kom periodu putujete, da li je u pitanju vikend, jul, avgust i slično.

Kroz Makedoniju je nešto lošiji auto-put, ali kada pređete granicu i uđete u Grčku, put postaje znatno bolji. Na graničnom prelazi Evzoni, putarinu ćete platiti 1,80 evra i nastavićete put ka Solunu. Ovaj auto-put je je odlično urađen, pa možete apsolutno uživati u vožnji.

Od Soluna do Krfa potrebno je platiti na prvoj naplatnoj rampi 1,20 evra, dok je na ostalima ukupno potrebno izdvojiti 9,6 evra, na 4 naplatne rampe. Osim toga, potrebno je izdvojiti i novac za trajekt. Cena od Igumenice do Krfa iznosi za 7-10 evra po osobi, dok je cena za automobil oko 40 evra.

Ukupan iznos putarine od Beograda do Krfa u jednom pravcu iznosi oko 27 evra u jednom pravcu.

Ukoliko niste vozač, pročitajte i kako da se snađete na Krfu bez automobila.

Elektronska naplata putarine i TAG uređaj – kako funkcioniše?

Elektronska naplata putarine uz pomoć TAG uređeja je način bezkontaktnog plaćanja putarine. U toku ovog procesa nije potrebno zaustaviti auto, što je odlično tokom letnje sezone za izbegavanje gužvi.

Čitač putarina

Vozila koja imaju TAG uređaj prolaze ENP trakom, ispod nastrešnice sa instaliranim komunikacionim sistemom za očitavanje i naplatu. TAG uređaj je postavljen sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla, kako bi antena ENP mogla da ga detektuje u prolazu, bez stvaranja gužve.

Kada antena detektuje uređa, na njemu se iščitavaju:

  • Kategorija vozila;
  • Iznos putarine;
  • Sredstvo plaćanja;
  • Stanje na računu.

Kupovina TAG uređaja se vrši u ovlašćenim AMSS ograncima, a njegova cena iznosi 2.022 dinara.

Cena goriva do Grčke

U zavisnosti od toga kojim automobilom idete, koju vrstu goriva sipate i slično, zavisiće i vaša potrošnja na putu do Grčke. Mi ćemo dati okvirne cene goriva po litru prema zemljama kroz koje prolazite, kako biste lakše mogli da odradite proračun.

Cene goriva u Srbiji:

  • Cena bezolovnog benzina je oko 145 dinara po litru;
  • Cena dizel goriva je oko 150 dina po litru.

Cene goriva u Makedoniji:

  • Evrodizel je u Makedoniji dosta povoljniji nego u Srbiji, pa je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti 0,85 evra. Velike uštede možete ostvariti ukoliko u Makedoniji natočite 30 litara, jer će vas to koštati oko 25 evra, dok je u Grčkoj ova cena znatno viša;
  • Litar bezolovnog benzina iznosi oko 1,06 evra, što je jeftinije nego u Srbiji.

Cene goriva u Grčkoj:

  • Evrodizel u Grčkoj je skuplji nego u Srbiji, pa je potrebno da izdvojite oko 1,28 evra za litar ove vrste goriva. Ukoliko želite da sipate 30 litara dizela u Grčkoj, to ćete platiti oko 38 evra. Dakle, 7 evra više nego u Makedoniji;
  • Benzin u Grčkoj je, takođe, najskuplji u regionu i njegova cena je oko 1,52 evra po litru, odnosno, oko 45 evra za 30 litara. U Srbiji ćete istu količinu bezolovnog benzina platiti 35 evra.

Pročitajte i kako da pripremite automobil za putovanje, kako bi letovanje prošlo bez ikakvih problema. Takođe, proverite kakvi su propisi u zemljama u koje putujete. Na prmer, PP aparat je obavezan u Makedoniji i Grčkoj za sve vrste automobila.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 28.08.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.