Restorani na Zlatiboru i zlatiborski specijaliteti koje morate probati

Restorani na Zlatiboru su jedan od najvećih aduta ove planine, koja tokom jedne turističke sezone privuče više od 350.000 turista koji ostvare više od milion noćenja. Zlatiborski specijaliteti čuveni su i poznati u čitavoj Srbiji, ali originalna receptura se primenjuje samo u tradicionalnoj kuhinji ove, mnogima omiljene, srpske planine. 

Planirate odmor na Zlatiboru? Idealan je trenutak da pogledate koji su to restorani na Zlatiboru koje ne bi trebalo zaobići i bez kojih specijaliteta vaš boravak na ovoj planini neće biti potpun. 

Restoran Bajka Zlatibor – autentičan zlatiborski jelovnik

Restorani na Zlatiboru nude vrhunski gurmanski užitak, ali Bajka prednjači u kombinovanju sjajne kuhinje, profesionalne usluge i prijatnog ambijenta koji turisti obožavaju. Bajka je idealno mesto za kafu u bašti sa lepim pogledom, ali i za bogat obrok koji obiluje tradicionalnim zlatiborskim ukusima. 

Zlatiborski sir i kajmak su proslavili kuhinju ove planine, a restoran Bajka ih služi u sočnoj kombinaciji sa pršutom, biftekom i mešanim mesom. U ponudi je i riba za one koji preferiraju morske plodove, a ovo je ujedno i mesto gde ćete probati ubedljivo najbolju “seosku zakusku” od ovčijeg sira, zlatiborskog kačkavalja, pršuta, urnebes salate i čvaraka. 

Vesele boje koje preovlađuju enterijerom restorana, uz prostran pogled na okolinu koja je tokom zimske sezone uglavnom prekrivena snegom, čine ovaj restoran pravom bajkom koju sebi možete priuštiti tokom boravka na najlepšoj srpskoj planini. 

Restoran Jezero – zlatiborska kuhinja u najboljem izdanju

Veliki izbor najfinijih tradicionalnih ukusa sačekaće vas i na obali Zlatiborskog jezera, gde je smešten restoran Jezero. Ovo mesto je namenjeno svim onim gostima koji žele izuzetno kvalitetnu ponudu jela, u kojoj će uživati uz lep pogled na jezero i ambijent u kome je svaki detalj podređen harmoničnoj atmosferi i uživanju. 

Osim zlatiborskog sira i kajmaka, ovde ćete probati i fantastičan Njeguški pršut, vrlo sočne i kremaste supe i čorbe, gulaš, jagjetinu ispod sača, kao i obroke od testenine pripremljene po meri najvećih gurmana. Podrazumeva se da nakon ovakvog ručka, ni bogat dezert neće izostati. 

Tople boje enterijera, pogled na jezero i ljubazno osoblje učiniće da vaš boravak na Zlatiboru bude upamćen i zbog ovog fenomenalnog restorana u koji ste uvek dobrodošli. 

Restoran Zlatni bor – tradicionalna jela na moderan način

Zlatni bor je nacionalni restoran ušuškan u najlepšem delu planine, opremljen u modernom stilu koji se vrlo lepo uklapa u celokupan ambijent ovog dela planine. Ambijentom preovlađuju drveni elementi koji restoranu pružaju posebno “ušuškanu” atmosferu, a tome dodatno doprinose najlepši mirisi koji dopiru iz kuhinje i šire se restoranom. U restoranu se nalazi ognjište koje posebno ističe etno stranu ovog restorana, pa gosti imaju vrlo poseban i autentičan doživljaj planine u ovom restoranu. 

Restoran nudi bogatu nacionalnu kuhinju sa širokim izborom lokalnih specijaliteta, a posebno ga izdvaja činjenica da se nalazi u samom srcu Zlatibora, odakle gleda na centralni trg i jezero.

 

Restoran Gozba Zlatibor – mirisi nacionalne kuhinje

Mesto koje doslovno miriše na tradicionalne specijalitete Zlatibora je svakako restoran Gozba, u koji možete svratiti i po vrlo pristupačnim cenama uživati u komplet lepinji sa kajmakom i pršutom, kozjem siru, ćevapčićima, čorbama, pasulju, filetima i mnogim drugim ukusnim jelima. Ljubaznost osoblja je ono na šta uvek možete računati kada je restoran Gozba u pitanju, pa bi definitivno bilo šteta da tokom borakva na Zlatiboru propustite da posetite ovaj restoran. 

Central Inn Gastro Bar – jela prilagođena svakom ukusu

Central Inn je prvi gastro bar u turističkoj ponudi planine Zlatibor, koji promoviše moderan pristup kuhinji i gurmanskim specijalitetima, zadržavajući bogatstvo ukusa po kojima je ova planina poznata. Prostran ambijent i prijatna atmosfera su idealni za porodični ručak, ali i piće sa prijateljima ili čak poslovni sastanak, budući da je Central Inn prilagođen svim potrebama svojih gostiju. 

Lokal je izopšten od buke i gužve, što dodatno garantuje miran i prijatan boravak u njemu. U ovom lokalu možete probati sve što moderna evropska kuhinja nudi, pa je upravo zbog toga Zlatibor planina koja ispunjava sva očekivanja. Iako su restorani na Zlatiboru uređeni pretežno u etno, tradicionalnom stilu, važno je uvek imati izbor prilagoditi trenutak sopstvenom raspoloženju. 

Kvalitetni restorani na Zlatiboru su, pored adekvatnog smeštaja, jedan od najvažnijih faktora koji utiču na to kako ćete doživeti ovu planinu. Najbolji utisak o mestu u kome se nalazite stičete upravo kroz lokalnu kuhinju, a zlatiborska kuhinja definitivno ima šta da vam ponudi. Prepustite se mirisima i ukusima kojim zlatiborski specijaliteti mame posetioce i ponesite sa ove planine najlepše uspomene. 

 

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 01.10.2020. | Modifikovano: 27.10.2020.