Zlatibor – planina kraljeva kojoj se vraćamo

Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, pravo mesto za odmor u prirodi i rekreaciju otkrili su sami kraljevi. Početak razvoja turizma na ovoj planini vezuje se za daleku 1893. godinu, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović. Kralj je tokom boravka na Zlatiboru poklonio novac za izgradnju česme na izvoru pored koga je održan svečani ručak.

Od te važne posete, a u kraljevu čast, voda Kuleševac dobija ime Kraljeva Voda. Ovaj događaj bio je prekretnica koja je obeležila dalji razvoj, danas turističkog mesta prve kategorije.

Petnaest godina nakon Obrenovića, Zlatibor iz zdravstvenih razloga posećuje još jedan kralj, Petar I Karađorđević i tada započinje gradnja prvih objekata. Danas je Zlatibor planina koja nudi sve – čist vazduh, prirodne lepote i isceljujuće sposobnosti, pa sve do vrhunskih hotela sa Wellness i Spa centrima. Evo kako će vas Zlatibor kupiti, baš kao što je kupio mene. Zauvek!

Odličan geografski položaj i prirodno bogatstvo

Sam položaj Zlatibora je povoljan, budući da se nalazi duž puta i pruge Beograd-Bar i predstavlja usputnu destinaciju za mnoge koji odlaze na letovanje u Crnu Goru. Veliku vrednost ovoj planini daju klimatske karakteristike, zato je Zlatibor idealna destinacija tokom čitave godine. Potpuno zasluženo nosi status vazdušne banje zbog izuzetnih klimatskih i vazdušnih odlika, susretanja različitih vazdušnih strujanja sa Mediterana i kontinenta, viskoke koncentracije jona i ozona u vazduhu.

Razvijena turistička ponuda Zlatibora

Turistička ponuda je bogata i raznovrsna. Zastupljeni su različiti oblici turizma, prvenstveno zdravstveni, zatim sportsko-rekreativni, izletnički, seoski, kongresni, i manifestacioni turizam. Zlatibor je odlična polazišna tačka za obilazak i upoznavanje okoline neprocenljivih prirodnih i kulturnih odlika.

Postoje brojne obeležene šetačke staze koje vode do spomenika, Čigote, kanjona Rzava, Crnog vrha, Ribničkog jezera. U okruženju možete posetiti niz arheoloških lokaliteta od kojih su najpoznatiji lokaliteti u Čajetini i Krivoj reci. Prava atrakcija je i pećina Stopića, sa najvećim bigrenim kadama u ovom delu Evrope. Nalazi se na samo 19 km od Zlatibora i jedna je od najposećenijih pećina u Srbiji. Ove godine je fotografija pećine Stopića proglašena za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra na svetu. Šta kažete na to?

Sirogojno i Gostilje su živopisna sela zlatiborskog okruga zadužena za očuvanje tradicionalnih srpskih vrednosti. Tokom boravka na ovoj planini, posetioci mogu iskoristiti blizinu Mokre Gore i uživati u vožnji prugom uskog koloseka Šargana.

zlatibor čamci na jezeru Radoinjskom

Otkrivanje skrivenih lepota Radoinjskog jezera

Klisura reke Uvac se nalazi između južnih ogranaka Zlatiborskog planinskog masiva i severnih padina Zlatara. Specijalni rezervat prirode Uvac, privlači posetioce pre svega kao mesto na kojem mogu posmatrati retke i ugrožene beloglave supove.

“Beloglavi supovi hranu nalaze isključivo čulom vida. Mogu videti uginulu životinju veličine zeca sa visine od 3,5 km, a drugog lešinara na udaljenosti od 6 km. Imaju vid osam puta oštriji od čoveka. Supovi mogu izdržati bez hrane i vode i do tri nedelje.”

zlatibor klupa na Radoinnjskom jezeru

Dolina Uvca je delimično potopljena izgradnjom brana i tako su nastala tri jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Povratak prirodi, pravim životnim vrednostima, sklad i mir pronaćićete upravo ovde na 805 m nadmorske visine, tamo gde se smestilo i Radoinjsko jezero. Treće i najnizvodnije jezero na Uvcu nastalo je podizanjem brane na 43 km od ušća Uvca u Lim.

Zlatibor kao team-building destinacija

Uz pomoć Extreme Summit Team-a upustili smo se u avanturu otkrivanja vidika i pomeranja granica sopstvene izdržljivosti. Kada vas put dovede na Uvac ono što definitivno morate da probate jeste da vozite kajak. Za ovu turu obezbeđeni su kajaci, vesla, prsluci za spašavanje i dobro pazite kako oblačite svoje kajak odelo.

U čarima ovog sporta mogu učestvovati svi, bez obaveznog prethodnog iskustva. Još jedna od mogućnosti koje spajaju uživanje, aktivnosti i upoznavanje svakog kamena naše zemlje Srbije jeste penjanje na stene. Najlepši je osećaj savladati sopstveni Mont Everest dok se pred vama otkrivaju prostranstva netaknute prirode.

zlatibor penjanje uz planinu

Pored zabave i adrenalina, prepustite se blagodetima ove planine, njenim rekama, jezerima i svemu što naša zemlja ima da ponudi. Na kraju ispunjenog dana ljubitelji tradicionalne kuhinje na Zlatiboru će naći raznovrsnu i bogatu ponudu zlatiborskog sira i zlatiborske pršute, dok je kajmak obavezan gastro suvenir.

Centar Zlatibora i opuštanje u wellness centru

Centar Zlatibora predstavlja turističko naselje, gde se nalazi najveći broj hotela i restorana. Imali smo tu čast da budemo gosti renomiranog hotela Zlatibor Mona, uživajući u brojnim sadržajima koje nudi sam hotel i wellness centar Inspirium. Prostor sa saunama i parnim kupatilom, bazenom za plivanje i toplim bazenima, fitness centrom i posebnim prostorijama za masaže i tretmane je sve ono što je potrebno za opuštanje duha i tela. Ono po čemu se hotel Mona izdvaja jeste pre svega visok kvalitet usluge smeštaja, odličan planinski doručak, uslužnost zaposlenih i zadovoljavanje savremenih zahteva putnika.

Zlatibor Mona hotel wellness centar Inspirium

Primetan je sve veći broj gostiju koji žele da očuvaju svoje zdravlje, obnove snagu, porade na svojoj fizičkoj i duhovnoj lepoti i da se uz sve to u prijatnom planinskom ambijentu i odmore. Nakon ovog iskustva mi je bilo jasno šta je to privuklo naše kraljeve da spas od tereta upravljanja kraljevinom pronađu ovde i uverila sam se da je Zlatibor zaista planina kraljeva.

zlatibor prirodne lepote na jezeru

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.