5 najpopularnijih izletišta koje nudi Nacionalni park Fruška Gora

Fruška Gora jedina je planina Vojvodine – nalazi se na severu Srbije, a predstavlja ostrvsku planinu, što znači da je ona, nekada davno, bila ostrvo u Panonskom moru. Deo ove planine proglašen je nacionalnim parkom, a zanimljivo je da je izvorni naziv Fruške Gore – Planina Franaka, jer njeno ime potiče od starog slovenskog entonima – Frug (Franke).  

Fruška Gora jedan je od 5 nacionalnih parkova koji se nalaze u Srbiji, a ovo znači da je zbog svojih prirodnih bogatstava, ali i kulturno-istorijskog značaja, zaštićeno područje. Fruška Gora je, kao nacionalni park, osnovana 1960. godine, a njene prirodne lepote, izletišta i znamenitosti svake godine, posebno na proleće, privlače sve veći broj turista, najčešće domaćih, ali neretko i stranih.

POGLEDAJTE SMEŠTAJ NA FRUŠKOJ GORI – OVDE

Kako bismo pokušali da dočaramo sva prirodna  bogatstva koje ima veličanstveni nacionalni park Fruška Gora, u nastavku teksta saznaćete puno toga novog o 5 najpopularnijih izletišta smeštenih na ovoj planini, koja čine samo deo prirodne fruškogorske lepote.

Dečko pije vino na Fruškoj Gori

Izletišta na Fruškoj Gori odlična su za sve kojima je potreban odmor u prirodi

Svakome, s vremena na vreme, zatreba priroda, čist vazduh i kratki odmor, daleko od grada, buke i gužve. Upravo nacionalni park Fruška Gora predstavlja savršeno područje za to – ovo je mesto koje svojim posetiocima pruža pogled na zelenilo bogatog prirodnog okruženja, čist planinski vazduh i mir.

Fruška Gora izlet učiniće sasvim posebnim svojim prelepim prirodnim bogatstvima, a ovo su shvatili i ugostitelji, pa se ovakva vrsta turizma na Fruškoj Gori izuzetno razvila. Danas vojvođanska planina, zajedno sa svojom bliskom okolinom, u ponudi ima mnogobrojna izletišta savršena za jednodnevni izlet, kratki odmor (aktivni i pasivni) i prijatan vikend u prirodi.

Iriški venac – izlet na popularnom izletištu Fruške Gore

Iriški venac nalazi se na vrhu Fruške Gore, smešten je na visini od 502 metara nadmorske visine, a jedno je od najpopularnijih izlezišta ove vojvođanske planine. Iriški venac čest je izbor za jednodnevne izlete, ali i odmore tokom celog vikenda, kao i one duže.

Prelepa priroda ovog mesta, uz uređeni deo za kamp i veliko parkiralište, čini ga odličnim mestom za provođenje dana u prirodi, uglavnom uz roštilj, porodicu ili prijatelje. Ovo izletište izvrsan je izbor za aktivan, ali i pasivan, miran odmor u prirodi. Nema sumnje da Fruška Gora jednodnevni izlet ovakvim izletištem pretvara u sasvim posebno iskustvo.

Iriški venac pruža veličanstven pogled koji doseže čak do beogradske Avale, a na njemu se nalazi i veliki spomenik “Sloboda”, podignut 1951. godine, u čast palim borcima i Narodnooslobodilačkoj borbi.

Iriški venac je lako dostupan s obzirom na to da se nalazi na raskrsnici važnih puteva koji spajaju Novi Sad sa auto-putem Beograd-Zagreb, ali i celu Frušku Goru sa njenim okolnim mestima.  

Stražilovo – izletište na Fruškoj Gori koje je inspirisalo pesnike

Još jedan vrh Fruške Gore, smešten na 321 m.n.v,  a nalazi se iznad Sremskih Karlovaca.  Brdo Stražilovo popularno je izletište zbog beskrajnog zelenila, mira i prirodne lepote, ali i bogate kulturno-istorijske prošlosti koju baštini.

Stražilovo je poznato po tome što je na njemu sahranjen velikan sprskog pesništva – Branko Radičević, a njemu u čast tu je podignut spomenik, a svake godine se i održava manifesticija “Brankovo kolo”. Radičević je pohađao obližnju Karlovačku gimnaziju, a slobodne sate voleo je da provodi upravo na Stražilovu, koje ga je inspirisalo.

Ovom mestu, i Branu Radičeviću, Miloš Crnjanski je posvetio stihove jedne od najlepših poema ikada napisanih na srpskom jeziku, pesme “Stražilovo”, a pesnička nagrada koja se dodeljuje najboljim od svoje branše još od 1973. godine i nosti istovetan naziv – “Stražilovo”.

Sem ovako bogatog kulturnog nasleđa, Stražilovo ima i planinski centar koji onima koji žele rekreaciju u prirodi pruža mogućnost za najrazličitije aktivnosti, a onima koji žele kvalitetan i miran odmor takođe ispunjava očekivanja. Stražilovo je i obavezna stanica na putu ka Sremskim Karlovcima, pa ga obavezno obiđite ako se uputite njime!

Andrevlje Fruška Gora – aktivan odmor na Fruškoj Gori uz čist planinski vazduh

Idealno mesto za rekreaciju, na jednom od najlepših mesta Fruške Gore i na nekoliko kilometara od sela Čerević kraj Dunava nalazi se veličanstveno izletište Andrevlje. Andrevlje je poznato po tome što je na njemu i CeP­TOR – Cen­tar za pri­vred­no-teh­no­lo­ški raz­voj Voj­vo­di­ne, koji je pretvoren u veliki kongresni centar i odmaralište, a koji populariše Frušku Goru i kao odličnu destinaciju za kongresni turizam.

U okolini ovog centra smeštena je velika livada, a kraj nje i tereni za najrazličitije sportove, šetalište, staza za trčanje i beskrajni pogled na listopadne fruškogorske proplanke. Čist vazduh, uz prirodna bogatstva Andrevlja čini ga savršenom destinacijom za aktivni odmor uz čist planinski vazduh, ili izlet sa koga ćete poneti najlepše uspomene.

Borkovac – idealno mesto za odmor i rekreaciju

Kraj Fruške Gore, ali ne na njoj samoj, u blizini Rume i na samo 60 km od Beograda, nalazi se mesto koje lokalci zovu i “plućima regije”, zbog bujne vegetacije i prirodnog okruženja kojima se može pohvaliti. Borkovac je najpoznatiji po Borkovačkom jezeru, koje je glavna lokacija za izlete u ovom mestu.

U izletištu postoji nekoliko kafića, restorana i popularni hotel smešten u borovoj šumi, koji nudi wellness mogućnosti za sve željne kvalitetnog odmora i detox-a. Borkovac spa užitak pretvara u neverovatno iskustvo, s obzirom na pogled na netaknutu prirodu, koji se pruža iz ovog centra. Izletište je domaćin mnogih manifestacija, a najposećenije je u prolećnim danima, posebno za prvomajski uranak.

Popovica – domaćin Fruškogorskog maratona

Popovica nije velika, ali dovoljno prostrana da se na njoj svake godine može održavati Fruškogorski maraton. Popovica je jedan od planinskih vrhova vojvođanske planine, a naziv je i naselja u Sremskoj Kamenici.

U ovom izletištu nalazi se malo mesto za kampovanje, jezero i veličanstven pogled na Novi Sad i Dunav koji vijuga severnim delom Fruške Gore. Popovica je popularo izletište na Fruškoj Gori, posebno kod stanovnika okolnih sela i gradova.

Slobodno možemo reći da se Fruška Gora može ponositi prelepom prirodom i izletištima koja su svake godine sve razvijenija i lepša. Zato je izlet Fruška Gora uspela da profiliše kao jedan od svojih najboljih turističkih potencijala.

Sem ovih, Fruška Gora ima još barem duplo veći broj izletišta odličnih za kvalitetan i lep jednodnevni izlet, ili odmor ispunjen mirom i uživanjem, ali i rekreacijom i avanturama – na vama je samo da odaberete koje od ovih mesta je baš po vašim željama! Ne zaboravite da na Fruškoj Gori probate i neka od najboljih domaćih vina, a iskoristite priliku i da obiđete fruškogorske manastire, a definitivno Fruška Gora ne treba da bude zaboravljena ako se odlučite za road trip ili drugu vrstu putovanja Srbijom.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 05.04.2019. | Modifikovano: 06.11.2020.