Međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton – kako do njih?

Kada rešite da krenete na put autobomilom tj. sopstvenim prevozom, prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste da li posedujete sva potrebna dokumenta za putovanje.

Saznajte kako da pokrenete postupak vađenja koji zahteva međunarodna vozačka dozvola, kao i kako da izvadite zeleni karton. Osim toga, pročitajte koja je cena ovih dokumenata i šta vam je potrebno za pokretanje postupka, kao i gde su vam potrebna ova dokumenta.

Ukoliko putujete van granica naše zemlje, pored ličnih dokumenata kao što su pasoš i vozačka dozvola, potrebna vam je i međunarodna vozačka dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola – dokumenta za vađenje

Ono što morate da uradite je da zahtev za vađenje međunarodne vozačke dozvole podnesete lično, uz sledeća dokumenta:

 • Važeća vozačka dozvola, izdata u Republici Srbiji
 • Važeća lična karta ili pasoš
 • Dve fotografije formata 3,5 x 4,5 cm
 • Zahtev za izdavanje MVD na obrascu propisanom od strane Auto-moto saveza Srbije (AMSS)
 • Uverenje iz nadležnog MUP-a o irečenim ili izvršenim zaštitnim merama odnosno bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom, koje se naplaćuje 600 dinara. Odlazak u policiju nije obavezan, sve možete obaviti u AMSS-u.

Međunarodna vozačka dozvola – cena

Uz navedene dokumente potrebno je i da dostavite uplatnicu o dokazu uplate republičke administrativne takse u iznosu od 740 dinara.

Cena međunarodne vozačke dozvole iznosi 2.000 dinara (plus administrativna taksa i uverenje od policije, i dve fotografije), i ona važi naredne tri godine od datuma izdavanja. Celokupan iznos ispada oko 3.700 dinara.

Koliko se čeka Međunarodna vozačka dozvola?

Na dozvolu se obično čeka dva radna dana, ali ne postoje zvanične informacije iz AMSS, propisane pravilnikom, tako da savetujemo da kontaktirate AMSS i saznate koji je vremenski rok za izdavanje međunarodne vozačke dozvole.

Međunarodna vozačka dozvola – gde je potrebna?

Ovo je lista zemalja koje zahtevaju međunarodnu vozačku dozvolu, a koje naši vozači često posećuju:

 • Nemačka
 • Italija
 • Francuska
 • Španija
 • Belgija
 • Norveška
 • Švajcarska
 • Rusija
 • Holandija

Za detaljnu listu zemalja koje zahtevaju, ili ne zahtevaju međunarodnu vozačku dozvolu, posetite sajt AMSS, ovde.

Od 2016. godine, Međunarodna vozačka dozvola za Grčku je ukinuta, i od tada možete slobodno putovati na more, i uživati.

Jezici na kojima se štampa međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola je štampana na srpskom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom i nemačkom jeziku.

Šta je zeleni karton i kako do njega?

Zeleni karton predstavlja Međunarodnu kartu osiguranja automobila, i to je zapravo međunarodna polisa osiguranja vašeg automobila koja pokriva troškove za eventualne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu.

Čemu služi Zeleni karton?

Zeleni karton je dokaz da za svoje vozilo imate zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva. Posedovanje Zelenog kartona obezbeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi.

Za koje je zemlje potreban Zeleni karton?

Zeleni karton je od 01.01.2012. godine, što se tiče evropskih država, obavezan samo u Bosni i Makedoniji.

Zeleni karton – gde izvaditi?

Prilikom registracije vašeg automobila možete preuzeti zeleni karton u osiguravajućem zavodu u kojem je vaše vozilo osigurnao. Najčešći izbor putnika za Zeleni karton je Dunav osiguranje.

Neophodna dokumenta za Zeleni karton

Da biste izvadili zeleni karton potrebno je da priložite sledeću dokumentaciju:

 • Polisa obaveznog osiguranja na uvid
 • Saobraćajna dozvola

Zeleni karton – cena

Cena Zelenog kartona iznosi 2.000 dinara i važi do isteka premije obaveznog osiguranja. Putno osiguranje može biti i besplatno, a ovde možete pogledati kako do njih.

Zeleni karton – AMSS

AMSS je na svom sajtu obajvio da je ukinuta obaveza posedovanja Zelene karte za 33 zemlje. Zeleni karton za Bosnu i Makdeoniju, ostao je obavezan, jer one nisu potpisale sporazum koji je potpisala Srbija.

Na sajtu AMSS-a možete pronaći informacije za koje zemlje pored Bosne i Makedonije je obavezno posedovanje Zelenog kartona.

Zeleni karton za Crnu Goru

Zeleni karton za Crnu Goru, kao i do sada, nije potreban, na osnovu sporazuma o međusobonom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Crne Gore.

Upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Ukoliko na put krećete tuđim automobilom, neophodno je da izvadite punomoć za upravljanje tuđim vozilima u inostranstvu.

Cena dozvole iznosi 1.500 dinara, i možete je nabaiti u Auto-moto savezu Srbije.

Neophodna dokumentacija za izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom:

 • Važeća lična karta vlasnika vozila
 • Važeći pasoš korisnika vozila
 • Saobraćajna dozvola za vozilo

Rok važenja dozvole se ne vezuje za datum registracije vozila i izdaje se najduže na godinu dana, ali može i kraće, na zehtev vlasnika vozila.

Proverite da li ste poneli sva dokumenta na put

Savet putnicima je da provere da li su poneli sva potrebna dokumenta na put, kao i sve stvari za putovanje. Uvek poštujte propise druge zemlje i ne dozvolite da vam sitnice i nedovoljna informisanost ugroze putovanje. Predlažemo da uzmete u obzir vinjete za neometano putovanje.

Putem našeg portala možete se uvek informisati o svim detaljima vezano za vaše putovanje i na put krenuti potpuno bezbedno i sigurno.

Srećan put!

Autor: Anđela Bučić | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.