Gde za Prvi maj – ovo su najbolja izletišta u Srbiji

Najbolja izletišta u Srbiji za prvomajski izlet je teško izabrati jer u našoj državi zaista postoji veliki broj prelepih planina, jezera, reka, banja, etno sela, salaša, mesta od istorijskog i kulturnog značaja. Zbog svojih raznovrnih prirodnih pejzaža i reljefa, naša država nudi za svakoga po nešto: od klasičnog roštiljanja, preko kulturno-istorijskih obilazaka, spa odmora do rekreativnih planinarskih tura. Ako se pitate gde za prvi maj, ovo su naši predlozi gde otići na izlet za prvi maj u Srbiji, sjajno se provesti i opustiti.

Palić

Jezero Palić, kao i naselje pod istim imenom, nalaze se 8 km istočno od Subotice, blizu granice sa Mađarskom. Prelepi parkovi, zelenilo, jezero, hoteli visoke kategorije čine Palić idealnim mesto za mir i uživanje.

Prvomajski uranak na Paliću

U periodu od 29. aprila do 2. maja na Paliću se održava manifestacija pod nazivom Prvomajski uranak. Tada ceo Palić postaje Luna park, restoran i pijaca sa štandovima rukotvorina.  U tom periodu biće održana i otvorena Jedriličarska regata. Celokupan program prvomajskog festivala možete pogedati ovde.

Mađarska secesija i znamenitosti Palića

Na obali jezera, nalazi se poznati Ženski štrand, gde su se nekada davno žene skrivale kada su želele da se okupaju u jezeru. Danas, to je jedna od najposećenijih turističkih mesta na Paliću, ali i prepoznatljiv i autentičan primer mađarske secesije i narodne umetnosti. Stil mađarske secesije uočljiv je i u ostalim građevinama na Paliču- Vodotoranj, Velika terasa, Muzički paviljon i spomen česma.

Putevima vina

Tradicionalan roštilj i pivo za 1.maj u slučaju da posetite Palić možete zameniti  vinskom turom i obilaskom poznatih vinarija koje se nalaze nedaleko od ovog jezera. Najpoznatija među njima je vinarija Zvonko Bogdan, koja je od Palića udaljena 1,8 km.

Srebrno jezero za prvi maj

Srebrno jezero je veštačko jezero u Istočnoj Srbiji, na 2 km od Velikog Gradišta. Na Srebrnom jezeru svako će pronaći aktivnost za sebe. Ukoliko ste ljubitelj bazena i kupanja, obavezno posetite Aqua Club, kompleks bazena na površini od 2500m2. Ukoliko ste ljubitelj sporta, na Srebrnom jezeru možete pronaći terene za tenis, mini golf, biciklističke  staze, kao i parkove za najmlađe.

Uranak festival

Već nekoliko godina za redom Srebrno jezero predstavlja najposećeniju prvomajsku destinaciju za mlade. Za 3000 ljudi, koliko će festival ove godine ugostiti, biće napravljena su tri stage-a: LIVE, URBAN, OPENAIRACTION. Za sada je poznato da će na festivali nastupati grupa S.A.R.S.

Kulturno- istorijske znamenitosti u okolini

Na samo 40 km od Srebrno jezera nalazi se poznati rimski grad i vojni logor Viminacijum. Istorija grada seže u daleku prošlost, u period između 1. i 4. veka, a danas predstavlja izuzetno vredno arheološko nalazište. Na 20 km od Srebrnog jezera nalazi se još jedan spomenik kulture – Golubac. Zatim, na samo 10 km od Golupca nalazi se Manastir Tuman, koji je sazidan u 14. veku uoči Kosovskog boja.

Borsko jezero

Borsko jezero je veštačko jezero u podnožju planine Crni vrh blizu grada Bora. S obizom da se na obali jezera nalazi  četiri veće i nekoliko manjih plaža, ono predstavlja omiljeno odmaralište Borana. Tempertura vode tokom letnjih dana je 26 stepeni što je idealno za kupanje.

Prvomajski uranak na Glavnoj plaži

Međunarodni praznik rada na Borskom jezeru tradicionalno se obeležava kulturno-zabavnim programom na Glavnoj plaži. Na primer, prošle godine posetioce su zabavljali Duvački orkestar Bor, Narodni orkestar borskog Kulturno umetničkog društva i rok grupa New deal.

Šta posetiti u okolini Borskog jezera

Na samo 7 km od Borskog jezera nalazi se Brestovačka banja poznata po svojim termomineralnim izvorima.  Nedaleko od Bora i Borskog jezera nalaze se i: planina Crni Vrh, Zlotske pećine, kao i Dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića.

Brestovačka banja izlet za prvi maj

Ukoliko želite da popijete kafu na nekom drugaćijem, neobičnom mestu, posetite kafić u Borskoj jami. U okviru jama Rudarsko- tiopioničarskog basena Bor, na 400m ispod zemlje, nalazi se kafić u kojim možete popiti piće na prijatnoj temperaturi od 18 stepeni Celzijusa.

Na 40ak kilometra na Bora nlazi se arheološko nalazište antičke rimske palate Felix Romulijane, Gamzigrad.  Palata je bila rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija, koji je bio zet poznatog Dioklecijna.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera nalaze se u Južnom Banatu, nedaleko od istoimenog naselja Bela Crkva. Sedam veštačkih jezera, sa kristalno čistom vodom i plažama svojom lepotom mame posetioce. Ovaj gradić se često zbog toga naziva i ,,Vojvođanskom Venecijom“. Najpopularnija jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara.

Šta posetiti

Područje oko Bele Crkve bilo je naseljeno još u kamenom dobu, a danas se ovde nalaze brojna arheološka nalazišta: Dupljaja, Siglova ciglana, Kapija beskraja
U Beloj Crkvi nalaze se i brojni parkovi: Gradski park, Trg ruskih kadeta, Železnički park. Nedaleko od grada, na 300 km2, prositire se najveća peščana pustinja u Evropi, Evropska Sahara- Deliblatska peščara.

Šta raditi za 1. maj u Beloj Crkvi?

Pored netaknute prirode, zbog koje su Belocrkvanska jezera zauzela 4. mesto na listi najboljih destinacija za 1.maj, ona nude i brojne aktivnosti kojima možete upotpuniti ovaj praznik: Vožnja pedalinom, jedrenje, veslanje, lov i ribolov, kampovanje, biciklizam

Sokobanja

Više desetina hiljada turista posećuje Sokobanju svake godine tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, a najposećenija izletišta su: Lepterija, Sesalačka pećina, Vrelo Moravice, Vrmdžansko i Bovansko jezeroSvi posetioci  koji Sokobanju posete za praznik rada mogu se zabaviti uz muzički koncert na centralnom gradsku trgu, kao i tradicionalni festival cveća i ukrasnog bilja.

Odmor na bazenu ili uživanje u prirodi?

Ukoliko ste rešili da se odmorite  i relaksirate za prvi maj, obavezno posetite Soko Terme – Wellnes centar. Uživajte u bazenima, sauni, parnom kupatilu, slanoj sobi i bazenu sa termo-mineralnom vodom.

Ukoliko se odlučite za šetnju i uživanje u čarima prirode, posetite srednjovekovni Soko grad izletište Lepterija. Na ovom izletištu održava se tradicionalni prvomajski uranak zato što raspolaže brojnim drevnim klupama sa nadstrešnicama, specijalnim mestima za loženje logorske vatre, kao i parkićima i igralištima za decu.

Ukoliko prvi maj provedete na izletištu Lepterija, posetite i posebnu zanimljivost ovog kraja, a to tena u kojoj je prirodno ocrtan lik Bogorodice sa Isusom Hristom, tzv. Bogorodica u steni.

Despotovac

Despotovac je gradsko naselje u istočnoj Srbiji u pomoravskom okrugu. Naselje se pod ovim imenom spominje prvi put 1882. godine kada Milan Obrenović donosi odluku da se zelo zove Despotovac u znak sećanja na Despota Stefana Lazarevića.

Okolina Despotovca je vrlo raznovrsna, na maloj udaljenosti prepliću se brdsko-planinski predeli, raznovrsna flora i fauna, rečni tokovi, pećine, ali u spomenici od kulturno-istorijske važnosti.

Raznovrsna turistička ponuda Despotovca

Jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture, Manastir Manasija, nalazi se upravo u Despotovcu.  Manastir je takođe zadužbina Despota Stefana Lazarevića. Nedaleko od Despotovca nalzi se i manastir Ravanica.

Na 20 km od Despotovca nalazi se poznata Resavska pećina. Čim uđete u pećinu možete videti šareni nakit, crveni, beli i žuti, koji će vas pratiti celim putem. Pećina se prostire na tri nivoa, a za turiste otvorene su dve kojima dominiraju: dvorane, kanali, stalaktiti, stalagmiti i okamenjeni vodopadi.

Vodopad Lisine (Veliko vrelo, vodopad Veliki buk)

Vodopad lisine udaljen je od Despotovca samo 21 km, a od Resavske Pećine 10 km. Sa visinom preko 20m, Vodopad Lisine predstavlja najviši vodopad  u Srbiji i svojom impozantnošću i lepotom ostavlja turiste bez reči.

U blizini Despotovca, nalazi se i Senski Rudnik, najstariji aktivni rudnik mrkog uglja u Srbiji, kao i najstarije rudarsko naselje.

Planina Goč

Goč se jedna od nižih planina Srbije, nalazi se iznad Vrnjačke Banje. Planina Goč, zbog svojih mnogoprojnih prirodnih lepota, predstavlja jedan od specijalnih rezervata prirode. Na Goću možete pronaći raznovrsnu floru i faunu, bogate šume, kao i izvore vrelih lekovitih mineralnih voda.

 

Drugačiji 1. maj – planinarenje na Goču

Okrepite dušu i telo, udahnite svež vazduh, aktivirajte svoje telo i tradicionalni  prvomajski roštilj zamenite jednom turom rekreativnog planinarenja po Goču. Na ovoj planini postoje dva planinarsk društva, PSD Ljukten i planinarsko društvo Goč, koji se, između ostalog, bave i obeležavanjem pešačkih staza, tako da je najveći deo planine dobro obeležen.

Pešačke staze su obeležena bojama, na primer Plava staza – Velika livada dugačka je 10 km i vodi do istoimenog mesta sa koga se pruža pogled na planine Željin i Kopaonik. U svoju pešačku rutu, obavezno uvrstite i odlazak do Drveta ljubavi – dva drveta, dve bukve, svojim stablima se uvijaju i prepliću i spajaju u zajedničko drvo ljubavi.

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.