Prelazak granice sa kućnim ljubimcima

Ukoliko planirate da na put povedete i svog kućnog ljubimca, morate pre toga pripremiti odgovarajuća dokumenta i za svog psa, mačku ili drugu krznašicu. Prema procenama, oko milion kućnih ljubimaca u Srbiji poseduje pasoš. Međutim, za prelaz preko granice sam pasoš nije dovoljan. Neophodno je da se prethodno upoznate sa važećim propisima prilikom tranzita ili iznošenja kućnog ljubimca iz zemlje. Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca regulisano je „Pravilnikom o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca“. Saznajte šta je sve, prema Pravilniku, potrebno kako bi vaša životinja mogla na put sa vama.

Dokumenti za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca

Pre svega, nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca podrazumeva isključivo premeštanje do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju i nalaze se u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica, koje je vlasnik ovlastio. Ako ste ispunili prvi uslov, drugi uslov je pasoš. Prema Pravilniku, svaki kućni ljubimac mora da poseduje pasoš koji se drugačije zove Šara. Pasoš se dobija nakon prve vakcinacije protiv besnila, kada se vrši i obeležavanje životinje, tačnije čipovanje. U pasošu se nalaze podaci o vlasnku, psu, ali i o datumu vakcinacije i čipovanja.

Potvrda o zdravstvenom stanju

Pored pasoša, potrebna je i potvrda o zdravstvenom stanju ljubimca, koja nije starija od 48 sati, a koju izdaje ovlašćeni veterinar. Na osnovu toga dobija se uverenje (sertifikat) za izlazak iz zemlje, koji izdaje veterinarski inspektor i to je međunarodna veterinarska potvrda koja prati životinju u međunarodnom prometu. Za ulazak u zemlje EU neophodno je da ljubimac ima urađen pregled seruma krvi na visinu titra, najmanje 30 dana posle vakcinacije i tri meseca pre iznošenja iz zemlje, da bi se utvrdilo kako je životinja odreagovala na vakcinu protiv besnila. Kućni ljubimci koji su mlađi od tri meseca ne mogu se iznositi dok ne dostignu određenu starost koja je propisana za vakcinisanje, kao ni oni koji nisu bili podvrgnuti testiranju seruma krvi na visinu titra, osim ako nadležni organ zemlje u kojoj životinja putuje ne odredi drugačije.

Postoje izvesna odstupanja od navedenih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacionalni propisi ovih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu, kada dolaze sa teritorija zemalja izvan EU.

Lista zemalja sa povoljnom situacijom u vezi sa besnilom: Irska, Malta, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Španija, Francuska, Giblatar, Portugal, Andora, Švajcarska, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Vatikan.

Spisak zemalja koje su dokazale svoj status u odnosu na besnilo, u skladu sa posebnim postupkom Evropske komisije: Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Australija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Kanada, Čile, Hong Kong, Japan, Mauricijus, Meksiko, SAD, Novi Zeland, Ruska Federacija, Singapur…

Za celokupan spisak zemalja preuzmite dokument sa sajta Ministarstva.  

 

Spisak graničnih prelaza na kojima postoji veterinarska inspekcija:

  • Aerodrom Nikola Tesla Beograd

  • Šid – Batrovci – Bezdan (granični prelaz sa Republikom Hrvatskom)

  • Mali Zvornik – Sremska Rača (granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom)

  • Horgoš – Subotica (granični prelaz sa Republikom Mađarskom)

  • Vatin – Vršac – Veliko Gradište (granični prelaz sa Rumunijom)

  • Dimitrovgrad – Gradina (granični prelaz sa Republikom Bugarskom)

  • Preševo – Ristovac (granični prelaz sa Republikom Makedonijom)

  • Gostun – Prijepolje (granični prelaz sa Republikom Crnom Gorom)

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.