Voda u Evropi – gde je preporučeno piti vodu sa česme?

Kada putujemo negde često ne razmišljamo o vodi, jer nju smatramo kao nešto podrazumevano i dostupno uvek i svima. Ipak, voda je veliki problem u zemljama Trećeg sveta. Ipak, nisu samo ove zemlje obeležene kao prostor sa nebezbednom pijaćom vodom, već su to i neke evropske zemlje. Saznajte koje su to evropske zemlje, i šta znači kada je voda nebezbedna za piće, a šta kada je zabranjena za piće.

Pitanje vode u poslednje vreme postaje sve važnije. Mnogi ne znaju kome da veruju jer dobijaju suprotne informacije. Jedno istraživanje kaže da je voda sa česme bezbedna za piće, dok drugo istraživanje kaže da treba da pijemo samo flaširanu vodu. Filteri za vodu mogu mnogo pomoći u prečišćavanju, a vi ćete uštedeti na kupovini flaširane vode.

Voda za piće u Evropi - gde piti vodu sa česme

Iako se flaširana voda pokazuje kao mnogo zdravija od vode sa česme, plastika loše utiče na naše zdravlje. Osim toga, kada kupujemo flaširanu vodu, plastične flaše nam se gomilaju u kući, a u Srbiji nema lako dostupnih mesta za reciklažu.

Kada putujete i uplatite aranžman all inclusive, ostanete u čudu kada vas obaveste da flaširana voda nije uključena u tu ponudu.

Gde je voda u Evropi bezbedna za piće?

Većina evropskih država, zvanično, ima čistu vodu iz česme. U zemlje Zapadne Evrope nema potrebe da nosite flaširanu vodu u autu, ili da odvajate novac za nju. U Italiji, Nemačkoj i Belgiji možete naći javne česme, na kojima je označeno da je voda za piće sa njih čista. Ove česme se koriste besplatno.

Ovo su evropske zemlje u koijma je voda sa česme čista za piće: Andora, Austrija, Belgija, Češka republika, Mađarska, Slovačka, Nemačka, Danska, Finska, Francuska, Gibraltar, Grčka, Island, Irska, Italija, Litvanija, Lihtenštajn, Luksemburg, Makedonija, Malta, Monako, Norveška, Švedska, Švajcarska, Poljska, Portugal, San Marino, Slovenija, Španija, Engleska, Vatikan i Holadnija.

Ove države su uradile analize vode sa česme i objavili da je voda apsolutno čista za piće. Nijednog trenutka ne morate da brinete da ćete dobiti bakterije, ili da vaš imuni sistem neće dobro reagovati na vodu iz ovih država.

Gde je voda u Evropi nebezbedna za piće?

Flaširana voda za piće - cene vode u Evropi

Države Istočne Evrope uglavnom imaju nebezbednu vodu za piće. Kada se radi o većim gradovima u ovim državama, možete piti vodu sa česme, ali kada je reč o selima, najbolje je da je preskočite. Što je predeo ruralniji, to je voda nebezbednija za piće.

Ipak, veoma je važno da nebezbedna voda za piće ne znači da je voda prljava, već da se u njoj nalaze bakterije na koje je loklano stanovništvo stvorilo imunitet. Ukoliko niste iz ovih država, najbolje je da korisite flaširanu vodu, ili filtere za vodu, kako se ne biste razboleli.

Nebezbedna voda može da izazove dijareju, prehlade, viruse, i slične napade na imuni sistem. Ukoliko je voda zabranjena za piće, to znači da se voda ne sme koristiti ni za piće ni za kupanje. Kada je voda zabranjena za piće, kao u zemljama Trećeg sveta, sa njom ne bi trebalo ni da perete zube, jer veoma lako možete da se razbolite.

Evropske države u kojima je voda nebezbedna za piće su sledeće: Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Estonija, Gruzija, Kazahstan, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i Ukrajina.

Zvanični podaci kažu da je voda u Beogradu čista za piće, međutim, u Srbiji postoje mesta u kojima voda nije bezbedna za piće. Ipak, u Srbiji postoje i lekovite banje, za koje znamo da imaju lekovite izvore sa vodom, što znači da nije lako uspostaviti kriterijume za ocenjivanje vode kao bezbedne ili ne.

Ukoliko želite da pijete čistu vodu, i da budete sigurni da voda ne šteti vašem organizmu najbolje je da koristite filtere za vodu. Kada putujete, pratite gore navedene smernice, i bićete sigurni.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 26.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.