Granični prelazi Srbije – radno vreme, alternativni pravci i potrebna dokumentacija

Prilikom odlaska u inostranstvo, važan segment putovanja  je planiranje samog odlaska do destinacije. Gužve na graničnim prelazima ka susednim državama su česte, pa je zato važno da se pred put informišete o tome koji sve granični prelazi postoje, koje je njihovo radno vreme, kao i za koja vozila su namenjeni.

Ka svim susednim zemljama iz Srbije postoji nekoliko graničnih prelaza, i ako želite da izbegnete eventualne gužve na prometnim prelazima, možete da izaberete neki drugi manje opterećen, jer za sve susedne zemlje postoji uvek alternativni granični prelaz. Većina graničnih prelaza radi 24h, a uglavnom manji i alternativni prelazi imaju skraćeno radno vreme. U nastavku teksta saznajte koji sve granični prelazi u Srbiji postoje i kako funkcionišu.

Sadržaj:

Granični prelaz Srbija – Mađarska

Na granici Srbije i Mađarske nalaze se drumski, železnički i rečni granični prelazi kroz koje možete proći prilikom svog putovanja u Mađarsku ili neku drugu državu Evrope. Prelazi ka Mađarskoj su najviše opterećeni, pa ukoliko putujete ka ovoj zemlji, očekujte zadržavanja na granici.

Horgoš (SRB) – Roszke (HU)

Drumski granični prelaz Horgoš nalazi se u blizini Kanjiže i predstavlja jedan od najprometnijih graničnih prelaza u Evropi. Iz Srbije postoje dva granična prelaza Horgoš prema Mađarskoj: Horgoš Srbija Mađarska AP A1 i Horgoš II.

Granični prelaz Horgoš II mogu da koriste isključivo putnička vozila, čiji putnici imaju državljanstvo Srbije, Mađarske, Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda, dok granični prelaz Horgoš Srbija Mađarska AP A1 mogu da koriste i teretna vozila.

Radno vreme: Horgoš Srbija Mađarska AP A1 – 00-24h / Horgoš II – 7-19h

Telefon: Horgoš Srbija Mađarska AP A1  +381 24 619 202 / Horgoš II +381 11 2015 800/24106

Kelebija (SRB) – Tompa (HU)

Drumski granični prelaz Kelebija se nalazi kod Subotice, u Severnobačkom okrugu. Granični prelaz je namenjen za putnička i teretna vozila.  

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 24 789 218

Bački Breg (SRB) – Hercegsanto (HU)

Drumski granični prelaz Bački Breg pripada opštini Sombor i nalazi se u Zapadnobačkom okrugu. Granični prelaz mogu da koriste samo putnička vozila i autobusi, jer ovaj prelaz nema teretni terminal.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)25 809 008; 809 089

Rastina (SRB) – Bačsentđerđ (HU)

Drumski malogranični prelaz Rastina nalazi se u blizini Sombora i predviđen je isključivo za putnička vozila, a mogu da ga koriste, osim državljana iz Srbije i Mađarske, i putnici iz Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda.

Radno vreme: 7-19h

Bački Vinogradi (SRB) – Asottholom (HU)

Drumski granični prelaz Bački Vinograd se nalazi kod Subotice, u Severnobačkom okrugu i  predviđen je isključivo za putnička vozila, a osim državljana srpske i mađarske nacionalnosti, ovaj granični prelaz mogu da koriste i državljani EU, Švajcarske, Norveške i Islanda.

Radno vreme: od 1. maja do 1. septembra od 7 do 19h / Od 1. septembra do 1. maja od 6 do 18h

Telefon: +381 24 757 247

Bajmok (SRB) – Bačalmaš (HU)

Drumski granični prelaz Bajmok se nalazi u blizini Subotice, u Severnobačkom okrugu. Granični prelaz je namenjen samo za putnička vozila i mogu da ga koriste državljani Srbije, Mađarske, kao i putnici iz Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda.

Radno vreme: od 1. maja do 1. septembra od 7 do 19h / Od 1. septembra do 1. maja od 6 do 18h

Telefon: +381 (0)24 762 279

Đala (SRB) – Tisaziget (HU)

Drumski granični prelaz Djala se nalazi kod Novog Kneževca u Severnobanatskom okrugu i prelaz mogu da koriste samo putnička vozila i mogu ga koristiti, osim srpskih i mađarskih državljana, i putnici iz Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda.

Radno vreme: od 1. maja do 1. septembra od 7 do 19h / Od 1. septembra do 1. maja od 6 do 18h

Telefon: +381 (0)23 086 020

Takođe, putnici koji koriste železnički transport, na raspolaganju imaju granične prelaze Subotica – Kelebija, Horgoš – Roszke, a oni koji iz Srbije putuju rečnim saobraćajem mogu da koriste granične prelaze Bezdan – Mohacs i Kanjiža – Szeged.

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Prema važećim zakonskim propisima, u Mađarskoj se može koristiti vozačka dozvola koju su izdali strani organi, ukoliko ona sadrži podatke o nosiocu dozvole, njegovu fotografiju, datum izdavanja dozvole, broj i rok važenja pojedinih kategorija, natpis „permis de conduire“, naziv i znak države u kojoj je dozvola izdata, dok “zeleni karton” nije potrebno nabavljati.  

Takođe, treba napomenuti da, kao što u Srbiji postoji specifičan sistem naplaćivanja za naplatne rampe, i u Mađarskoj se putarina naplaćuje po posebnom sistemu županijskih vinjeta, koje možete kupiti i u našoj zemlji. Vinjete možete nabaviti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, kao i u blizini graničnog prelaza Horgoš.

Granični prelaz Srbija – Rumunija

Putnici iz Srbije koji prelaze rumunsku granicu mogu koristiti, u zavisnosti od vozila kojim putuju, drumski, železnički i rečni granični prelaz.

Srpska Crnja (SRB) – Jimbolia (RO)

Drumski granični prelaz Srpska Crnja nalazi se u centralno-istočnom Banatu i prelaz mogu da koriste teretna i putnička motorna vozila i on je jedan od glavnih graničnih prelaza iz Srbije ka Rumuniji.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)23 811 760

Vatin (SRB) – Moravita (RO)

Drumski granični prelaz Vatin pripada opštini Vršac i nalazi se u Južnobanatskom okrugu. Prelaz je namenjen za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 13 821 090

Đerdap I (SRB) – Portile de Fior (RO)

Drumski granični prelaz Đerdap I nalazi se u blizini istoimene hidroelektrane i namenjen je za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 19 808 371

Đerdap II (SRB) – Portile de Fior 2 (RO)

Drumski granični prelaz Đerdap II se nalazi na sredini brane istoimene Hidrocentrale kod Prahova i predviđen je samo za putnička vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 19 560 180

Kaluđerovo (SRB) – Naidas (RO)

Drumski granični prelaz Kaluđerovo se nalazi u opštini Bela Crkva i Južnobanatskom okrugu  i predviđen je za prelaz putničkih vozila i praznih teretnih vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)13 851 125

Vrbica (SRB) – Valcani (RO)

Drumski granični prelaz Vrbica pripada opštini Čoka i nalazi se u Severnobanatskom okrugu. Granični prelaz mogu da koriste isključivo putnička vozila.

Radno vreme: 07-19h

Telefon:  +381 (0)23 70 351

Jaša Tomić (SRB) – Foeni (RO)

Granični prelaz Jaša Tomić se nalazi u opštini Sečan u Srednjebanatskom okrugu i namenjen je samo za putnička vozila.

Radno vreme: 07-19h

Telefon: +381 (0)23 3848 270

Nakovo (SRB) – Comlosu Mare (RO)

Drumski granični prelaz Nakovo se nalazi u blizini Kikinde u Severnobantskom okrugu. Granični prelaz mogu da koriste samo putnička vozila.

Radno vreme: 07-19h

Telefon: +381 (0)23 54 304

Takođe, za železnički transport postoje dva granična prelaza Kikinda – Jimbolia i Vršac – Moravita, kao i pet graničnih prelaza za rečni saobraćaj i to su: Veliko Gradište – Belobresca, Donji Milanovac – Svinita, Tekija – Orsova, Kladovo – Turnu Severin, Prahovo – Portile de Fior 1. Osim toga, postoji i rečni granični prelaz za putnike koji koriste rečni transport do Rumunije Veliko Gradište – Moldova Noua.

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Vozači koji prelaze rumunsku granicu treba kod sebe samo da imaju vozačku dozvolu Republike Srbije na novom obrascu, a “zeleni karton” nije potrebno da nabavljate.

Granični prelaz Srbija – Bugarska

Na granici sa Bugarskom postoje drumski i železnički granični prelazi. Ukoliko planirate put u Bugarsku na raspolaganju Vam je pet drumskih graničnih prelaza i jedan železnički.

Gradina (SRB) – Kalotina (BGR)

Drumski granični prelaz Gradina nalazi se kod Dimitrovgrada i predstavlja najvažniji prelaz između Srbije i Bugarske i predviđen je za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon:  + 381 10 361 194

Ribarci (SRB) – Oltomanci (BGR)

Drumski granični prelaz Ribarci nalazi se u blizini Bosilegrada i namenjen je za prelaz teretnih i putničkih vozila.  

Radno vreme: 00-24h

Telefon: 017/878-111

Strezimirovci (SRB) – Strezimirovci (BGR)

Drumski granični prelaz Strezimirovci smešten je u blizini Surdulice i predstavlja alternativan prelaz, koji uglavnom koriste putnička vozila tokom sezone odmora, koja su se uputila u Bugarsku ili prolaze kroz ovu državu kako bi stigla do Grčke.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: 017/829-615

Mokranje (SRB) – Bregovo (BGR)

Drumski granični prelaz Mokranje nalazi se u blizini Negotina i predstavlja alternativni granični prelaz, koji uglavnom koriste putnička vozila.

Radno vreme: 00-24

Telefon: 019/549-590

Vrška Čuka (SRB) – Kula (BGR)

Granični prelaz Vrška Čuka nalazi se u blizini Zaječara, na Staroj planini i namenjen je za prelaz teretnih vozila i robe koja ne zahteva fitosanitarnu inspekciju.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 19 425 448

Takođe, za putnike žele železničkim transportom da putuju do Bugarske, postoji železnički granični prelaz Dimitrovgrad – Dragoman. Železničku carinsku ispostavu možete kontaktirati putem broja +381 10 361 996.

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Prilikom prelaska granice je poželjno da putnici imaju polisu zdravstvenog osiguranja (nije obavezna).  Vozači ne treba da imaju “zeleni karton”, kao ni međunarodnu vozačku dozvolu za privremeni boravak ili tranzit, pod uslovom da  je država koja je izdala vozačku dozvolu potpisnica Konvencija o drumskom saobraćaju.

Osim toga, od nedavno je obavezno da vozači svakog vozila koje ulazi u Republiku Bugrasku treba da uplate vinjetnu taksu, kako bi mogli da nastave put nakon granice. Vozači taksu uplaćuju u specijalizovanim ispostavama agencije “Carina” na samom graničnom prelazu.

Ukoliko putujete automobilom, pripremite novac u iznosu od 150 evra, koji Vam mogu tražiti na uvid nadležna lica na graničnom prelazu. Naime, poželjno je da imate dodatni novac, koji Vam može zatrebati u slučaju da se dogodi da Vam se pokvari automobil. Takođe, u slučaju kvara na putu, možda i nije potrebno da vozite kola do majstora, već popravku automobila možete obaviti sami.

Granični prelaz Srbija – Makedonija

Granicu sa Makedonijom, putnici iz Srbije mogu preći drumskim i železničkim putem. Ukoliko planirate put u Makedoniju na raspolaganju Vam je pet drumskih i jedan železnički granični prelaz.

Preševo (SRB) – Tabanovce (MKD)

Drumski granični prelaz Preševo nalazi se u istoimenoj opštini koja pripada Pčinjskom okrugu i predstavlja glavni prelaz ka Makedoniji koji je namenjen za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon:  +381 (0)17 7666 046, +381 (0)17 7666 036

Prohor Pčinjski (SRB) – Pelince (MKD)

Drumski granični prelaz Prohor Pčinjski nalazi se u istoimenom okrugu i predstavlja alternativni prelaz do Makedonije predviđen za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)17 58 027

Đeneral Janković (SRB) – Dolno Blace (MKD)

Drumski granični prelaz Đeneral Janković, poznat i kao Elez Han, pripada opštini Kačanik koja se nalazi na Kosovu i Metohiji. Prelaz je namenjen za putnička i teretna vozila i na njemu se nalaze i granične agencije kao što su veterinarska, fitosanitarna, koje obavljaju proveru robe prilikom uvoza i izvoza.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: 038/502-534

Globočnica (SRB) – Jažince (MKD)

Drumski granični prelaz Globočica pripada opštini Gora koja se nalazi na Kosovu i Metohiji i predviđen je za prelaz vozila i autobusa sa putnicima, a dozvoljeno je i carinjenje robe koju putnici nose sa sobom. Takođe, treba napomenuti da ovaj granični prelaz pripada ispostavi prelaza Đeneral Janković.  

Radno vreme: 00-24h

Telefon: 038/502-534

Goleš (SRB) – Golema Crcorija (MKD)

Drumski granični prelaz Goleš je predviđen za stanovništvo koje živi 30 kilometara od granice i nalazi se u blizini Bosilegrada. Građani mogu da prelaze granicu samo sa biometrijskom ličnom kartom, a deca sa zdravstvenom ili đačkom knižicom. Ovaj granični prelaz mogu da koriste samo putnička vozila.

Radno vreme: 7-19h

Za putnike koji koriste železnički saobraćaj do Makedonije, postoji železnički granični prelaz Preševo – Tabanovce, a železničku graničnu policiju u Tabanovcima možete kontaktirati pozivom na broj +38931 / 467 – 511.

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Vozači prilikom prelaska granice treba da imaju “zeleni karton” , vozačku dozvolu Republike Srbije, a ukoliko vozač nije vlasnik automobila, treba da ima potrebno ovlašćenje.

Granični prelaz Srbija – Albanija

Za putnike koji iz Srbije prelaze albansku granicu postoje drumski granični prelazi. Ukoliko planirate put u Albaniju, na raspolaganju imate dva drumska granična prelaza.

Ćafa Prušit (SRB) – Zogai (AL)

Drumski granični prelaz Ćafa Prušit nalazi se u blizini Đakovice i predviđen je za prelaz motornih vozila.

Radno vreme:  od 1. aprila do 30. novembra od 8-20h / od 1. decembra do 31. marta od 8-19h / kretanje putnika je moguće 00-24h  

Vrbnica (SRB) – Morine (AL)

Drumski granični prelaz Vrbnica nalazi se u blizini Prizrena na Kosovu i Metohiji i namenjen je za prelaz putnika, robe, transportnih i ostalih vozila. Na prelazu se ujedno vrši kontrola robe i vozila, kao i promet komercijalne robe.

Radno vreme: promet robe (ulaz u terminal) 00-24h / prenos robe od 8-20h / kretanje putnika 00-24h  

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Prilikom prelaska albanske granice od dokumenata za upravljanje vozilom treba da imate “zeleni karton”, kao i međunarodnu vozačku dozvolu.

Granični prelazi Crna Gora – Srbija

Granični prelazi sa Crnom Gorom su podeljeni na drumski i železnički. Za drumski saobraćaj je otvoreno sedam graničnih prelaza, dok za železnički saobraćaj postoji jedan granični prelaz.

Gostun (SRB) – Konatar (MNE)

Drumski granični prelaz Gostun se nalazi u blizini Prijepolja u Zlatiborskom okrugu i predstavlja najopterećeniji granični prelaz ka Crnoj Gori, pogotovo tokom sezone odmora. Prelaz je namenjen za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)33 711 868

Jabuka (SRB) – Ranče (MNE)

Drumski granični prelaz Jabuka nalazi se u blizini Prijepolja u Zlatiborskom okrugu i predstavlja alteranitvan prelaz koji je namenjen za putnička vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)33 2755 210

Špiljani (SRB) – Dračenovac (MNE)

Drumski granični prelaz Špiljani, poznat je i pod nazivom Mehov Krš, nalazi se u blizini Tutina u Raškom okrugu i koriste ga uglavnom putnička vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon za granični prelaz Dračenovac: 051/277-120

U slučaju gužvi na ovim prelazima kao alternativne prelaze možete koristiti zajedničke drumske granične prelaze Čemerno – Čemerno, Vuča – Vuča, Čakor – Čakor, kao i drumski granični prelaz Kula (SRB) – Rožaje (MNE).

Za putnike koji koriste železnički transport ka Crnoj Gori, postoji železnički granični prelaz na relaciji Prijepolje – Bijelo polje, a telefon je +381 (0)33 782 780  

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Prilikom prelaska granice, vozači motornih vozila ne treba da imaju međunarodnu vozačku dozvolu, kao ni “zeleni karton”, već samo važeću vozačku dozvolu Republike Srbije, kao i nacionalnu polisu obaveznog osiguranja.

Granični prelaz Srbija – Bosna i Hercegovina

Na graničnom prelazu sa Bosnom i Hercegovinom postoje drumski i železnički granični prelazi. Ukoliko planirate put do Bosne i Hercegovine, na raspolaganju imate devet drumskih graničnih prelaza i dva železnička granična prelaza.

Bajina Bašta (SRB) – Skelani (BiH)

Drumski granični prelaz Bajina Bašta pripada istoimenoj opštini koja se nalazi na desnoj obali reke Drine u Zlatiborskom okrugu i namenjen je za prelaz putničkih i praznih teretnih vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)31 3862 545

Uvac (SRB) – Rudo (BiH)

Drumski granični prelaz Uvac nalazi se u blizini reke Uvac, koja protiče između planina Zlatibor i Zlatar i predviđen je za prelaz putničkih i teretnih vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon/faks: +381 33 245455629

Kotroman (SRB) – Vardišta (BiH)

Drumski granični prelaz Kotroman se pripada opštini Užice koja se nalazi u Zlatiborskom okrugu i predviđen je za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)31 800 752

Ljubovija (SRB) – Bratunac (BiH)

Drumski granični prelaz Ljubovija pripada istoimenoj opštini, koja obuhvata kraj Azbukovicu. Prelaz mogu da koriste putnička i prazna teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)15 561 038

Takođe, za putnike koji putuju do Republike Srpske postoji pet drumskih graničnih prelaza i to su:

Sremska Rača (SRB) – Bosanska Rača (BiH)

Drumski granični prelaz Sremska Rača nalazi se u blizini Sremske Mitrovice u Sremskom okrugu i predviđen je za prelaz teretnih i putničkih vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: 022/667‑858

Badovinci (SRB) – Popovo Polje (BiH)

Drumski granični prelaz Badovinci nalazi se kod Bogatića u Mačvanskom okrugu i namenjen je za prevoz putničkih i teretnih motornih vozila koja u Bosnu i Hercegovinu mogu da prolaze samo prazna, dok u Srbiju mogu da ulaze i puna i prazna teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)22 667 858

Trbušnica (SRB) – Šepak (BiH)

Drumski granični prelaz Trbušnica nalazi se u blizini Loznice u Mačvanskom okrugu i namenjen je isključivo za prelaz putničkih vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: putnički promet +381 (0)15 874 256, robni promet +381 (0)15 874 288

Mali Zvornik (SRB) – Karakaj (BiH)

Drumski granični prelaz Mali Zvornik pripada opštini Mali Zvornik koja se nalazi u Mačvanskom okrugu. Prelaz mogu da koriste sva teretna motorna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: putnički promet +381 15 470 334, robni promet +381 15 470 314

Jamena (SRB) – Jamena (BiH)

Drumski granični prelaz Jamena nalazi se u zapadnom Sremu u Vojvodini i prelaz se obavlja putem skele. Granični prelaz funkcioniše tako što skela neparnim satima svakog dana kreće iz Srbije, a parnim satima polazi iz Republike Srpske. Na dnevnom nivou ima ukupno 14 polazaka skele (po sedam polazaka sa svake strane).

Radno vreme: 7-20h

Putnici osim drumskog, mogu koristiti i železnički put do Bosne i Hercegovine i na raspolaganju su im železnički granični prelazi Sremska Rača – Bijeljina, Brasina – Zvornik i Priboj (pruga Beograd – Bar).

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Vozači motornih vozila prilikom prelaska granice treba da imaju “zeleni karton”, kao i važeću vozačku dozvolu Republike Srbije.

Granični prelazi Hrvatska – Srbija

Putnici koji prilikom putovanja prelaze Hrvatsku granicu, mogu koristiti drumske i železničke granične prelaze. Granični prelazi sa Hrvatskom imaju za drumski saobraćaj otvoreno čak osam prelaza, a za železnički saobraćaj su otvorena dva prelaza.

Batrovci (SRB) – Bajakovo (CRO)

Drumski granični prelaz Batrovci se nalazi kod Šida i predviđen je za prelaz putničkih i teretnih vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)22 733 008

Bezdan (SRB) – Batina (CRO)

Drumski granični prelaz Bezdan se nalazi u blizini Sombora i namenjen je za putnička i teretna vozila. Takođe, na Bezdanu postoji granični prelaz za brodove.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)25 466 716

Bogojevo (SRB) – Erdut (CRO)

Drumski granični prelaz Bogojevo nalazi se u blizini Apatina i predviđen je za putnička i teretna vozila. Takođe, za putnike koji koriste železnički transport, postoji železnički granični prelaz na ovoj relaciji.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)25 26 516

Bačka Palanka (SRB) – Ilok (CRO)

Drumski granični prelaz Bačka Palanka se nalazi u blizini istoimenog grada u Južnobačkom okrugu i namenjen je za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)21 750 750

Neštin (SRB) – Ilok (CRO)

Drumski granični prelaz Neštin se nalazi u blizini Bačke Palanke u Južnobačkom okrugu. Prelaz mogu da koriste samo putnička i prazna teretna vozila.

Radno vreme: 7-19h  

Telefon: +381 (0)21 769 411

Šid (SRB) – Tovarnik (CRO)

Drumski granični prelaz Šid se nalazi u Sremskom okrugu i smešten je na padinama Fruške gore. Prelaz mogu da koriste putnička i teretna vozila, a za putnike koji koriste železnički transport, postoji i železnički granični prelaz na ovoj relaciji.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)22 716 890

Sot (SRB) – Principovac 1 (CRO)

Drumski granični prelaz Sot se nalazi kod Šida u Sremskom okrugu i predviđen je za putnička vozila, autobuse i prazne kamione.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: +381 (0)22 2741 055

Ljuba (SRB) – Principovac 2 (CRO)

Drumski granični prelaz Ljuba nalazi se u blizini Šida u Sremskom okrugu i namenjen je za putnička i teretna vozila.

Radno vreme: 00-24h

Telefon: 064/ 858 23 33

Kamere uživo: trenutno stanje na graničnim prelazima

AMSS kamere na graničnim prelazima Srbije pružaju prikaz trenutnog stanja putem kamere na granicama. Sa zadovoljstvom smo omogućili gledanje kamera uživo putem PutujSigurno platforme. Kamere na graničnim prelazima ostvarene su uz saradnju AMSS-a sa MUP-om Republike Srbije.

Kamere uživo snimaju izlaze iz Republike Srbije ka Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Makedoniji, kao i ulaze u Republiku Srbiju iz pomenutih zemalja. Pogledajte trenutno stanje na graničnim prelazima:

Auto moto savez Srbije stanje na graničnim prelazima i trenutnu frekventnost, uz pomoć kamere na granicama, pruža uvid u realno stanje i time vozačima olakšava pripremu za putovanje. Na taj način vozači mogu videti gde je trenutno najveća gužva u saobraćaju i u skladu sa tim isplanirati svoju rutu kretanja.

Vozačima se preporučuje da uvek pre polaska na put provere stanje na graničnim prelazima Srbije koji su najfrekventniji i da se na taj način bolje pripreme za put.

Postavljene kamere na graničnim prelazima daju uživo snimak u režimu 24/7, pa tako vozači uvek mogu odabrati granični prelaz sa najmanje saobraćajne gužve i na taj način umanjiti vreme čekanja na granici.

Guzva na granicnom prelazu

Koja dokumenta su Vam potrebna za upravljanje vozilom?

Za vožnju u Hrvatskoj Vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola za upravljanje kategorijom vozila koja je navedena u nacionalnoj vozačkoj dozvoli. U slučaju da vozač nije vlasnik vozila, hrvatska policija Vam može tražiti overeno ovlašćenje vlasnika (na hrvatskom ili engleskom jeziku).

Takođe, treba napomenuti da Vam “zeleni karton” nije potreban, ali je obavezno da imate bezbednosnu dečju stolicu u putničkim vozilima u kojima se voze deca mlađa od pet godina. 

Pre nego što pođete na put, raspitajte se da li postoje gužve na graničnim prelazima i koje je njihovo radno vreme, a potom izaberite bezbedan i najbliži put do graničnog prelaza na kom ima najmanje gužve. Takođe, vozači, obavezno pripremite potrebna dokumenta za upravljanje vozilom, a ukoliko putujete automobilom pogledajte kojih 10 stvari treba da imate tokom putovanja.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 05.12.2018. | Modifikovano: 11.08.2021.