Divčibare kao atraktivna destinacija tokom cele godine

Divčibare su poznato gradsko naselje i atraktivno turističko mesto, koje se nalazi na planini Maljen u Valjevu. Kada su u pitanju Divčibare nadmorska visina od 980 metara na kojoj se nalazi izuzetno pogoduje za razvoj planinskog turizma, a geografski položaj ovog mesta idealan je ne samo za zimski, već i za letnji odmor.

Samo naselje smešteno je na oko 38 kilometara od Valjeva, dok je Beograd Divčibare udaljenost nešto veća od 100 kilometara. Planina Maljen, u čijem centralnom delu se nalaze Divčibare, odlikuje se specifičnim reljefom, što je omogućilo povoljne klimatske karakteristike i raznovrstan biljni i životinjski svet.

Ovaj predeo, gde stalno živi tek nešto više od 200 ljudi, tokom godine poseti veliki broj turista iz cele zemlje, ali i iz inostranstva. U nastavku teksta otkrijte zbog čega su Divčibare tako atraktivna lokacija za putovanje u Srbiji i zbog čega su tako često izbor brojnih turista koji žele da provedu kvalitetan odmor u prirodi.

Divčibare turizam – šta to mami posetioce?

Divčibare imaju dugu istoriju posebno kada je banjski turizam u pitanju, a osim toga ovaj predeo je izuzetno atraktivan kako leti, tako i zimi. Postoje mnogobrojne visoravni sa kojih se pruža neverovatan pogled na planinu Maljen i maljenski vis koji je obrastao mešvitom listopadnom i četinarskom šumom.

Putovanje na Divčibare pogodno je tokom cele godine, pre svega jer na ovom području postoje mogućnosti da se obavljaju brojne aktivnosti. Bilo da vam je potreban relaksirajući odmor od stresa, gužve i nervoze ili ste više tip koji preferira aktivni odmor Divčibare su idealna lokacija za sve zainteresovane turiste.

Zbog čega je Divčibare zimovanje tako popularno

Kada su u pitanju Divčibare skijanje je jedna od omiljenih zanimacija turistima kada tokom zimskih meseci odluče da posete ovo mesto. Svi ljubitelji snega i zimskih aktivnosti rado dolaze na Divčibare, s obzirom na to da je Divčibare ski centar opremljen sa dve savršeno uređene ski staze.

Ski staza Centar se nalazi u samom centru naselja. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha, a njena dužina je oko 600 metara. Visinska razlika na vrhu i podnožju staze iznosi oko 100m. Centar staza je opremljena i ski liftom – vučnicom, a kapacitet ski lifta je 700 skijaša na sat.

Nagib staze odgovara skijašima srednjeg stepena veštine. Posebna draž staze Centar je pogled koji se pruža sa njenog vrha na vence planina Zapadne Srbije i to je prizor koji nijednog skijaša ne može da ostavi ravnodušnim. Posebno zadovoljstvo ovde pruža noćno skijanje na Centar stazi koja je osvetljena od podnožja pa sve do vrha.

Ski staza Crni vrh je novija, ali i duža – ukupna dužina staze iznosi 850 metara. Nalazi se na severnoj strani Crnog vrha i opremljena je žičarom dvosed, čiji je kapacitet 1200 skijaša na sat. Namenjena je nešto veštijim skijašima, s obzirom na to da je izuzetno zahtevna, a jedina mana je ta što nema osvetljenje za noćno skijanje.

Divčibare letovanje – šta turisti mogu da očekuju tokom letnjih meseci

Područje Divčibara je pod uticajem morske, karpatske i panonske klime, što čini ovu vazdušnu banju riznicom dobrog zdravlja. Divčibare su pravi izazov za sve ljubitelje prirode, pešačenja, planinarenja, ali i ostalih vidova sporta i rekreacije. Zbog specifične ruže vetrova, Divčibare su izuzetno zanimljive ljubiteljima esktremnih sportova, a naročito su pogodne za bavljenje paraglajdingom.

Kada su u pitanju Divčibare aktivan odmor je ovde itekako moguć, jer postoje brojne pešačke i biciklističke staze, pa svi zaljubljenici u avanture mogu da iskoriste boravak na ovoj planini za trčanje ili vožnju bicikla.

Pešačke staze su trasirane odabranim pravcima ka najinteresantnijim vrhovima Maljena, a obeležene su crvenim krugovima sa belom sredinom tzv. markacijama, koje se nalaze na drveću, banderama, kamenju duž cele staze.

Na Divčibarama postoje tri biciklističke staze – Magenta staza, Plava staza i Zelena staza, a svaka od njih je duža od 30 kilometara. Važno je napomenuti da uvek koristite isključivo ove markirane staze, s obzirom na to da su one predviđene i obezbeđene za vožnju.

Divčibare izletišta koja morate posetiti

Kada su u pitanju Divčibare odmor je moguć i u popularnim izletištima koja se nalaze u okolini ovog planinskog naselja. Jedan od prirodnih dragulja Divčibara je izletište Čalačka greda, gde se nalazi i istoimeni potok, koji je inače zaštićeni prirodni rezervat.

Na ovom prostoru se u avgustu svake godine održava “Music Mountain Fest”, koji objedinjuje više zanimljivih sadržaja. Svakako najpopularniji među njima je Avantura park. U tom periodu na Divčibare obavezno svrate i svi oni koji su na proputovanju kroz Srbiju.

Čalački potok je specijalni rezervat prirode, koji je poznat po očuvanim šumama jele, bukve, ali i belog i crnog bora i smrče. Osim ovog, na Divčibarama se nalaze još tri rezervata prirode – Crna reka, Zabalac i Vražji vir.

Divčibare smeštaj – gde mogu odsesti turisti

Ono čime se Divčibare mogu pohvaliti jeste to što postoji relativno dovoljan broj smeštajnih objekata za sve zainteresovane turiste. Pored nekoliko hotela koji se nalaze u ovom mestu, turistima koji žele da odsednu ovde na raspolaganju su i brojni apartmani, pa u skladu sa svojim preferencijama možete odabrati idealan Divčibare smeštaj za sebe.

Ukoliko želite da posetite Divčibare slike koje možete da pronađete sa ovog planinskog naselja uveriće vas više nego hiljadu reči, zbog čega baš treba da odvojite svoje vreme za obilazak ovog lokaliteta u zapadnoj Srbiji.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 17.05.2019. | Modifikovano: 13.07.2021.