Tax Free – pravo na povraćaj poreza

Davno su prošla vremena kada se za jedne farmerke išlo u Trst. Sada se Milano, Beč, London i Istanbul nalaze na mapi domaćih turista kao neki od najtraženijih gradova za šoping ture. Pročitajte kako da kupujete pametno, i kako da ostvarite dodatnu uštedu koju vam pruža tax free – povraćaj poreza.

Evri na jednoj gomili

 

Tax free – Srbija

Povraćaj poreza za robu kupljenu u insotranstvu možete ostvariti ukoliko vaša država nije članica Evropske unije, a robu ste kupili u zemlji članici.

Ono što treba da proverite pre nego što započnete kupovinu je kakvi su uslovi određene zemlje, koja su pravila i propisi, jer svaka država ima svoja ograničenja za kupovinu robe za koji se može tražiti tax free – povraćaj poreza.

Povraćaj poreza ne možete ostvariti na svu robu, kao što je na primer akcizna roba. Međutim, ono što je prošle godine oduševilo turiste iz Srbije je da minimalni iznos za povraćaj poreza iz Grčke više nije 120 evra, već samo 50!

Tax free Mađarska

Minimalni iznos za povrćaj poreza iz Mađarske je jedan među najvišima i iznosi 170 evra.

Važno je da znate da je u mađarskim radnjama potrebno da jedan račun u jednoj radnji ne bude niži od minimalnog iznosa za povraćaj poreza, kako biste ostvarili pravo na njega.

Formular za povraćaj poreza overavate na mađarskoj carini pre našutanja zemlje, a povraćaj se traži u bankama u Srbiji.

Tax free Austrija

Minimalni iznos za povraćaj poreza iz Austrije je 75 evra, i to je jedan od nižih graničnih iznosa. Međutim, naglašavamo da uradite računicu pre traženja povraćaja, kako ne biste gubili vreme, a dobili malo novca.

Ne oporezuje se svaka roba isto, odnosno, visina poreza se razlikuje za tehniku, hranu i garderobu. Postoji i roba koja uopšte ne podleže porezu, te se povraćaj poreza za ovu robu ne može ni tražiti, i ovo važi u svim državama.

Tax free Italija

Minimalni iznos za povraćaj poreza u Italiji je dvostruko veći nego u Austriji, i iznosi 155 evra. Međutim, ukoliko kupite robu u iznosu od nekoliko stotina evra, vaš povraćaj poreza iznosiće oko 100 evra, te se ova računica itekako isplati.

Neke radnje u Italiji vraćaju porez na licu mesta, a ukoliko se to ne dogodi možete na granici dobiti pečat, pa pravo na povraćaj poreza iz Italije ostvariti u Srbiji pomoću pečata.

Tax free Nemačka

Povraćaj poreza iz Nemačke je jedan od najpovoljnijih jer njen minimalni iznos za povraćaj poreza iznosi iznosi svega 25 evra.

Međutim, ovaj nizak minimalni iznos možda ne znači previše, jer se retko isplati da tražite povraćaj poreza za iznose manje od 100 evra.

Celokupan iznos ne ide samo vama, već se on deli između vas, banaka i firmi, pa vi možete završiti sa simboličnim iznosom i izgubljenim vremenom.

U kojim radnjama možete popunti tax free obrazac?

Ukoliko je na prodajnim mestima istaknuta nalepnica plavo-bele boje, odmah po kupovini robe zatražite od prodavca da popunite tax fee obrazac. Kada popunjavate tax free obrazac u prodavnici navešćete:

  • vaše ime i prezime
  • broj pasoša
  • adresu stanovanja
  • poštanski broj
  • grad
  • državu

Pasoš morate imati kod sebe!

Na jedan formular za povraćaj mogu se prikačiti računi za robu kupljenu u istom danu u istoj prodavnici, i ne mogu se sabirati računi iz različitih prodavnica.

Procedura povraćaja poreza

Neophodno je da kupljenu robu iznesete iz zemlje pre isteka tri meseca od datuma kupovine. Formular koji ste dobili i račune treba da overite na carini, na specijalizovanim šalterima za tax free.

Carinskom službeniku ćete uz tax free obrazac priložiti i pasoš na uvid, kao i račune, a ukoliko je neophodno pokazaćete robu za koju tražite povraćaj poreza.

Ne otpakujte robu pre napuštnja carine

Roba za koju se traži povraćaj poreza ne bi smela da se otpakuje pre izlaska iz carinskog područja sve dok deklaracija ne bude overena.

Original račun i overen obrazac vraća se kupcu, a kopiju obrasca carinski organ zadržava za svoje potrebe.

Povraćaj poreza se može obezbediti:

  • Slanjem overenih računa i broja vaše kreditne kartice prodavnici u kojoj je obaveljena  kupovina kako bi nova bio uplaćen na vaš račun. Tri meseca je optimalni rok za dostavljanje overenih računa prodavnicama, ali u nekim je čak i tri godine.
  • Preko kompanije Global Blue Srbija, predstavnika za našu zemlju, ili nekog drugog sistema. Raiffeisen banka tax free je naš predstavnik kompanije Global Blue.
  • Na bolje opremljenim aerodromima gde postoje šalteri (VAT refund for tourist)

U kojim državama je moguće naplatit tax free?

Tax free je moguće naplatiti u sledećim evropskim državama: Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.