Plaćanje u inostranstvu – keš ili kartica?

U jeku sezone godišnjih odmora i slobodnih dana, veliki broj građana ide van granica Srbije i utočište nalazi na plažama Jadrana i nešto dalje, u Grčkoj i još par hiljada kilometara dalje. Dilema koju imaju, pored brojnih drugih koje se odnose na sam izbor destinacije i prtljag, propise na carini i boravak u inostranstvu odnosi se i na plaćanje.

Keš ili kartica, kako plaćati tokom putovanja u inostranstvu? Kolika je provizija prilikom podizanja na bankomatima? Da li uopšte postoje bankomati matičnih banaka u inostranstvu i gde se nalaze? Korisnički servis matične banke i proverene informacije o iznosu provizije najbitnije su pre odlaska na putovanje. Ne volite da nosite keš gde god idete? Koje su zamke i kako da plaćate karticom, a da ne platite ogroman ceh zbog toga?

Korisni saveti o platnim karticama

Po broju izdatih platnih kartica Srbija ne zaostaje za mnogo većim zemljama i prati trendove. Tokom boravka u inostranstvu, iz praktičnih razloga, većina turista odlučuje se da u novčaniku nosi minimalan iznos u gotovini, a da račune plaća karticama. Pre odlaska na putovanje treba proveriti da li je kartica koju posedujete upotrebljiva samo u zemlji ili može i da se koristi u inostranstvu. Pozivom call centra matične banke ili proverom na sajtu lako je doći do ovih informacija. Svaka platna kartica ima dnevni i mesečni limit i to je takođe stavka o kojoj treba voditi računa kako ne bi došlo do neprijatnih situacija prilikom plaćanja. Banke mogu da odobre i veći iznos od limita koji je predviđen, ali za to je potrebno podneti poseban zahtev za prekoračenje. Ako znate da ćete imati veće troškove od onih koje kartica pokriva, svakako bi trebalo da razmotrite ovu mogućnost. Kod pojedinih banaka potrebno je posebno aktivirati opciju plaćanja u inostranstvu, a koje kartice su funkcionalne u inostranstvu i koliki iznos provizije plaćate za podizanje novca na bankomatima?

Platna kartica Komercijalne banke

Iz Komercijalne banke preporučuju korišćenje beskontaktne kartice.

Kada se plaćanje vrši u inostranstvu, ukoliko je iznos beskontaktne transakcije manji od/ili iznosi 25,00 EUR nije neophodan unos PIN-a, dok ukoliko je iznos beskontaktne transakcije veći od 25,00 EUR neophodan je unos PIN-a. Maksimalani iznosi beskontaktnih transakcija za čiju realizaciju nije neophodan unos PIN-a u zemlji i inostranstvu utvrđeni su od strane MasterCard asocijacije i Banka na iste ne može uticati. U slučaju da prodajno mesto nije opremljeno POS terminalom sa čitačem za beskontaktna plaćanja, kartica se koristi na standardan način. Podizanje gotovine na bankomatima Komercijalne banke širom zemlje je potpuno besplatno. Korisnik kartice u trenutku obavljanja transakcije mora imati pokriće na svom tekućem računu, navodi se na njihovom zvaničnom sajtu. Takođe, od aprila važe nove tarife za plaćanje karticama, pa i sa tim treba biti upoznat ako koristite usluge ove banke.

Platna kartica Addiko banke

Addiko bank čak ima i uputstvo za čuvanje i sprečavanje zloupotrebe kartica koje je izuzetno korisno. Limit njihove MasterCard debitne platne kartice iznosi hiljadu evra dnevno, a za VIP korisnike i do pet puta više. Zahtev za odobrenje VIP limita podnosi se u ekspozituri ove banke. Ova kartica omogućava sledeće:

  • raspolaganje sredstvima na eurskom deviznom računu 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini
  • plaćanje robe i usluga u evro zoni, bez naknade za konverziju
  • bezbednost plaćanja, koju omogućava integrisani čip na kartici
  • pregled svih troškova na mesečnom nivou

Kontakt centar dostupan je 24 časa dnevno i u slučaju gubitka ili krađe kartice potrebno je odmah pozvati kako bi problem bio rešen.

Platna kartica Banca Intesa

Banca Intesa u ponudi ima nekoliko vrsta kartica, sve sa čip tehnologijom što omogućava zaštitu podataka i sprečava bilo kakvu zloupotrebu. Ako ste vlasnik DinaCard debitne platne kartice, nju možete koristiti samo u Srbiji jer je to nacionalna debitna kartica i može da se koristi samo na teritoriji Republike Srbije. Međutim, Visa Electron namenjena je za upotrebu kako u zemlji, na internetu, tako i u inostranstvu. Za potrošnju u zemlji prilikom zaduženja vašeg računa se primenjuje kupovni kurs Intesa Hit za efektivu iz kursne liste Banca Intesa na dan obračuna. Celokupna potrošnja, čiji je limit određen visinom sredstava raspoloživih na deviznom računu, obračunava se u evrima, bez obzira na to da li je izvršena u inostranstvu ili u zemlji, navodi se u uputstvu za korišćenje ove kartice.

Platna kartica Poštanske štedionice

Kartice Poštanske štedionice, uglavnom Maestro, često su u upotrebi kako u zemlji tako i u inostranstvu. Kao prednost njihovog korišćenja u zemlji navodi se odloženo plaćanje do 45 dana. Maestro karticu možete koristiti na preko 22 miliona mesta u celom svetu. Prilikom korišćenja u inostranstvu, Maestro kartica funkcioniše kao klasična debitna kartica, odnosno, dostupna su vam sredstva koja su u tom trenutku raspoloživa na tekućem računu. Za podizanje gotovine na bankomatima i šalterima banaka, banka obračunava proviziju prema važećoj tarifi naknada za usluge koje vrši.

Najbolja kartica za korišćenje u inostranstvu

Ako imate dilemu koju karticu bi trebalo da koristite u inostranstvu, najbolja opcija je debitna. Koja će to banka biti, izbor je na vama. Ako podižete novac sa bankomata, provizija će biti niža, a za plaćanje možete koristiti i kreditne kartice.

Prvo treba proveriti da li bankomat prima karticu koju imate, a to je najlakše videti prema nalepnicama koje su vidno istaknute. A kada plaćate trgovcu, onda je potrebno lično da pitate da li prima tip kartice koji ste planirali da koristite prilikom kupovine u tom objektu. Savet je i da odbijete konverziju ako je nude trgovac ili bankomat jer su kursevi izuzetno nepovoljni. Banka će za vas obaviti povoljniju konverziju od one koju biste dobili od trgovca.

“Najskuplje što možete da uradite je da kreditnom karticom podignete novac sa bankomata. Ona je namenjena za kupovinu, a podizanje novca će vam biti skupo naplaćeno provizijom od tri do pet odsto“, objasnio je direktor portala Kamatica, Dušan Uzelac.

Naravno, za upotrebu kartice u inostranstvu neophodno je imati identifikacioni dokument, najbolje je da to bude pasoš. Pre potpisivanja računa proverite iznos na slipu i zahtevajte da se plaćanje obavlja pred vama. Zapišite i broj na koji možete da kontaktirate banku u slučaju krađe ili gubitka kartice iako vam uz malo sreće i proverene savete neće biti potreban.

Dragi naši, novčanik zajedno sa karticama i novcem čuvajte kao oči u glavi kako ne biste došli u situaciju da vam odmor presedne. Srećan put i lep odmor!

Autor: Marija Božić | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.