Put Beograd – Beč kolima: putarine do Beča, vinjete u Austriji, kilometraža

Ako želite da pođete na put Beograd – Beč kolima, ovde ćete pronaći sve neophodne informacije: koliko košta vinjeta za Mađarsku i Austriju, cena Beograd – Beč putarine, kako stići do Beča i koliko treba goriva, vreme putovanja i sve ostalo što vas može zanimati.

Ako vas zanima kako stići do Beča kolima, na pravom ste mestu! Saznajte gde kupiti vinjetu za Austriju i putarine u Evropi, kolika je Beograd – Beč udaljenost u kilometrima, i mnoge druge korisne informacije.

U ovom tekstu, sakupili smo i sve druge informacije koje su vam neophodne za dobar put i šta na njemu možete očekivati.

Česta pitanja vozača o tome kako stići do Beča

Za početak smo za vas spremili odgovore na neka česta pitanja koja postavljaju putnici koji se kreću kolima do Beča iz Beograda.

Beograd Beč – koliko se putuje?

U zavisnosti od puteva kojima se krećete put Beograd – Beč kolima trajaće između 6 i 8 sati:

 • najbrži put vodi preko A1 i M1 i traje 6 sati;
 • put preko E70 i E65/ E71 traje od 7 i po do 8 sati.

Sve ovo varira u zavisnosti od dnevnih saobraćajnih gužvi, zadržavanja na granici, kao i toga odakle krećete i gde stižete.

Beograd Beč udaljenost u km

Takođe u zavisnosti od startne i finalne tačke, dužina puta od Beograda do Beča može varirati. Ukoliko vas zanima ruta Beograd Beč preko Mađarske kilometraža iznosi 620 kilometara (ako se krećete najkraćim putem).

Automobil na autoputu

Ako se krećete rutom Beograd Bec preko Hrvatske, kilometraža iznosi 725 kilometara, i putuje se nešto duže nego kada idete preko Mađarske – oko 8 sati.

Detaljno uputstvo za putovanje do Beča

U narednom delu teksta detaljno pokrivamo svaki deo puta od Beograda do Beča: pronađite cene za sve putarine i vinjete, gde se kupuju i plaćaju, kojim se putem ide i šta usput možete očekivati!

Beograd – Horgoš rastojanje, putanja i putarine

Put Beograd – Beč kolima vas vodi preko Vojvodine i kroz Mađarsku. Najkraći put vas vodi preko graničnog prelaza Horgoš.

Optimalna putanja do granice sa Mađarskom

Najbolji put od Beograda do Mađarske ide preko Horgoša: kretaćete se putem A1, a evo detaljnijih uputstava:

 • dođite do isključenja za E75;
 • na račvanju držite desno, pratite znakove za E70 / E75 i uključite se u E75;
 • izađite na izlaz prema A1 / E75;
 • držite desno na račvanju i uključite se u A1 / E75;
 • izađite na izlaz prema Ruti 13, nastavite na Rutu 13;
 • da ostanete na ruti, skrenite najpre desno, pa levo;
 • prođite pored TUNDE na desnoj strani, a zatim skrenite levo kod SZR „Ćao ćao”.

Putarine do Mađarske

Na ovom putu od Beograda do Mađarske putarina se naplaćuje na dva mesta:

 • Naplatna stanica Stara Pazova
 • Naplatna stanica Subotica

Možete saznati i koje je prosečno vreme prolaska između naplatnih rampi u Srbiji, i kako da izbegnete potencijalne kazne za prekoračenje srednje brzine vožnje između dve naplatne rampe.

Naplata putarine

Obe se nalaze na autoputu E75, a ukupna cena putarine do graničnog prelaza Horgoš iznosi 560 dinara, odnosno 4,50 evra.

Elektronska naplata putarine (ENP) i TAG uređaj – kako funkcionišu na ovom putovanju?

Elektronska naplata putarine je način bezkontaktnog plaćanja putarine koji se odvija bez zaustavljanja vozila – što je naročito korisno za izbegavanje gužve.

Vozila prolaze ENP trakom, ispod nadstrešnice sa instaliranim komunikacionim sistemom za očitavanje i naplatu. TAG uređaj smešten sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla vozila neophodan je za naplatu – antena ENP sistema ga detektuje i čita podatke, a na TAG displeju se prikazuju:

 • kategorija vozila;
 • iznos putarine;
 • sredstvo plaćanja;
 • stanje na računu.

Nakon toga, rampa se podiže i vozilo prolazi.

TAG uređaj košta 2.022 dinara i može se kupiti u ovlašćenim ograncima AMSSovde i ovde možete saznati više o elektronskoj naplati putarine.

Udaljenost Beograd – Horgoš

Razdaljina između Beograda i Horgoša iznosi oko 202 kilometra, u zavisnosti od toga odakle iz Beograda krećete, pa će vam taj put oduzeti nešto više od 2 sata, u zavisnosti od ograničenja brzine na putevima.

Granica sa Mađarskom

Nakon prosečno dva sata vožnje stižete do granice sa Mađarskom na graničnom prelazu Horgoš.

Vreme čekanja na graničnom prelazu zavisi od sezone: u normalnim okolnostima, kada nije sezona praznika i godišnjih odmora, iznosi oko pola sata na ulazu i izlazu iz Srbije.

Vožnja kroz Mađarsku do Austrije

Kroz Mađarsku ćete se od Horgoša do Austrije voziti oko 340 kilometara. Sistem naplate putarine sada se odvija na drugi način – preko vinjeta.

Vinjeta za Mađarsku

Kada izađete sa srpske teritorije, prelazite na drugačiji sistem naplate: putarine u Evropi, a samim tim i u Mađarskoj i Austriji, naplaćuju se putem vinjeta. Vinjete u Evropi neophodne su za kretanje autoputevima kroz evropske zemlje.

Gde se kupuje vinjeta za Mađarsku?

Vinjeta za Mađarsku može se kupiti na više mesta – prodaju se na:

 • graničnim prelazima;
 • benzinskim pumpama;
 • naplatnim rampama.

Ako vinjetu kupite u Srbiji, plaćate u dinarima i štedite vreme i novac – povoljnija varijanta u odnosu na kupovinu vinjeta na granici.

Koliko košta vinjeta za Mađarsku?

Vinjeta za kategoriju D1 (motorcikl, automobili do 3,5 t za najviše 7 osoba, sa ili bez prikolice) košta 2.975 HUF za 10 dana; za kategoriju D2 (automobili za više od 7 osoba, teretna vozila i kamp prikolice do 3,5 t) vinjeta košta 5.950 HUF za 10 dana.

Kazna za neplaćenu vinjetu za vozila do 3,5 tone iznosi između 140 i 700 evra, ako početna kazna nije plaćena u roku od 15 dana.

Vožnja kroz Austriju

Najkraću deonicu prelazite od granice sa Mađarskom do austrijske prestonice. Beč je od granice udaljen nešto više od 70 kilometara, pa vam do odredišta treba još oko sat vremena.

Grad Beč noću

Kako do Beča?

Put od granice do Beča je prilično jednostavan: sve vreme se vozite autoputem A4, prateći putokaze; u jednom momentu skrećete desno da biste se uključili na A4, i odatle samo pravo do Beča!

Kada stignete, koristiće vam naš vodič za parkiranje u Beču – saznajte cene i način funkcionisanja na vreme.

Vinjeta za Austriju

I ovde važi sve isto što i za ostale putarine u Evropi: kupuje se vinjeta na period koji vam je potreban. Nalepnica se lepi sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla, na istaknuto mesto. Ovo znači da kada je u pitanju putarina Austrija je jedna od zemalja koja je ovaj proces olakšala kupovinom jedinstvene nalepnice.

Pored obavezne vinjete, za određene delove puta i tunele morate platiti i posebne putarine. Ako se vozite pravo do Beča naznačenim putem, nećete naleteti na njih, a ovde se dodatno možete informisati o putevima gde se plaćaju ove dodatne putarine.

Gde kupiti vinjetu za Austriju?

Vinjete za Austriju možete kupiti na benzinskim pumpama u blizini granice, trafikama i odmorištima duž auto – puta. Obavezno ih kupite što ranije, dok ste na makar 10 kilometara od granice!

Vinjeta za Austriju cena

Cene vinjeta za Austriju za vozila do 3,5 t iznose:

 • za 10 dana – 9 EUR za automobile i kuće na točkovima, 5,20 EUR za motorcikle;
 • za 2 meseca – 26,20 EUR za automobile i kuće na točkovima, 13,10 EUR za motorcikle;
 • za godinu dana – 87,30 EUR za automobile i kuće na točkovima, 34,70 EUR za motorcikle.

Do kraja ove godine važe stare vinjete tirkizne boje; počevši od osmog novembra može da se nabavi i crvena, digitalna vinjeta koja se kupuje onlajn – više o tome saznajte ovde.

Kazna za neispravne, falsifikovane i loše postavljene vinjete, kao i nedostatak iste iznosi oko 240 evra, pod uslovom da je platite na licu mesta – raste sa svakim odlaganjem naplate.

Cene goriva u Mađarskoj i Austriji

Trenutna cena goriva u Mađarskoj po litru iznosi 383,5 HUF za bezolovni, i 397 HUF za dizel.

U Austriji, litar bezolovnog košta 1,308 EUR a litar dizela 1,255 EUR.

Cene se redovno ažuriraju a informacije su sa sajta fuelo.net.

Korisni sajtovi

Kako biste imali najnovije informacije o cenama, stanju na putevima i saznali slične korisne stvari, preporučujemo vam da se pre svakog polaska na put informišete na ovim sajtovima:

Nadamo se da smo vas snabdeli svim neophodnim informacijama za putovanje kolima od Beograda do Beča, kao i da će on proteći brzo i udobno.

Srećan put i lep provod želi vam Putuj Sigurno tim!

Autor: Anja Milovanović | Objavljeno: 28.08.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.