Vidikovci na Tari – 5 mesta za najlepši pogled na zapadnu Srbiju

Vidikovci na Tari spadaju u najlepše prirodne atrakcije Srbije. Ako se nađete na nekom od njih, videćete zapadnu Srbiju kao na dlanu, a prizori su posebno obogaćeni jezerima, rekama i šumama predivne Tare. Nacionalni park Tara je jedan od retkih lokaliteta koji nije podlegao komercijalizaciji u značajnoj meri, zbog čega Srbi, ali i inostrani turisti obožavaju da posećuju ovu srpsku lepoticu. 

 

I sve dok mnoge zelene sredine podležu tendencijama urabanizacije, Tara brižljivo čuva svoju očaravajuću prirodu, onakvu kakva je bila i kakva će, čini se, ostati zauvek. Vidikovci na Tari su sjajan način da doživite planinu na pravi način, a mi vas u nastavku teksta upoznajemo sa svakim od njih. 

#1 Banjska stena – najpoznatiji vidikovac na Tari

Na samo 10 kilometara od Mitrovca na Tari, malog naselja u opštini Bajina Bašta, nalazi se Banjska stena – najpoznatiji vidikovac na Tari i definitino jedan od najzastupljenijih prizora na turističkim flajerima i razglednicama iz Srbije. 

 

Vidikovac Banjska stena je dobio naziv po Banjskom vrelu kraškog porekla, čija je temperatura bila svega 4 stepena celzijusa. Vrelo izbija u podnožju vidikovca, a sama reč “banja” u njegovom nazivu, inače turskog porekla, označava mesto sa toplom vodom. Izgradnjom jezera Perućac, vrelo je potpuno potopljeno, ali je nastavilo da živi kroz sam naziv popularnog vidikovca. 

Banjska stena pruža prelep prizor Perućačkog jezera, kanjona reke Drine i predeo Osata u Bosni i Hercegovini. 

Perućačko jezero je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, a smešteno je na 290 metara nadmorske visine. Dugačko je 54 kilometra, a njegova širina u zavisnosti od mesta iznosi između 150 i 1000 metara. Najveći deo jezera je smešten u kanjonu reke Drine, gde je ovaj kanjonski deo okružen strmim liticama koje čitavom prizoru pružaju posebnu čar. 

Kako je reč o vrlo strmoj obali, jezero, na samo nekoliko metara od obale, duboko je čak od od 3 do 8 metara. Sredina jezera Perućac je ujedno i granica između dve države – Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. 

#2 Bilješka stena – filmski vidikovac sa očaravajućim pogledom

Još jedan vidikovac na Tari koji će vam pružiti prelep pogled na Perućac, Drinu i Bajinu Baštu svakako je Bilješka stena, smeštena na oko 6 kilometara od lokaliteta Predov krst, na 1.225 metara nadmorske visine. 

Mesto je posebno atraktivno jer je poslužilo kao jedna od lokacija za film “Ptice koje nikad ne polete”, jer je upravo u blizini vidikovca za potrebe snimanje izgrađena mala koliba. Sa Bilješke stene se takođe pruža pogled na Pančićevu omoriku, koju je čuveni botaničar Josif Pančić otkrio upravo na planini Tari, 1975. godine. 

#3 Osluša – Bajina Bašta i Drina na dlanu

Bajinu Baštu, delić Bosne i Hercegovine i Drinu ćete videti i sa vidikovca Osluša, ali iz potpuno drugačije perspektive u odnosu na prethodno pomenute vidikovce. Ovaj vidikovac je smešten u predelu tzv. Ravne Tare, na osam kilometara od Mitrovca na Tari. 

 

Kada se nađete na ovom vidikovcu, u lepom pogledu ćete moći da uživate i sa drvenih klupa i stolova, a predeo je opremljen i nadstrešnicom, informativnim tablama i prostranim terenom koji predstavlja poletište za paraglajdere. Vidikovac Osluša je vrlo lako dostupan, pa je ujedno i jedan od najposećenijih vidikovaca zapadne Srbije. 

#4 Sokolarica – stenoviti vidikovac sa pogledom na klisuru Rače

Na samo 11 kilometara od Kaluđerskih Bara u pravcu Mitrovca, smešten je vidikovac Sokolarica. Prostire se na Sokolini i Ravnoj Tari, u okviru NP Tara. U pitanju je vrlo uzak, strm i stenovit lokalitet smešten na 993 metara nadmorske visine, a nalazi se tačno preko puta vidikovca Crnjeskovo. Sa Sokolarice se pruža pogled na Lađevac, Krstastu stenu, klisuru Rače, Kaluđerske Bare i Račansku Šljivovicu. 

Ukolikoi vas impresioniraju vidikovci na Tari i želite da ih obiđete, imajte na umu da neki od njih, poput Sokolarice, nisu adekvatno obezbeđeni. Sokolarica nije uređena za posete i nema zaštitnu ogradu, što ipak ne menja činjenicu da se odavde pruža prelep pogled na lepote Srbije. 

#5 Janjač – vidikovac na Tari sa pogledom na Višegrad i Zaovine

Na nadmorskoj visini od 1500 metara, nedaleko od mesta Karaklije, smešten je vrh Janjač – prelep vidikovac do koga se dolazi peške, a pešačka staza je dugačka oko 3 kilometra i uključuje delove sa blagim, ali i nešto strmijim usponom. Za uspon do samog vrha vam nije neophodno planinarsko iskustvo, ali ono što je važno jeste dobra kondicija i strpljenje.

Uspon se definitivno isplati, jer se sa samog vrha Janjač vide Zaovinsko jezero sa jedne strane, i Višegrad sa druge. 

Nekoliko saveta za obilazak vidikovaca na Tari

Prelepi, prirodni vidikovci na Tari su definitivno vredni i pešačenja i vožnje makadamom. Ipak, važno je imati u vidu sve napomene i “pravila” Nacionalnog parka Tara, kako ne biste doživeli neprijatnosti na putu ka nekom od vidikovaca. 

Preporuljivo je da se krećete prohodnim stazama na koje upućuju turističke organizacije, kao i same informativne table, a što manje budete skretali u šume i zavučene stazice, manje su mogućnosti da ćete na putu sresti neku divlju životinju. Tara je poznata kao dom mrkog medveda, što ukazuje na mogućnost da ga sretnete ukoliko se samostalno zaputite neobeleženim područjima Tare. 

Obratite pažnju i na to koji su vidikovci na Tari uređeni i pogodni za posete, a koji su ipak neprilagođeni i suviše strmi za bilo kakve turističke pohode. 

Svaki vidikovac na Tari pruža posebno iskustvo i lep poged. Uživajte u poseti NP Tara, a sigurno smo da ćete se odatle vratiti prepuni pozitivnih utisaka!

Autor: Nataša Samac | Objavljeno: 01.10.2020. | Modifikovano: 30.11.2020.