Brvnare u Srbiji – romantični smeštaj u netaknutoj prirodi

Planinske brvnare su jedan od najatraktivnijih načina da se turisti smeste u prirodi. Netaknuti drvoredi gustih četinara ili raznorodnog, listopadnog drveća, žuborenja reke i osećaj slobode koji jedino divlja priroda pruža – savršen su način da se na svom odmoru zaista i opustite, napunite baterije i smestite se neposredno kraj brojnih znamenitosti kojima planine u Srbiji obiluju!

Bilo da putujete udvoje, sa društvom ili porodično, planinske brvnare u Srbiji pružaju mnogo načina da prirodu do tančina upoznate. Ostanite uz naš tekst i saznajte gde su to sakrivene najlepše brvnare u Srbiji, kako do njih doći i šta dobijate odsedanjem baš u njima.

Najatraktivnije destinacije za smeštaj u brvnarama

Planine su idealne destinacije za smeštaj u brvnarama, i to u bilo kom delu godine! Bez obrzira na to da li je zima ili leto, planinske brvnare u Srbiji su veoma dobro izolovane, a prirodni materijali od kojih su izrađene obezbediće prijatan boravak, bez znojenja ili smrzavanja tokom noći.

Brvnare u Srbiji, pružaju priliku da se budite sa pogledom na široka prostranstva i padine, da udišete čist i svež vazduh, i šetate stazama koje prolaze kroz predele bogate raznovrsnim atrakcijama.

Pored poznatih već dobro utvrđenih prednosti koje smeštaj na planinama ima, odabirom brvnare na nekoj od omiljenih destinacija, naši (i strani) turisti imaju priliku da, osim uživanja u prirodi, dožive i kulturnu ponudu planina naše zemlje.

Brvnare na Fruškoj Gori – romantični beg od svakodnevice

Brvnare na Fruškoj Gori poznate su među parovima, zaljubljenicima u prirodu. Osim jedinstvenog doživljaja da odsendete u neverovatnom zelenilu vinograda, najlepše brvnare u ovom delu Vojvodine odišu nekom posebnom, romantičnom energijom.

Da li zbog vina i brojnih vinarija u okruženju, ili zbog neobično mirnih predela načičkanih manastirima – Fruška Gora proslavila se jedinstvenim smeštajem u kojem najviše uživaju mladi, zaljubljeni parovi.

Većina brvnara na Fruškoj Gori nalazi se u banji Vrdnik koja čini i najveći deo Nacionalnog parka. Smeštaj u neobičnom ambijentu krase prostrane planinske brvnare sa kaminom, netaknuta priroda banje, mir i hektar Nacionalog parka pod šumom i čokotima.

Brvnare na Fruškoj Gori idealan su smeštaj za romantični beg od svakodnevice i opuštajući vikend u brvnarama nalik na sojenice, sakrivenim u krošnjama.

Blizina svih znamenitosti u Nacionalnom parku

Banja Vrdnik i Fruška Gora igraju glavne uloge kada je u pitanju odabir smeštaja u brvnarama. Priroda je na ovom lekovitom brdašcetu u Vojvodini napravila pravi prirodni amfiteatar, sa prelepim vidikovcima u blizini svih vikendica i brvnara.

 Verovatno su i oni razlog zašto mnogi, odmor od grada i poslovnih obaveza uporno traže u Vrdniku i na Fruškoj Gori. Ugasiti buku, usporiti brzinu i zalečiti dušu i te kako je moguće u brvnari na Fruškoj Gori.

Sve romantične brvnare nalaze se u neposrednoj blizini najposećenijih spomenika kulture i prirodnih atrakcija na Fruškoj Gori. Sakralni objekti, škole, vinarije, ergele, izvori, reke, jezera i uređene pešačke i biciklističke staze nude obilje prilika da planinu i svoj odmor iskoristite do maksimuma.

Mirne i veoma čiste vodene površine poput jezera Bruje, Međeš, Sot ili poznatog Dobrodola, idealne su za plivanje ili samo opuštajući odmor na obali uz posmatranje ptica, a predstavljaju i savršenu priliku da napravite najlepše fotke za instagram.

Fruškogoske brvnare okružene su osvežavajućim mestima sa pitomom vojvođanskom šumom i rastinjem. Smeštajem u brvnari na Fruškoj Gori, otvoreni su vam putevi ka svim znamenitim mestima, ne samo unutar Nacionalnog parka već kroz čitavu Vojvodinu.

Prvomajski uranci na Rohalju ili poseta manastiru Mala Rementa u donjem Sremu na visoravni Široke Ledine, učiniće da se zauvek zaljubite u ovaj deo Srbije, i da mu se iznova vraćate.

Osvajane pešačkih staza preko Andrevlja, Lipovače ili Stražilova podsetiće vas zašto je bliskost sa prirodnom važna za očuvanje zdravlja, dok se na Borkovačkom jezeru ili na Zmajevcu možete odmoriti uz čašu finog fruškogorskog vina!

Brvnare na Tari – najlepši smeštaj na najlepšoj planini

Brvnare na Tari su posebno primamljiv smeštaj za veliki broj turista jer šarenolikost kapaciteta omogućava udobno smeštanje parova, većih družina ili porodica koje na odmor vode i decu!

Da li zbog velikog  kamina, specifičnog enterijera ili opojnog mirisa drveta, ali ove drvene kućice na Tari neodoljivo podsećaju na šumske kućice iz Dizniejvih bajki, pogotovo kada su kao, na Tari, okružene bujnim zelenilom i velikim brojem divljih životinja.

Planinske brvnare na Tari su posebne jer gaje i jednu posebnu vrednost. Kako je praktično svaka od brvnara smeštena u srcu istoimenog Nacionalnog parka, boravak u njoj turistima pruža poseban ugođaj.

 

Zbog svog povoljnog položaja, vazdušne struje nad planinom omogućiće odmor u pravom smislu te reči – preporodiće čula i pomoći vam da napunite baterije za povratak svakodnevnim obavezama!

Mesta sa sjajnim uslovima za odmor na Tari

Smeštaj u brvnarama na Tari je najbolja odluka za prave ljubitelje prirode, pogotovo kad znate da se neki od najlepših smeštaja krije nadomak Zaovina, Perućca, Drine i da nude neposrednu blizinu brojnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti poput manastira ili parkova prirode.

Jedno od omiljenih mesta za turiste svakako je i Mitrovac na Tari, poznat po velikom broju smeštajnih kapaciteta i brvnara pogodnim za odsedanje velikih porodica i ekskurzija. 

Sa Mitrovca se lako mogu praviti zanimljivi izleti u sve delove Tare, a najveća atrakcija je obilazak Banjske stene, Tepih livade i prirodnog rezervata Crveni potok.

Zlatibor – rustični smeštaj u centru svih dešavanja

Visoki standardi smeštaja u brvnarama postavljeni su upravo na jednoj od najlepših planina u našoj zemlji – na Zlatiboru

Kao jedna od omiljenih destinacija za zimski i letnji turizam, Zlatibor je svojim gostima omogućio apsolutno autentično uživanje pomoću smeštaja u udobnim brvnarama na proplancima, okruženim raznolikim sadržajem i okrepljujućim, planinskim vazduhom.

Pored dobro poznatih planinskih prednosti za odmor, zlatiborske brvnare se izdvajaju po tome što su smeštene u najlepšim delovima planine i mogućnošću da iz svog smeštaja brzo i lako posetite jezera, planinske vrhove, odmetnete se u avanturu hajkinga.

Brvnare su kompletno opremljene sadržajima koji turistima omogućavaju udoban i prijatan boravak i lak dolazak do svih lokacija po kojima je planina poznata.

Obilazak znamenitosti iz planinske brvnare na Zlatiboru

Smeštaj u brvnarama uneće pravu planinsku notu u vaš odmor. Ukoliko ste ikada čuli bilo šta o ovoj planini, znate da je upravo ovaj tip smeštaja najkarakterističniji za Zlatibor.

Svaka brvnara, okružena je divljim zelenilom, otvara se neverovatnim pogledom na okolne gradove i jezera, a uređena je tako da u potpunosti pruži udoban smeštaj i lako cirkulisanje do gradskih, urbanih i turističkih centara.

Želite li savršeni spoj planinske atmosfere i centralnih dešavanja nadohvat ruke – onda su za vas brvnare oko naselja Durakovac ili Zlatiborskog jezera

Ukoliko, pak, čeznete za ušuškanošću kako biste pronašli mir i relaksaciju, upoznajte pravu planinsku atmosferu i smeštaj u brvnarama nadomak Sirogojna ili Mokre Gore – mesta koja će nesumnjivo uticati da vam boravak na Zlatiboru bude nezaboravan i probuditi želju da ga posetite još koji put.

Divčibare – osećaj iskonske bliskosti sa prirodom

Ukoliko ste uporni u tome da ostanete verni svakom znaku romantičnog smeštaja, vreme je da se upoznate sa brvnarama na Divčibarama

Pomalo divlja, nepristupačna ali nestvarn lepa priroda podno Maljena pokazaće vam zašto je odsedanje u drvenim kućicama jedan od omiljenih načina da se zaista povežete sa tamošnjim duhom!

Kako bi se očuvao energetski potencijal kućica i gostima pružilo optimalno iskustvo izolovanosti i osame – planinske brvnare su udaljene jedna od druge!

Međutim, kako romantično uvek znači i toplo, unutrašnost debelih zidova vikendica je uređena prema svim potrebama savremenog turiste, koji osim uživanja u malo drugačijem ambientu, ne želi da se odrekne udobnosti. 

Romantika u brvnaricama traje zahvaljujući pažljivo umetnutim detaljima, ali pravu čar joj daju parovi koji upravo ovu destinaciju odaberu za svoj odmor!

Osamljene planinske brvnare u neobičnoj prirodi

Divčibare povezuju ljude koji iskreno cene i zaljubljeni su u netaknute prirodne krajolike. Potreba za prirodnošću, posebnim vidokruzima, romantičnošću i osamom daleko je prisutnija kod turista koji odaberu brvnare u Srbiji – posebno planinske brvnare na Divčibarama.

Tamošnjim gostima, prirodnjacima, nije teško prelaziti kilometre, osvajati kršne predele i goleti zarad najboljih fotki sa vidikovaca, ili uživanja na vazduhu kakav nigde drugo ne postoji, a čini ga mešavina mediteranske, panonske i karpatske klime!

Sve je pošumljeno, mešaju se četinarske i listopadne kulture, a na proplancima se čuju zvona miroljubivih ovaca koje pasu i klepećući zvonima čiji se zvuk odbija o padine Maljena.

Lokalno stanovništvo je vrlo gostoljubivo, vrsni su kuvari i pomoći će svakom putniku dobronamerniku. Obično se na kraju seoskih puteva nalaze udobne, male brvnare sa autentičnim, pomoćnim zgradama u kojima se uvek nekako oseća miris sušenog mesa i vune.

Mesta poznata po najboljim brvnarama na Divčibarama su svakako lokalna sela, poput Tometinog polja ili Podbukova, na samom ušću Crne i Bukovske reke. Onda su tu i Mali Golubac, Crvena glava, Crni vrh, Kraljev sto, Stražara i dr.

Pomenuta mesta poznata su i po hajking stazama i prelepim prizorima. Sve su staze, kako hajkerske tako i one do brvnara veoma lepo i jasno obeležene, ali i da nisu – planina je veoma jasna za laka za snalaženje i mogućnost lutanja je svedena na minimum.

Mala (srpska) istorija brvnara

Vajati u Srbiji ili drvene planinske brvnare u Srbiji, napravljene su od punih trupaca, bez spoljašnjih ili unutrašnjih obloga, a prostor između drvenih letvi ili debala popunjen je specijalnom masom za “dihtovanje” (nepropuštanje vetra) koja sa unutrašnje strane čini zidove oblijim i može izgledati veoma dekorativno.

Zahvaljujući kvalitetnom drvetu koje se koristi za izgradnju brvnara, njegovoj debljini i nepropusnosti – ne pojavljuje se potreba za dodatnom izolacijom, a boravak u brvnari je veoma prijatan, bez preterane vrućine ili mraza tokom noći.

Kućica u planini izgleda mirno i skladno u svom prirodnom okruženju, a jele i smreke od kojih je obično izgrađena obezbeđuju joj dugoročnost. 

Staro nasleđe obučeno u moderno ruho

Brvnare u Srbiji postale su omiljena vrsta smeštaja i boravišnog prostora za naš narod, najviše zbog konfiguracije terena. Tokom istorije, najveći deo Srba nastanjivao u brdima i planinskim predelima, praveći sebi tamo idealno mesto za život i opstanak. 

Tako su brvare i vajati u Srbiji postali sastavni deo naše (seoske) kulture. Bogati seljaci priklanjali su se tome da kuću ispletu od pruća i oblepe je blatom. Krov je činio suvi lub, seno, slama ili krovina. 

Ovakve kuće su u početku sadržale samo jednu prostoriju, da bi se tek nakon oslobođenjua od Turaka počele dograđivati druge sobe, odvojene od mesta za spavanje.

Iako su nakon Drugog svetskog rata sve stare, kamene i drvene kuće masovno obnavljane, tradicionalne brvnare u Srbiji, koje i dan danas privlače radoznale putnike koji uživaju u njihovim čarima.

Takve brvnare u Srbiji proslavile su destinacije kao što su sela na Tari, Zlatiboru, oko Šargana u Sirogojnu, a mnoge su uređene i da postanu seoski (etno) muzej pod otvorenim nebom.

Zašto odsesti baš u brvnari?

Mnogi su se još kao deca igrali na tavanima, u šupama, babinom vajatu… Ljubav prema skivenim i malim kućicama rodi se u detinjstvu i traje celi život. Uz Putuj Sigurno sada i kao veliki imate mogućnost i uslove da obnovite tu dečiju ljubav i odsednete u svojoj drvenoj kući u planini.

Boravak u drvenim, rustičnim kućama na planini obezbeđuje prijatan, porodični ili romantični odmor u zelenilu, uz garanciju neposredne blizine brojnih znamenitosti i upućenosti na različite vrste aktivnosti.

Zakupom smeštaja kao što su planinske brvnare u Srbiji, ostvarujete mogućnost i samostalne upotrebe čitavog prostora/kompleksa i svih njegovih pogodnosti (koje nisu male). 

Autentična planinska atmosfera, smeštaj u mirnom, šumovitom delu parkova prirode idealni su činioci odmora za pamćenje, a kako su u poslednje vreme standardi i zahtevi turista sve veći i kompleksniji, potrebno je ponuditi im nešto što će zadovoljiti i njihovu potrebu za udobnošću, ali i želju za autonomijom i organizovanjem odmora prema svojim potrebama.

Da li ste već odlučili koja će brvnara na planini biti mesto vašeg boravka za naredni odmor? Ukoliko i dalje niste sigurni gde da odsednete ili koja je vrsta smeštaja idealna za vas, vašu porodicu ili prijatelje, Putuj Sigurno vam je obezbedio jedinstvenu priliku da sa nama posetite, ali i pomoću nas rezervišete smeštaj za odmor na nekoj od najlepših lokacija u zemlji!

 

Autor: Vesna Obradović | Objavljeno: 01.10.2020. | Modifikovano: 30.11.2020.