Idealne destinacije za letnji odmor u Srbiji

Na Internetu postoji veliki broj tekstova na temu zašto je Srbija idealna destinacija za letnji odmor ali isto tako koje destinacije možete posetiti u Srbiji za leto i da se pri tome lepo provedete. U ovom tekstu, želim da vam predložim destinacije, koje su idealne za izlet ili duži odmor tokom leta. Pored toga, u ovom tekstu ćete pročitati zašto baš te destinacije treba izabrati kao konačno odredište za letnji odmor u našoj lepoj i Suncem okupanoj zemlji.

Sokobanja

Za Sokobanju se vezuje krilatica Sokobanja Sokograd dođeš star odeš mlad. Postoji i pesma o tome. Kada čujete to, pomislite da je Sokobanja namenjena ljudima isključivo za lečenje. Pa nije baš tako. Sokobanja je posle Vrnjačke Banje najposećenija banja u Srbiji. Sokobanja se nalazi u centralnom delu jugoistočne Srbije. Posebna draž Sokobanje je njeno prirodno okruženje, klima i lekovitost voda, što garantuje odmor u netaknutoj prirodi.

Okružena je planinama Rtanj, Ozren, Slemen, Bukovik i Devica. Lekovitost Sokobanje izvire iz šest termomineralnih izvora, koji se koriste za lečenje. Do Sokobanje možete stići autoputem E-75, udaljena je od Beograda nekih 230 km od Niša 60 km i od Novog Sada 320 km.

Ukoliko ste ljubitelj kulture i istorije, Sokobanja je prava atrakcija za vas. Ovde možete obići tursko kupatilo Amam, srednjovekovni grad Sokograd, Zavičajni muzej, Milošev konak i Etno kutak Grudonjske vodenice. Ukoliko tražite idealno mesto za izlet, uputite se prema Lepteriji, Bovanskom jezeru, planini Rtanj ili Seselačkoj pećini.

Ukoliko ste željni vodenih avantura, idealno mesto za vas je Aqua park Podina, koji se nalazi pored gradskog stadiona na Podini. Udaljen je oko 1,5 km od Sokobanje. Ovaj zabavni park zahvata površinu od 16000 m², na tom prostoru nalazi se poluolimpijski bazen, bazen sa tri tobogana i pratećim sadržajem u vidu bara, ležaljki, suncobrana i dr. Radno vreme je 10:00-18:00 časova, a cena ulaznice za odrasle je 350 dinara.

Sokobanja poseduje kupalište Župan, koje se nalazi  ispod hotela Banjica. U neposrednom okruženju hotela, nalaze se plaže, koje su vrlo pristupačne i posećene od strane meštana i gostiju. Dubina same reke Moravice je oko 4m. Na 100m od ovog kupališta nalazi se kupalište Šest Kaca do kog se dolazi preko kanjona Moravice. Ukoli ste željni avanturizma i aktivnog odmora, Sokobanja je idealna  destinacija za vas.

Etno selo Moravski konaci

Etno selo Moravski konaci nalazi se u Velikoj Plani. Udaljeno je od Beograda 90 km i do njega se može doći autoputem E-75. Nalazi se na izlazu iz Velike Plane, odnosno na magistralnom putu prema Požarevcu. Etno selo je izgrađeno 2007. godine. Za smeštaj gostiju  na raspolaganju su etno kuće brvnare kapaciteta 19 soba, odnosno 45 ležajeva. Kuće su naparavljene od drveta. Pored toga, poseduje restoran sa terasom, gde možete probati razne specijalitete sa roštilja, tradicionalna srpska jela.

Specijalitet kuće je Popovo meso, biftek, koji se puni suhomesnatim proizvodima  i kačkavaljem a peče se na roštilju. Etno selo poseduje jezero sa 9 ostvra, koja su povezana mostićima. Jezero je poribljeno  raznim vrstama riba (som, šaran, štuka i dr.). Na ovom jezeru se možete kupati a isto tako i pecati.

Za letnje vrućine, idealna mesta su tri bazena, olimpijski, srednji i dečji. U etno selu postoji i prostor za sunčanje, koji je opremljen suncobranima i ležaljkama uz dostupna osveženja u vidu pića, sladoleda, hrane i dr.  Etno selo ima i spa&wellnes ponudu u vidu saune, hidromasažne kade, masaža, aromaterapija.

Ovo etno selo je idealno za sve one, koji žele da svoj odmor provedu dalje od gradske gužve i buke, da se relaksiraju i uživaju u prirodnom okruženju. Etno selo je otvoreno i za grupne posete, organizaciju manifestacija, raznih vrsta takmičenja.

Izletište Devojački bunar

Devojački bunar je popularno izletište u blizini  Alibunara (10 km). Udaljeno je od Banatskih Karlovaca oko 7 km. Posećuju ga stanovnici većih gradskih centara kao što su Beograd, Vršac i Pančevo. Može se reći da je to vikend naselje sa velikim brojem stalnih meštana ali isto tako i vikendaša. Prema legendi, izletište je dobilo naziv po tome što su devojke dolazile na bunar po vodu i nosile radnicima. Ovo izletište je idealno za roštiljanje i provod u prirodi jer poseduje staze za šetnju, trim staze, bazen, sportske terene, dečje igralište i dr. Pored bazena, postoji crkva brvnara, kao i ugostiteljski objekti. Smeštaj možete potražiti u hotelima Plava dama ili Zlatni bor.

Vodopadi Malo vrelo

Nalaze se u ataru sela Rakova Bara. Ovo selo je udaljeno od Kučeva 16 km, u severoistočnoj Srbiji. Vodopadi se nalaze u podnožju Rakobarskog visa. Do vodopada možete doći putem Turija-Rakova bara-manastir Tuman-Maleševo, a zatim lokalnim seoskom putem do Rakobarskog visa. U neposrednoj okolini vodopada nalaze se klupe i  stolovi gde možete sedeti i uživati u zvuku vodopada i hladovini.

Ovde se nalazi i pešačka staza Malo vrelo-Rakobarski vis-Ševićka pećina-Dubočka pećina. Staza je duga 15 km i vrlo je popularna među planinarima. Pored uslova za aktivni odmor, ovde možete videti manastir Tuman. Tokom letnjih meseci organizuju se manifestacije poput Homoljskih motiva, Festival televizijskog etnološkog filma,Pasuljijada i dr. Smeštaj možete naći u hotelu Rudnik.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera su vrlo popularna destinacija za kupače. Smeštena su u neposrednoj blizini Bele Crkve, koja se nalazi na 100 km od Beograda. Do ovg mesta, dolazi se iz pravca Beograda, Kovina i Vršca. Jezera zauzimaju površinu od oko 150 ha. Kupači najčešće posećuju Gradsko, Vračevgajsko, Šaransko jezero i Šljunkaru.

Voda je čista i pogodna za kupanje, a plaže peščane. Ova jezera su nastala iskopavanjem šljunka. Za sve one, koji pored kupanja žele da upoznaju ovaj kraj, mogu krenuti u obliazak arheoloških nalazišta, Deliblatske peščare, crkvi i muzeja. A možete svoje putovanje da nastavite i do Rumunije jer se granični prelaz nalazi na samo 15 km od Bele Crkve.

Planina Rudnik

 

Udaljena je 100 km od Beograda i 15 km od Gornjem Milanovca. Nadmorska visina je viša od 1000 m. Najviši vrh je Cvijićev vrh. Ova planina je idealne letnja destinacija zbog čistog vazduha i nezagađene prirode. Na Rudniku postoje sportski tereni, bazen i drugi sadržaji. Ukoliko posetite ovu destinaciju, obavezno obiđte vulkansku kupu Ostrvicu, ostatke turske varoši Gradove, crkvu Svetog Đorđa i dr.

Ribarska Banja

Ribarska Banja se nalazi u Rasinskom okrugu, na 35 km od Kruševca. Bila je poznata kao lečilište u doba Rimljana. Nalazi se na obroncima planine Jastrebac na 540 m nadmorske visine. Banja poseduje 8 izvora termomineralne vode. Razlog zbog kog treba posetiti Ribarsku Banju tokom leta je bazen sa termalnom lekovitom vodom, koja može uticati povoljno na zdravlje gostiju. Ribarska Banja poseduje i spa centar ukoliko ste ljubitelj saune, masaža, tretmana lica i dr.

Tu su i sportski tereni, splavarenje Južnom Moravom. Tokom leta, održavaju se manifestacije poput Kulturnog leta, Likovne kolonije. Ukoliko ste ljubitelj kulture i tradicije, posetite manastire Ljubostinju, Veluće, Lazaricu i Kalenić.

Akva park Draguljica

Nalazi se u Jošaničkoj Banji, do korita reke Jošanice. Posebna atraktivnost Draguljice je ta što su bazeni napunjeni termalnom lekovitom vodom pomešanom sa vodom iz potoka. U okviru kompleksa, nalaze se bazen, veštačko jezero i dva đakuzija. Na raspolaganju su vam tuševi, kabine za presvlačenje,  kao i ugostiteljski objekti u vidu kafića gde se možete osvežiti. Radno vreme akva parka je od 09:00-19:00 časova. Cena ulaznice je 150 dinara. U okviru kompleksa postoji i istoimeni restoran gde možete uživati u specijalitetima nacionalne kuhinje.

Nadamo se da ste u ovom tekstu pronašli bar jednu destinaciju koju ćete posetiti tokom leta jer zaista postoji pregršt mesta za laganu rekreaciju i opušten odmor preko leta. Možda bismo mogli još dodati na listu i Palićko jezero, ili pak sa suprotne strane naše zemlje prelepi Uvac. Srećan put kroz Srbiju!

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.