Vinski turizam u Srbiji i vinski putevi koje treba obići

Vinski turizam je mnogo više od obilaženja vinarija. Turisti mogu da se upoznaju sa kulturom i tradicijom oblasti, koju posećuju, sa procesom proizvodnje vina i da konzumiraju različite gastronomske specijalitete. U nastavku teksta saznajte kako izgleda vinski turizam u Srbiji i koje vinske regije i destinacije u Srbiji bi trebalo da posetite.

Šta je vinski turizam?

Vinski turizam predstavlja turističko putovanje, koje uključuje posetu vinogradima, vinarijama, vinskim festivalima i izložbama vina, pri čemu degustacija vina i/ili doživljaj atrakcija vinogradarske regije predstavljaju primarnu motivaciju za putovanje.

Glavni motiv putovanja je degustacija vina i upoznavanje sa procesom proizvodnje, pakovanja i skladištenja vina. Ljubitelji ovih putovanja su ljudi, koji uživaju u vinu i imaju želju da se detaljnije upoznaju sa vinskom industrijom, ali i da vreme provedu kvalitetno u društvu i prirodnom ambijentu. Takva putovanja su i edukativna zato što turista stiče znanja o vinu, njegovoj konzumaciji i bitnim elementima vina kao proizvoda.

Ukoliko se opredelite za posetu vinariji ili za vinski put, par bitnih termina:

 • Enologija –  nauka, koja se bavi proučavanjem vina.
 • Somelijer – ekspert za vino.
 • Aroma – miris vina.
 • Vinar – lice, koje proizvodi i prodaje vino.
 • Vino – alkoholno piće koje se dobija potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom grožđa.
 • Degustacija – ocena kvaliteta vina.
 • Šira – sok, koji se dobija muljanjem grožđa i od njega nastaje vino.
 • Fermentacija – vrenje.

U Evropi je vinski turizam izuzetno popularan kao i vinske regije I naša zemlja ima potencijal da parira prestižnim evropskim destinacijama.

U Srbiji je definisano ukupno 9 vinskih puteva, na kojima se nalaze rodni vinogradi i srpske vinarije, u kojima se proizvodi, degustira i prodaje kvalitetno vino već dugo unazad.

Najpopularniji vinski putevi Srbije i vinarije za obilazak

Vinsku putevi Srbije su: Palić, Fruška gora, Šumadija, Smederevo-Beograd, Župa, Kosovo i Metohija, Niš-Kragujevac, Vršac i Negotin.

Ako ste ljubitelj vina, obavezno bi trebalo da posetite sledeće vinske destinacije u Srbiji. Ovo su najlepši vinogradi i srpske vinarije.

Rajačke pivnice

Ukoliko želite da uživate u vinu i sa sobom sa putovanja ponesete deo prošlosti, idealna destinacija su Rajačke pivnice, koje zapravo predstavljaju selo u kome možete videti nekadašnji stil gradnje i prostorije u kojima se proizvodi vino. Selo Rajac, u kome su smeštene Rajačke pivnice, nalazi se na putu između dva grada Zaječara i Negotina. Do ovog mesta možete stići na dva načina, ali najjednostavnije je preko Negotina, od kog do sela imate još 30 minuta vožnje. Zapravo ovo je mali gradić, koji je ostao zarobljen u prošlim vremenima i čuva tradiciju proizvodnje vina.

Naziv pivnice potiče od reči piti, mada se vrlo često kaže i pimnice. Ovde je nekada postojalo oko 450 pivnica, a danas ih je svega oko 200. Ukoliko posetite ovo mesto, možete degustirati i kupiti vino kao i suvenire. Cena vina se kreće od 200 do 500 dinara. Iznad pivnica se nalaze vinogradi, koje turisti mogu obići i takođe mogu pomagati u branju vina.

Ako se odlučite za duži boravak u sopstvenoj režiji, smeštaj možete potražiti u vili „Milenović“, u kojoj noćenje sa doručkom košta 1.500 dinara. U ponudi nekih turističkih agencija se nalazi i specijalno napravljena ruta „Magična istočna Srbija“, koji traje dva dana i podrazumeva savršen obilazak vinskih regija Srbije. Drugog dana se obilaze pivnice i turisti mogu uživati u vinu i posetiti staro groblje, koje se nalazi na kraju sela. Degustacija je uključena u cenu, dok se ručak naknadno plaća.

Vinarija „Zvonko Bogdan“

Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi na istočnoj obali Palićkog jezera. Izgrađena je u tradicionalnom vojvođanskom stilu kakav očuvavaju brojni salaši, ali se na njoj koristi moderna tehnologija za proizvodnju vina. Vinarija poseduje 56 ha vinograda. Ova vinarija organizuje posete za turiste, koji mogu da se opredele za jedan od tri vida obilazaka:

 • Basic, koji podrazumeva obilazak vinarije, vinograda i podruma bez degustacije vina.
 • Standard, koji za razliku od prethodnog, uključuje i degustaciju tri vrste vina. 
 • Lux, koji se razlikuje od prethodnih obilazaka po tome sto uključuje degustaciju 5 vrsta vina.

Posete se organizuju petkom, subotom i nedeljom uz prethodnu najavu. Vino možete kupiti i putem sajta vinarije po ceni od 750 do 6.000 dinara.

Vinska kuća Minića

Vinska kuća Minića proizvodi vino još od 1930-ih godina kada je dobila dozvolu za ovu delatnost. Nalazi se u selu Tržac u blizini Aleksandrovca. Vlasnici kuće poseduju oko 5 ha vinograda, na kojima se gaje sorte tamjanike i prokupca i godišnje proizvedu oko 35000 boca vina. Pored proizvodnje vina, bave se i vinskim turizmom. Raspolažu etno naseljem, koje čini 6 dvokretevnih soba, koje su napravljene od bačvi kao i degustaciona sala u okviru etnonaselja. Poseduju dve sale za degustaciju kapaciteta od 30 do 80 mesta.

Još neke zanimljivosti o vinskom turizmu Srbije

Vinski pasoš Srbije omogućava obilazak vinarija u sopstvenoj režiji. Na ovaj način Srbija obeležava Svetski dan vina 25. maja. Može se kupiti po ceni od 500 dinara i ukoliko skupite 25 pečata odnosno ako obavite 25 poseta možete dobiti vredne nagrade.

Kalendar za vinske manifestacije u Srbiji

 • Berba vina – septembar – Vršac
 • Berbanski dani – septembar – Palić
 • Župska berba – septembar – Aleksandrovac
 • Vino Fest – oktobar – Beograd
 • Pudarski dani – septembar – Irig

Gde vas vode turističke agencije na vinske rute u Srbiji

Turističke agencije su brojne, kao i njihove raznovrsne ponude. Postoje domaće agencije koje oragnizuju specijalne vinske rute samo za ljubitelje vina. Srećom Srbija poseduje brojne vinske regije, a samo neke vinske ture na koje Vas naše agencije vode su između ostalih:

 • Palićki vinski put,
 • Riznica tajni vinskog Srema,
 • umadijska Toskana i dr.
 • Vinski izlet do Subotice, Negotina i drugih gradova.

Nadamo se da je ovaj mali vodič za ljubitelje vina bio dovoljno interesantan, te da ste stekli uvid u to kako malo bolje da se orijentišete u potrazi za najboljim vinom u Srbiji kao i o tome koje su vinske regije, vinogradi i vinarije u Srbiji najpopularnije sa razlogom.

Živeli!

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.